Медитация и пранаяма

• 38 494
  • 219
  •   1
Отговори
# 45
Nial, много е интересно това за зависимостите между чакрите. Донякъде немога да си обясня някой зависимости според описанията на чакрите. А и както и ти споменаваш има и други зависимости. Примерно аз знам за зависимост между 2-ра и 5-та чакра. Нямам на идея обаче от коя система е.

Разтърсих се из интернет, но не успях да намеря много информация за енергозависимостите. За сметка на това намерих една медитация върху чакрите.

Ще копирам само част от нея понеже има добро описание на заземяване. Това което и аз правя при медитиране, а и други практики.

"Няколко минути се фокусирайте върху дишането си и успокойте мислите си, след това започнете:

Издишам цялото напрежение от тялото си и започвам да се отпускам. Знам, че мога да използвам енергията си по други, по-интересни начини. Представям си, че гръбнакът ми е като стебло, сякаш съществува невидима връзка между основата на гръбнака ми и Земята, и това ме заземява. Другият край на стеблото достига до точка ярка светлина над главата ми."

После продължава работа върху индивидуалните чакри.

Източник: http://zashto-kak.hit.bg/chakra_meditation.htm

# 46
Симетрични взаимовръзки: Чакрите си влияят симетрично, като сърдецната е оста на симетрия

1 - 7
2 - 6
3 - 5

1 - 4 - 7
2 - 4 - 6
3 - 4 - 5

Локални влияния: Чакрите си влияят "по съседство"

1 <--> 2 <--> 3 <--> 4 <--> 5 <--> 6 <--> 7

Доминиращи влияния: Два основни енергийни потока протичат през човек: възходящ или поток на освобождението от 1ва към 7ма чакра, изпълнен със Земна Ки и низходящ или поток на проявлението от 7ма към 1ва изпълнен с Космическа Ки.

1 ва чакра има много повече апсекти на Земна Ки в себе си от 7ма, следователно разглеждайки потока Земна Ки 1ва чакра е доминантна. Така 1ва чакра доминира над всички останали в аспект Земна Ки. 2ра чакра доминира над всички останали в аспект Земна Ки, с изключение на 1ва. 3та чакра доминира над всички останали в аспект Земна ки, с изключение на 1ва и 2ра.

7 ма чакра има много повече аспекти на Космическа Ки в себе си отколкото 1ва, следователно разглеждайки потока Космическа Ки 7ма чакра е доминантна. Така 7ма доминира над всички чакри в аспекти Космическа Ки. 6та доминира над всички останали в аспект Космическа Ки с изключение на 7ма. 5 та доминира над всички останали чакри в аспект Космическа Ки с изключение на 7ма и 6та и т.н.

Това са 3те основни енергодинамични модела. Когато локализираме блокаж в дадена чакра ние можем лесно да анализираме начините по които това се е отразило на енергийната система на човек, по този начин да диагностицираме  и обясним симптоми и събития, които до този момент не са намирали логично обяснение.

# 47
Nial, благодаря за обяснението!   bouquet

Затова блокиране в първа чакра влияе за преминаване на земната енергия нагоре към другите чакри.

Между другото намерих интересен форум и по-конкретно интересна тема за преживявания по време на медитация:

http://www.self-help.bg/forum/index.php?topic=10.0

Въобще в този форум има интересни неща за четене.

# 48
Искам да ви запитам как се справяте при по-силни емоции, които се освобождават в резултат на медитативните практиките?

# 49
Изживявам ги, не се "справям". Справянето предполага борба, борбата е съпротива, съпротивата води до потискане...

# 50
Приемам ги такива каквито са без значение какви са и после леко и ненасилствено ги оставям да си заминат от мен, за да освободят място на следващите и да не зацикля.  Simple Smile

# 51
"Справям" може би не е най-удачната дума. Как преминавате през такива емоции?

Nial, ако ги изживееш отново, това не им ли дава още енергия? Може би имаш нещо конкретно предвид като казваш изживявам.

Homeopat, твоя метод ми напомня на наблюдаването на емоциите. Аз пробвам да правя нещо подобно. Ако емоцията е слаба, ок нямам проблеми да наблюдавам. Ама като се засили, тогава е проблема. В такива моменти какво се прави?

# 52
Емоцията вече е енергия. Еmotion = E + motion = Енергия + движение. Емоцията е енергия в движение. Не става дума за това дали "им давам още енергия". Става дума за това дали преча на движението или аз ставам самото движение - това имам предвид под изживявам.

Помислете и ще разберете....

# 53
Все не намирам време да пиша.

Nial, благодаря за дообяснението. Разбрах те какво имаш предвид.  Peace

Искам да ви запитам някой има ли опит с тай-чи или друг вид източно изкуство. При мен се появява постоянно тази нужда за заземяване. Явно имам да поработя над това като се има предвид и въздушния ми знак. Та четох че източните изкуства имат много добър ефект върху заземяването на енергиите, понеже работят с областа дан-тиен. Някой може ли да каже повече неща по въпроса.

# 54
Запис  Grinning

Маргало, и аз имах при първата си медитация същото преживяване, оттогава го контролирам без проблеми. Опитай да смениш вида медитация, да не е насочена навътре, а навън - да наблюдаваш нещо.

Искам да попитам... Не си спомням в момента как се казва този метод, използван и от психотерапевти: Пациентът ляга по гръб с крака, свити в колената. Започва усилено, много учестено дишане като едновременно с краката прави движението "пеперуда" - бързо ги събира и отдалечава в колената. Най-трудното е да се продължи с учестеното дишане, но когато се постигне резултата - излизат всякакви емоции - смях, раздиращ плач... Използва се за изчистване. Ако някой е запознат - иска ми се да науча повече. може би е встрани от темата, но... Rolling Eyes

# 55
Тони, това, което описваш мисля, че е ребърдинг. Simple Smile

# 56
Благодаря, Дани!   bouquet
Имам бегъл спомен, че когато ми го показаха, говориха за изчистване от натрупване през годините, а не по време на раждането, но споменът ми наистина е размъглен. Пранаяма ме върна към този момент.

# 57
На мен ми звучи на холотропно дишане. Ама сега проверих те са взаимо заменяеми термини с ребъртинг дишане, за което Дани е писала.

Виж на този линк има някой неща за дишане.

http://orlinbaev.blogspot.com/2008_04_01_archive.html  

Например автора приказва за Бхастрика, което е основа на холотропното дишане. Има  и други методи на дишане, които са описани. Като цяло целия му блог е много интересен. Той самия е психолог, така че представя друг ъгъл на езотеричното знание.

P.S. Сега като се зачетох, май е различно дишане от това което ти питаш. Ако намериш как се казва този начин, които описваш, може ли да споделиш и в темата, че и на мен ми стана интересно.  Blush

Последна редакция: вт, 27 апр 2010, 18:00 от sv_harmony

# 58

Цитат
Маргало, и аз имах при първата си медитация същото преживяване, оттогава го контролирам без проблеми. Опитай да смениш вида медитация, да не е насочена навътре, а навън - да наблюдаваш нещо.

Не съм опитвала скоро да медитирам,страх ме е  или по точно не медитирам по този начин, сега се старая само да се отпусна и да визуализирам  Hug

# 59
sv_harmony, благодаря ти за линка, интересен е!  Hug Не е същото, но се споменава, че техниките са много и се акцентува на дишането и енергията (а движението с краката е свързано с енергията). Остава ми да попитам приятелката, която ми го показа, щом е интересно - ще пиша, когато получа отговор (тя си лекува фобии, а в този линк видях, че и с медитации се лекуват; какво ли не лекуват всъщност медитациите  newsm78 Grinning)

Маргало,  Hug

Общи условия

Активация на акаунт