Отговори
# 630
Да, пентаксим слагаха някои родители още когато я нямаше по ЗК, плащаха си я. Зависи кой какво иска да постави, и какво счита лекарят за подходящо и важно. Попитай си, най-малкото защо в София да я слагат, а в Ямбол да я няма, на какво се дължи това. Ако кажат, че ще я заредят, може да говориш с доки да изчакате да дойде и при вас. Peace

# 631
Привет декемврийки! Не съм от редовно пишещите, но чета редовно темата предимно късно вечер след като дребоса заспи. Simple Smile
Относно Пентаксима - като родител, който отказа полагащите се по ЗК ваксини си закупих първите дози. Последния прием ми бе поставен по ЗК и то в Ямбол през месец юли . Naughty
krastavichka , ако лекуващия лекар на детето ти не е в час с новостите най-добре помисли за смяна. Peace За жалост не са много добрите лекари в града ни, на които можем да поверим децата си  Tired  Не само сме последна буква от азбуката, но и в много отношения града ни е изостанал с години от един Сливен например.
Целувки от нас за всички пораснали дечица !

# 632
Do ra, имаш предвид навярно, ако правилно те разбирам, не че отказваш ваксините по ЗК, а просто си отказвала тези, които са се предлагали тогава. Големият син беше ваксиниран, когато по ЗК се полагаше полиомиелитна жива ваксина /капка/, която аз отказах иси закупих тогава платената полиомиелит боцка. После вкараха хубавата полиомиелит, вече мъртва /май така ги наричаме лаишки/
И тогава имаше пентаксим, за който пускаха слухове, че свършва и лудите майки купуваха по 3 ваксини и ги държаха в хладилника  Crazy.
Сега вече по ЗК се предлага пентаксим, но тук-там има явно останали от "старите" ДТК+П, аз не вявам да са по-лоши, просто нямат вътре и частта за менингита. Всеки сам да си прецени какво да поставя, но и само ДТК+П е добра ваксина. Просто въпросът е кой какво внася и кой е докопал конкурсите, и кое е по-скъпо, че да се източат повече пари от държавата.

Краставичка, има и лекарско мнение - ако доки предпочита и ти препоръчва 'обикновената' може да има нещо предвид, все пак и лекарите имат право на мнение, те са много по-разбиращи от тези в ЗК, които работят с документации и пари само са им в главите.

Дидо тръгва на ясла в средата на октомври, треска ме тресе! Wink

# 633
  • На брега на реката
Ох Чаена, тая треска утре ще ме удари отново. 10 дни си беше вкъщи малката заради празници и болести и утре пак трябва да я пусна. Усещам, че не е готова, толкова кисела и капризна е станала след това боледуване. Мрънка само, иска все да се носим и гушкаме, все МАМА търси  ooooh! Не знам  и аз какво да правя. А ми трябва свободния предиобед, за да си оправя последните подробности преди дипломната защита.
Освен това от снощи и аз съм с разстройство и повръщане и ужасно се притеснявам да не я тресне отново. Дали е възможно? Рискувам ли, ако я пусна на ясла?
За ваксините...изобщо не съм я искала тая старата по ЗК. Самата мисъл, че е от моето време ме отврати,а и добре, че педката ми предостави право на избор. На племенника направо му сложиха старата, без даже да обясни смотания педиатър за другите варианти, че са с повече компоненти и предимства. А пък за лекарското мнение - не съм съгласна, че точно личните педиатри са толкова компетентни. Те изписват лекарства по калъп и си знаят своето...Аз моята въобще не я харесвам, но пък ми е идеална за профилактичните прегледи и дребни проблеми  Rolling Eyes
Лек ден!

# 634
Пупинка, ко ти си болна тя вече малката е в контакт, така че пускай я на ясла, да не й стоиш болна до нея нон-стоп.

Успех на защитата!

Ваксините, които бият сега по ЗК, и които са били преди 1-2-3-4 години не са тези от едно време, споко. Peace

# 635
Пупинка, ко ти си болна тя вече малката е в контакт, така че пускай я на ясла, да не й стоиш болна до нея нон-стоп.
Извинявайте че се намесвам там където никой не ме е питал, но подобно мнение показва пълна безотговорност. Значи, дай да пратим потенциално болното дете на ясла за да пробваме дали няма да се разболее. Не е проблема в бележката за липса на контакт с болни за 3-те дни преди яслата, контрол няма и всеки може да си вземе подобна хвърчаща бележка. Проблемът е че това е масовото мислене у нас, мамите да пращаме децата си на ясла когато имаме съмняния че са болни, и дори когато са болни. След това започват епидемиите в групите и те нямат край. Няма и как да има край с подобни разсъждения.

# 636
Бени, аз доколкото разбрах детето не е болно, а тя не се чувства добре. Не се замислих, че всъщност "не е в контакт със заразно болен" е за такива случаи...съжалявам!
Ама да ти кажа, ако има момент, в който моят син да не е болен, брат му да не е болен, ние да не сме болни и роднините да не се окажат с хрема, кашлица или т.н., или приятелско дете, с което до вчера са играли да не е болно...тогава с ръка на сърцето ти казвам, че ще посещаваме градина около 3-4 дни в годината!

# 637
Здрасти Чаена, извинявай за острия тон, но навсякъде около нас вече 2-3 месеца си върлуват 2-те епидемии (ентероколит и грип с пневмония) и на никой не му дреме. Детето съм го спряла временно да си играе с другите деца, защото постоянно има болни и вече ми дойдоха в повече болестите. Само на разходки из природата сме и се пазим добре, засега.
Основния проблем у нас е че повечето хора не ограничават контактите си по никакъв начин когато са болни. От там плъзват и епидемиите, които съчетани с ниското ниво на здравеопазването у нас позволяват епидемиите да се точат с месеци. Аз напоследък се усещам че дори прекалявам с ограничаването на детето, но прекарахме много тежко двете болести това лято.
А това за 3-4 дни в годината, ами може би следва да се намалят контактите като цяло.

# 638
Ооо, определено е така, че то и свеки като дойде и ги нацелува и по някое време каже 'Мен малко ме дращи гърлото, но това е защото онзиден пих студена бира" Rolling Eyes И аз беснея. Майка ми и баща ми са в другата крайнст - ако са болни нито искат да видят някой, нито с болни искат да контактуват. Така е, болните си кихат и кашлят по магазини и транспорт и не им пуска за останалите хора ooooh!

# 639
  • На брега на реката
 Интересна дискусия сте заформили. Пуснах я с чиста съвест, тъй като още вчера ми минаха всички симптоми. Както се появи от нищото, така и изчезна болестта. Малката от събота е със спрени лекарства, така, че съм изчакала достатъчно време, за да съм сигурна, че всичко ще бъде ОК. Минахме преглед, доктора потвърди клинично здрава...
 Бени, права си, че трябва да ограничаваме контактите с болнави или такива със симптоми. Но аз не виждам как да стане това на 100%, все едно да тръгна да разпитвам всеки болен ли е от нещо. Сега треперя да не повторим тая болест, че знам ли дали някое дете от яслата няма да ни зарази отново. Но това автоматично означава да си я гледам вкъщи до....предучилищна възраст примерно. Инкубационнит период специално за тая гад е 3! дни, т.е. може и изобщо 3 дни да нямаш симптом, обаче да си заразяваш околните. И това няма как да го знам. Понякога поемаме не лека отговорност, понякога и трябва да сме обективни. Със сополи и температура не бих я пуснала, с повръщане, разстройство също. Но че онзи ден е била покрай сополивия си баща...еми ако не се е проявило по никакъв начин при нея, не виждам защо да я държа удома  Rolling Eyes
Иначе ревлива е била днес, ужасно кисела и мрънкаща. Ама 10 дни само за полата на мама, нормално ми се вижда. Дано се укроти скоро, че ми се тормози детето  ooooh!

# 640
Привет!
Много отдавна не съм писала, но ви чета редовно. Днес се включвам да ви почерпя за имения ми ден и да честитя празника на всички именници и Софиянци! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!

# 641
Честит Имен ден на всички малки и големи, които празнуват! Бъдете живи и здрави! Hug
Честит да е празника на всички, които си обичаме столицата! Дано да спре да расте, и все така да не старее!

# 642
Честит празник на всички с прекрасните имена Вяра, Надежда, Любов и София и на всички които притежават добродетелите с тези имена!
Днес заведох Коко за пръв път на ясла за около 3 часа. Горкият така се беше стъписал като го изведоха на обяд, че едва вдигна глава да ме види и да ми се зарадва. Отвътре се чуваше дете, което непрекъснато ревеше силно "мама, мама" и отвреме на време някоя от детегледачките  изнервено крещеше: "Стига бе Стефане, престани  #Cussing out" - ужас стана ми много гадно... Cry Коко определено се беше изплашил доста - като скован го изведоха.
Докато минавах под прозорците на по-големите, непрекъснато чувах ядосани крясъци по децата на лелички ли на учителки ли?
Милите деца какво им се налага да преживеят, дано да имам сили да продължи!

# 643
мили4кият,дано бързо да свикне,добре 4е не сме приети на ясла,4е кой знае какъв ревлъо щеше да ми е мал4о.
4еститпразник на вси4ки празнуващи

# 644
  • На брега на реката
Честит Празник на всички празнуващи! Живи и здрави да са!!!
Ние пък почнахме да се понапишваме на яслата  ooooh! И съм 10000% сигурна, че никой не обръща внимание на нуждите на детето ми. Защото не може вкъщи, при бабите или навън да си казва "КАКО" ( това й е думичката за пиш и ако), а на яслата да се напикава. И сестрата да ми вика, че трябвало за всеки случай повечко гащи да съм слагала. Еми да, много е лесно явно така, да я преобуват. Колко да се стиска милто  #Cussing out Освен това малката е свикнала да сяда на гърнето само ако има позиви, а не ако някой реши да я сложи. Т.е. тяхното слагане под час не върши работа и после ми обясняват как се сърдела и тръшкала гърнето в земята  hahaha Абе мълча си, само защото сме нови, ама другата седмица ако пак си я взема неизпишана ще си отворя голямото устище  Mr. Green
Цвете, първите два дни на Мариела й беше супер интересно, а на взимане гледаше като гърмяна. Сега се осъзна и пада голямо тръшкане като я оставям и взимам, ужасия е...Иначе си кротува и играе с децата. Ако оправим пишането и яденето, че изобщо за 4 часа нищичко не хапва, ще съм спокойна за детето. Има време, аз вярвам в нея и съм сигурна, че е въпрос на време! Успех и на вас, дано ви хареса и бързо да свикне   bouquet
Лек ден, ние излизаме да хайманосваме  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт