Уред за сушене на плодове и зеленчуци

• 298 005
  • 871
  •   1
Отговори
# 240
Присъединявам се. Получих преди дни това:

http://www.amazon.co.uk/gp/product/B009DIFMXK/ref=oh_details_o07 … ie=UTF8&psc=1

Искам да се пробвам със сушени домати. Слагате ли домакинска хартия на трейовете?

# 241
Блис, честит дехидратор!

За доматите, особено ако са от по-месест сорт, не е нужна хартия за печене. Тя само ще удължи времетраенето на сушенето.

Десинка, обясни му, че правиш зимнина. Много по-евтино и здравословно е да купуваш плодове, зеленчуци и подправки/билки, когато са в сезон.

А някоя от вас сещала ли се е да прави потпури (смес от сушени ароматични цветя)?

# 242
Фея, само съм виждала/чела.
Опит нямам.

# 243
Фея, само съм виждала/чела.
Опит нямам.

И аз така. Затова питах.

# 244
  • в рaя
Момичета, някой правил ли е някакви плодови бонбони в дехидрататора, идеи? Мисля си ако направя един пласт пасирана праскова, отгоре пасирана круша и да речем и трети пласт с друг плод дали ще стане прекалено дебело и ще се изсуши ли? После от тези цветни корички да си изрежа с форми и да станат бонбони за РД на дъщеря ми  newsm78
Между другото много се харесаха плодовите кожички и идея си нямам как ще успея да съхраня каквото и да било за зимата Simple Smile))

# 245
Тупурче, аз бих сушила различните видове плодови кожи поотделно. Те остават леко лепкави след дехидратация, така че би трябвало да можеш да ги слепиш. Така сушенето ще отнеме по-малко време, а цветовата граница ще е по-отчетлива.

Друг вариант е да направиш сместта по-гъста (можеш да добавиш лъжица смляна чия - тя е с висока хигроскопичност и великолепен коефициент на хранителни вещества) и да оформиш топченца, които да изсушиш. След това би могла да нанижеш топчетата на клечки за зъби с къдрчки отгоре. Сещаш ли се за какви говоря?

# 246
  • Sofia
какво е това  Thinking

# 247

Кое какво е? Нещото на снимката ли? Ако да, това е 1/2 лимон с набучени върху него клечки за зъби, които имат къдрички в горния си край.

# 248
  • в рaя
Фея кръстница, много ти благодаря за идеята, със сигурност по отделно ще е по-добре, но аз винаги по-сложния начин го мисля  ooooh! Ще търся още идеи, има малко време Simple Smile  Hug

# 249
Имам нужда от помощ - какъв точно трябва да е видът на вече изсушени плодове?
А усещането при допир?

Не мога и не мога да разбера дали са готови - суша праскови, нарязани на ивички, и смокини.
Снощи прасковите ми се сториха готови и ги извадих от уреда, поставих ги в стъклен съд с похлупак и тази сутрин при допир парченцата бяха леко влажни. Това означава, предполагам, че не са били изсушени добре?
А смокините? Суша ги повече от 30 часа - но част от тях са леко твърди и спаружени, тях ги извадих, но другите са още меки и като че ли влажни.
Видът им няма абсолютно нищо общо с този на купените, така че това не може да ми послужи за ориентир и сравнение...

Моля, ако някой е сушил такива плодове, да сподели опит Hug
А снимки биха били невероятно полезни Embarassed

# 250
Аз за домати и ябълки мога да кажа  мога да кажа - трябва да са жилави и сухи, по скоро да кажа еластични Peace. Имам ябълки от миналата година и им няма нищо значи са изсушени прекрасно.

# 251
Благодаря! Току що опитах и смокините - дори и тези със спаружен вид са все още влажни вътре. Продължавам да суша. Но пък мина доста време... Уредът Нео май ще се окаже не особено добър.

# 252
Тони, смокините са изсушени, ако отвън са жилавички, подобно на естествена кожа (за направа на аксесоари), а отвътре са меки, но не и влажни. Ако смокинята е твърда, е изсушена прекалено много.

Само да допълня, че изсушените смокини нямат толкова добра трайност, колкото банановия чипс, да кажем. Те могат да издържат до една година, но трябва да са в хладилник.

Последна редакция: нд, 11 авг 2013, 16:06 от Фея Кръстница

# 253
  • Добрич
Днес си купих от една баба 2 кг. облагородени дренки и утре мисля да пробвам да им вадя костилките и да ги суша. Имам приспособление за костилките на череши, но ми се вижда неподходящо за дългия плод на дренките. Дано с нож да става лесно. Ако някой има идеи - да пише докато все още са цели....

# 254
Май няма по-лесен вариант.   newsm78
Вие как сушите сините сливи? С ципата нагоре или с ципата надолу. Суших една партида 2 дни с ципата нагоре и после се светнах, че за да се изпарява водата от плода не трябва да има преграда и така както ги бях обърнала май беше грешно. Сега съм наредила с ципата надолу сливите и да видим дали логиката ми е правилна  hahaha ако пък не ще ги обърна като не се изсушат Joy

Общи условия

Активация на акаунт