Уред за сушене на плодове и зеленчуци

• 298 028
  • 871
  •   1
Отговори
# 255
  • Добрич
И аз суша с отрязаната страна нагоре. Въздухът се движи отдолу нагоре и според мен ципата отдолу се нагрява, а водата отгоре се изпарява. Посоката на изпарение на водата съвпада с движението на въздуха, което би трябвало да ускорява процеса. В обратния ред ципата отгоре мисля, ще играе ролята на нещо като частична преграда и ще забавя изпарението нагоре, т.е. по-лесно водата ще се изпарява настрани, а не нагоре. И в двата случая ще се изсушат, но по- логично е когато водата се изпарява безпрепятствено нагоре да се изсушат по-бързо.

Големи размишления направих.... Simple Smile

Ветеранките в темата да кажат пробвали ли са двата варианта и кой препоръчват.

# 256
Вела, напълно логични са ти размишленията.

Наистина зависи от това къде са вентилаторите в дехидратора. На моя са от задната страна, така че както и да сложа плода, резултатът е еднакъв.

# 257
Имам едно спешно питане-някой сушил ли е чушки в уреда? Ако да, как точно-да ги нарежа на парчета, или има възможност и цели newsm78

# 258
Сушила съм разрязана на половина по дължина.

# 259
Сушила съм разрязана на половина по дължина.
Благодаря-още сега ги слагам Peace

# 260
  • Добрич
Да се похваля, че дренките ми са готови, но около 3 часа ми отне да извадя костилките /с приспособлението за черешови костилки/ и после да разполовя дренките. Да не говорим, че пода под масата беше солидно почерпен с костилки, а блузата ми със сок от дренки. Мислех, да ги режа, но се оказа доста трудно отделянето на костилката по този начин.
В момента дъщеря ми я боли стомаха и може първа да се възползва от творението ми.

Мисля да ги сложа в големи стъклени буркани с пластмасови капаци, че кутиите ги прибирам една в друга и заемат по-малко място, когато са празни, а бурканите така и така са поединично разположени - поне да са пълни..

# 261
Да се запиша и аз. Имаме я от тази година. За сега минахме през череши, различни видове сливи, кайсии, чери домати и ябълки. Нищо интересно. Simple Smile Ще гледам да почерпя идеи за неща, които няма да се сетя да изсуша.  Peace

# 262
  • UK
Хубава тема  bouquet
 Съпругът ми си е харесал една такава от Метро, незнам Вашите, оттам ли са и дали има някакви специални изисквания при сушенето?

# 263
  • Добрич
kokona20, тази, която ние гледахме в Метро беше с много ниски тавички, в затворено положение.

# 264
Пак съм аз-сигурно ви писна от моите въпроси   Embarassed Rolling Eyes
Доматите / приемам, че ще суша сорт Рома-от тези продълговатите, по-месестите/ на колко ги режете и доколко сухи трябва да станат newsm78
Пробвах да изсуша няколко домата, че имах място при гъбите и после ги сложих в зехтин, чесън и подправки...всичко супер, но са сухи, в смисъл не омекват. Ако ги оставя обаче не напълно сухи, няма ли да се вкисват Thinking

# 265
Десито, можеш да обелиш доматите преди сушене. Така дехидратацията ще отнеме много по-кратко време.

Хубаво е също така да се маха сочната част от домата (тази със семките).

За да са готови, трябва да са сбръчкани, на пипане като кожа, но да не са лепкави. Не бива да изсъхват напълно, но и не бива да са влажни в средата. Като отхапеш, са леко жилави, но не са сухи. Не знам дали добре го обясних...

Не би трябвало да вкиснат, ако са правилно изсушени.

Вчера изсуших 6 тиквички и 2 торбички моркови. Сега съм заредила сладки и люти чушки, патладжан и боровинки.

# 266
Още един въпрос - сушените тиквички, освен като чипс за какво друго могат да се използват? За готвене стават ли? newsm78
И патладжан имам доста...предложете ми марината за него, моля   bouquet

# 267
Ето така изглеждаха моите, преди да ги сложа в буркан с подправки и зехтин.

http://hihonas.blogspot.com/2012/08/blog-post_31.html

# 268
Още един въпрос - сушените тиквички, освен като чипс за какво друго могат да се използват? За готвене стават ли? newsm78
И патладжан имам доста...предложете ми марината за него, моля   bouquet
Сушените тиквички стават и за готвене.

Патладжаните ги насолих, изстисках им горчивия сок и ги сложих в дехидратора. Смятам да ги ползвам за зеленчукови гювечи по-нататък.

# 269
Искам да си изсуша чушки за пълнене. Трябва да са червени или и зелени стават?

Общи условия

Активация на акаунт