Уред за сушене на плодове и зеленчуци

• 296 497
  • 871
  •   1
Отговори
# 480
Sunny29, от опит ти препоръчвам да измериш температурата, която поддържа машинката ти с термометър, защото може би ти нагласяш 45 градуса, а в действителност температурата е 30.. тогава може и не да се изсушат, а да изгният продуктите, които слагаш. Например на моята машинка - Нео, нагласям на 65 градуса, за да получа в крайна сметка 45.

# 481
Благодаря!

# 482
  • София
Здравейте, имам вече 2-годишен "опит" в сушенето. Естествено, че колкото повече вода съдържа  продукта, по-дълго се суши. Череши съм сушила и до 3 дена и пак са доста влажни. Преди бях писала, но и сега да спомена - само при пълна дехидратация може да се съхранява извън хладилник. Не се подвеждайте от продаваните по магазините - те са обработени с консерванти и затова се остават по влажни, пък и да тежат повече. Гъбите нарязани на филийки с нож ти Бьорнер. Но ако ги купувате на магазинна цена, не си струва, защото ги има целогодишно. Иначе стават като чипс - много вкусни. Суша чушки, домати, подправки, стафиди, боровинки, арония. Повечето дребни плодове и зеленчуци или дребно нарязани. Моя уред не се регулира и е с около 70 градуса температура. Тука пишеше дама от Америка с доста интересни рецепти, но имаше дехидрататор като малка печка. Ако се върнете назад ще я намерите.

# 483
  • Добрич
Здравейте!
Имам въпрос - преди да прочета темата, се сдобих с този уред http://www.technomarket.bg/products/09061817/zelmer-36z011. В събота се опитах да суша череши. Първоначално го пуснах на половин мощност, но за 7-8 часа нямаше никакъв резултат и го пуснах на пълна мощност. Молбата ми е, ако някой има такъв уред, да ме ориентира за колко време суши в него. Мога да кажа, че след 24 часа, част от които на пъна мощност, друга част на половин, все още имаше череши, които просто покафеняха, без да се изсушат.
Имам и друг въпрос - как съхранявате черешите? В кутии/буркани без въздух или във фризер?

Sunny29, имам същия уред и определено съм доволна. Череши не съм сушила, но предполагам, че подобно на другите плодове ще отнеме няколко дни. И през ум не ми минава, че може да стане за 24 часа. А и в резултат на обилните дъждове, сезонните плодове в момента са по-воднисти. Ти разменя ли скаричките по време на сушенето? Като се свият плодовете, ги събирам на по-долните скарички, където е по-топло. Когато не всички плодове се изсушат едновременно, прибирам изсушените, а за другите процесът продължава. Просто имай търпение.

Като размер, подобно на черешите са облагородените дренки. Бях им извадила костилките и сякаш ги суших над два дни. Но те са по-сухи от черешите.

Изсушените плодове поставям в големи стъклени буркани с пластмасови капаци.

# 484
Мога ли да изсушя череши, ако нямам уред и как?

# 485
Мога ли да изсушя череши, ако нямам уред и как?
Във фурната на 50 градуса и вентилатор, при леко отворена вратичка.

# 486
Благодаря, ще пробвам и ще споделя. После как да ги съхранявам? Костилките мисля да не ги махам  Thinking

# 487
Махни костилките по-добре, а когато е с нарушена цялост ципата на плода по-лесно се суши, защото има от къде да излезе влагата. А пък и да съхраняваш костилките....малко не върви
Черешите са уникални просто, изсуших една партида и се изядоха за отрицателно време. Суших и ягоди, но киселеят и направо ги хвърлих. Някой сушил ли е ягоди, доволни има ли от този плод

# 488
Суших и ягоди, но киселеят и направо ги хвърлих. Някой сушил ли е ягоди, доволни има ли от този плод

Ау, ягодите правят страхотен "чипс"! Много лесно се сушат, много вкусни стават. Не си попаднала на добре узрели плодове. Вероятно са били откъснати твърде рано. И майка ми се оплаква от същото: ягодите, които си купила уж изглеждали зрели, пък били кисели като дренки.

Другият плод, който прави великолепен "чипс" са бананите. Зареждам и деветте тави, а след няколко дни всичко е изядено. Давам на децата за снак в училище, ММ като мине покрай дехидратора и си отлепва по една шепа бананови чипсове, черпим гости...

# 489
Много благодаря на всички за отговорите. Аз очаквах, че до 24 часа ще са ми достатъчни. А оставяте ли си уредите включени, когато сте на работа? Аз просто имах само 1 ден. А иначе сменях тавичките, освен това като се поизсушиха, ги сложих на най-долната тава.

# 490
Добре, следва нов въпрос тогава - как да махна костилките на черешите?

# 491
Аз си купих от Кафланд уред за махане на костилките. Нещо подобно http://www.2styrkela.com/dom-i-kuhnia/kuhnenski-pribori-i-serviz … lki-kaiser-769936. Само дето беше по-евтин.

# 492
Аз си купих от Кафланд уред за махане на костилките. Нещо подобно http://www.2styrkela.com/dom-i-kuhnia/kuhnenski-pribori-i-serviz … lki-kaiser-769936. Само дето беше по-евтин.
Имам подобен от магазинете "За 1 лв", не помня колко струваше точно, едва ли е бил повече от 1-2 лв, върши чудесна работа.

# 493
Да, наистина беше малко пари, макс 3 лв.

# 494
Благодаря, ще проверя, а междувременно малко идеи - http://www.hera.bg/s.php?n=2179

Общи условия

Активация на акаунт