Уред за сушене на плодове и зеленчуци

• 296 485
  • 871
  •   1
Отговори
# 495
привет  Peace
и аз на скоро се сдобих със сушилня zelmer . Първи опит - бели череши
Добре, следва нов въпрос тогава - как да махна костилките на черешите?
костилките ги махам с помощта на кламер или по-голяма обикновена фиба, докато гледам ТВ  Simple Smile
едната доза пробвах с костилки - много бавно става, затова спрях процеса след 10часа, извадих костилките (доста лесно и бързо) и отново сложих да се сушат. Пуснах цяла вечер на І степен (250W), а през деня оставих на стайна температура - за 24часа бяха готови (+10-те часа с костилки)
А във фурната съм сушила така - без костилки, 4часа на 60-70градуса, като навих една хавлия и поставих на вратичката на фурната, за да обира влагата (отворено е само няколко милиметра), после оставих на стайна температура 24 часа
Съхранявам в малки кутийки / торбички във фризера  Peace
* черешите бяха дребни, предполагам за едри череши ще отиде повече време

изпробвах да суша моркови и пащърнак - ситно нарязани (колкото зрънца черен пипер), върху тензух/марля на най-горната скаричка (докато суша черешите, защото имах свободна скара) - изсушиха се около час - час и половина

# 496
Купих днес три килограма череши и мисля довечера като приспя мъничо да ги заредя. Аз чистя черешите на ръка като ги правя на половинки.
Фейче, ягодите са от мамината градинка, бяха доста сладки преди да ги сложа за дехидриране, но явно не достатъчно сладки. Банановия чипс и при нас е прекалено вървежен, никога не остава за съхранение повече от ден-два  Crazy

# 497
  • в рaя
Суших и ягоди, но киселеят и направо ги хвърлих. Някой сушил ли е ягоди, доволни има ли от този плод

Ау, ягодите правят страхотен "чипс"! Много лесно се сушат, много вкусни стават. Не си попаднала на добре узрели плодове. Вероятно са били откъснати твърде рано. И майка ми се оплаква от същото: ягодите, които си купила уж изглеждали зрели, пък били кисели като дренки.

Другият плод, който прави великолепен "чипс" са бананите. Зареждам и деветте тави, а след няколко дни всичко е изядено. Давам на децата за снак в училище, ММ като мине покрай дехидратора и си отлепва по една шепа бананови чипсове, черпим гости...
А ще споделиш ли за банановия чипс има ли нещо специално или просто си го сушиш на кръгчета? Защото аз правих мин.година, но нещо не се получи май както трябва или както очаквах, един гумен ми беше.

# 498
и аз правя банан и ягоди, режа на филийки. Като са тънки филийките, става хубав чипс.

чесънът определено ми харесва, също на  филийки - после в ястия придава вкус, но не дразни стомаха.

# 499
Тупурче, първоначално режех на кръгчета, ама моят уред е голям, с девет тави. Отелваше ми се волът, докато стигна до това да пусна дехидратора. Затова се изхитрих: режа банана на половина, след което го "нафилийчвам" по дължина. Резенчетата са с дебелина около 3-4 мм преди сушене, 2-3 мм след. Не са еднакво дълги, ама на кого му пука  Mr. Green

Чипсчетата няма да станат хрупкави, ако това си очаквала. Получават се леко жилавки, но достатъчно меки, за да можеш да ги навиеш на стегнато рулце.

Да припомня, че за да стане хубав банановият чипс, бананите трябва да са на границата на презряването. Кората им не трябва да е на точки, а леко покафеняла.

Ако искаш хрупкав чипс, пробвай с тиквички. Фантастични стават, било на кръгчета, било на жулиени. Аз им слагам само няколко капки зехтин, сол, чесън и хранителна мая.

# 500
Благодаря за идеята за тиквичките, изобщо не ми бе хрумнало Simple Smile

# 501
а защо се слага хранителна мая?

# 502
а защо се слага хранителна мая?

За да се повиши хранителната стойност на крайния продукт.

Хранителната мая е един от най-добрите естествени източници на витамини от групата Б, особено фолиева киселина. Доколкото виждам Зоя продават хранителна мая в БГ (онлайн).

Освен това хранителната мая е вкусна и има аромат на кашкавал.

# 503
Така, за 10 месеца от сушенето, нямам нищо развалено Simple Smile но всичко е сушено до чупливост и после е сложено в буркани. Пазено е в шкаф на стайна температура Simple Smile

Последна редакция: чт, 19 юни 2014, 05:09 от choh

# 504
С огромно нетърпение очаквам утре да ми доставят това  http://megashop.bg/techno/p820992/%D0%A3%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%B … product_info.html и аз се втурвам да суша. Дано изборът ми да е сполучлив newsm78
Поръчах си и тази хранителна мая  http://www.iherb.com/Bob-s-Red-Mill-Large-Flakes-Nutritional-Foo … -8-oz-226-g/35655

Последна редакция: чт, 19 юни 2014, 20:39 от i-off

# 505
I-off, хубава хранителна мая си си купила. С нея можеш да правиш чипс от кейл (къдраво зеле май се води в БГ), да я слагаш в сосове и пр. и пр.

# 506
  • Добрич
Сутринта наредих гъбките, нарязани на филийки със застъпване. Да видим колко време ще им отнеме да се изсушат и какъв добив ще ми дадат.

# 507
I-off, хубава хранителна мая си си купила. С нея можеш да правиш чипс от кейл (къдраво зеле май се води в БГ), да я слагаш в сосове и пр. и пр.

Фея Кръстница, благодаря за линка Hug
Ох , с такова нетърпение си чакам уредчето, че дори вече съм нарязала банани и  пъпеш и само чакам да пристигне и да го заредя.

# 508
Сутринта наредих гъбките, нарязани на филийки със застъпване. Да видим колко време ще им отнеме да се изсушат и какъв добив ще ми дадат.

Направих експеримент, от 1 кг печурки от магазина станаха 65 г сушени гъби.

# 509
  • В сбъднатите си мечти
Да споделя ,как аз суших череши и ягоди    Crazy
Почистих от костилките 2 килограма .Наредих в уреда и зачаках  ooooh! близо 2 дни ми отне сушенето ,като през нощта изключих сушилнята .
Не съм мерила продукцията ,има -няма е към 150 - 200 грама ,имат вкус на сушени сини сливи .Повече череши няма да суша  Whistling
Ягодите нарязах на 3-4 мм  ,за 6-8 часа станаха идеално изсушени  . На вкус са жилави и нищо особено ,може би в сладкиш ще са ок.

Имам въпрос .Как сушите кайсии ?

Общи условия

Активация на акаунт