Някои въпроси, моля

• 4 603
  • 22
  •   1
Отговори

Съпругът ми и аз току-що са започнали събиране на документи за процеса на приемане и с моите емоции са толкова високи - (възбуда, нервност, но най-вече щастие) Бих искал да знам малко повече информация за процеса --
 След като са били одобрени за приемане, което се случва след това?
 Виждам във форума, че някои от вас са кандидатствали за различни райони - как правиш това? Например имам среща с един социален работник във Враца - тя ще бъде само в контакт с дома за деца във Враца или ще трябва да контакт с други социални работници в други области?
 В писмото на оферта --
 Когато получите писмо от една оферта за дете - какво е това писмо трябва да съдържа?  Само възраст на детето и кратко описание или снимки?
 Първата среща --
 Ние се кандидатства за по-големите деца до 4 години - за по-големите деца трябва да ви отнеме малко плодове или малък подарък на първата среща?

Много благодаря за помощта  Hug

# 1
  • космополитно

Съпругът ми и аз току-що са започнали събиране на документи за процеса на приемане и с моите емоции са толкова високи - (възбуда, нервност, но най-вече щастие) Бих искал да знам малко повече информация за процеса --
 След като са били одобрени за приемане, което се случва след това?
 Виждам във форума, че някои от вас са кандидатствали за различни райони - как правиш това? Например имам среща с един социален работник във Враца - тя ще бъде само в контакт с дома за деца във Враца или ще трябва да контакт с други социални работници в други области?
 В писмото на оферта --
 Когато получите писмо от една оферта за дете - какво е това писмо трябва да съдържа?  Само възраст на детето и кратко описание или снимки?
 Първата среща --
 Ние се кандидатства за по-големите деца до 4 години - за по-големите деца трябва да ви отнеме малко плодове или малък подарък на първата среща?

Много благодаря за помощта  Hug

"процеса на приемане" предполагам е твоят термин за процедурата по одобряване и включване в регистъра за кандидат осиновители!?

Ще имаш срещи с един социален работник, който ще е водещ на случая Ви и ще изготви социалния Ви доклад. В него можеш да посочиш , в кои регионални дирекции да бъдете включени в списъците на кандидат осиновителите (можеш да посочваш поименно или да формулираш обобщеното " в цялата страна")

Писмото, което ще получите за покана с дадено детенце ще съдържа: Името и възрастта му и предложен ден и час за среща в еди коя си дирекция - поне при мен така беше: първо минах през местната регионална дирекция и там ми прочетаха извадки от социалния доклад на детето(в моя случай, а по принцип трябва да ви запознаят с всичко, което е известно за детето)...  Тук е мястото (и в дома) където можеш да питаш всичко, което те интересува. Пак в дирекцията ( ив дома) трябва да ти покажат  снимки (при мен ги укриха, въпреки, че бяха направени целенасочено пресни цифрови снимки на детето)... Това излезе много по-късно като заразпитвах за снимки за детето от рождението му до момента (оказа се,че няма други освен направените наскоро за представянето му пред кандидат осиновители)

Моето поканващо писмо беше единствено, и го помня ясно (барабар с емоцията): " Имаме удоволствието да Ви съобщим, че сте избрани за родител(и) на---- на ----г. Моля заповядайте на--- еди къде си. Тел. за контакт---"
Ако не е възможна за Вас посочената дата може да договорите друга.

А да!... и писмото идва с обратна разписка и се връчва лично- моето ме чакаше половин месец в пощенския клон, докато азси караха безметежно лятната отпуска на морето.

За това, какво бихте могли да занесете, (ако желаете) при първа среща има тема тук във форума!

Това което е важно да знаеш е, че когато подадете документи за осиновяването на конкретно дете около делото като страна по него можеш да поискаш достъп до всички документи и да си направиш записки по тях (или копия)

Успех и споко с емоциите- тепърва ще Ви друсат! Hug

# 2
"Уважаема г-жо.....

Имаме удоволствието да Ви съобщим, че на заседание на СО към РДСП гр......бяхте избрана за подходящ осиновител на детето.........на.....год., отглежано в......."

Никога няма да забравя това изречение. Вълнението е неописуемо, не можех да повярвам.
Лилибг,  Peace успех!

# 3
здравейте, извинявайте ,че използвам темата,но  имам няколко въпроса за процеса след като сте решили да осиновите дадено дете, какви са следващите стъпки?каква е процедурата?какви документи са нужни да представите пред съда?нужно ли е да се наеме адвокат?мерси предварително за отговорите.

# 4
  • Варна/UK
blioko1234, адвокат не е задължително да имате, но е желателно. Когато аз осинових моя син преди година, беше необходимо да се извади отново медицинско. Попълва се и едно заявление в което се пишеха данните на детето, вашите данни и имената с коите искате да бъде след осиновяването. Това го получих от регионалната дирекция по местонахождение на детето. Аз оставих тези документи при социалната, която отговаря за детето и те подадоха всичко в съда. След около две седмици имах и дата за делото, но при всеки този срок е различен. Ако при вас е по-дълъг, да не те притеснява. Ох, защо не се сещам дали ми искаха още нещо?Надявам се да ме допълнят и другите майки. Успех! Hug

# 5
  • София
Подновяват се всички срочни документи, ако са изтекли - по спомени - медицинско, СПИН и васермат, психото, бележката от следствието, свидетелството за съдимост. Адвокат за първото заседание не мисля, че е необходим, но след това ако се закучат нещата ще ви трябват. Допълнително от социалните ще получите декларация за детето, която трябва да се завери нотариално. При нас социалните изготвиха заявлението до съда, ние само го подписахме и те го подадоха. В кой град е детето - това също е важно, има ли отказ от БР или е по новия СК осиновяването?

ПП Документите се дават на социалните и се прилагат към заявлението за съда. Сега като се замисля, май и удостоверение за доходите ни искаха, но не помня - мога да погледна, какво сме прилагали към заявлението, ако никой друг не помни. Сега се сетих - бележките за доходите ни ги поиска съдийката.

# 6
  • Варна/UK
Да, свидетелсвото за съдимост беше необходимо. На нас за доходи не са ни искали, но всяка дирекция и всеки съд си имат техни изисквания. Подробна информация ще ти дадат от Дирекцията в чийто град е детето.

# 7
blioko1234, ние осиновихме преди 3 месеца и  това, което ни искаха като документи е подновяване на същите, които подготвяхме при вписването ни в регъстъра за осиновяване - медицински свидетелства, включващи СПИН и Васерман, медицинско от психодиспансера, свидетлство за съдимост и от прокуратурата, а също и от ГРАО, че не сме лишавани от родителски права и не сме поставени под заприщение. Но доколкото разбрах, всеки съдия си има изисквания за това, какви документи ще му трябват и това ти го казват социалните, които се занимават с конкретното осиновяване. Адвокат според мен е излишен, защото, когато подготвите документите, социалните ги внасят в съда, доколкото си спомням, а вие си плащате таксата само. После чакаш да ти насрочат дата за делото, и при нас самото дело продължи 5 минути - просто формалност, която е неизбежна.
Късмет !

# 8

Принципно, определеният ви социален работник (в случая във Враца) би следвало да ви разясни цялата процедура, с детайлите. Не се колебайте да задавате въпроси! Социалният работник е този, който трябва да може да ви даде най-достоверна и актуална информация!

В груби щрихи, процесът представлява следното:

Проучване от социалните работници по местоживеене – отдел Закрила на детето към местната Дирекция за социално подпомагане. В хода на това проучване се събират различни документи, които удостоверяват годността ви да станете осиновители и личния ви профил. Приключва с решение, с което ви одобряват, и с доклад, който ви представя.

Отделите Закрила на детето извършват проучването, но регистрите на кандидат осиновителите и на децата за осиновяване се водят от РДСП (Районни дирекции по социално
подпомагане) . Вие ще бъдете вписани в съответните регистри на РДСП, които посочите сами. Тези РДСП ще получат и копие от изготвения за вас доклад. В заявлението и в хода на проучването уточнявате за кои региони на България кандидатствате. Има 28 области , съответно 28 РДСП (Районни дирекции по социално подпомагане), към които има регистри с деца за осиновяване. Може да кандидатствате само в една, в няколко или във всички. Вие решавате. Попитайте изрично социалния си работник за това.
За вписването в регистъра на всяка отделна РДСП трябва да ви уведомят чрез писмо, но не винаги се прави.

Във всяка отделна РДСП заседават Съвети по осиновяванията, които за децата от регистъра на децата за осиновяване търсят подходящи родители от другия регистър (родителския). Големият въпрос  е кога ще ви разгледат на такъв съвет. Някои чакат повече, други по-малко и всичко зависи от профила ви на кандидат осиновители и най-вече от профила на детето, което сте готови да приемете.

Когато на такъв съвет ви изберат за подходящ кандидат осиновител на дадено дете, ще получите писмо и покана за среща. Възможно е и да ви се обадят по телефона. Информация за детето преди срещата в РДСП не се дава, освен информация за пол и възраст. Всичко друго ще научите на място – първо в РДСП, където ще ви запознаят с документите на детето, а после в дома, където се отглежда, за да се срещнете с него (при желание от ваша страна).

При всяко посещение при детето може да занесете каквото прецените за добре, като разбира се се съобразявате с правилата в дома. Храните може би са проблем и трябва да обсъдите какво се допуска. Играчки, дрехи  и всичко от полза за децата винаги е добре дошло. Имайте предвид, че децата в домовете нямат индивидуални играчки и дрехи, а всичко е общо. Подарък за вашето дете най-вероятно ще бъде общ веднага след това.

От датата на получаването на писмото, че сте избрани за осиновители на детето,  тече едномесечен срок, в който решавате ще осиновители детето. През това време може да посещавате детето  в дома, в който се отглежда, при условията, установени в дома. Имате право да се запознаете с информацията, събрана за детето, в неговото досие. Може, разбира се, да не губите време, и да решите за ден. Този срок е за вас.

Имайте предвид, че цялата процедура се развива между вас и социалните работници. Директорите на домовете, в които децата се отглеждат, нямат  функции в тази процедура. Вие имате взаимоотношения с тях докато посещавате детето в съответната институция. Всички решения и всяка информация, свързани с детето, идват от РДСП.

След това следва съдебна процедура. Служителят от РДСП от областта, от която е детето, би следвало детайлно да ви каже какво трябва да направите във връзка със съдебната процедура. Това е така, защото практиката в отделните съдилища може да се различава в детайлите, а служителите от РДСП са най-запознати с практиката на съда при осиновяванията в тяхната област.  Най-общо може да се каже, че първоначалните събрани документи се подновяват, ако е изтекло определено време. Адвокат не се налага обикновено да се ангажира, но няма пречка, това е ваше решение. Обсъдете това с РДСП, когато му дойде времето.
След  като съдът постанови осиновяването има срок за влизане в сила на решението и след това си взимате детето от дома. И почва същественото ...

Желая ви късмет!

# 9
Здравейте, благодаря за отделеното време.Отидохме до регионалната дирекция и се срещнахме със социалната и ни дадоха комплект документи за попълване и набавяне :1.Свидетелство за съдимост.2.Удостоверение от общината за нелишаване от родителски права и непоставяне под запрещение.3.Удостоверение за семейно положение.4. Изследване за спин, сифилис и хепатит в .5.Медицинска бележка от тубдиспансера. 6. Медицинско удостоверение от психодиспансера 7.От националната следствена служба.8.Документи за доход 9.Декларация - нотариално заверена-за информираност, за сътрудничество и по чл.89 ал.6 от Семейния кодекс,10.Квитанция за платена такса .11.медицинско свидетелство.12.препоръки -най-малко 2 броя.13.Молба за осиновяване до съда .Та в общи линий това са необходимите документи.Сега трябва да се задействаме по бързо че вече нямаме търпение след толкова много чакане.

# 10
а сетих се  - какво е това нещо -удостоверение за семейно положение /документ за граждански брак ли е ?/и друго каква е тази молба за осиновяване до съда- това готов формуляр ли е ?със свободен текст ли е?нямам си идея що е това.мерси предварително .

# 11
  • София
за удостоверението не знам, но молбата се пише от социалните и се подписва от вас
Успех

# 12
  • София и там където не се пуши
Да попитам и аз нещо (за моя близка), възможно ли е, да се предложат едновременно от няколко области деца или има някаква централизация.  newsm78

# 13
  • космополитно
Да попитам и аз нещо (за моя близка), възможно ли е, да се предложат едновременно от няколко области деца или има някаква централизация.  newsm78

По принцип и по закон не би трябвало да се случи!
Когато им е предложено дете идетето не би трябвало да се предлага на други кандидат осиновители; както и на кандидат осиновителите, (на които е предложено съответно дете) не би трябвало да се предлагат други деца. Май месец беше срокът за "блокиране"!...
 В
 РДСП ми казаха, че дублиране не е възможно, защото се водят регистри и нещата се координират с компютри.
 Практиката и писаното в този форум, обаче показват, че не е изолирано явление на едни кандидат родители да се предлагат почти паралелно две деца, както и на вече подали документи за осиновяване на конкретно дете(или вече осиновили) също да им пращат писмо-покана за друго дете...
Дано не им се случва на твоите познати да попадат в ситуация на такъв труден избор!

# 14
  • София и там където не се пуши
Благодаря, пуснах я тук да чете и много ви благодари за информацията, която сте дали всички. Много неща и се изясниха. Тя започна да получава писма от РДСП-тата. Това я развълнува много и чака.   bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт