За бързи въпроси и отговори,за тези,които нещо ги вълнува,но не искат тема - 28

• 38 810
  • 734
  •   1
Отговори
# 360
Искам да попитам за рецепта за Маршмалоус. Спомям си, че esy (дано не бъркам, беше мама, к снима с ДСЛР) ми я писа преди година в 1 тема, но смених компютъра и рецептата зачезна. Моля за помощ!
Никой ли не е записал рецептата Thinking?

# 361
ще ми помогнете ли с рецепта за соленки, които с времето (до Великден) ще станат по-хубави, а няма да мухлясат ... нещо като меденките, но соленичко, че ще ходим по планините и искам да направя за децата да хрупат
  bouquet

ето виж тези Соленки Колкото по-меко оставиш тестото, толкова по-меки стават, ако го направиш твърдо - по-хрупкави ще са.

# 362
Имам два въпроса. Първият е- ползвали ли сте соса бешамел на Хопла? Днес за сефте го видях във Фантастико и се зачудих дали е хубав...  newsm78
И другият въпрос- става дума за кондензираното мляко. Доста съм изчела как се вари и т. н., ама все не ми е ясно  Embarassed. Трябва да го варя 4 часа, на слаб огън, какво ще рече това? Котлона ми е на 6 нива, на кое ниво да го варя? И мога ли да го сваря днес примерно, а да го ползвам другата седмица? Или се отваря веднага след като изстине...  newsm78

# 363
Имам два въпроса. Първият е- ползвали ли сте соса бешамел на Хопла? Днес за сефте го видях във Фантастико и се зачудих дали е хубав...  newsm78
И другият въпрос- става дума за кондензираното мляко. Доста съм изчела как се вари и т. н., ама все не ми е ясно  Embarassed. Трябва да го варя 4 часа, на слаб огън, какво ще рече това? Котлона ми е на 6 нива, на кое ниво да го варя? И мога ли да го сваря днес примерно, а да го ползвам другата седмица? Или се отваря веднага след като изстине...  newsm78
Можеш да го свариш днес и да го използваш докато е в срок на годност. В тенджерата под налягане можеш да го вариш два часа на едно на котлона след като заври. В тенджерата трябва водата да я покрила консервата.

# 364
Пепика, нямам тенджера под налягане.  newsm78

# 365
Немога да намеря темата, но имаше вариант за микровълнова, след като отвориш кутията и изсипваш в купичка. Колко се вари и на какви градуси идея нямам.
А щом нямаш тенджера под налягане, след като заври в обикновена тенджера, вариш двойно - четири часа.

# 366
  • тук
пеп-4o, много ти благодаря  Hug
мислиш ли, че може да сложа само масло, защото моите хора разознават маста и не искат да ядат Sad
а зайците са страхотни, прекрасна идея

# 367
Немога да намеря темата, но имаше вариант за микровълнова, след като отвориш кутията и изсипваш в купичка. Колко се вари и на какви градуси идея нямам.
А щом нямаш тенджера под налягане, след като заври в обикновена тенджера, вариш двойно - четири часа.

Преди време пробвах да го направя в МВ, но не ми се получи както трябва, за това сега съм решила да си го варя четири часа.  Peace Просто ме интересуваше дали ще има проблем, ако го сваря утре, а го ползвам другата седмица.  Hug

# 368

Просто ме интересуваше дали ще има проблем, ако го сваря утре, а го ползвам другата седмица.  Hug

Няма проблем, може да си го ползваш по-нататък, когато ти трябва. Аз варя по три кутии обикновено, да си имам готово.Не, че много се задържа, де........

# 369

Искам да попитам за рецепта за Маршмалоус.

не знам рецептата на esy, но ето ти вариянт:

Маршмлоус

1чч пудра захар
21г или три пакетчета желатин
1чч студена вода
2чч кристална захар
2\3чч глюкоза
сол на върха на чаена лъжичка
2-3 белтъка
ванилия

Подгответе квадратна тавичка, около 20х30см големина, като я намажете с олио и напудрите с пудра захар (може и само да я облепите с намаслено прозрачно кухненско фолио)

Желатинът разтворете в 1\2чч студена вода и оставете в паничка да набъбне.

В тенджерка загрейте кристалната захар, глюкозата,  1\4чч от студената вода и солта, на слаб огън, като разбърквате с дървена лъжица да се разтвори захарта. След това увеличете огъня до "среден" и оставете да къкри, без разбъркване, за около 5мин. Свалете тенджерката от огъня и добавете захарния сироп към желатина, като разбърквате да се разтвори желатина.

С миксер разбийте получената желатиново-захарна смес (отначало на бавни обороти, после по-бързо) докато побелее и се сгъсти - ще се увеличи и на обем близо 3 пъти (отнема около 6-8 мин с миксер и около 15 мин на ръка).

Разбийте белтъците до твърд "сняг" (да остават връхчета като бръкнете вътре). Добавете белтъците и ванилията към желатиново-захарната смес като разбърквате леко с шпатула (не се престаравайте с бъркането, достатъчно е само да ги смесите).

Сега изсипете готовата смес в подготвената тавичка и разпределете на равномерна дебелина. Напудрете отгоре с малко пудра захар - 1\4чч - през сито или цетка.
Оставете да изстине, без да покривате с нищо, докато се стегне, за поне 3ч, или за един ден.
След това вече може да нарежете на квадратчета -  първо отделете от стените на тавичката с нож и обърнете върху дъска за рязане или плот напудрес с пудра захар. След това с нож оформете краищата да са прави, и най-накрая нарежете на квадрати или правоъгълници с размерите на парчета локум.
(За удобство може да намажете ножа с олио)
Нарязаните вече кубчета бонбонки оваляйте в пудра захар - може да сипете повечко пудра захар в тавата, която използвахте, и да върнете нарязаните маршмелоус там за да ги оваляте.
След това може да ги съхранявате в  стъклен буркан или в купичка за поднасяне. Могат да се съхраняват до една седмица в плътно затворен контейнер.

# 370
пеп-4o, много ти благодаря  Hug
мислиш ли, че може да сложа само масло, защото моите хора разознават маста и не искат да ядат Sad
а зайците са страхотни, прекрасна идея

може разбира се, маста прави сладките по-пръхки, но и с масло са хубави. Имам още едни подобни соленки, но само с масло, ако искаш да ти дам тях да направиш? Или виж направо в подписа ми

# 371
Лабрекс, на каква степен на котлона вариш млякото? И имаше още нещо, че се добавя вода, за да покрие хубаво кутията, но топла ли трябваше или студена? Имам предвид като е вече на котлона млякото и водата поизври топла или студена вода се досипва...

# 372
Лабрекс, на каква степен на котлона вариш млякото? И имаше още нещо, че се добавя вода, за да покрие хубаво кутията, но топла ли трябваше или студена? Имам предвид като е вече на котлона млякото и водата поизври топла или студена вода се досипва...

Аз варя на газ, като  намалявам толкова, че да ври лекичко. По принцип слагам повече вода, да е покрита хубаво кутията, но пак ходя да поглеждам отвреме навреме. Ако се наложи да доливаш, правиш го с гореща вода. Не бива в никакъв случай да остава непокрита кутията или кутиите.

# 373
  • Universe
Привет  Hug

easter Един въпрос за варенето на яйцата за Великден - имаше един начин да заври водата и след това се изключва котлона, но нещо не си спомням нататък - колко време стоят в тази вода newsm78 Миналата година ги правих така и не се счупи нито едно яйце  Peace

Защо не си записах някъде smile3523 #Cussing out

Благодаря предварително  newsm51

# 374
Здравейте.Имам 1 торбичка лапад и коприва и ми се иска да направя някаква супичка или яхния с двете,но досега не съм правила и нямам идея какво.Предполагам,че ще се получи,нищо че ще се смесят вкусовете.

Общи условия

Активация на акаунт