СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 36 429
  • 762
  •   1
Отговори
# 210
Сега ми хрумна друго - и не знам дали съм права или не...ще ви помоля да ме поправите ако греша, не би ли следвало по същия начин и в ОДЗ-та бройката обявени места за трите набора (двете яслени и първа група) да е равен на децата от предучилищна, които ги освобождават тези места?
На мен ми се струва логично сборът от местата, които се освобождават за яслените групи, да е равен на броя деца, които се прехвърлят в първа група. Т.е. ако има една първа група, би трябвало да се обяват в системата 24- (сбора на местата, обявени за яслените групи- набор 2008 и 2009).
Давам пример:
В яслените групи ще приемат набор 2008- 5 деца и набор 2009- 7 деца, т.е. 12 места се освобождават, защото 12 деца се прехвърлят в първа група и трябва да бъдат обявени 24-12=12 места, ако за 2010/2011 ще има само една първа група.

Да, и това ми се струва логично. Сега ще изчакаме Дидиа да ни потвърди дали правилно разсъждаваме или нещо някъде ни се губи (или не сме се сетили).

# 211
  • София
alina_si за кой район говориш и за кое ОДЗ, защото това е пълен абсурд да не можеш да ползваш всички ДК, на които отговаряте и които е приело ОДЗ-то.Но ако няма обявени места не се надявай да обявят-това е положението.Пробвай в другите ОДЗ-та, в които има обявени места за набор 2008.

# 212
  • София
Аз затова мисля да си оставя една безсънна вечер на 21ви с/у 22ри и тогава да смятам и пресмятам, пък дано все ни излезе късмета някъде, поне ще съм малко по-близо до истината, но с нашите 8.2, 8.1 стандартни точки, шансът ни в най-добрия случай ще е 1:2, 1:3, което си е добре все пак де, не като в най-близкото ни и желано ОДЗ 1:13 Simple Smile

# 213
  • София
....
Кога все пак ще имаме тежкият им отговор - знае ли някой  - тази година ли ще е или ще продължават да се гаврят с нас докато не ни останат нерви - безобразие !
Желая на всички всичко добро !!!  bouquet
[/color]

Десет пъти ги питах точно това! Писала съм по-горе, че единственият отг беше "Възможно най-скоро". Обяснено е какво улеснение е това за родителите.
xa аз не се съмнявам ,че сте обяснили -  благодарих ви за това с мама Ели ...,но отговорът ИМ не ме задоволява "Възможно най-скоро" то и 21 ДГ обещаха и чакаме ,чакаме , а ги няма - съмнявам се и да се появят -както и да е -. ОК - дано до април позволят поредността  на желание да е видима за всички ... , защото аз лично успях днес почти да си я осигуря,като изгубих  нерви и време, но едва ли всички ще имат тази възможност особено последните дни ,когато опашките се менят всяка минута  Wink
а и не знам ,защо ми се струва , че от СО никак не им е зор дали ще ни улеснят или не - даже напротив колкото повече смут ни създават ... толкоз повече се вживяват в ролята на герой при най малкото нещо направили за децата ни влизащо в  служебните им задължения... ,а за "любезността им" по телефона не искам и да коментирам - това е друга тема.
...остава ни да чакаме неизвестното "Възможно най-скоро"
мама Саня - нищо лично - напротив ... към теб с най добри чувства  Hug

# 214
Мерси за отговорите, обаче абсурдите са повсеместни, например 98 ОДЗ Младост е точно до нас, чисто ново е, защото допреди половин година там се помещаваше социалното, сега го ремонтираха и пуснаха първите групи, а за набор 2007 няма обявени свободни места е как става това? ужаса е пълен !

# 215
Сега ми хрумна друго - и не знам дали съм права или не...ще ви помоля да ме поправите ако греша, не би ли следвало по същия начин и в ОДЗ-та бройката обявени места за трите набора (двете яслени и първа група) да е равен на децата от предучилищна, които ги освобождават тези места?
След като на директорките е дадено пълното право да разпределят местата в ДЗто си по набори и по групи, няма начин да предвиждаме кой какви съображения е имал за дадено решение. Предполагам само, че идеята на предварителните кандидатури преди 1 март беше именно такава - директорките да се съобразят с броя на потенциалните кандидати по набори. Така, например, директорките ако имат възможност за цяла нова група на есен, според броя на предварителните кандидатури ще решат за кой набор да отворят групата.
Изобщо, някакво засичане на бройките места е възможно, само ако знаем целия капацитет на ДЗто и настоящо записаните деца в него. Разликата (с изясняване и на бройки за раздаване от комисия - ако се заделят такива) остава за целия прием за септември за всички възможни набори за ДЗто. Ама, че за един набор са обявени повече места, а за друг - по-малко - решението си е на директорката.
Не знам дали изобщо има някаква наредба или прочие установено правило, че в дадено ДЗ трябва да има групи от всички набори, и по колко групи от даден набор да се сформират.
Както се казва, ако такова ограничение няма - в едно ДЗ може и да няма деца от някой набор за дадена учебна година - ... Който е по-навътре в наредбите да каже...

Помня, че въпроса с аргументацията за бройката места по набори и групи беше включен в списъка за работната група. Дали ще получим отговор, обаче е отделен въпрос... А аз лично се и съмнявам СО да напъне директорките да дават обяснения на обществото...

# 216

Не точно..
Броя на свободните места за яслите, БИ ТРЯБВАЛО  да е на броя на отиващите деца в 1 група от яслите..т.е..сега набор 2007 отива от ясла в 1 група..и остават само децата, които са били набор 2008 (те по презумпция са по-малко). Оставащите места освободени от набор 2007 в яслата се разпределят по усмотрение на директорката между набор 2008 и набор 2009..( теоретично би трябвало от всеки от двата набори да има по 20 деца, нооооооо..на практика, по-големия набор обикновено са повече деца, за да е по-лесно на персонала, понеже децата в яслите не са разделени в повечето ясли по набори на практика..)

За броя на свободните места в 1 група, би трябвало да е равен на броя на децата от ПГУ (предучилищните групи , които тръгват на училище наесен), като извадиш от тях броя на децата от детската ясла (набор 2007), които тръгват в 1 група.. Ноо.. миналата година имаше много голямо разминаване между очакваните свободни места и реалните, поради "уплътняванията" на групите...

# 217
Само да напиша че не трябва да се свързват местата в ПГУ с обявените в яслени групи защото са с различен норматив. Някъде по пет броя на група по-малко. И има един преходен момент който не е видим за никого и това е колко РЕАЛНО деца от яслена група се прехвърлят в първа. Със сигурност са далеч повече от тези които са влезли по общия ред. Поне в някои ОДЗ-та.

Не знаем приема по т. 2.2.3 с какви обеми е. През комисия са минали незначително малко като брой деца така че едва ли проблемът е точно в тях.

Между другото напомням че търся някой който е наясно по коя наредба се осъществява експертиза за работоспособност или там както се нарича при децата. И какво точно да гледам че т. 2.2.3 нещо не се връзва с това което е написано по наредбите.

# 218
alina_si за кой район говориш и за кое ОДЗ, защото това е пълен абсурд да не можеш да ползваш всички ДК, на които отговаряте и които е приело ОДЗ-то.Но ако няма обявени места не се надявай да обявят-това е положението.Пробвай в другите ОДЗ-та, в които има обявени места за набор 2008.

37 ОДЗ Вълшебство

Гаджет Играя си със стрелкичките. В другите ОДЗ-та в нашият район, детето ми има 8.0 точки, а с тези точки, в най-добрият случай с 8.0 точки започват от 83ти номер - това в градина с 26 места за набор 2008, 10  места по социални критерии и 16 места от другите.. В другата градина Таврия с 8.0 точки е на 105то място, катоп с 8 точки са всички деца от 27мо до 168мо място. Според вас, тази градина ли да сложа на първо място. Пълна каша.

Щурчо, само дето директорката в 37 ОДЗ е решила да даде свободните места само на родени 2009 година и за родени 2008 година няма никакви места.

Благодаря за отговорите.

Hug

# 219
  • Ловеч
кикимора - благодаря ти за вариант Б bouquet , би помогнал на майки в Младост, но за нас не е вариант/живеем в Люлин, а опция преместване и живот под наем не ми стои на дневен ред/. Много добре разбирам Blues и ще допълня - реално така оползотворяваш времето си с детето събота и неделя, горчивата истина е следната през седмицата повечето деца само спят вкъщи. Моето работно време е до 18.30, докато се прибера стане 19.30/ако не мина да пазарувам/, докато го сложа да си легне към 21-22 не остава кой знае колко време за пълноценно общуване. Като през това време трябва да свършиш куп други неща....каквото и да напиша истината е че се самонавивам за това което ми предстои, а се и оправдавам пред себе си.
Инсп.Гаджет - така както си поставила въпроса с нашия вилает - 114 са местата за нашият набор, 158 са за 2008/разликата не е фрапантна/ и забележете "цели" 269 за 2007  Joy . Смешно е защото населението на Люлин е около 250хиляди и едва около 540деца ще имат честта да бъдат приети тази година в детските заведения. Много смешното е, че по стечение на обстоятелствата имам първокласник и тази година паралелките само в нашето даскало са 6 по 24деца. Значи следва две училища да са напълно достатъчни за целият квартал по сметките на общината за грижи към децата. Аз смятам тези дни да се пльосна с детето при директорката на 55то ОДЗ/че ми е доста близо и мина време от фиестата която спретнах преди години, трябва да ме е забравила/, да и искам обяснение за обявените свободни места и да се поинтересувам откъде прави планове да запълни бройката, защото 15деца не правят една градинска група.
Освен поредността на желанията /ренирис мога да си представя разпечатките за които пишеш/, нищо не им коства да вменят на дирекорите да напишат колко групи има по набори, по колко деца има записани в група, а защо не и списъци на децата посещаващи ДЗ, дата на приемане и т.н./щом имат пренции за прозрачност на кандидатстването/.

# 220
  • София
Кикимора, щом местата са обявени за филиала това е добре значи.  Peace Филиала бил с добра база, а миналата година 2006 набор приемаха само в основната сграда.

# 221
  • София
И аз искам да благодаря на мама Саня и Ели Х за всичко, което правят за нас, откъсвайки от собственото си време! Искрено ви се възхищавам!   bouquet  bouquet  bouquet
За протести и всякакви инициативи, участвам на 100 %.

# 222
  • София
Здравейте.

Може би това е обсъждано преди, но сега сядам да чета и следя тази тема.

Дъщеря ми е родена 2008 година.

Има 8.2 точки.
(ДК2. И двамата родители на детето работят (вкл. в отпуск по майчинство) или са редовни студенти     0.1     
работещи родители
ДК3. Семейството живее на територията на административния район на детската градина (може да се определи повече от един район за градини на границата между административни райони)     0.1  
   )

Имам вписана и тази точка: ДК5. Детето има поне един родител, чиято месторабота е в административния район на детската градина     0.1 , но не ми я признават, не можело да ползваме точката за местожителство в района и за месторабота, та така точките са 8.2 за ОДЗ-то в нашият район. Работата е там, че в ОДЗ яслена група родени 2008 година, няма свободни места, обявени са нула свободни места, а във всички други градини наоколо, а и не само, точките стават 8.0.

Има ли начин нещо да се направи? Има ли смисъл да пиша на някого или това е положението, щом няма места в градината по район, край. Ще си чакаме. Ами то и за догодина може да няма места в тази градина, а с 8.0 точки, в никоя друга градина шанс няма. Отива на 100 или на 150 - то място.

Посъветвайте ме как да постъпя.

Благодаря много!

Hug

Допълнителни критерии за прием

* Детето има брат/сестра, които са записани в детската градина и не тръгват на училище от септември
    * И двамата родители на детето работят (вкл. в отпуск по майчинство) или са редовни студенти
    * Семейството живее на територията на административния район на детската градина (Витоша)
    * Детето има поне един родител, който работи в системата на столичното образование

Това са критериите за ОДЗ Вълшебство и ние там искаме, имаме и късмет, единствените обявени места са 20 бр. за нашия набор, обаче както казах с 8.2 т. сме в момента извън граничната група, като класират някое друго социално детенце, може и да останат място-две за 60 деца гранична.

В тези критерии няма посочен критерий да работиш в района, иначе и ние тук живем и мъжът ми работи тук така да се каже, в район Витоша единствено ОДЗ-то в Симеоново е приело критерия за работещи в района, но не са приели критерия за живещи в района, във Витоша няма други ОДЗ-та (те са 3 де - изброените + това в Драгалевци), които да са приели и двата критерия, но както сте вие, така са и всички кандидатстващи, а защо няма обявени места за 2008 и 2007 и идея си нямам, само за 2009, ама както казах, какво от това...

# 223
  • София
Само да напиша че не трябва да се свързват местата в ПГУ с обявените в яслени групи защото са с различен норматив. Някъде по пет броя на група по-малко. И има един преходен момент който не е видим за никого и това е колко РЕАЛНО деца от яслена група се прехвърлят в първа. Със сигурност са далеч повече от тези които са влезли по общия ред. Поне в някои ОДЗ-та.

Не знаем приема по т. 2.2.3 с какви обеми е. През комисия са минали незначително малко като брой деца така че едва ли проблемът е точно в тях.
И аз това щях да кажа. След като подадох жалбата ми се обадиха същия ден, за да ми кажат, че ще извършат проверката в началото на другата седмица, защото директорките щели да ходят на някакъв семинар (или нещо от сорта). Казаха ми, че яслените групи в момента са претъпкани и има много повече деца, отколкото е редно. За това не излиза аритметиката. Но аз казах, че за трета година кандидатстваме за това ОДЗ и съм виждала какви места са обявявани предните години и математиката пак излиза. Предните години изобщо не са обявявани места за яслените групи като за да се претъпчат...  newsm78

# 224

37 ОДЗ Вълшебство

Гаджет Играя си със стрелкичките. В другите ОДЗ-та в нашият район, детето ми има 8.0 точки, а с тези точки, в най-добрият случай с 8.0 точки започват от 83ти номер - това в градина с 26 места за набор 2008, 10  места по социални критерии и 16 места от другите.. В другата градина Таврия с 8.0 точки е на 105то място, катоп с 8 точки са всички деца от 27мо до 168мо място. Според вас, тази градина ли да сложа на първо място. Пълна каша.

Щурчо, само дето директорката в 37 ОДЗ е решила да даде свободните места само на родени 2009 година и за родени 2008 година няма никакви места.

Благодаря за отговорите.

Hug

Ох, ами какво да ти кажа...то в някои райони и някои определени градини като 8 ОДЗ (явно много популярно) влизат само 10+ точковци, а приетите 2-3 деца от граничната група са супер късметлии, направо да си заведеш детето да пусне фиш в тотото...лошото е, че в тези градини и за социалните деца не стигат бройките.

Общи условия

Активация на акаунт