Гледах!Хареса ми!Препоръчвам го!Искам да споделя... - ХXI

• 58 748
  • 731
  •   1
Отговори
# 555
Просто аз все си мисля, че не това е БАШ киното. Съжалявам за грозната дума.

Добра си е думата.  Grinning

Това е хубав въпрос, кое е БАШ киното ? Тук всеки би отговорил различно. Ти би казала Дейвид Линч, аз- Чаплин,  Tsugumi може би някой от азиатските автори...Някои хора биха избрали Ларс фон Триер за своя режисьор. А и той е още доста млад, дано тепърва ни смая с нещо още по-добро.   

# 556
Хахах...а аз мислех да ви приканвам да говорим за Персоната на Бергман, че на мен нещо не успя "да ми хвърли бомба"

# 557
Хахах...а аз мислех да ви приканвам да говорим за Персоната на Бергман, че на мен нещо не успя "да ми хвърли бомба"

Аз съм го гледала много отдавна. Ще го дръпна тези дни, добре. Peace

Аз пак се връщам на темата  Ларс Фон Триер. В трилогията си "Златно сърце" , и в трите филма, героините са "различните", отблъснатите от обществото, обявените за луди. И се оказва, че точно тези "луди" са най-нормалните човеци всъщност, че точно те са съхранили най-човешките си черти, че точно те са истински вярващите и истински смирените...и точно тяхно ще е царството...но в отвъдното. Защото в настоящето, на този свят, те са обречени.
  Но една такава идея, че именно различните и обявените от обществото за "луди" са най-благородните и добри хора всъщност, такава мисъл не се възприема лесно.
    А посланието не е ново, във филмите на Роселини например се казва същото-  L'amore (1948),  Europa '51 (1952).  
   Ами същото е и при Алмодовар. Някои хора  намират посланията му за противоестествени, извратени дори. Да речем в "Говори с нея"-там отново душевно болният човек се оказва най-силно обичащия и най-искрено вярващия, чиста душа. Нормалният просто не издържа на болката и спря да вярва и да се надява...Само че обществото прибра зад решетките лудия, защото така трябва...
  Тук може да се добавят и Кабирия, и Джелсомина, и Мама Рома, и мосю Вердю дори...
   А  в литературата примерите са още повече, от любимите ми е една крехка девойка от "Престъпление и наказание", както и князът от "Идиот".
  "Лудите, лудите, те да са живи !", както казва един наш автор.

Мисълта ми е, че повечето хора сме съвсем обикновени, много "нормални", повече дори, отколкото е нужно, и именно заради това филми като тези на Ларс Триер ни шокират, защото разказват за герои, които трудно бихме могли да бъдем. Или обратното, без да искаме, се разпознаваме в образите на мнозинството, на онова общоприетото, традиционното, закостенялото в чувствата и мислите си общество, което не търпи различните. Това общество, което ти казва как да обичаш, в какво да вярваш, заради какво да живееш. И ако речеш да послушаш сърцето си, а не здравия обществен и религиозен морал, тежко ти и горко...
  Така е, след филми като "Догвил " и "Танцьорка в мрака " човек се чувства като изцеден.  Но нима не е същото и когато си гледал някой тежък военен филм , някой филм за убийство и насилие... Защо хората масово гледат кървави екшъни и не са в потрес, не се оплакват за психиката си, а когато видят филм на Ларс фон Триер казват : "Чувствам се като гъска...".   Ами може би точно това е целта.  Simple Smile

Последна редакция: нд, 16 май 2010, 14:39 от С О Н Я

# 558
Amra, само от Замунда ли можеш да теглиш? Ето от Мастърс(ама не знам дали и от там ще тръгне): http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=31386  , от Наносет: http://nanoset.net/torrent/9/16/62956/An%20American%20Crime  , Енерджи: http://energy-torrent.com/cataloges.php?cat_id=2&ganre=%C2%F … An+American+Crime
Много мило, мерси Hug Simple Smile Но за мое учудване тръгна да се сваля и даже го гледах преди малко Simple Smile Много ми хареса филма!

didito , да права си, много е тежък! Много е стряскащ, направо си беше филм на ужасите. Не е за вярване колко много болни мозъци и безчувствени хора живеят по света... и деца също! Ужас, наитина не е за всеки този филм.

# 559
 Наистина за пръв път я чувам.  Peace

Toчно този момент е важен: без да знаеш нищо за нея, й сложи етикет,който не беше много приятен.

Да, постът ти имаше нужда от редакция.  Peace

# 560
  • София
Снощи гледах "Gardens of the night"-потресаващ филм,проследяващ живота на дечица отвлечени от домовете и семействата си от болни мозъци...Какво се случва с тях,как биват "обработвани психически",как биват продавани и захвърлени на улицата,когато порастнат.Вече никога няма да спя спокойно след този филм...
Ето го в Замунда:
http://www.DMCA-removal-from-Google/details.php?id=220084&hit=1

# 561
Ivana Baquero в The new daughter  ... филма , не е по вкусът ми , защото предпочитам да не се товаря с такива ужасиии ... но актрисата си заслужава или поне на мен ми направи впематление. Simple Smile

# 562
От Канските състезатели съм любопитна за тези

Another Year - На Майк Лий с Джим Броудбент и Имелда Стонтън

La princesse de Montpensier този заради Gaspard Ulliel

Fair Game с Наоми Уотс и Шон Пен

Biutiful на Иняриту с Бардем Heart Eyes

Utomlyonnye solntsem 2 нов на Михалков

Autoreiji на Китано

Извън състезанието са новият филм на Годар, Blue Valentine с Гослинг, който чакам още от Сънданс, както и филм на португалеца Оливейра, който май е най-възрастния режисьор

# 563
От Канските състезатели
...
Много силна програма тази година  Peace Съставът на журито ме изненада.

# 564
  • В светлината на слънцето

Оооо, за Бергман и Тарковски само не предизвиквай, че тук аз заставам в позиция "буква Ф" и започвам да гледам лошо всеки, който не ги харесва. Mr. Green Майтапа настрана, но истината е, че всеки си има своето кино, което харесва и режисьори, чиито работи одобрява и които са от неговата кръвна група. Което не пречи да хареса и друг тип кино, стига да е направо добре в своя си жанр. Peace
Между другото аз съм от феновете на Ларс фон Триер. Просто обичам шантаво кино, което ме кара да мисля дълго след това за филма.
А снощи гледах отново "Апокалипто" (даваха го по някой от каналите). Този път се вгледах твърде сериозно и в подробностите. А именно - в работата на Алдо Синьорети. Ей, този човек наистина си е заслужил номинацията за "Оскар". Thinking

# 565
Ми тогава не го приемай като предизвикателство, а просто сподели какво трябва да видя в "Персона"  Rolling Eyes

# 566
Аз като един луд киноман и бъдещ татко ще ви се намеся в темата за първи и последен път - обещавам  Grinning

Като става въпрос за Триер, Виргиния има право до някъде. Гледал съм му само Антихриста и Догвил и не мога да дам супер обективно мнение, но пък ще си кажа думата.

Самата истина е че човекът има проблеми и е супер депресиран тип. На мен Антихрист изобщо не ми хареса, не намерих нищо смислено в този филм, освен евтини начини да ни шокира и супер безуспешни опити да хипнотизира зрителя и да го вкара в друга реалност. Още по-голяма гавра беше посвещението на Тарковски. Гавра е защото Триер и Тарковски просто нямат нищо общо. В двата филма, които съм му гледал се вижда, че Триер просто мрази хората и проявява мизантропия и мизогиния (второто в Антихрист), Тарковски от друга страна по-скоро обича хората. Антихрист е супер претенциозен филм, на който една голяма част от хората се възхищават и си мислят, че това е арт, а той е просто една идиотска лента с рязане на женски полови органи и размазване на пениси.

Догвил от друга страна пък беше невероятен филм, в който също си изпъкваше мизантропията, но това тук беше част от страхотния сценарий и начинът на реализиране. Изобщо филмът е шедьовър.
най-интересното е че по-време на двата филма Ларс е страдал от тежки депресии, но резултатите поне за мен са съвсем различни. В Догвил се акцентира единствено върху грешноста на хората, тяхната злоба и егоизъм. Кажете един добро същество в Догвил с изключение на кучето, Грейс също се превърна в кучка накрая, въпреки че всички я подкрепяме. Така вижда хората режисьорът и вероятно за това е толкова зле психически.

Тъй или иначе ще гледам и другите филми на Триер, защото му се възхищавам като режисьор. Но не бих казал, че прави точно това кино, което ми е на сърцето.

Джуд, Persona и на мен пъровоначално не ми хареса особено, но това е един от едва 2-3 филма, които често изплуват в мислите ми ей така случайно. С течение на времето все повече мисля, че  е шедьовър. Непрестанно го свързвам и с Mulholland Drive и връзката между двата филма е просто огромна. Persona е много дълбок психологически филм. Не е филм за едно гледане и със сигурност не може да бъде разбран напълно

# 567
Аз като един луд киноман и бъдещ татко ще ви се намеся в темата за първи и последен път - обещавам  Grinning

Самата истина е че човекът има проблеми и е супер депресиран тип.
[...]

Ooo, пиши, не бягай Simple Smile

Струва ми се, в темата все още не е правен паралел между личния живот на Ларс фон Триер и как той рефлектира върху работите му, оттам и последиците, за които зрителите се оплакват.

Бергман ми беше много интересен преди няколко години. При него също е интересен паралелът с живота му.

# 568
Аз ще отклоня темата поради некомпетентност Rolling Eyes Просто въобще не знам имена на режисьори, даже и на актьори, гледам и или ми харесва, или не Blush Но пък съм гледала Антихристът, преди няколко месеца и мен лично ме шокира Shocked Самата начална сцена, след това развитието.. Малко объркващ и неразбираем за мен. Остави ме с противоречиви емоции след края си Wink
Последните дни изгледах:

"Star Trek" - "Стар Трек" /2009/

Въобще не си падам по този жанр, но специално този филм е много добре направен. Беше ми ужасно интересен, от време на време забавен. Страхотна игра на Закари Куинто и Крис Пайн Heart Eyes

"The Exorcism of Emily Rose" - "Дяволът в Емили Роуз"

Също много интересен за мен филм. Държа ме почти през цялото време в напрежение, а някой стряскащи моменти направо.. newsm09

"The Cove" - "Заливът"

Горките делфинчета Cry Направо не знам как може да има такива болни мозъци #Cussing out #2gunfire

Последна редакция: нд, 16 май 2010, 20:09 от H0uSse_Baby

# 569
  zico2, с удоволствие прочетох коментара ти. Ще бъде жалко за нас и за темата, ако се включваш за последно, както казваш. Grinning

Точно това е грешката, бих казала, че повечето хора свързват Ларс Фон Триер предимно  с "Антихрист", и донякъде с "Догвил".

Но най-добрите филми на Триер са трите от трилогията му "Златно сърце"-"Порейки вълните", "Идиотите" и "Танцьорка в мрака".
 Това не само е най-доброто от този човек, това е изобщо част от 'най-доброто кино, правено през последните петнадесет години. И трите филма са шедьоври. Аз лично трудно мога да избера между първия и третия, може би все пак "Танцьорката" ....
  Много бих искала да гледаш тези филми и да споделиш впечатления. Ще бъде приятно на повечето хора, предполагам, защото всички тук обичаме доброто кино.
     "Антихрист" е наистина шокиращ филм. Това е филм за човек, на който му е отнето всичко и няма за какво да се хване, за да продължи да живее. Това е също филм за хората, които никога не биха могли да се смирят и да си простят вината един на друг, както и на себе си. Това е просто Адът във всеки от нас. Според мен филмът е отблъскващ и болезнен, но е силен като послание. Защото повечето хора са точно такива, те не намират сили в подобни ситуации.  Това е един много искрен филм, въпреки бруталните сцени.        Аз не съм съгласна, че режисьорът на "Антихрист" не обича хората. Защото просто да обичаш харата, ей така, от хуманност, това само Бог май го може. Не съм сигурна и за него, всъщност.  Simple Smile
   Както казва друг един велик режисьор в един свой филм  : - Кой е Бог?  Когато затвориш очи и си пожелаеш нещо, Бог е този, който не се интересува.
    За посвещението към Тарковски, според мен "Жертвоприношение" е също толкова тъжен и отчаян филм, с тази разлика, че там има някаква надежда...Но ако си гледал "Зеркало", там има много болка, той е автобиографичен филм. Може би Ларс Триер просто усеща близък Тарковски.  Сега като пиша за това се сетих за сцената в "Сталкер", където жена му го удряше и плачеше безпомощно, търкаляше се по пода, късаше си дрехите в отчаяние. Това го има и в "Антихрист", същото е.  Мен лично посвещението към Тарковски не ме изненада, даже го намирам за логично, те двамата си приличат.
   А що се отнася до мисълта на Виргиния Захариева, благодарение на която започна дискусията всъщност, че видите ли Ларс Триер имал лични проблеми и ги афиширал чрез филмите си. Ето какво казва Фелини по този повод : "Всичкото изкуство е автобиографично. Перлата е автобиографията на мидата. Човек съществува единствено в това, което прави. Аз винаги режисирам същия филм. Не мога да ги различа един от друг."  
  Истинското изкуство е автобиографично в голяма степен, тези хора оставят душата си в това, което правят. Иначе нямаше да е изкуство, а щеше да е поредния касов екшън, без автобиография и лични драми, но с висок рейтинг и печалби.
  Всички филми на Фелини са автобиографични в една или в друга степен. Киното на Тарковски е  свързано с живота му на емигрант и с вечната носталгия по родината и семейството. Филмите на Михалков и Кончаловски, на Кешловски, на Кустурица...На всички големи, начело с  най-големия-Чаплин.
     Ето защо се възмутих от мисълта на госпожа Захариева, защото в основата си тя не е права, а доколкото разбрах, самата е творец и би трябвало да ги усеща тези неща. Peace

Последна редакция: нд, 16 май 2010, 21:49 от С О Н Я

Общи условия

Активация на акаунт