Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 44 418
  • 835
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте момичета!Интересувам се ако съм назначена на срочен трудов договор за 1 година ще ми се полага ли майчинство две години?Имам достатъчно трудов стаж около 7 години .В момента на назначаването на работа ще съм в трети или четвърти месец.

# 211
Рошава гарга, това със срочните договори не го ли отмениха миналата година? Имаше нещо - голям вой за тия срочни договори; та гласуваха закон - след няколко месеца /май три/ - ако ти го продължат - става безсрочен; като че ли имаше някакви специфични дейности, за които е разрешено да се наема човек на срочен, за цяла година обаче ... Не знам. Имаш право на 2 г. майчинство само ако договора е 1) безсрочен и 2) трудов. Тези две неща означават, че 1) работодателят няма да спре да ти внася пълна осигуровка (изисква се, за да получиш майчинство - както и ти трябва да се водиш на работа, за да получаваш) и 2) осигуровката е пълна (включва социална осигуровка, осигуровка безработица - не само здравна).
Накрая - не съм вещо лице, проверих го, когато трябваше да изляза в майчинство. За късмет бях /и съм/на безсрочен трудов трета година под ред.

# 212
  • В полите на Пирин планина
Нефертити, това че няма да съм на работа 45 дни преди раждането не значи ли, че няма да ми се полагат болничните именно 45 дни преди раждането, а майчинство след това ще имам тъй като притежавам необходимия трудов стаж newsm78?

Ако не си осигурена към момента на излизане в болничен не получаваш нищо, няма значение със или без болничен лист, евентуално само социално майчинство, ако доходът на член от семейството е до 350 лева.

anny_
 До навършване на 2 години на детето имаш право на 1/2 от 240 лева, независимо дали детето е на ясла или не. Не подаваш никакви документи в НОИ. Единствено, ако прехвърлиш майчинството нямаш право на тези 120 лева.

# 213
Здравейте момичета!Интересувам се ако съм назначена на срочен трудов договор за 1 година ще ми се полага ли майчинство две години?Имам достатъчно трудов стаж около 7 години .В момента на назначаването на работа ще съм в трети или четвърти месец.

След изтичане  срока на договора той се прекратява автоматично, ако не бъде преобразуван в безсрочен. Ако ползваш отпуск за бременност и раждане, но изтичането на 410 дни ще получаваш обезщетение от НОИ, но времето няма да се зачита за осигурителен стаж. Отпуск за гледане на дете до 2 години няма да получаваш, ако не започнеш работа на друго място, защото си неосигурена.

vk23  срочните договори не са отменени.

# 214
Много благодаря за бързите ви отговори!Става въпрос за работа като учител,младите учители масово ги назначават по този начин за срок от 1 година.Не съм сигурна ,че директорката ще ми поднови договора като разбере че съм бременна.

# 215
Здравейте мами!Моята болка е следната:410-те дни ми изтичат на 12.05.10 и от този ден започнах работа.Проблема е ,че работодателят е подал документите ми в НОИ едва този месец на 17.06.10,а доколкото зная законовия срок е 3 работни дни.Втози случай мисля ,че се налага санкция,но на кого -на мен или работодателя?

# 216
 Hug Днес за пореден път ми помагате с инфо.
Лейди Брин, Нефертити, благодаря! Значи е така, както друга мама ми го беше казала 1 път, но покрай този бум за връщане на майчинство се бях притеснила, да не би да ме вкарат и мене в тази графа без да искам  Crazy

# 217
Kalifornia
Най-добре намери къде да те назначат на трудов договор поне ден преди да излезеш в 45-дневния болничен.

# 218
anny_, отново не си ни разбрала-точно натвърдих на това,че ако детето ти Няма навършени 2г,а ти си на работа и то е на ясла си вземаш 50% майчинство винаги докато то не навърши 2г. Не знам от къде разбра друго-не е от моя пост със сигурност. Най-малкото съм минала по този път и знам добре за какво иде реч... Wink
Хората са го направили да е стриктно, но да не се лъже-дадеш ли си детето на ясла преди 2г и се върнеш на работа, вземаш заплатата +50% майчинство до 2г на детето-това е винаги! Направено е за подкрепа на майките да работят. Дадеш ли го на ясла на или след 2г навършени и се върнеш на работа-не вземаш 50% майчинство-няма за какво вече.

# 219
 Blush
Вече ми е ясно, Огнена стихия, благодаря!   bouquet

# 220
  • София
Здравейте.Имам един въпрос:Аз нямам стаж и ще мога да взимам само 100 лв. майчинство.Има ли някакъв начин свекървами да гледа детето и да взима майчинството (един вид като заплата от държавата) като се гледа нейния стаж и си взима пълното майчинство.Тя в момента е безработна.Б;агодаря!

# 221
Здравейте.Имам един въпрос:Аз нямам стаж и ще мога да взимам само 100 лв. майчинство.Има ли някакъв начин свекървами да гледа детето и да взима майчинството (един вид като заплата от държавата) като се гледа нейния стаж и си взима пълното майчинство.Тя в момента е безработна.Б;агодаря!

Не. Това може да стане след като минат 410 дни, но тогава и ти ще имаш 12 месеца осиг. стаж.

# 222
Здравейте,имам въпрос,бременна съм и на 11.07. трябва да изляза в 45-дневния болничен преди раждане,но в момента съм в майчинство за другото ми дете,което е на 1г и 6 месеца.Въпроса ми е като ми дадат болничния да си го занеса в нои или преди това трябва да си пусна някаква декларация,защото всеки ми казва различно?И ще получавам ли 50% от майчинството за отглеждане на по-голямото дете + 80%от заплатата от болничния?Благодаря ви!

# 223
Здравейте! Майчинството ми свърши взех си отпуската от 40 дни и сега искам да ме съкратят, но счетоводителят ми отговори че може само по взаимно съгласие. В този случай ще бъда на борста само 4 месеца, а не например 9 или 10. Каза ми че съм защитена от закона до навършване на 3 г на детето. Това така ли е?

# 224
Uliana23 така е да, могат да те съкратят само с разрешение от Инспекцията по труда.

Общи условия

Активация на акаунт