Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 43 710
  • 835
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Ахаааа  Rolling Eyes сега си видях цялото досие, така да се каже ... Много ти благодаря мила! Hug Peace

# 61
Моля, дано всичко да е наред с парите.  Wink

# 62
Здравейте!
И аз с въпрос!
НА 3 май синът ми става на 2г, ние се приместихме в др. град и сега трябва да напусна работа:
Мисълта ми е кога да подам молба за напущане?
Как да е формулирано така че  да имам право в новия град да се запиша на борса?
А отпуската за 2те години майчинство работодателя ли следва да ми изплати или нямам право да си я търся?

Извинете ако са ми глупави въпросите но разбирам от лекарства а не от счетоводство!

Благодаря на всеки който ми даде съвет!
  bouquet  bouquet  bouquet

Самоцитирам се но ми е вече спешно!

# 63
Здравейте!
И аз с въпрос!
НА 3 май синът ми става на 2г, ние се приместихме в др. град и сега трябва да напусна работа:
Мисълта ми е кога да подам молба за напущане? Подаваш в такъв срок, че да си спазиш срока на предизвестие по тр. договор.
Как да е формулирано така че  да имам право в новия град да се запиша на борса? Няма отношение
А отпуската за 2те години майчинство работодателя ли следва да ми изплати или нямам право да си я търся?Работодателят ти, да, при напускане.
Извинете ако са ми глупави въпросите но разбирам от лекарства а не от счетоводство!

Благодаря на всеки който ми даде съвет!
  bouquet  bouquet  bouquet

Самоцитирам се но ми е вече спешно!

# 64
Студентка съм редовно, работя и се чудя какви ли документи ще ми трябват за помощта, която изплащат на майките студентки редовно обучение при раждане и къде се подават те ?newsm78  Моля някой да ми помогне ...А кога да очаквам изплащането на сумата ( дали не беше до навършване на 1 година на бебока)и колко последно е тази сума?

# 65
  • София
Мила, има цяла тема за майките студентки с доста информация!!! Иначе документите са уверение от университета, че си редовна форма на обучение към дата на подаване на молбата, копие от акт за раждане на бебо, молба декларация от социалните и ЛК. Подават се в социални служби по местоживеене, по лична карта! Имаш право и на еднократна помощ за раждане на дете- 250лв за първо и 600лв за второ! Също така, когато подаваш за помощта за студентки, която е 2880лв (12 месеца по 240лв) и я изплащат до месец след одобрение, подай и за детски стига да ненадвишаваш прага от 350лв на член от семейството ... Ако нямаш брак, таткото не се включва в изчисленията!  Успех  Peace

# 66
Да питам и аз, видях 2 подобни питания в темата, но са без отговор, на 2ра стр milena_sl и на 4та от ГаличкаBlush

Та въпросът ми е следният:
Имам редовна работа години назад, осигурявам се на реален доход и всичко е наред...след 1 год платено майчинство пуснах молба за "връщане на работа", което връщане не е реално, а излизам в платен отпуск, тъй като имам достатъчно дни. Полага ми се заплатата + 1/2 от майчинството (благодарение на мами от тук разбрах какви док да се подадт, сега чакам да видя какво в крайна сметка ще ми платят  Mr. Green )
На 1 септември се връщам реално на работа и детенцето живот и здраве ще тръгне на градина/ясли, това означава, че това 1/2 майчиство трябва да се прекрати, ако правилно съм разбрала, така ли? Преди 1ви.09 трябва да се пусне някакъв документ/молба или както там се води до НОИ, за да ги уведомя  newsm78 Ако може да кажете откъде да го намеря/изтегля?

# 67
здравейте!въпросът ми е следния.на 28.04.10г излизам по майчинство но фирмата в която работя се чува че ще фалира от 01.05.10г.искам да попитам какво става с моя болничен ще ми го изплатят ли и останалите болнични които ще ми ги издадат след раждането към коя фирма ще са при положение че фирмата е фалирала.
 само да отбележа,че на 22.04.10г направих една година трудов стаж в тази фирма.

# 68
Здравейте,
Имам син на 2 години.Майка му в момента ползва отпуската си от предишните 2 години.Малкия ходи на ясла, но трудно се адаптира и постоянно е болен.
2 дни ходи - седмица болен.
Мисля да го спра, докато порастне още малко.
Въпроса ми е-аз като баща на детето мога ли да изляза по майчинство.
Нали 3 година е неплатено , но се води за стаж.
И колко месеца мога да изляза.
Взимаме горе- долу еднакви заплати с майка му и е без значение, кой ще си е в къщи.А и май вече и поомръзна да си стои в къщи.
Благодаря предварително!

# 69
И двамата с майката имате право на по 6 месеца неплатен отпуск, за отглеждане на дете. Имате това право докато детето навърши 8 години. Ако не го ползвате дотогава, го губите.

# 70
  • София

здравейте,  неудобно ми е вече Rolling Eyes, това е трета тема в която ще си побликувам въпросите, но имам нужда от помощ  Rolling Eyes  Praynig   bouquet
приеха сина ми в ОДЗ - голям късметлия!!! но ..... и тук започват въпросите:
- в кой момент спират майчинските Rolling Eyes при подаване на документите, при започване на учебната година, когато започне да посещава градината или ...
- другия ми проблем - четох, че ако се върна на работа, ще ми се изплаща 50% от майчинството до навършване на две години, но след 410 ден Crazy. обаче има голяма вероятност когато се върна на работа да ме съкратят Tired какво се случва тогава? работя една година преди да родя, от тогава съм в майчинство - имам ли право на борса, колко ще ми плащат там и в продължение на колко време и ще получавам ли половината си майчинство, ако съм безработна
предварително ви благодаря за отделеното внимание   bouquet

# 71
Здравейте! Имам въпрос. Прегледах доста теми и форуми и само се обърках още повече.
Някой може ли да ми каже какъв ще е размера на майчинството и за какъв период. Имам 4-4.5г стаж, но в момента съм безработна.  Трябва ли да започна работа, макар и фиктивно ?  Моля ви, дайте ми някаква информация. Благодаря предварително.

# 72
atadar доколкото разбирам, освен майчинството имаш само още 1 година трудов стаж. Това означава, че ще имаш право да получаваш обезщетение от борсата 4 месеца.
Другото, на което искам да ти обърна внимание е, че работодателя ти няма право да ти прекрати договора толкова лесно, ползваш се със закрила на закона като майка на дете под 3-годишна възраст. Може да те съкрати само с разрешението на ИТ. Трябва много да внимаваш какво подписваш, ако нещо не ти е ясно първо се консултирай и тогава подписвай.
Колкото до детската ясла, трябва да уведомиш НОИ до 3 дена, след като детето започне да посещава яслата.
Ако детето не е навършило 2 години, ти имаш право да получаваш 50% от майчинството или 120 лв.

petink@ за да получаваш майчинство, трябва да си назначена на трудов договор към момента на излизане в 45-дневния болничен преди термин. Това означав, че трябва някъде да започнеш работа или да те назначат фиктивно.

# 73

Благодаря за бързия отговор Simple Smile  а размера на обезщетението ? Дали няма да е по-добре още сега да бъда назначена на работа ?

# 74
Благодаря за бързия отговор Simple Smile  а размера на обезщетението ? Дали няма да е по-добре още сега да бъда назначена на работа ?
Ako ima къде да те назначат още сега, ще е най-добре. Зависи и в кой месец си в момента?
Иначе в най-лошия случай ще получаваш 240 лв.

Общи условия

Активация на акаунт