Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 44 278
  • 835
  •   1
Отговори
# 165
  • В полите на Пирин планина
Zdraveite,haide sega pomagaite.Imam dete na 1g i 6 m,v momenta poluqavam mai4instvo za otglejdane na dete do 2 g v razmer na 240 lv.Pyrvata godina polu4avah 90%ot trudovoto si vyznagrajdenie,vyprosyt mi e sledniq,ako zabremeneq sega i rodq neposredstveno sled izsti4aneto na sega6noto mi mai4instvo,kakvo mai4instvo 6te polu4avam za 1-vata godina na vtoroto dete?

240 лева, ако ползваш докрай отпуск за гледане на първото дете и не се върнеш на работа.

# 166
Здравейте,
надявам се да можете да ми отговорите на едно въпросче.В момента получавам майчинство по чл.50 и 51,което е до ноември.До месец май дневното ми обещетение беше на една сума,а за юни е с 4лв по-малко което са си 80лв за месец.Знаете ли защо може да е това преизчисление.Ама как го обясних само,дано сте ме разбрали.

благодаря ви предварително

Не може да има промяна в дневното обезщетение. Според мен разликата идва от това, че за м. 05.2010 са 19 раб. дни. През м. 06.2010 получаваш обезщетение за май.

Това е така,съгласна съм с теб.В сайта на НОИ гледам-до сега среднодневно обезщетение 38,08,а за последния месец 35,73,това всъщност са 2,35лв по-малко.Към кого мога да се обърна за информация?

# 167
Здравейте,
надявам се да можете да ми отговорите на едно въпросче.В момента получавам майчинство по чл.50 и 51,което е до ноември.До месец май дневното ми обещетение беше на една сума,а за юни е с 4лв по-малко което са си 80лв за месец.Знаете ли защо може да е това преизчисление.Ама как го обясних само,дано сте ме разбрали.

Не може да има промяна в дневното обезщетение. Според мен разликата идва от това, че за м. 05.2010 са 19 раб. дни. През м. 06.2010 получаваш обезщетение за май.

Това е така,съгласна съм с теб.В сайта на НОИ гледам-до сега среднодневно обезщетение 38,08,а за последния месец 35,73,това всъщност са 2,35лв по-малко.Към кого мога да се обърна за информация?

Напиши един мейл до НОИ - noi@nssi.bg

# 168
Здравейте,

Напиши един мейл до НОИ - noi@nssi.bg

Благодаря ти,
ще им пиша дано да отговорят

# 169
meeggii ще ти отговорят - напиши си трите имена и ЕГН-то в мейла.

# 170
  • Бургас
bebaaa а колко голямо е детето ти. И какво обезщетение ползваш в момента по чл.50-51 / за разликата от 135-410 дена/ или по чл.53-54 /до навършване на 2 години на детето.
Питам те защото има разлика. Ако е първото и все още не си получила превод, най-добре се обади в НОИ и попитай защо все още нямаш пари, защото в този случай грешката е тяхна.
Ако обаче е второто, трябва първо да се провери дали ти е подадена заявление декларация по чл. 53-54. Ако да, трябва да се провери дали работодателя е внесъл декларация 1 за съответния месец.
От НОИ плащат 10-15 след като им се представят всички документи и се внесе декларация 1 за месеца.
В този случай по-скоро грешката е в работодателя.

Благодаря ти мила , точно за втория случай става дума  Hug

# 171
Здравейте, момичета, знам, че сте наясно с всичко, свързано с майчинството, за това обещах да попитам тук, за два случая на мои познати.
И така, интересува ме следното:

1- ви случай - ученичка, бременна в 3 мес. (има навършени 18 г.), от сега иска да започне да се осигурява на 500лв.
Може ли изобщо и ако да, какво ще получава?
Имам предвид - преди раждане, за раждане на дете и след раждането (майчинство, помощ или както там се казва, в нейния случай).

2- ри случай - ученичка, бременна в 3 мес. (Юли ще навърши 18 г.)
Не се осигурява, няма трудов стаж, не работи.
Август месец ще сключва граждански брак.
Дали и какво ще получава?

Благодаря ви предварително.
   bouquet

# 172
  • София
Мисля, че за база за изчисление на майчинството ще се вземе минималната работна заплата, а в случая с осигуряване ще се вземат месеците преди раждане, в които е имало трудово възнаграждение - останалите до 12 месеца назад пак ще са мин. раб. заплата! В най-лошия случай ще имат социално майчинство - около 100лв  Rolling Eyes  Късмет и успех на младите момичета!!!  Peace

# 173
А това момиче, което не се осигурява ще вземе ли тези 150лв., преди раждането, които се дават на неосигурени майки?  Rolling Eyes
И друго - едната може ли да бъде назначена на работа, като още е ученичка?
С две думи - и двете ли ще вземат майчинство?
Но едната ще взима 100лв. на месец, защото не работи и не се осигурява, а другата ще взима на базата на някакви изчисления (средноаритметично, да речем)?
  Rolling Eyes

# 174
На 2 юни ми изтича третия болничен лист (45 дневния преди раждане,и двата,които се дават след раждането),какви документи се подават след него и от кого се подават-от мен или от счетоводителката на фирмата?Мерси предварително   bouquet

# 175
Искам да попитам, защото четох много, но не всичко ми се изясни.
Аз имам трудов стаж непрекъснат повече от 1 година така, че имам право на майчинство. Имам фирма ООД, на която съм управител и в която се осигорявам. Все още не съм бременна, но планирам за това ме интересува  как мога да си изчисля различните варианти  за осигуровки. Примерно ако започна да се осигурявам на повече парички колко ще вземам и колко месеца трябва да се осигурявам? Мога ли когато разбера, че съм бременна да започна да се осигурявам на по-висока заплата и има ли някакви прагове?
Знам, че въпросите ми са глупави, но след всичко което прочетох в главата ми настана наистина голяма каша и не можах да си отговоря. Ще се посъветвам и със счетоводителката си, но  исках да чуя и други мнения.

# 176
  • София
А това момиче, което не се осигурява ще вземе ли тези 150лв., преди раждането, които се дават на неосигурени майки?  Rolling Eyes
И друго - едната може ли да бъде назначена на работа, като още е ученичка?
С две думи - и двете ли ще вземат майчинство?
Но едната ще взима 100лв. на месец, защото не работи и не се осигурява, а другата ще взима на базата на някакви изчисления (средноаритметично, да речем)?
  Rolling Eyes
Би трябвало и двете да получат 150лв помощ за бременост и 250лв помощ за раждане! Най-добре да се иде в социални служби и да се разпита! Другия вариант е една консултация в НОИ или със счетоводител!!!  Peace

# 177
Nadomma, благодаря ти.    bouquet

# 178
Здравейте, момичета!
 Знам, че сте наясно с всичко, свързано с майчинството, за това реших  да попитам тук.
Една моя приятелка има 2 години непрекъснат трудов стаж преди да излезе в отпуск по майчинство.  През последните 7 месеца е осигурявана на 300 лв. заплата на 4 часов работен ден.
Колко лв. ще получава по майчинство през първата година?

# 179
Привет от мен, рових назад, но не намерих, та моля за малко помощ. Имам постоянен трудов договор, не съм ползвала досега неплатен отпуск за гледане на дете до 8 години и имам право на 6 месеца за едното и още толкова за другото. В КТ четох, че детето не трябва да е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, за да мога да го ползвам. Спомням си, че преди 2-3 години се коментираше нещо по въпроса, но не помня точно какво. Та въпроса ми е, градината смята ли се за заведение на пълна държавна издръжка  newsm78 Днес ходих да говоря с адвокат, която не беше много наясно с въпросите около майчинството, но смята, че след като родителите плащат такси, то ДГ не е на пълна държавна издръжка, т.е. не е необходимо детето да бъде отписано от градината, за да си ползвам отпуска. Реално в отпуск ще се наложи да бъда за кратко, заради което не бих искала детето да загуби постоянно мястото си в градината  Rolling Eyes

Предварително да благодаря, ако някой има информация и възможност да отговори  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт