Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 44 308
  • 835
  •   1
Отговори
# 150
А правилно ли смятам?
Ако първите 3.5 месеца съм осигурявана на 320
следващият на 160
и останалите на 900
ми излиза грубо 470 лв майчинство. newsm78

# 151
Здравейте! Имам питане относно болничните по време на бтеменност:
1: 45те дни влизат ли в 180те дни болнични?
2: има ли вариант да се издаде болничен след изтичането на 180те дни, защото на снаха ми и обясниха, че за месец трябва да се върне на работа преди 45 дневния болничен? И какво евентуално може да се направи? Терминът е 14 ноември, в болничен е от началото на бременността, след инвитро процедура. Трябва ли телк или престой в болница.....
Ще съм много благодарна да ми обясните как стоят нещата  Hug

# 152
Здравейте,знае ли някой,когато през 12те месеца които са необходими за изчисляването на обезщетението съм била 2 месеца регистрирана в бюрото по труда,какво се случва,какав доход се взема за ичисляване през тия 2 месеца.Ако някой е запознат с въпроса моля да ми отговори.

# 153
Здравейте,знае ли някой,когато през 12те месеца които са необходими за изчисляването на обезщетението съм била 2 месеца регистрирана в бюрото по труда,какво се случва,какав доход се взема за ичисляване през тия 2 месеца.Ако някой е запознат с въпроса моля да ми отговори.
не съм от най-компетентните, но мисля, че взимат за база мин. работна заплата.

# 154
Здравейте и аз да питам, ако някой е запознат, да ми отговори.Благодаря предварително!Сега ще взимам майчинство.Върху каква сума ще е изчислена, след като първите 7 мес. съм осигурявана вурху 350, а след това още 5 мес бях в болнични.

# 155
Болничните се изчисляват 90% от сумата, 6 мес назад. т.е прибл. 340лв

# 156
Благодаря  bouquet

# 157
  • Бургас
Здравейте момичета , искам да попитам на каква дата се изплаща майчинството, защото до скоро ми пристигаше около 10-ти , но от началото на април не съм получавала нищо . Някой ми спомена , че щели да ги изплащат в края на месеца вече , но май свърши , а аз нямам никакъв превод. Та мисълта ми е при вас има ли някакво забавяне или да търся къде е проблема.   Hug

# 158
bebaaa, според мен тогава когато по принцип изплащат заплатите на фирмата, в която работиш + ден, два нататък  Rolling Eyes Моите винаги до 3то, 4то число идваха, за май месец също, точно след празниците имаше преведени пари, макар да влизам в графата за получаване на 120лв т.е. 1/2 майчинство, защото съм си пуснала отпуската от месторабота, но и преди, когато ми плащаха цялото полагащо се майчинство идваха тогава пирите.

# 159
  • Бургас
Благодаря anny_, много ми помогна  Hug

# 160
bebaaa а колко голямо е детето ти. И какво обезщетение ползваш в момента по чл.50-51 / за разликата от 135-410 дена/ или по чл.53-54 /до навършване на 2 години на детето.
Питам те защото има разлика. Ако е първото и все още не си получила превод, най-добре се обади в НОИ и попитай защо все още нямаш пари, защото в този случай грешката е тяхна.
Ако обаче е второто, трябва първо да се провери дали ти е подадена заявление декларация по чл. 53-54. Ако да, трябва да се провери дали работодателя е внесъл декларация 1 за съответния месец.
От НОИ плащат 10-15 след като им се представят всички документи и се внесе декларация 1 за месеца.
В този случай по-скоро грешката е в работодателя.

# 161
evgeniqq, проверила съм, когато си на ТБ се изчислява майчинството на минимална работна заплата за времето когато си била регистрирана с право на обещетение независимо от стойността му. Кофти, държавата винаги прецаква Close.

# 162
Zdraveite,haide sega pomagaite.Imam dete na 1g i 6 m,v momenta poluqavam mai4instvo za otglejdane na dete do 2 g v razmer na 240 lv.Pyrvata godina polu4avah 90%ot trudovoto si vyznagrajdenie,vyprosyt mi e sledniq,ako zabremeneq sega i rodq neposredstveno sled izsti4aneto na sega6noto mi mai4instvo,kakvo mai4instvo 6te polu4avam za 1-vata godina na vtoroto dete?

# 163
Здравейте,
надявам се да можете да ми отговорите на едно въпросче.В момента получавам майчинство по чл.50 и 51,което е до ноември.До месец май дневното ми обещетение беше на една сума,а за юни е с 4лв по-малко което са си 80лв за месец.Знаете ли защо може да е това преизчисление.Ама как го обясних само,дано сте ме разбрали.

благодаря ви предварително

# 164
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
надявам се да можете да ми отговорите на едно въпросче.В момента получавам майчинство по чл.50 и 51,което е до ноември.До месец май дневното ми обещетение беше на една сума,а за юни е с 4лв по-малко което са си 80лв за месец.Знаете ли защо може да е това преизчисление.Ама как го обясних само,дано сте ме разбрали.

благодаря ви предварително

Не може да има промяна в дневното обезщетение. Според мен разликата идва от това, че за м. 05.2010 са 19 раб. дни. През м. 06.2010 получаваш обезщетение за май.

Общи условия

Активация на акаунт