Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 44 373
  • 835
  •   1
Отговори
# 135
  • Ловеч
Здравейте, имам едно въпросче.

Излязох на 17 април по майчинство, но стажа ми се натрупа на 19 април документите ми са внесени към 10 май - когато внасят осигуровките.
Ще ми преведат ли този месец майчинство или чак другия? И с натрупване ли от 19 април до сега?
Може ли някъде да се провери до къде са ми документите и какво майчинство ще получавам или ще получа писмо?

# 136
Моля, да ми разшифровате следното изречение: "Дневното парично обещетение не може да бъде по - голямо от среднодневното НЕТНО възнаграждение за периода, от който е изчислено обещетението.". Колко е това нетно възнаграждение за момента?

# 137
Здравейте! Имам един малко сложен въпрос за майчинството. Имам трудов стаж 10 години(осигурена за всички социални рискове). В момента съм безработна и получавам обезщетение за безработица. След като направих справка в сайта на НОИ установих, че по време на това  обезщетение съм осигурена само за пенсия, не и за болест, майчинство,тр. злоп. и безработица. Септември ще започна работа на трудов договор, терминът ми е за януари. При това положение ще имам ли право да получавам майчинство до навършване на две години на детето. Ще съм благодарна на всички, които ми отоговрят Hug

# 138
Здравейте! Имам един малко сложен въпрос за майчинството. Имам трудов стаж 10 години(осигурена за всички социални рискове). В момента съм безработна и получавам обезщетение за безработица. След като направих справка в сайта на НОИ установих, че по време на това  обезщетение съм осигурена само за пенсия, не и за болест, майчинство,тр. злоп. и безработица. Септември ще започна работа на трудов договор, терминът ми е за януари. При това положение ще имам ли право да получавам майчинство до навършване на две години на детето. Ще съм благодарна на всички, които ми отоговрят Hug
След като имаш 12 месеца трудов стаж, и към момента на излизане в 45-дневния болничен преди раждане ще бъдеш на трудов договор, имаш право на майчинство.

# 139
Еличка999, как така с обещетение за безработица само за пенсия? Това така ли е? Нека се изкаже някой компетентен.

# 140
Благодаря Nefertity за бързия отговор. Много ме зарадва.
Каlifornia, в сайта на НОИ си направих справка за социалното осигуряване. Там има  графа "Осигурен за" и в месеците през които получавам обезщетение за безработица е попълнено само "пенсия". В същата графа през месеците през които съм била на работа са изброени всички социални рискове:пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица. Нямам идея, защо е така.

# 141
Здравейте,
вече съм в майчинство от 29,04,2010 г. и искам да попитам следното:

Каква база се взима за изчисляване на болничните ми за бременност? В смисъл за м.04 се взима база от март назад 12 месеца, след това за м.май се взима от април назад 12 месеца..???
И така  за болничните, а след това като свършат базата от кой месец е назад???2
Нещо съвсем се обърках....

# 142
Здравейте,
вече съм в майчинство от 29,04,2010 г. и искам да попитам следното:

Каква база се взима за изчисляване на болничните ми за бременност? В смисъл за м.04 се взима база от март назад 12 месеца, след това за м.май се взима от април назад 12 месеца..???
И така  за болничните, а след това като свършат базата от кой месец е назад???2
Нещо съвсем се обърках....
В момента, в който излезеш в болнични, от НОИ си изчисляват среднодневно брутно възнаграждение, изчисляват 90% от него /но неповече от среднодневното нетно възнаграждение за периода/ и това всъщност е сумата, на ден, която ще получаваш докато ти изтекат 410 дни. Месечната сума се влияе само от броя на работните дни в месеца, а не се преизчислява всеки месец. Дано си ме разбрала, май не бях достатъчно ясна Grinning

# 143
Благодаря ти  P_73 .
Но дали в  базата е влезнал месец април? За мен е много важно, защото там съм осигурена на максималния праг. Явно не е де, защото още не е подадена информацията в НОИ, а пък те вече са ми изчислили два дни болничен - 29 и 30,04,2010г.

# 144
Здравейте момичета.
Имам един въпрос. Брутната ми заплата ми е 430лв. Осигуряват ме на толкова. Ноември месец ще имаме бебе - колко долу горе ще ми е майчинството.
Да не чува дявола - чувствам се добре и не смятам да излизам болнични. Майчинството се изчислява на база работните дни в месеца- това значи ли, че за м. Май  или примерно където има месец с повече почивни дни - месечната сума ще е по-малка. Не смятам, че разликата ще е голяма, но все пак.

# 145
veshhhticca, по принцип майчинството е 90% от брутната заплата, така че смятай ..390 някъде ли се пада  newsm78
Като гледам моите заплати, някои от месеците са еднакви, но има други с по някой лв надолу или нагоре, зависи какво се полага вероятно през този период.

# 146
anny_ - благодаря ти за отговора. Мисля че вземат 90% от брутния дневен доход, и вече в зависимост от работните дни за месеца, се изчислява сумата която трябва да се вземе за месеца. Така всеки месец може да има разлика в сумата, а ако има билничен през месеца там са 80%. Някой , моля да ме поправи ако се лъжа.

# 147
  • В полите на Пирин планина
anny_ - благодаря ти за отговора. Мисля че вземат 90% от брутния дневен доход, и вече в зависимост от работните дни за месеца, се изчислява сумата която трябва да се вземе за месеца. Така всеки месец може да има разлика в сумата, а ако има билничен през месеца там са 80%. Някой , моля да ме поправи ако се лъжа.

До някъде е така, но не съвсем. За периоди в болничен не се взема самото обезщетение, а заплатата / осреднено за 6/12 месеца /, от която е опредлено обезщетението. Освен това 90/80 5 от БТВ се сравнява с нетното / чистото / възнаграждение на лицето и ако го надвишава се взема нетното за дневна база за изчисляване на обезщетението.

# 148
Само да попитам дали съм разбрала правилно.  Rolling Eyes
Взема се дохода 12 месеца назад и върху него се изчисляват 90%.
90% се вземат 12 месеца?

# 149
  • В полите на Пирин планина
Само да попитам дали съм разбрала правилно.  Rolling Eyes
Взема се дохода 12 месеца назад и върху него се изчисляват 90%.
90% се вземат 12 месеца?

Тези 90% се сравняват с нетното възнаграждение и се взема нетното, ако е по-ниската сума. Идеята, че не може да се взема по-високо обезщетение от релния ти чист доход. Вземат се 410 дни, което около 13.5 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт