Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 43 788
  • 835
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря за бързия отговор! Simple SmileА работодателят длъжен ли е да приеме това майчинство?А мога ли да го прехвърля на свъкърва ми , която е пенсионер по инвалидност.И ако може какво става с пенсията и?

# 121
  • В полите на Пирин планина
Благодаря за бързия отговор! Simple SmileА работодателят длъжен ли е да приеме това майчинство?А мога ли да го прехвърля на свъкърва ми , която е пенсионер по инвалидност.И ако може какво става с пенсията и?

Мисля, че работодателят не може да откаже този отпуск. Свекърва ти работи ли? Ако не,то не може на нея.

# 122
Здравейте момичета, аз също имам един въпрос. В момента съм по майчинство , сина ми е 1,2 г, септември искам да се връщам на работа и искам да прехвърля тези 240лв на сестра ми. Въпроса ми е дали е възможно?
Не е възможно. Но в момента приемат документи за програмата "Отново на работа" към Бюрото по труда. Кандидатстваш за детегледачка, която ще получава минимална заплата от БТ. Не е пречка тя да е в роднински връзки с теб. Ти трябва да се водиш на трудов договор, но да си все още в майчинство по чл. 164, когато кандидатстваш. Попълват се формуляри. Бъдещата детегледачка трябва да се регистрира в БТ като безработна и да посочи, че кандидатства за гледане на конкретно дете по програмата "Отново на работа". Виж това: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=405238.390
Благодаря  bouquet

# 123
Благодаря за отговора! yes

# 124
Здравейте!Имам въпрос но не знам дали е за тук и предварително се извинявам ако не е.Имам дете което е с ТЕЛК и няма никакъв трудов стаж понеже се налага да си го гледам в къщи,бременна съм и прочетох че ако нямам стаж мога да взимам детски само от социалните искам да знам само на това ли имам право или на още нещо и ако някой знае да ми обясни.Предварително ви благодаря.

# 125
Здравейте!Имам въпрос но не знам дали е за тук и предварително се извинявам ако не е.Имам дете което е с ТЕЛК и няма никакъв трудов стаж понеже се налага да си го гледам в къщи,бременна съм и прочетох че ако нямам стаж мога да взимам детски само от социалните искам да знам само на това ли имам право или на още нещо и ако някой знае да ми обясни.Предварително ви благодаря.
45  дни преди раждането имаш право на еднократна помощ за бременност-150лв.
Предполагам взимаш двойни детски, интеграционни добавки и 70% от МРЗ за болното детенце. Всичко това от социално подпомагане.

# 126
zdraveite momi4eta ako ne mi stiga 1 mesec staja za mai4instvo kakvo trqbva da napravq kakvi sa pravata ako znaete molqvi pi6etemi da znam kakvo da pravq

# 127
zdraveite momi4eta ako ne mi stiga 1 mesec staja za mai4instvo kakvo trqbva da napravq kakvi sa pravata ako znaete molqvi pi6etemi da znam kakvo da pravq

По време на болничния за бременност и раждане също се набира стаж. Като набереш необходимият такъв ще започнеш да получаваш обезщетение. За времето без обезщетение имаш право на помощ от Социално подпомагане, ако отговаряш на изискването за доход.

# 128
  • ВИДИН
здравеите имам едно питане
ясно ми е 4е трябва да имам 12 месеца осигурителен стаж
бремена съм със 2-ро дете септември трябва да родя та мисалта ми е майчинството с първото дете влиза ли в тези 12 месеца в смисал ако нямам отделно 12 месеца осигурителен стаж може ли да си довземат от тези 2 години с първото питах си счетоводителката но тя не е на ясно с това точно и евентуално ако може да си ги вземат колкото не стигат но предполагам 4е става вапрос за някви дни колко време преди да изляза в болничен трябва да имам като заведена на трудов договор благодаря предварително за отговора

# 129
здравеите имам едно питане
ясно ми е 4е трябва да имам 12 месеца осигурителен стаж
бремена съм със 2-ро дете септември трябва да родя та мисалта ми е майчинството с първото дете влиза ли в тези 12 месеца в смисал ако нямам отделно 12 месеца осигурителен стаж може ли да си довземат от тези 2 години с първото питах си счетоводителката но тя не е на ясно с това точно и евентуално ако може да си ги вземат колкото не стигат но предполагам 4е става вапрос за някви дни колко време преди да изляза в болничен трябва да имам като заведена на трудов договор благодаря предварително за отговора

Ако си била на трудов договор по време на майчинството с първото дете, то се зачита за трудов стаж, ако не - не се зачита. Ако идеята ти е да вземаш минималното майчинство, то и един отработен ден е достатъчен, за да влезе договорът ти в сила и да можеш да излезеш в болничен 45 дни преди термин.

# 130
  • ВИДИН
много благодаря за бързият отговор и да била съм на трудов договор с първото дете

# 131
Здравейте на всички, които помагате на такива като мен, които не знаем какво да направим! Ще задам и моето въпросче, ако някой може да ми каже какво да правя ще бъда много благодарна: Имам фирма ЕТ, но не съм си внасяла социални осигуровки няколко месеца,а имам дейност на фирмата. Сега предстои да я закрия до края на месеца. Искам да попитам дали трябва да си внеса всички пропуснати месеци за осигуровка назад, трябва ли да ме назначат в друга фирма преди раждането ми в края на октомври,дали ще мога да получавам майчинство и колко дълго време ще е то? Предварително ви благодаря!!!

# 132

По време на болничния за бременност и раждане също се набира стаж. Като набереш необходимият такъв ще започнеш да получаваш обезщетение. За времето без обезщетение имаш право на помощ от Социално подпомагане, ако отговаряш на изискването за доход.
blagodarq za otgovora

# 133
Здравейте на всички, които помагате на такива като мен, които не знаем какво да направим! Ще задам и моето въпросче, ако някой може да ми каже какво да правя ще бъда много благодарна: Имам фирма ЕТ, но не съм си внасяла социални осигуровки няколко месеца,а имам дейност на фирмата. Сега предстои да я закрия до края на месеца. Искам да попитам дали трябва да си внеса всички пропуснати месеци за осигуровка назад, трябва ли да ме назначат в друга фирма преди раждането ми в края на октомври,дали ще мога да получавам майчинство и колко дълго време ще е то? Предварително ви благодаря!!!

Желателно е да си ги внесеш и то не толкова заради обезщетението / за него е важна подадена декл. обр. 1 /, а заради големите лихви, които начисляват. Така или иначе ще дойде ден, когато ще ти ги съберат от НАП.
За да вземаш обезщетение е нужно да си осигурена на някакво основание.

# 134
Lady Brinne благодаря за отговора. само не разбрах дали трябва да ме назначат на работа докато дойде време да изляза в болнични, за да получавам майчинство?Предполагам да и дали е от значение колко високи осигуровки ще си внасям за размера на майчинството след това? Ако имаш идея пиши моля те, че направо ми писнаха тези бъркотии.

Общи условия

Активация на акаунт