Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 43 781
  • 835
  •   1
Отговори
# 105
Здравеите трябва да се доплати на работодателя,ако тоѝ е съгласен.

# 106
  • София
Здавейте, имам и аз един въпрос относно болничните. От 01.07. излизам в болничен 45 дни пред раждане. Интересува ме проблем ли ще е ако си взема друг болничен за 7-те дни преди това или трябва да се върна поне за 1 ден на работа на 30.06.?

# 107
  • В полите на Пирин планина
Здавейте, имам и аз един въпрос относно болничните. От 01.07. излизам в болничен 45 дни пред раждане. Интересува ме проблем ли ще е ако си взема друг болничен за 7-те дни преди това или трябва да се върна поне за 1 ден на работа на 30.06.?

Няма проблем да ползваш обикновен болничен преди този за бременност и раждане и няма нужда да има работен ден между тях.

# 108

т.е. аз си ги изваждам от джоба, доплащам ги на работодателя, той ме осигурява на по-висока сума... ОК. а колко време преди излизането ми по майчинство може да става това - 6 месеца ли са задължителни, и после има ли разходи за работодателя за тази операция или аз си получавам парите директно от НОИ? мерси предварително.

# 109

т.е. аз си ги изваждам от джоба, доплащам ги на работодателя, той ме осигурява на по-висока сума... ОК. а колко време преди излизането ми по майчинство може да става това - 6 месеца ли са задължителни, и после има ли разходи за работодателя за тази операция или аз си получавам парите директно от НОИ? мерси предварително.

Колкото време решиш, в смисъл,че в базата за обезщетението за бременност и раждане влизат предходните 12 месеца,т.е. колкото повече месеци на по-висока сума,толкова по-високо обезщетение. В последствие,като излезеш в отпуск работодателят дължи 4.80 % здравна вноска върху минималнията осигурителен доход за самоосигуряващи се лица - в момена върху 420 лева или 20.16 лева на месец.

# 110
Здравейте момичета, аз също имам един въпрос. В момента съм по майчинство , сина ми е 1,2 г, септември искам да се връщам на работа и искам да прехвърля тези 240лв на сестра ми. Въпроса ми е дали е възможно?

# 111

Колкото време решиш, в смисъл,че в базата за обезщетението за бременност и раждане влизат предходните 12 месеца,т.е. колкото повече месеци на по-висока сума,толкова по-високо обезщетение. В последствие,като излезеш в отпуск работодателят дължи 4.80 % здравна вноска върху минималнията осигурителен доход за самоосигуряващи се лица - в момена върху 420 лева или 20.16 лева на месец.
Много благодаря, т.е. за него няма утежнения и последствия от по- високата осигурителна сума, а аз след това си тегля парите от НОИ, нали така? мерси.

# 112
Здравейте момичета, аз също имам един въпрос. В момента съм по майчинство , сина ми е 1,2 г, септември искам да се връщам на работа и искам да прехвърля тези 240лв на сестра ми. Въпроса ми е дали е възможно?

Не, не е възможно да се прехвърли. Отпускът за гледане на дете може да се прехвърли само на бащата или твоите/неговите родители, ако са осигурени лица. Може да се пробвате по някоя от програмите към Бюро по труда, но за тях не знам подробности.

# 113
Не е възможно. Но в момента приемат документи за програмата "Отново на работа" към Бюрото по труда. Кандидатстваш за детегледачка, която ще получава минимална заплата от БТ. Не е пречка тя да е в роднински връзки с теб. Ти трябва да се водиш на трудов договор, но да си все още в майчинство по чл. 164, когато кандидатстваш. Попълват се формуляри. Бъдещата детегледачка трябва да се регистрира в БТ като безработна и да посочи, че кандидатства за гледане на конкретно дете по програмата "Отново на работа". Виж това: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=405238.390

# 114
zdraveite iskam da popitam ako ne mi stiga edin mesec osigoritelen ctaj 6te mogali da vzemam mai4instvo

# 115
teq devet meseca ot bremenosta vlizat li za osigoritelni ili trqbva da ima6 edna godina

# 116
iskam da pitam ako ne mi stiga edin mesec osigoritelen staj da  li 6e moga da vzemam mai4instvo

# 117
zdraveite iskam da popitam ako ne mi stiga edin mesec osigoritelen ctaj 6te mogali da vzemam mai4instvo

Не, веднага, а като се набере необходимия стаж от 12 месеца.

iskam da pitam ako ne mi stiga edin mesec osigoritelen staj da  li 6e moga da vzemam mai4instvo

По-горе оговорих.

teq devet meseca ot bremenosta vlizat li za osigoritelni ili trqbva da ima6 edna godina

Кои 10 месеца  newsm78

# 118
Здравейте!Интересува ме каква е процедурата ако желая да прехвърля майчинството за 5 месеца на майка си , която работи на трудов договор.Какво става със заплатата и т.н.

# 119
Здравейте!Интересува ме каква е процедурата ако желая да прехвърля майчинството за 5 месеца на майка си , която работи на трудов договор.Какво става със заплатата и т.н.

Ти се връщаш на работа илиползваш платен отпуск. Тя ползва отпуск за гледане на дете и получава обезщетение 240 лева. Не получава заплата. Времето в отпуск за гледане на дете се зачита за осигурителен стаж.

Общи условия

Активация на акаунт