Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 43 779
  • 835
  •   1
Отговори
# 90
И аз имам един въпрос. Следя се на частно и не съм се регистрирала на ЖК. Това има ли значение за майчинството?

# 91
Май няма кой да ни отговори... Cry

# 92
Здравейте.Имам малък проблем.В 7-мия месец съм с първото си дете.По постоянен адрес се водя в Перник,с моя приятел нямаме брак и живеем в София,а неговия пост.адрес по л.к. е в Хасковско.Слад като се роди малкия мислиме да заминеме към Хасковско,за да може и бабата да помага.Мисълта ми е трябва ли да си сменям постоянния адрес и личната карта в ония покрайнини за да мога да си придвижа документите за акта за раждане на малкия и пускането на документите за детски и обещетение?....там мисля да останеме 2,3,4 месеца(не-повече)
 Може ли да ми кажете,как е редно да процедирам за да не се омагьосвам с тези институции?!  Благодаря!
Сега,аз не съм много компетентна,обаче съм подавала документи за детски и т.н. В градът,в който си родила,от там ти издават акта за раждане на детето.Т.е. акта за раждане ще си го вземете от общината в София,защото там си родила.Относно детските и обезщетението почти съм сигурна,че трябва от Перник да си ги подадеш документите,тъй като там се водиш по лична карта/жител си на Перник.Ти като си подадеш документите ще отметнеш,че искаш парите да ти идват по банков път,така ,че и в Хасково да си няма проблем  Peace Тъй като нямате брак с твоя човек никой не го търси и няма значение от къде е и т.н. Laughing
Надявам се да съм била полезна.За акта за раждане съм 100% сигурна,че е така,понеже аз като раждах в друг град,от там си взех и акта за раждане.А за детските и обезщетението съм пак кажи-речи 100% сигурна,че е така!Ако искаш прати някой познат ,майка ти или друг да пита в Перник при социалните така ли е  Peace

# 93
Здравейте отново,

Много моля някой, ако може да ми отговори, понеже в понеделник вероятно ще трябва да реагирам по някакъв начин, а още не зная какво да правя.

Дано не съм досадна, но със сигурност съм малко объркана  Rolling Eyes

# 94
Здравейте отново,

Много моля някой, ако може да ми отговори, понеже в понеделник вероятно ще трябва да реагирам по някакъв начин, а още не зная какво да правя.

Дано не съм досадна, но със сигурност съм малко объркана  Rolling Eyes

За съжаление не мога да ти помогна.Само мога да те посъветвам да дадеш болничния,тогава да обясняваш на работодателя,да не нещо да ти направи спънка!
Напиши в гугъл
"застъпване на майчинство" и дано да намериш нещо.

# 95
GodaiVa - много благодаря

# 96
здравейте,бъдещи мами Laughing за първи път се включвам във форума и се надявам,че ще получа отговор.
Интересуваме следния въпрос!Аз съм във края на 6-ия месец и искам да изляза в болничен,но счетоводителката ми каза,че няма да мога да си платя паричките кото си доплащам върху това което ме усигоряват. newsm78.Искам да разбера наистина ли е така? Значи на 04.07 ми започват 45 дни преди раждане.Искам просто юни месец да си остана във вкъщи и да си почина,но ще си изгубя един месец плащане на осигуровки.Счетоводителката ми каза,че ако си дойда и юни месец на работа(ако всичко е наред) ще ми се платят осигуровките,но ако изляза в болничен губя месеца.Много моля ако някой е запознат да ми разясни нещата.Предварително благодаря

# 97
lbenina нещо не ти разбирам въпроса. Ти в момента се осигуряваш на по висока сума и си доплащаш, така ли е? И ако е така от кога се осигуряваш на по - висока заплата?

# 98
здравейте,бъдещи мами Laughing за първи път се включвам във форума и се надявам,че ще получа отговор.
Интересуваме следния въпрос!Аз съм във края на 6-ия месец и искам да изляза в болничен,но счетоводителката ми каза,че няма да мога да си платя паричките кото си доплащам върху това което ме усигоряват. newsm78.Искам да разбера наистина ли е така? Значи на 04.07 ми започват 45 дни преди раждане.Искам просто юни месец да си остана във вкъщи и да си почина,но ще си изгубя един месец плащане на осигуровки.Счетоводителката ми каза,че ако си дойда и юни месец на работа(ако всичко е наред) ще ми се платят осигуровките,но ако изляза в болничен губя месеца.Много моля ако някой е запознат да ми разясни нещата.Предварително благодаря

Ако съм те разбрала правилно си доплащаш осигуровките върху по-висока от реалната си заплата. И аз имах подобен случай и нищо не губиш просто за този месец вместо да те осигуряват на по-висока от реалната ти заплата ще бъщеш осигурена върху сумата, която НОИ ще ти изплати за болничния за въпросния месец. А сумата, която доплащаш няма да е тази, която си плащала до сега, а само за първия ден от месеца, които заплаща работодателя. И нали знаеш, че този болничен се води общо заболяване т.е. ще ти бъде платена сума от НОИ в размер на 80% от средномесечния доход за предходните 6 месеца ако не се лъжа.
Дано съм била полезна.

И аз имам един въпрос. Следя се на частно и не съм се регистрирала на ЖК. Това има ли значение за майчинството?
До колкото ми е извесно няма да имаш проблем с майчинството, а по-скоро с изплащането на болничния - кой ще ти издаде такъв частника ли?. Но не съм пак на 100 % убедена

# 99
Здравейте момичета!Искам да знам дали имат право да ми спрат майчинството при положение,че сам го прехварлила на бабата и в момента сам в чужбина?

# 100
 PeaceАбсулютно имат право, ако не си в трудово -правни отношения в момента!

# 101
Във възрастта 2-3 години детето ми няма да посещава ясла. Имам ли право на отпуск за отглеждането му в тази възраст, ще плаща ли работоодателят ми здравни и социални осигуровки в този период?

# 102
Във възрастта 2-3 години детето ми няма да посещава ясла. Имам ли право на отпуск за отглеждането му в тази възраст, ще плаща ли работоодателят ми здравни и социални осигуровки в този период?
Имаш право на 6 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете . Това време се признава за трудов стаж и работодателя е длъжен да ти внася здравните осигуровки. Социални осигуровки не се внасят.Право на 6 месеца има и бащата на детето, ако нямате граждански брак, и ти декларираш пред НОИ, че не живеете заедно, може да ползваш и полагащите се на него месеци. Този отпуск може да се ползва до навършване на детето на 8 години.

# 103
Здравеѝте,искам да ви попитам знае ли някоѝ как става вземането на 15 дена за бащата след раждането на дете,които му се полагат.

# 104
здравейте. искам да попитам по-опитните от мен: доходът върху който ме осигурява работодателя е нисък и аз искам да се доосигурявам на по-висок. интересуваме как става това, аз плащам на работодателя разликата или си я доплащам самата аз отделно и къде? И колко месеца трябва да съм го правила това преди да изляза по майчинство, за да взимам по-високо майчинство. мерси предварително.

Общи условия

Активация на акаунт