Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 44 379
  • 835
  •   1
Отговори
# 180
Ivy няма проблем детето да посещава ДЯ или ДГ, а ти да ползваш неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8 г.

# 181
Нефертити  bouquet

# 182
  • Ловеч
Здравейте, имам въпрос. Майчинството ми започна на 17 април - ако ми прекратят договора във фирмата в, която работя в момента ще мога ли да си пусна договор в друга фирма... колкото да се водя на работа?

# 183
Здравейте, имам въпрос. Майчинството ми започна на 17 април - ако ми прекратят договора във фирмата в, която работя в момента ще мога ли да си пусна договор в друга фирма... колкото да се водя на работа?
А на какво основание, ще ти прекратят договора?
От НОИ ще получаваш обезщетение до изтичане на 410-те дена, дори и да ти е прекратен договора. Ако искаш обаче да ползваш отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишна възраст, ще трябва след като ти изтекат дните да те назначат някъде на трудов договор.

# 184
Здравейте, предварително се извинявам, ако се повтарям много с въпроса. Омъжена съм. Не работя от точно една година, края на юли ми предстои да родя, не се осигурявам. Полага ли ми се някакво майчинство и какво точно трябва да подам като документи и къде. А ме интересува и въпроса с еднократната помощ след раждане.  Благодаря предварително!  Hug

# 185
  • София
Мисля, че в закона пишеше, че е без значение кога е придобит трудовия стаж (въпросните 12 месеца), но май когато не са непосредствено преди раждането се изчислява на минималната работна заплата - майчинството ще бъде 90% от нея или от сумата, на която сте се осигурявали, когато сте работили! Дано има някой по-вещ и да каже!!! Относно помощта за раждане - подава се в Социални служби по местоживеене - копие и оригинал на Акта за раждане на бебо, лична карта и молба - декларация!!!
Успех и хубаво бебешко лято   bouquet

# 186
Nadomma благодаря за отговора!  Hug

# 187
Здравейте! Прочетох доста информация относно размера на майчинството, но не ми се изясни въпросчето. А то е следното: При положение, че осигурителният ми доход е доста по-висок от реалния, който получавам, как ще ми се изчисли майчинството? Например: на фиша ми пише - осигурителен доход:540лв; а получавам след удръжки, вноски и данък 260лв. На коя база ще се изчисли майчинството? Имам 10г. трудов и осигурителен стаж без прекъсване. Благодаря Ви предварително.

# 188
Здравейте, предварително се извинявам, ако се повтарям много с въпроса. Омъжена съм. Не работя от точно една година, края на юли ми предстои да родя, не се осигурявам. Полага ли ми се някакво майчинство и какво точно трябва да подам като документи и къде. А ме интересува и въпроса с еднократната помощ след раждане.  Благодаря предварително!  Hug
За съжаление не са точно така нещата, както са ви описали по горе. newsm78
Таа ако искате да обясня- неосигурените получават помощ за отглеждане на дете до 1 година от соц. грижи, което е 100лв и е само 1 година. Но това дали ще получавате тази помощ зависи от дохода на семейството - не трябва да надхвърлят 350лв на всеки член.

# 189
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Прочетох доста информация относно размера на майчинството, но не ми се изясни въпросчето. А то е следното: При положение, че осигурителният ми доход е доста по-висок от реалния, който получавам, как ще ми се изчисли майчинството? Например: на фиша ми пише - осигурителен доход:540лв; а получавам след удръжки, вноски и данък 260лв. На коя база ще се изчисли майчинството? Имам 10г. трудов и осигурителен стаж без прекъсване. Благодаря Ви предварително.

Важни са и двете суми, защото на база осиг. доход се определя среднодневния брутен осигурителен доход, умножава се 9 % и тази сума се се сравнява с нетния осиг. доход на база 12 месеца. Ако нетният доход е по-нисък, то той се взема за база. В твоя случай това означава, че не може да получаваш обезщетение по-високо от 260 лева.

# 190
  • Полски Тръмбеш
здравейте мамчета. smile3525 поизчетох тази тема, но мн мн не можах да си изясня моя проблем, затова ще ви попитам и ако знае някои ако може да ми помогне - ще съм много благодарна.
Имам на 4г. момче. сега съм бременна в 6 седмица с второто ни бебче...започнах работа преди 2 м. (преди бех безработна 1 г.) сега ми изтече изпитателния срок и тия дни ще подписвам вече трудов договор и ( и преди седмица разбрах че съм бременна, не съм казвала на шефовете и мисля на този етап да него и правя). преди първото майчинство имам 6-7 мес тр стаж, майчинство 2 год., и на две места по 3-4 мес и след това безработна 1 година....та въпроса ми е и ако сега работя тук на новата ми работа още 7 мес. по вр на бременността дали ще ми стигнат мес за майчинство?
благодаря ви предварително Heart Eyes

# 191
здравейте мамчета. smile3525 поизчетох тази тема, но мн мн не можах да си изясня моя проблем, затова ще ви попитам и ако знае някои ако може да ми помогне - ще съм много благодарна.
Имам на 4г. момче. сега съм бременна в 6 седмица с второто ни бебче...започнах работа преди 2 м. (преди бех безработна 1 г.) сега ми изтече изпитателния срок и тия дни ще подписвам вече трудов договор и ( и преди седмица разбрах че съм бременна, не съм казвала на шефовете и мисля на този етап да него и правя). преди първото майчинство имам 6-7 мес тр стаж, майчинство 2 год., и на две места по 3-4 мес и след това безработна 1 година....та въпроса ми е и ако сега работя тук на новата ми работа още 7 мес. по вр на бременността дали ще ми стигнат мес за майчинство?
благодаря ви предварително Heart Eyes

Да, ще ти стигнат. За месеците, в коитоп си била безработна в бъдещата база ще се вземе МРЗ и ще се определи обезщетението за бременност и раждане.

# 192
  • Полски Тръмбеш
мн ти благодаря за бързия и точен отговор smile3525 последните дни доста се притесних... ooooh!

# 193
  • Ловеч
От НОИ ще получаваш обезщетение до изтичане на 410-те дена, дори и да ти е прекратен договора. Ако искаш обаче да ползваш отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишна възраст, ще трябва след като ти изтекат дните да те назначат някъде на трудов договор.

Не се разбираме, бавят ми документи... майчинството за април ми го иплатиха чак сега заради тях.
Имам фирма в, която да се преместя стига да става номера.

П.С. Майчинството месец за месец ли се изплаща или с 1 назад? Сега ми изплатиха за април и май...

# 194

Не се разбираме, бавят ми документи... майчинството за април ми го иплатиха чак сега заради тях.
Имам фирма в, която да се преместя стига да става номера.

П.С. Майчинството месец за месец ли се изплаща или с 1 назад? Сега ми изплатиха за април и май...

Изплаща се за изтекъл предходен месец. Има си и срок за представяне на документите - болнични листове и декларации. Това става в 2-дневен срок от изплащане назаплатите за съответния месец. След това НОИ изчислява и изплаща обезщетенията в срок от 15 работни дни. Затова считам, че едва ли са ти забавили документите. Ако държиш преди да подадеш деклатацията по чл. 50/51 от КСо можеш да се прехвърлиш в нова фирма, но сега по време на самия болничен лист няма ка да стане, защото за да влезе новия договор в сила е нужно да отработиш ефективно един ден.

Общи условия

Активация на акаунт