Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 43 774
  • 835
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, ако някой може да помогне ще съм благодарна. Предполагам има и други  такива случаи. Детето е на 1г. и 6 м. Не е прието на ясла. С Работодателя, при който съм излязла в отпуск за гледане на дете до 2 год. решихме да прекъснем тр. договор. Намерих си друг работодател, с който вече съм в тр. отношения. Каква е процедурата, за да продължа да получавам 240 лв.? - отивам в НОИ и обявявам, че вече не работя при 1 работодател и от 2 фирма пускат документи да продължа да вземам 240 лв? Какъв е срока и кой какви док-ти представя? Ако искам да започна работа майчинството може ли да се прехвърли на бабата до приемане на детето в ясла?

# 601
  • Пловдив
Здравейте, ако някой може да помогне ще съм благодарна. Предполагам има и други  такива случаи. Детето е на 1г. и 6 м. Не е прието на ясла. С Работодателя, при който съм излязла в отпуск за гледане на дете до 2 год. решихме да прекъснем тр. договор. Намерих си друг работодател, с който вече съм в тр. отношения. Каква е процедурата, за да продължа да получавам 240 лв.? - отивам в НОИ и обявявам, че вече не работя при 1 работодател и от 2 фирма пускат документи да продължа да вземам 240 лв? Какъв е срока и кой какви док-ти представя? Ако искам да започна работа майчинството може ли да се прехвърли на бабата до приемане на детето в ясла?

ти не ходиш в НОИ
раб 1 представя прил 12
раб 2 представя док за излизане в майчинство
като решиш може да прехвърлиш на работеща баба докато тръгне на ясла

1. МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО - (Приложения 3 изтегли от тук http://www.bgstuff.net/content/view/1296/523/

2. Копие от акта за раждане на детето

3. Заявление, че желаете да получавате обезщетение за отглеждане на малко дете

4.Молба за отпуск до работодателят-свободен текст

5. Декларация по чл. 46 ал. 1 от НРВПО –не е задължителна,само ако ти я поискат

Ето един примерен текст за заявлението:

З А Я В Л Е Н И Е

От ................................., ЕГН: ................. , на длъжност .....................

На основание чл.164, ал.1. КТ и чл.46, ал.1, НРВПО,

Заявявам, че ще ползвам отпуск за отглеждане дете до 2г., считано от ............... до .............. г.

Прилагам:
1. Декларация по чл.46, ал.1 НРВПО за обстоятелствата, свързани с правото ми да ползвам отпуска
2. Акт за раждане на детето. – за справка

С уважение:

..........................

Дата: ................
гр. Пловдив

Ето и молбата за отпуск до работодателя

До Изпълнителния Директор
                                                                          на фирма ………………

М О Л Б А-ЗАЯВЛЕНИЕ

От  …………………………………………………………………………………………..
/трите имена на служителя/
на длъжност  ……………………………………., отдел …………………….., дирекция ………………..   /длъжност и място на работа/

Уважаеми Господин ………………,

Моля да ми бъде разрешено да ползвам :
отпуск според чл. 164, ал. 1 от КТ за отглеждане на дете до 2 г. възраст
за детето ми ...
                      /трите имена на детето/
родено на ......................................, в размер на ......................................... календарни
дни за периода от ............................ г. до ............................... г. включително.

Декларирам, че детето ми не е настанено в детско заведение и не съм прехвърлила правото си на отпуск за отглеждане на дете на друг правоимащ член на семейството ми.   

Надявам се молбата ми да бъде удовлетворена.

С уважение:
гр.  ..................                          /................................./

Ето я и декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ
по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

Долуподписаната ……………………………………………………………… с ЕГН ………………..……… с постоянен адрес : ……………………………… л.карта № ……………………… , издадена на …….……….... от ……………….
на длъжност ………………………………….

ДЕКЛАРИРАМ

1. Детето ми, ……………….,родено на …….………... г., с ЕГН ……….……………. не е настанено в детско заведение.
2. Не съм дала съгласието си платения отпуск за отглеждане на дете по чл.164, ал.1 от Кодекса на труда да се ползва от бащата /осиновителя/ или от някой от моите или неговите родители,работещи по трудово правоотношение, съгласно чл.164, ал.3 от Кодекса на труда.
3. Детето ми не се отглежда от безработно лице по програмата в „Подкрепа на майчинството”.

Известна ми е предвидената по чл.313 от Наказателния кодекс отговорност за деклариране на неверни данни.

дата: ………………….                                                                     ДЕКЛАРАТОР: ............

град:Пловдив

# 602
Благодаря много, но фирмата вече не е действаща май и не знам дали ще могат изобщо нещо да направят.

# 603
  • Пловдив
Благодаря много, но фирмата вече не е действаща май и не знам дали ще могат изобщо нещо да направят.

предполага се,че са подали нужните неща щом вече не е действаща
почвай в новата фирма

# 604
Здравейте, молбата ми е за малко помощ относно изчисляване на майчинството. Казусът  е следният: на 15.09.2010 ми свърши отпускът за отглеждане на дете до 2 год. Пуснах си молба към работодателя да си ползвам полагаемия платен отпуск, който се оказа, че е чак до м. март 2011. Заплатата ми през това време - от 16.09.2010 до март ,2011 би трябвало да е около 500 лв. Обаче около 5.02.2011 ми предстои живот и здраве да изляза в 45 дневен болничен за раждане. Та сега питането е: по мои изчисления базата за второто ми майчинство ще е януари 2010 - февруари 2011, което значи че ще вземам около 300 лв. майчинство (тъй като ще имам  осигурителни вноски върху 7 месеца по 240 и 5 месеца по 500 лв.) Въпросът  е, ако сега започна да с осигурявам към фирма на максимума, който мисля е 2000 лв. , има ли смисъл и колко ще ми стане майчинството) . Аз като го смятах , май ще е по-добре да се осигурявам допълнително, но ми се иска да "чуя" и компетентни мнения, защото и осигуровките върху 2000 лв. май са около 600 лв месечно . Другият ми въпрос е дали изобщо имам право да се осигурявам допълнително , тъй като съм  държавен служител. Една колежка го прави по-миналата година и нямаше проблем , но сега не знам да няма изменения. Благодаря за търпението и чакам с нетърпение решения на "задачката"Simple Smile

# 605
Zdraveite,bih iskala ako mojete da mi pomognete:zna4i v momenta sam bremenna v tretiq mesec i predi edna sedmica zapo4nah rabota,no o6te nz dali da kaja na 6efovete mi ili ne.4udq se dali nqma da me izgonqt,ako mojete mi otgovorete.

# 606
  • Пловдив
Здравейте, молбата ми е за малко помощ относно изчисляване на майчинството. Казусът  е следният: на 15.09.2010 ми свърши отпускът за отглеждане на дете до 2 год. Пуснах си молба към работодателя да си ползвам полагаемия платен отпуск, който се оказа, че е чак до м. март 2011. Заплатата ми през това време - от 16.09.2010 до март ,2011 би трябвало да е около 500 лв. Обаче около 5.02.2011 ми предстои живот и здраве да изляза в 45 дневен болничен за раждане. Та сега питането е: по мои изчисления базата за второто ми майчинство ще е януари 2010 - февруари 2011, което значи че ще вземам около 300 лв. майчинство (тъй като ще имам  осигурителни вноски върху 7 месеца по 240 и 5 месеца по 500 лв.) Въпросът  е, ако сега започна да с осигурявам към фирма на максимума, който мисля е 2000 лв. , има ли смисъл и колко ще ми стане майчинството) . Аз като го смятах , май ще е по-добре да се осигурявам допълнително, но ми се иска да "чуя" и компетентни мнения, защото и осигуровките върху 2000 лв. май са около 600 лв месечно . Другият ми въпрос е дали изобщо имам право да се осигурявам допълнително , тъй като съм  държавен служител. Една колежка го прави по-миналата година и нямаше проблем , но сега не знам да няма изменения. Благодаря за търпението и чакам с нетърпение решения на "задачката"Simple Smile

базата ти е феврураи10-януари 11

нямаш право да се осигуряваш допълнително щом си държ служител обаче

ако започнеш от октомври на 2000 лв,обезщетението ще ти е 650 лв.допълнително се осигурявай на 1500 лв,защото макс осиг доход е 2000лв.вноските за 1500 лв са ти 566.85     лева

от това ще спечелиш 2731 лв

Zdraveite,bih iskala ako mojete da mi pomognete:zna4i v momenta sam bremenna v tretiq mesec i predi edna sedmica zapo4nah rabota,no o6te nz dali da kaja na 6efovete mi ili ne.4udq se dali nqma da me izgonqt,ako mojete mi otgovorete.

трябва да ти мине изпитателния срок и да представиш бележка от лекар
за да може да се ползваш от защитата за бременни

# 607
  • на Земята
Елфи,може ли да пуснеш ако имаш молбата свободен текст  за майчинството на 2рото дете да е като на първото?
След няколко дни излизам в 45 дневния и  да не пропусна нещо,което се подава -приложение 12+прил. 4+болничен +молба свободен текст. Нали това беше? А ,пускам и малката на ясла като изляза в 45 дневен болничен преди раждане,за нея трябва ли да информирам   с някакъв документ ,че е на ясла след като сам в болничен вече за 2рото раждане?
Благодаря  Hug

# 608
  • Пловдив
Елфи,може ли да пуснеш ако имаш молбата свободен текст  за майчинството на 2рото дете да е като на първото?-нямам писана такава за съжаление.някъде има тема на майките с породени деца-те я имат
След няколко дни излизам в 45 дневния и  да не пропусна нещо,което се подава -приложение 12+прил. 4+болничен +молба свободен текст. Нали това беше?-да това-друго няма  А ,пускам и малката на ясла като изляза в 45 дневен болничен преди раждане,за нея трябва ли да информирам   с някакъв документ ,че е на ясла след като сам в болничен вече за 2рото раждане?-не,няма нужда 
Благодаря  Hug

# 609
Здравейте и от мен. Аз също имам нужда от помощ. Тъй като при забременяване се  смятат осигуровките от последната година, а мен ме осигуряват на 325 лева възможно ли е да се самоосигурявам до 1000 лева? Ако може къде трябва да си внасям остатъка и колко горе долу ще бъде? Благодаря ви предварително.

# 610
и аз съм с питане... понеже попрочетох от тук от там колкото да се оплета съвсем.. на 5.11 малкия става на 2 год но понеже боледува не ми се иска много много да се въщам на работа, какво става с мама след като малкия навърши 2 години и не ходи на ясла?
Четох за 6 мес неплатен отпуска който се полага и на двамата родители и можел да се прехвърля.. може ли още неможе ли?
може ли да си пусна натрупаната за 2 те години палтена и чак тогава да се възползвам от неплатената?

# 611
  • Пловдив
Здравейте и от мен. Аз също имам нужда от помощ. Тъй като при забременяване се  смятат осигуровките от последната година, а мен ме осигуряват на 325 лева възможно ли е да се самоосигурявам до 1000 лева? Ако може къде трябва да си внасям остатъка и колко горе долу ще бъде? Благодаря ви предварително.
1
доосигурявай се при твоя работодател или в друга фирма на трудов договор на 4 ч
ще трябва да се доосигуриш на 625 лв-месечно за тях ще плащаш 255.10     лева

bilyanaz
,може да си пуснеш първо платената,а после неплатената.Ако имате брак,имаш само 6 м неплатена.Бащата не може да ти прихвърли неговите 6 м
ако нямате брак и не живеет в едно домакинство /за последното може да примижите/ имаш право на 12 м неплатен

# 612
Zdraveite!  Simple Smile Imam vapros koito seriozno valnuva men i sapruga mi. Neshtata stoiat po slednia nachin : imame detence na 1 godinka i 10 meseca i az vse o6te sum v maichinstvo - 240lv.. Iskam da znam tova maichinstvo do koga shte go poluchavam? Do kolkoto sum zapoznata mislq che dokuto detenceto ni navurshi 2 godinki, no ne sum sigurna. Iskam da vi popitam i oshte neshto koeto e mnogo po-vajno za men. Sus muja mi iskame vtoro detence no neznam kakvo se slu4va s mlada maika kato men koqto zabremenqva povreme na otpusk po mai4instvo i to kum kraia mu ..? Sigurna sum che na mqstoto kadeto raboteh nqma da me vzemat na rabota pak kamoli bremenna otnovo. Iskam da znam darjavata pomaga li po nqkakuv nachin na jeni v moeto polojenie i ako da, kak po-tochno? Blagodarq Vi za otdelenoto vnimanie nadqvam se da imate otgovor na vaprosite mi - za men e naistina vajno!  love001

# 613
Благодаря Еlfita, но при работодателя ми няма да стане, а друга фирма е трудно да намеря та затова питам няма ли трети начин да се самоосигурявам и колко грубо ще ми се върже майчинството ако намеря начин да доплатя тези 255.10лв.

# 614
Елфи,може ли да пуснеш ако имаш молбата свободен текст  за майчинството на 2рото дете да е като на първото?
След няколко дни излизам в 45 дневния и  да не пропусна нещо,което се подава -приложение 12+прил. 4+болничен +молба свободен текст. Нали това беше? А ,пускам и малката на ясла като изляза в 45 дневен болничен преди раждане,за нея трябва ли да информирам   с някакъв документ ,че е на ясла след като сам в болничен вече за 2рото раждане?
Благодаря  Hug

ДО
                                                            РУСО
                                                            гр. ...................

ЗАЯВЛЕНИЕ

от .................................................../трите имена, адрс, ЕГН/

Желая болничните ми за бременност и раждане от /начална дата на болничния/ да бъдат преизчислени, съгласно чл. 49, ал. 2 от КСО.

дата.....................                                                                              С уважение:...........
гр. ................

Общи условия

Активация на акаунт