Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 43 761
  • 835
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Zdraveite!  Simple Smile Imam vapros koito seriozno valnuva men i sapruga mi. Neshtata stoiat po slednia nachin : imame detence na 1 godinka i 10 meseca i az vse o6te sum v maichinstvo - 240lv.. Iskam da znam tova maichinstvo do koga shte go poluchavam? Do kolkoto sum zapoznata mislq che dokuto detenceto ni navurshi 2 godinki, no ne sum sigurna.-да,до 2 г Iskam da vi popitam i oshte neshto koeto e mnogo po-vajno za men. Sus muja mi iskame vtoro detence no neznam kakvo se slu4va s mlada maika kato men koqto zabremenqva povreme na otpusk po mai4instvo i to kum kraia mu ..? Sigurna sum che na mqstoto kadeto raboteh nqma da me vzemat na rabota pak kamoli bremenna otnovo. Iskam da znam darjavata pomaga li po nqkakuv nachin na jeni v moeto polojenie i ako da, kak po-tochno?-от държавата просто така не чакай нищо.ако забременееш сега ще си пуснеш болничен или неплатен отпуск за гледане на дете 6 м.и така за второто дете ще получаваш 2 г по 240 лв.за безработните майки,който са с доход под 350 лв бруто е предвидено да взимат 100 лв за една година-това е Blagodarq Vi za otdelenoto vnimanie nadqvam se da imate otgovor na vaprosite mi - za men e naistina vajno!  love001

Благодаря Еlfita, но при работодателя ми няма да стане, а друга фирма е трудно да намеря та затова питам няма ли трети начин да се самоосигурявам и колко грубо ще ми се върже майчинството ако намеря начин да доплатя тези 255.10лв.

третият начина е да станеш самоосигуряващо се лице-да наприви фирма и т.н.обаче това няма да е никак рентабилно и за едното майчинство си е чиста набутка
щом не може при сегашният работодател или да намериш друга фирма-няма да може да се доосигуряваш

# 616
Да разбрах. Значи трябва по упорито да се търси фирма. А колко ще ми се върже майчинството ако се осигурявам общо и от двете места?

# 617
Здравейте, неуспях да изчета всички въпроси и отговори и затова ще си позволя да попитам. В момента съм 40дни преди термина за раждане, от три години се водя безработна, тъй като имам дете на 3 и си го гледах, преди това имам нужните 12 мес. трудов стаж. Доколкото ми стана ясно ще имам право на майчинство, но въпроса ми е колко ще е то- социалното 100лв или 240 МРЗ. Има и нещо което мисля че е важно, преди 1 месец ме заведоха във една фирма, но тр.догов беше прекратен след 3 дни.

# 618
  • Пловдив
Да разбрах. Значи трябва по упорито да се търси фирма. А колко ще ми се върже майчинството ако се осигурявам общо и от двете места?

ако имаш  пълни месеца на 1000 лв преди 45 дневния ти,обезщетението ще ти е грубо 740 лв

Здравейте, неуспях да изчета всички въпроси и отговори и затова ще си позволя да попитам. В момента съм 40дни преди термина за раждане, от три години се водя безработна, тъй като имам дете на 3 и си го гледах, преди това имам нужните 12 мес. трудов стаж. Доколкото ми стана ясно ще имам право на майчинство, но въпроса ми е колко ще е то- социалното 100лв или 240 МРЗ. Има и нещо което мисля че е важно, преди 1 месец ме заведоха във една фирма, но тр.догов беше прекратен след 3 дни.

в момента си 45 дни преди термин
тъй като си безработна,нямаш право на 2 г по 240 лв

ако доходът ти е по-малък от 350 лв бруто имаш право на

помощ за бременност 150 лв-дава се 45 дни преди термин
социалон майчинство 100 лв за една година
детски надбавки 35 лв на месец

за всички майки с живо родени деца се полага помощ за раждане-600 лв в твоя случай

за всичко това попитай в социална служба-там се подават докумените за всичко

# 619
благодаря за отговора, аз днес подадох док. за еднократната помощ за второ дете. А това че имам 3 дни стаж преди термина не оказва влияние, така ли?

# 620
  • Пловдив
благодаря за отговора, аз днес подадох док. за еднократната помощ за второ дете. А това че имам 3 дни стаж преди термина не оказва влияние, така ли?

последното ти изречение съм го пропуснала,сори.или ти го допълни по-късно-уж всичко изчитам

значи имаш право на обезщетение за бременност и раждане до края на 410 те дни,нищо че договора ти е бил прекратен малко след издаването на 45 дневния болничен.Важно е да уточниш кога е бил прекратен трудовия договор и кога ти е издаден 45 дневния и кога си почнала работа.

айде да уточним дали имаш право на обезщетение,защото някой помощи ти отпадат в такъв случай

# 621
и аз се извинявам за неясното обяснение. Значи аз на 26.10 излизам 45 дни преди термина, а на 1.09 ме заведоха във една фирма фиктивно за да събера малко стаж преди да изляза в болничен, но така се случи че нещо не се разбрахме с работодателя и той ми прекрати договора, при което съм се водилла само 3 дни на работа. и фактически сега пак съм безработна и без да имам от къде да взема болничен. ОХ, дано да съм го написала разбрано въпроса този път. Съжалявам.

# 622
Много ти блаодаря Elfita.

# 623
 базата ти е феврураи10-януари 11

нямаш право да се осигуряваш допълнително щом си държ служител обаче

ако започнеш от октомври на 2000 лв,обезщетението ще ти е 650 лв.допълнително се осигурявай на 1500 лв,защото макс осиг доход е 2000лв.вноските за 1500 лв са ти 566.85     лева

от това ще спечелиш 2731 лв

Благодаря за бързия отговор. И аз знам, че като държавен служител нямам право и не знам дали да рискувам, при мои колеги действа.

# 624
  • Пловдив
и аз се извинявам за неясното обяснение. Значи аз на 26.10 излизам 45 дни преди термина, а на 1.09 ме заведоха във една фирма фиктивно за да събера малко стаж преди да изляза в болничен, но така се случи че нещо не се разбрахме с работодателя и той ми прекрати договора, при което съм се водилла само 3 дни на работа. и фактически сега пак съм безработна и без да имам от къде да взема болничен. ОХ, дано да съм го написала разбрано въпроса този път. Съжалявам.

значи са ти прекратили ТД 3 дни след като е сключен и едва след това е издаден 45 дневния-в такъв случай си безработна и нямаш право на 2 г по 240 лв.
пишеш,че си подала за еднократна-какво еднократна-нито си родила,нито ти е почнал 45 дневния

значи за теб действа това,което ти написах първо-дано доходът да ти е 350 лв бруто,за да се ползваш максимално от всичко

Благодаря за бързия отговор. И аз знам, че като държавен служител нямам право и не знам дали да рискувам, при мои колеги действа.

ами и ти го направи
като първо се консултирай с адвокат какви последствия носиш по закона за държавния служител

# 625
много благодаря  bouquet

# 626
  • на Земята
Елфи,може ли да пуснеш ако имаш молбата свободен текст  за майчинството на 2рото дете да е като на първото?
След няколко дни излизам в 45 дневния и  да не пропусна нещо,което се подава -приложение 12+прил. 4+болничен +молба свободен текст. Нали това беше? А ,пускам и малката на ясла като изляза в 45 дневен болничен преди раждане,за нея трябва ли да информирам   с някакъв документ ,че е на ясла след като сам в болничен вече за 2рото раждане?
Благодаря  Hug

ДО
                                                            РУСО
                                                            гр. ...................

ЗАЯВЛЕНИЕ

от .................................................../трите имена, адрс, ЕГН/

Желая болничните ми за бременност и раждане от /начална дата на болничния/ да бъдат преизчислени, съгласно чл. 49, ал. 2 от КСО.

дата.....................                                                                              С уважение:...........
гр. ................

Благодаря! Hug

# 627
Elfita би ли ми казала от кога се изчислява тази една година - от забременяването или от раждането? Дано да си ме разбрала. И много се извинявам за въпросите, но не са ми много ясни нещата. Благодаря.

# 628
  • Пловдив
Elfita би ли ми казала от кога се изчислява тази една година - от забременяването или от раждането? Дано да си ме разбрала. И много се извинявам за въпросите, но не са ми много ясни нещата. Благодаря.

ако 45 дневния ти е на 30 септември 2011 примерно

базата ти е септември10-авугст11

# 629
Благодаря Elfita

Общи условия

Активация на акаунт