Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 43 722
  • 835
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте! Термина ми  е по изчисления на гинеколожката 18 Април 2011 г.  Другото, което ме интересува, ако  изляза в болничен ,  ( в момента съм в 14 г.с) ще гледам да изляза  от Декември колко ще ми е болничния до раждане и след това майчинските. Като данните ми са следните:на месец брутното ми възнаграждение  е по 1030 лв. на месец. Осигурявана съм 1 г назад.Като мисля ноември да излез на в отпуск имам 22 дни платен годишен отпуск.

От 01 Декември мисля да си пусна болничен. Има ли смисъл да продължавам да стоя на работа или болничния ми няма да окаже толкова голямо значение.? Моля Ви помогнете ми да се ориентирам. Благодаря Ви предварително.

# 706
ще взимам 2 г майчинство,но втората нали е на 240 лв.?

да

кое не е ясно

Вече всичко е ясно.
Благодаря  Simple Smile

# 707
  • Пловдив
Referimente ,болничния от 1 дек няма да ти окаже влияние,защото имаш 6 м на 1030 лв.болничния и обезщетението ще са ти  770 лв.Втората година за всички мами е 240 лв

# 708
Здравейте момичета,
четох четох, но за жалост не се ориентирах в моя случай и ви моля за помощ, че тази материя е много далечна за мен  Praynig

В момента имам син на година и един месец. До навършването му на година взимах 90 процента от заплатата, на която се бях осигурявала - таванът за осигуровките.
Сега започнах да взимам минимална работна заплата. Предполагам така ще е до навършването на 2 години на сина ми.
Скоро разбрах, че съм бременна и второто дете се очаква да се роди когато първото е на година и девет месеца.
45 дни преди термина ще изляза отново по майчинство документално. Интересува ме до тогава какви пари ще взимам, от тогава до навършване на на 2 години на първото ми дете какви пари? ще взимам и след като се роди второто какви пари и до кога ще ги взимам, както и кога ще трябва да се вурна на работа.
Има ли вариант до раждането на второто дете да взимам повече от 240 лв и какъв е?

Предварително много ви благодаря   bouquet

# 709
  • Пловдив
45 дни преди термина ще изляза отново по майчинство документално. Интересува ме до тогава какви пари ще взимам, от тогава до навършване на на 2 години на първото ми дете какви пари? ще взимам и след като се роди второто какви пари и до кога ще ги взимам, както и кога ще трябва да се вурна на работа.
Има ли вариант до раждането на второто дете да взимам повече от 240 лв и какъв е?

Предварително много ви благодаря   bouquet

ако до 45 дневния ти не си се върнала на работа/отпуск/болничен/ясла,обезщетението за второто дете ще е колкото за първото ти дете първата година.от 45 дневния нататък ще взимаш обезщетение+120 лв за първото дете

за да взимаш повече от 240 лв до 45 дневния ти,може да излезеш в болничен /ще взимаш болничния+120 те лв/като базата ти за него ще е 6 м назад т.е повечето месеци ще са ти на високото обезщетение.но тогава ще ти правят нова база за 45 дневния ти.което няма да е толкова лошо като се прибовят парите,които си взимала от болничния до 45 дневния ти

# 710
Elfita , страхотна си - много благодаря за бързия отговор  Hug, доста се бях залутала с четене, а и счетоводителката ми ми се вижда малко неорентирана в ситуацията. Преди малко говорих с нея и тя каза същото като теб, но без 120-те лева  ooooh! и аз се пообърках. Не мисля да пускам болнични и да се връщам на работа, така, че ще разчитам като се роди бебчето да взимам, колкото взимах първата година за Алек. На работа трябва да се върна когато малкото ми дете стане на 2, нали и ако през това време голямото тръгне на държавна ясла нещо променя ли се в парично отношение?

Не ти благодаря, задължена съм ти   bouquet

# 711
  • Пловдив
Пламито,значи избираш вариант със застъпеното майчинство
с 45 дневния за второто подаваш в работата прил12+прил4+молба че искаш обезщетението за второто да е калкото за първото ти дете.приложенията теглиш от тук  http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

това е молбата

ДО
                                                                                                                                                                                                                 РУСО
                                                                                                                                                                                                                  гр. ...................

ЗАЯВЛЕНИЕ

от .................................................../трите имена, адрс, ЕГН/

Желая болничните ми за бременност и раждане от /начална дата на болничния/ да бъдат преизчислени, съгласно чл. 49, ал. 2 от КСО.

дата.....................                                                                                                                                                                                   С уважение:...........
гр. ................

второто може да го пуснеш на ясла като ти започне 45 дневния за второто и пак ще получаваш 120 те лв до навършването на 2 години на първото дете

на работа ще се върнеш като направи 2 г второт,а може и да ползваш и неплатения отпуск за дете-ако имате брак имаш по 6 м на дете

# 712
Elfita, покорно благодаря  Hug Heart Eyes, така и ще направя  Peace

# 713
Z.D.R iskam da zadam edin vapros koito me valnuva mnogo.Bremena sam  v 1mesec i do  sega se osigoriavah na 420lv no iskam da si gi povi6a na 2000lv zada moga da polu4a po visoko mai4instvo,no ot mediite biah do4ula 4e iskat da promeniat ne6to v mai4instvoto no ne oto4niha to4no kakvo.Vaprosa mi e dali niakoi e na qsno s promenite?

# 714
  • Пловдив
Vaprosa mi e dali niakoi e na qsno s promenite?

не е ясно още

# 715
  • Haskovo, Bulgaria
biah do4ula samo 4e iskat da namaliat mai4instvoto na 6meseca a ne na 1 godina kakto e sega samo tova.Sega neznam da po4vam li da se osigoriavam na po visokia prag ili abee mnogo sam obarkana

# 716
  • Пловдив
никой не може да ти даде съвет
ако има промени те ще са от януари 2011 г
като ще се разбере какво ще е може би декември-а да гадаем от сега какво ще е няма смисъл-аз чух,че базата ще е 18 м,а не 12 ,но дали е истина

може да задържиш нещата,докато се разбере

# 717
никой не може да ти даде съвет
ако има промени те ще са от януари 2011 г
като ще се разбере какво ще е може би декември-а да гадаем от сега какво ще е няма смисъл-аз чух,че базата ще е 18 м,а не 12 ,но дали е истина

може да задържиш нещата,докато се разбере

Аз си мисля, че дори и да го приемат трудно ще влезе в сила от януари 2011, щото сега се кротнаха за малко, та докато променят закона, та да го обнародват...Чудя се ако го направят дали ще има заварено положение...

# 718
  • Пловдив
няма причина да влезе трудно от януари 2011 г
всички промени по обезщетението за бременност и раждане са правени така-започва да се шуми ноември- декември-гласуват набързо,обнародва се в ДВ и от януари е в сила

досега винаги е имало заварено положение

# 719
няма причина да влезе трудно от януари 2011 г
всички промени по обезщетението за бременност и раждане са правени така-започва да се шуми ноември- декември-гласуват набързо,обнародва се в ДВ и от януари е в сила

досега винаги е имало заварено положение

Мдам, като се замисля има логика-ако почнат отрано да говорят и ще настане един вой.Пък така дрънне ,звънне и докато се усетиш да роптаеш вече е факт.Дано го позабавят още година поне де.

Общи условия

Активация на акаунт