Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 43 834
  • 835
  •   1
Отговори
# 750
  • Пловдив
Ето тук го има качен проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2011 г.
http://www.nssi.bg/content/map/index.html
Интересно четиво е  Mr. Green на някой, ако му се занимава, може да го погледне.
Това, което нас ни интересува е §6 т. 4 от Преходните и заключителни разпоредби , а именно:
§ 6. В Кодекса за социално осигуряване (обн. .....) се правят следните изменения и допълнения:
4. В чл. 49, ал. 1 думите “12 календарни месеца” се заменят с “18 календарни месеца”.

Към момента чл. 49, ал. 1 гласи следното:
Чл. 49. (1) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

Чл. 48а. Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. - са го оставили непроменен.

§ 9. Законът влиза в сила от 1 януари 2011 г.

Т.е. точно варианта, за който говореше по-нагоре  Елфита. Само че са пропуснали да уредят междинните случаи, които имат 12м, а нямат 18м стаж. Пак някой е блял, като е писал проектозакона. Сигурно при гласуването в НС ще се усетят.

ПП: Мога да се похваля, че съм от късметлиите, които ще ги хванат промените Mr. Green законът ще влезе в сила на 01.01, а аз трябва да изляза в 45-дневния болничен на 27.01 Joy

# 751
  • Пловдив
Commelina ,благодаря за линка и извадката

иначе за неуредените случай-всеки път е така-ще ги уредят по-късно,но преди януари 2011

# 752
Момичета, четох внимателно първия пост, но искам да видя дали съм разбрала правилно, а и имам няколко допълнителни въпроса Blush
Ако правилно съм разбрала, ако имам 1 година трудов стаж и примерно 1 месец преди да изляза болнични ме назначат на работа ще получавам 2 години по 240 лв.
1.Правилно ли съм разбрала или не
2.Къде се гледа трудовия стаж( аз имам доста години, но май в трудовата книжка не са нанесени дори 12 месеца)
3.Понеже ще се наложи сама да си плащам осигуровките, колко са те за минимална работна заплата и трябва ли да ги внасям, когато съм болничен или по майчинство?
Много благодаря предварително за отговорите.  bouquet

# 753
  • Пловдив
Момичета, четох внимателно първия пост, но искам да видя дали съм разбрала правилно, а и имам няколко допълнителни въпроса Blush
Ако правилно съм разбрала, ако имам 1 година трудов стаж и примерно 1 месец преди да изляза болнични ме назначат на работа ще получавам 2 години по 240 лв.
1.Правилно ли съм разбрала или не-да,така е
2.Къде се гледа трудовия стаж( аз имам доста години, но май в трудовата книжка не са нанесени дори 12 месеца)-не се гледа от книжката-споко
3.Понеже ще се наложи сама да си плащам осигуровките, колко са те за минимална работна заплата и трябва ли да ги внасям, когато съм болничен или по майчинство?-докато работиш 90.70 лева ,по време на болничен,обезщетение за бременност и раждане,отпуск за гледане на дете,неплатен-само здравна 20,16лева Много благодаря предварително за отговорите.  bouquet

# 754
  • Sofia
Да цитирам прессъобщението на Европарламента относно гласуването, за който го интересува - http://www.europarl.europa.eu/news/public/focus_page/008-86242-2 … t_p001c009_bg.htm

"Удължаване на отпуската по майчинство до 20 седмици с пълни обезщетения

Минималният период на отпуск по майчинство в ЕС трябва да бъде удължен от 14 на 20 седмици, през които да се получава пълният размер на работната заплата. В решението на ЕП се предвижда известна гъвкавост за държавите, в които вече има отпуск по семейни причини. Мнозинството от депутатите подкрепиха и предложението за изцяло платен отпуск по бащинство с продължителност най-малко две седмици.

Членовете на ЕП одобриха удължаването на минималния отпуск по майчинство от 14 на 20 седмици, въпреки предложението на Европейската комисия за удължаване на 18 седмици, в резолюция с докладчик Edite Estrela (С&Д, Португалия). Резолюцията бе одобрена с 390 гласа "за", 192 "против" и 59 "въздържали се".

Депутатите одобриха поправки, които допълват, че когато отпуската по семейни причини е достъпна на национално ниво, последните четири седмици може да бъдат смятани за отпуск по майчинство, които трябва да бъдат платени в размер на най-малко 75%.

През октомври 2008 г. Комисията предложи преразглеждане на настоящото законодателство (Директива 92/85) с цел подобряване на баланса между професионалния и семейния живот въз основа на Конвенцията на МОТ за закрила на майчинството от 2000 г.

Депутатите подкрепиха предложението на Комисията, че от общия период на отпуск по майчинство шест седмици трябва бъдат ползвани след раждането.

В текста на приетата резолюция се отбелязва, че като обезщетение по време на отпуск по майчинство трябва да се получава пълната заплата, която да е в размер на 100% от последната месечна заплата или средната месечна заплата. ЕК беше предложила 100% обезщетение по време на първите шест седмици от отпуската по майчинство. За останалата част от отпуска Комисията предлага пълно заплащане, като това не е правно задължително, но сумата не трябва да е по-малка от получаваната при отпуск по болест.

Проектозаконодателството има за цел да заложи минимални правила на ниво ЕС. Държавите членки могат да ги въведат или да запазят съществуващите правила, ако те са по-благоприятни за работниците в сравнение с тези в директивата.

"Майчинството не може да бъде смятано за бреме в системите за социално осигуряване, тъй като то е инвестиция в бъдещето", отбеляза Edite Estrela в рамките на дебата в понеделник.

Отпуск по бащинство

Държавите членки трябва да предоставят на бащите право на изцяло платен отпуск по бащинство в размер на най-малко две седмици в рамките на отпуската по майчинство, се казва още в одобрения от ЕП текст. Депутатите, които се противопоставиха на това положение, акцентираха върху факта, че отпуската по бащинство е извън обхвата на това законодателство, което се отнася до "здравето и сигурността на бременните жени".

Забрана за уволнение

ЕП прие също забрана за уволнение в периода от началото на бременността до най-малко шест месеца след края на отпуската по майчинство. Според депутатите, родилите жени трябва да могат да се завърнат на предишната си позиция или на равностойна длъжност, която да е със същото заплащане, професионална категория и задължения, като тази преди излизането в отпуск по майчинство.

Парламентът гласува също, че работещите бременни жени не могат да бъдат задължавани да полагат нощен труд или извънредни часове в десетте седмици преди раждането и през останалата част от бременността в случай на здравни проблеми с майката или нероденото дете, както и по време на целия период на кърмене."

п.с. Част от болднатото е от мен  Simple Smile Като коментар мога да добавя само, че решението е направо революционно, защото имаше зверска съпротива от години.

# 755
здравейте,
днес разбирам за възможните промени, имам един въпрос - в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2години и съм бременна с 2рото си дете, което се очаква началото на февруари 2011, тоест трябва да излезна в болничен 45 дни преди раждане една идея преди нова година - около 25ти - 27ми декември. На какво майчинство имам право за 2рото си дете (като дни и суми)? До сега знаех, че ще е същото като 1вото, но сега се обърквам нещо сред информацията.

Благодаря Ви предварително   bouquet

# 756
  • Haskovo, Bulgaria
Ne6to ne razbrah.Zna4i 18 meseca iskat za rabotnicite i 12 meseca za samoosigoriava6tite se?

# 757
Четох, четох промените , само не разбрах ще има ли преизчисляване на обезщетенията ? Не видях някъде да е формулирано това.Не трябва ли да има текст как се урежда положението на майките, които в момента ползват 90% обезщетение,изчислено на база 12 месеца?Или това ще се уточни с наредба по-късно? Как е било досега?

# 758
  • Пловдив
Четох, четох промените , само не разбрах ще има ли преизчисляване на обезщетенията ? Не видях някъде да е формулирано това.Не трябва ли да има текст как се урежда положението на майките, които в момента ползват 90% обезщетение,изчислено на база 12 месеца?Или това ще се уточни с наредба по-късно? Как е било досега?

разбира се,че няма да има преизчисления-споко

# 759
Дайте малко помощ моля ви.
Какво се пише в Декларация 12, когато майката, която е по майчинство все още роди второ дете
С настоящата ДЕКЛАРИРАМ за настъпване на следните обстоятелства:

1. ..., считано от ..........................20... г.
2. ..., считано от ..........................20... г.
3. ..., считано от ..........................20... г.
4. ..., считано от ..........................20... г.
5. ..., считано от ..........................20... г.
 ей тук какво да напишат?

# 760
  • Пловдив
в т1 пише започване на отпуск поради бременност и раждане според чл 163 от КТ
прилагам 45 дневен болничен

# 761
  • на Земята
И на мен не ми стана ясно. Платено  майчинство от 12 месеца става  на 18 ли? И ние ,които излизаме сега по майчинство,хваща ли ни ? Rolling Eyes

# 762
  • Пловдив
И на мен не ми стана ясно. Платено  майчинство от 12 месеца става  на 18 ли? И ние ,които излизаме сега по майчинство,хваща ли ни ? Rolling Eyes
ееееееее ти пък,де да беше така-не го увеличават остава си 13,5 м колкото дасега
искат да увеличат базата за изчисление от 12 да стане 18 м

# 763
Здравейте!  Simple SmileМоят въпрос е следният- в 6 месец съм, но ми се налага да сменя местоработата. Колко дни по закон трябва да работя в новата фирма преди да мога да си взема болничен и това, че скоро след назначаването ми се налага да си взема болничен би ли представлявало проблем за мен или за фирмата от законова гледна точка. Предварително благодаря!

# 764
  • Пловдив
Здравейте!  Simple SmileМоят въпрос е следният- в 6 месец съм, но ми се налага да сменя местоработата. Колко дни по закон трябва да работя в новата фирма преди да мога да си взема болничен-1 ден и това, че скоро след назначаването ми се налага да си взема болничен би ли представлявало проблем за мен или за фирмата от законова гледна точка.-не Предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт