Цьолиакия-тема 5

• 53 844
  • 735
  •   1
Отговори
# 195
И сладоледът ми е готов.Е наистина няма подобен купен!Сложих в тензух 1 буркан от моето домашно кисело мляко да се изцеди за 2-3 часа,остана половината.Разбих около 300 мл. сметана със захар,прибавих млякото,сложих и мед и 2 ванилий,и бърках пак малко.Сместа сложих  в машината,след 30 минути прибави и пасираните замразени ягоди и оставих още 10 минути.Божествен вкус!Сложих в кутия и в камерата,има нужда от още стягане.Не съм следвала точна рецепта и пропорции,че има страшно много.

# 196
И аз съм хвърлила око на тези машини, но мъжа ми казва, че и без това няма да давам на децата, за да не ги заболят гърлата, да не вземаме. Колебая се. Рози, как се работи с нея -замразяваш ли нещо, или тя сама си охлажда  сладоледа?

# 197
Аз за какво влезнах, а по какво се запалих: машина за сладолед. Я дайте линк да я видя таз машина, винаги съм искала да си направя сладолед в къщи.
А рози това за тиквени семки вярно ли е, че лекували глисти?
В гугал пише, че като се прояви алергия към глутен на бебе не трябва да се спира захранването за да е сигурно има ли, няма ли, иначе се замъскирал проблема и се отлагал. Та и аз не знам какво да правя?

# 198
При всички случаи-консулт с гастроентеролог.Проблема не е за подценяване и такива източници на информация от рода на Гугъл,не са много меродавни Peace
На Рози и вярвам,че е направила страхотен сладолед,защото както казах съм яла и е страхотия ммм като се сетя..
Обаче аз няма да взема машината засега,защото със сигурност ще се изкушавам и аз EmbarassedА за децата:едното е малко,а другото не е запалено по сладоледа все още,така че ще поотложа Hug
И аз съм чувала,че тиквени семки лекуват глисти Peace

# 199
Да ви кажа честно,като си помисля,по-точно представя ,че листите са в червата му... Sick,предпочитам да дам веднага хапчето ,отколкото да се надявам тиквените семки да помогнат,а и хапченцата са само 2,докторът каза че са безвредни,някои давали профилактично.Ние изследвания не направихме,но спря да ака така често и спи много по-спокойно,което ме кара наистина да вярвам,че сме имали.
Като забърках сладоледа,ако го бях сложила в камерата,трябваше да го вадя на всеки 15 минути,да го разбърквам,защото иначе става на буци,на пластове,отаява се.Работата на машината е докато изстудява да го бърка,но ако го искате много замръзнал,после пак трябва да се сложи в камерата,но няма нужда вече да се бърка.Този,който писах че направих,честно казано само изстуден е по-хубав,откалкото замръзнал,а и предпочитам така да го дам на дребният,отколкото съвсем замръзнал,и аз се притеснявам за гърлото.По-скоро е като студен крем,чудесен би бил за торти.Дари,във Варна имаше едно заведение Давидов,предлагаха крем Милена,е почти същият е.Следващият път ще пробвам само със сметаната или и с прясно мляко.Просто с машината става по-фин,не хрускат ледчета,това прави тя,пък може и да си го бъркате честичко докато замръзва и пак ще стане.не прави чудеса де Peace.

# 200
Здравейте мами,ето още една интересна рецепта за хляб

http://otslabvane.us/%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B2% … %BD%D0%B8-%D1%81/
и още един био магазин
http://www.bioslunceluna.com/shop/zurneni-iadki-semena/bez-gluten.html

# 201
Бисе, тя рецептата добре, ама 3 чаши захар в хляб  Shocked Писах им да се оправят.
Иначе в Слънце и луна съм ходила, това е био магазин с доста "добри" цени. Погледни в заглавието за какъв грамаж става дума. Изсилих се да взимам този Пикочок, а той бил 300 гр. за 9,55 лв., а царевичния чипс беше голяма отврат, малкия даже не го изяде... и е 100 гр. за 5 лв., аз го бях взела на промоция за 3,50 от друг биомагазин.

Рози, страхотни тези соленки и при повече време ще ги пробваме  Simple Smile Благодаря, че ги сподели   bouquet

Фили ходи 10 дни на градина и пак текнаха едни зелени сополи и му се поду окото и сълзяха и двете с жълта течност  Sad Слагах му сребърна вода в носа и очите и за 1 ден много намаля. Но взе и да се прокашля, та и сироп включих и компресче с мед на гръбчето Peace Та покрай това - не сме и пробвали машината за сладолед, въпреки че се изкушавам непрекъснато. А и Фили като я види, само се сеща и искаааа.

# 202
Здравейте мамчета!Току що майка ми ме изненада с неприятната новина,че ХЕИ отказали да нося храна в детската градина за Макси.Имат ли право?Миленка,Герганче,кажете на вас дадоха ли ви разрешение от ХЕИ да внасяте,изобщо по какъв ред влязохте?Просто не мога да повярвам!Един от доводите-ако моето дете се разболеело в следствие моята храна,щяло да разболее и другите  Sick Sick,които нявярно не се хранят вечер у дома #Cussing out....Като знам каква храна дават там,думи нямам,само боклуци,децата гладни лягат,а моята храна щяла да ги разболее,безумие абсолютно.Няма да оставя нещата така!Бясна съм,и разочарована за пореден път и обезсърчена.....Моля ви,пишете,кажете.Значи,всяка група може да приеме по закон,по 2 деца със специални потребности,хиперактивни,които отнемат половината от цялото внимание на учителя постоянно,които изобщо не за заплаха за останалите с агресивността си,а храната на моето дете е опасна за тях...Няма логика,никаква,поредният абсурд в нашата мила държава Tired!
Директорката на ХЕИ казала,да направим петиция,която да се изпрати в министерството на здравеопазването и евентуално тогава да се надяваме нещо да се промени.Отчайна съм,какво ще го правя още 3-4 години в къщи,детето си иска средата,иска деца.Изобщо не очаквахме,като гръм от ясно небе ни дойде Tired.Звънях на педиатъра,и той каза че такива са законите.

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 16:27 от rozi-maxi

# 203
Рози,много съжалявам,мила ConfusedПрочети внимателно наредбите пак...да не би да има изключения,при които да имаш право да внасяш храна..
По принцип наистина не се разрешава да се внася храна от вън в детски заведения,но е въпрос на договорка с учителките,защото всяко правило си има изключения и ако учителките нямат нищо против(даже по-скоро директорката),ще се разреши проблема..
Според  мен,иди при директорката с добро ,питай я как може да се подходи по друг начин към проблема,едно-друго,ако трябва занеси почерпка,задето и отнемаш от времето Wink,но не се оставяй на яда си да ти въздейства,защото лошото води след себе си по-лошо!
Поизчакай да ти поотмине,проучи внимателно пак наредбите на ХЕИ относно детските заведения и ако има вратичка я използвай в разговора,ако не просто им се примоли...
Друг вариант е частна градина,но разбира се ако имате възможност!
В краен случай,може да се уговориш да го водиш до обяд..

# 204
Ние и без това бяхме решили да направим дарение,имат нужда от нов килим,и мислех поне още 100 лв. за играчки да купим,те нищо нямат милите.Ядосана съм да,това е пълен абсурд,децата на двора играят в пясък,в който лично ние сме намирали  кучешки и котешки изпражнения  Sick,но храната на моето дете е заплаха!Дават храна от най-ниско качество,а моята храна е заплаха!Няма да се ядосвам,не си струва,но не трябва да е така,абсурдно е.Болните,различните,пенсионерите...са никои,те не са хора Tired.

# 205
Рози, в нашата градина има и диабетици и деца с по-особен режим и директорката е много толерантна. Аз предложих да търся съгласие от ХЕИ, защото в предишната градина (до нас) уж това беше мотива да ни откажат. Но накрая там директорката в прав тест ми каза, че не можели да носят отговорност какво яде детето и не ни прие. Тази се води логопедична градина и е на 3 спирки от нас. За следобедна закуска го взимам (сутрин яде вкъщи). На обяд - в кутия. Тук в София има и градина с аутисти, които също са с безглутенов режим и се носи храна отвън.
Бих те посъветвала първоначално да взимаш Макси на обяд, а постепенно директорката и лелите ще омекнат. А и в началото ще покажете поведение пред властите. Нали майка ти работи там, може да договорите да хапва вкъщи и пак да го водиш и после направо на място.
Друг вариант е (една мама го сподели), че лелите в кухнята му отделяли на детето (без застройки и брашно) и за десерт яде само плод. Ти само го запиши и тръгнете и после ще ги измислите нещата  Peace
В София за да влезем в градина има 2 класирания и точкова система. Ние даже ползвахме предимството от ТЕЛК-а (носи 2 точки), че иначе хич няма шанс да влезе.

# 206
Миленка,точно ти беше писала,че хората в малките градове са по-толерантни един към друг,а виж какво се получи Tired.Ще видим,ще послушам съветите ви,аз наистина се поядосах,не се примирявам лесно,не може да казваш на черното бяло просто ей така,и то хора на високи постове...Тези закони и наредби не са променяни от соц времето,когато такива болести като непоносимости и алергии просто е нямало.Благодаря ви!

# 207
Рози, аз храна не съм носила (само пакетче захар, за бърза реакция , ако и падне захарта). Моето детенце я водих след закуската в 9,00 и я вземах преди обяд-11,00-11,30. Но не съм доволна от спазването на  диетата- затова я й отписах. Сега ми е малко по-трудно, но нали съм в майчинство гледам и двете деца.Бебето много сладко произнася "ка" и най-много на каката се радва.

# 208
Ужас,супер безотговорност,за 2 часа да я оставаш и те да не я опазят... ooooh!.Василенка е щастлива кака Heart Eyes!Затова искам в групата на майка ми да е,тя ще е на всеки обяд там.Смятам да отида и в агенцията за защита правата на детето,да чуя какво ще ми кажат там.Така е,трябва да попаднеш на хора,на човеци,като нямаме закони на това трябва да разчитаме.

# 209
Ами аз и в инспектората се обаждах и в Комисията за деца със специални потребности (нали сме с ТЕЛК). Отговора беше, че директорката е в правото си да откаже да приеме моето дете, защото изисква постоянно наблюдение (на обяд). Докато другите деца ползвали ресурсен учител или им се налагало 1 път на 3 месеца лекарска намеса. Тоест тя можела да прецени  и откаже, поради липса на достатъчен персонал например, да го приеме (въпреки всички документи и разрешение от ХЕИ). Инспектора ме посъветва да пробвам в друга градина... както и направих. Но отношението на директорката беше супер гадно и нахално, няма да коментирам кабинета и в черна кожа и златни вази... хем и аз споменах спонсорство...

Общи условия

Активация на акаунт