Готвите ли български манджи?

• 75 974
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 930
Да, вярно. Тъкмо се чудех какво беше това другото дето наподобява чубрица  Mr. Green На английски е thyme, много по-разпространено е и го има в супермаркетите.

# 931
  • T"A
Е, то е ясно, че български манджи в чужбина се правят с подръчни материали, с каквото има, аз дадох идея как да се доближи баницата до вкуса на българската. Може и да съм го споменавала вече, но напр. моят мъж не обича баница и шопска салата с друго сирене, не българско. А аз не мога да нося в големи количества все пак, затова гледам да напасвам с тукашните продукти.

Между другото, относно маята - има пресна и суха мая, иначе и двете форми са "жива мая".  Simple Smile
Аз лично ползвам еднакво количество - ако в рецептата е написано 50 гр, слагам толкова, без значение дали е суха или прясна.

Етна, вярвам, че баницата ще се хареса  Peace Аз съм правила на няколко представяния на националната ни кухня и винаги са ме карали да правя и да нося още  Simple Smile

Последна редакция: нд, 23 яну 2011, 23:01 от Mentha

# 932
  • забравих си мисълта...
Аз лично ползвам еднакво количество - ако в рецептата е написано 50 мг, слагам толкова, без значение дали е суха или прясна.

Извинявай, но не мирише ли прекалено на мая, ако сложиш 50 мг суха мая. Според мен на пакета суха мая, би следвало да пише за какво количество брашно е. Поне тук в Европа едно пакетче от 7 гр суха мая се равнява на 21 гр прясна мая. Ако вместо 7 гр суха мая прибавя 21 гр или това са три пакетчета суха мая на 500 гр брашно, то така ще мирише на мая, че няма да е възможно да се яде.
По принцип никога количеството на суха мая не се равнява на количеството прясна мая, освен в USA, да е по-различно.

# 933
  • T"A
В интерес на истината, точно днес приготвих един картофен хляб и страшно ми мирише на мая...  Laughing Но това е защото ползвах прясна мая, тя винаги ми оставя дъх, за разлика от сухата (която е и по-трайна и съотв. предпочитана)...

Иначе 50 гр е едно пакетче (бучката мая), затова го дадох за пример.  Peace
При нас в рецептите даже не се уточнява дали да ползваш суха или прясна, има ги инструкциите на пакетчетата, но и без тях - предназначението е за еднакво количество брашно.
Допускам, че е възможно да има разлики при разл. производители/държави.

П.П. Ох, не знам да се смея ли, какво ли... Започвам да се чудя дали не съм сложила твърде много мая, тъй като съм си мислила, че са взаимозаменяеми, пък те да не са  ooooh! И щях да си остана заблудена, ако не пишех във форума  Joy

Последна редакция: нд, 23 яну 2011, 23:04 от Mentha

# 934
  • The QC to be!!!
ако в рецептата е написано 50 мг, слагам толкова, без значение дали е суха или прясна.
Извинявай, но не мирише ли прекалено на мая, ако сложиш 50 мг суха мая. Поне тук в Европа едно пакетче от 7 гр суха мая се равнява на 21 гр прясна мая. Ако вместо 7 гр суха мая прибавя 21 гр или това са три пакетчета суха мая на 500 гр брашно, то така ще мирише на мая, че няма да е възможно да се яде.
Венет-ке 50 мг ако сложиш даже няма да се отрази хич  Wink, 7 грама обаче да  Peace На 500 гр. брашно 1 пакетче от 7 гр. суха е достатъчно. Мисля, че Мента даде примера в мг. само образно, едва ли мери в мг.  Thinking

Мента добре, че поясни, че са гр., че вече си чешах главата как може да ползваш 50 мг.  Mr. Green А тук има суха мая в пакетчета по 7 гр. и съответно ако сложиш 3, ей ти ги на 21 гр.

# 935
  • T"A
Baby, поправих мерките, извинявам се, наистина имах предвид 50 гр образно казано...

# 936
  • забравих си мисълта...
Baby, имах предвид не 50 гр или 50 мг, а това че количеството на сухатa и пряснатa мая е едно и също. Както вече споменах, в Европа едно пакетче от 7 гр суха мая, е равно на 21 гр прясна мая. Но като е писала Мentha, явно в USA е по-различно.

# 937
  • T"A
Но като е писала Мentha, явно в USA е по-различно.

Не, не, аз просто не разбрах първоначално приравняването на суха и прясна мая, което си описала  Peace Моят пример беше с 50 гр прясна мая, което е едно пакетче. Обикновено в рецептите пише да се сложи едно или половин пакетче, за това ползвах тази мярка  Peace

# 938
прясната мая не е 50 гр, а 25.
тоест мярката 'половин кубче" е много относителна и зависи от кубчето.
добре е да се дава в грамове, аз съм изпълнявала рецепта от 1 кубче ( 25 гр) за 1 кг брашно и за 1/2 кг брашно и в двата случая няма миризма на мая, НО то се усеща, когато си прекалил, когато хляба ти е в стомаха  Simple Smile Освен това ( това го пиша за 2ри път днес), по мои впечатления прекаляването с мая е основна причина да се дебелее повече например от хляба от машина, и домашни питки разни, но не мога да го докажа  Grinning

# 939
3 пакетчета? Thinking
На стандартната питка която си правя слагам 1 ч.л. с връх (идва около половин пакетче май), напълно достатъчно е и бухва чудесно.

# 940
  • забравих си мисълта...
Значи в USA е по-различно. В Австрия и в повечето европейски страни един пакет прясна мая е 42 гр и е предназначен за 1 кг брашно. Аз като правя хляб или питка по принцип ги правя с 800 гр брашно и ползвам само половин кубче мая = 21 гр и пак бухват чудесно. Ако нямам прясна ползвам един пакет суха мая 7 гр, която по указание на пакета е преназначена за 500 гр брашно, но и за 800 пак се получава чудесен хляб.
10 c's, за дебелеенето да му мислят тези, които ги ядат. Simple SmileSimple SmileSimple Smile.

# 941
  • T"A
Venetta, аз не съм в САЩ  Simple Smile

Погледнах тук и видях, че те си имат по 17гр.

Както и да е, просто обясних откъде ми е мярката 50 гр в примера, т.е. кубче мая (и в Бг е май толкова, но все пак не съм купувала мая в Бг от 8 год.), а постът ми изобщо беше за това, че и сухата мая е жива по повод дискусията по-назад.

10ц, миризмата я усещам от самия кекс, но може и от друго да е причинена, няма как да знам.
Това с хляба от машина не го разбрах - в него повече мая ли се слага?
Иначе едно количество мая може да се ползва с разл. к-во брашно, да. То зависи и от другите продукти и т.н.

Накрая да не се окаже, че и за втасването е фактор надморската височина, както за варенето на яйца, че тогава дискусията съвсем ще загуби смисъл  Joy

# 942
  • забравих си мисълта...
Нищо, Mentha, по някое време ще се разберем кой какво има предвид и къде колко грама е маята. Grinning

# 943
Не мисля, че прясната българска мая на кубче се равнява на американската суха по грамаж. Имам горчив опит от това. Първия път като реших да правя козунаци тук, в началото на студентските ми години (т.е. зелена и неопитна  Embarassed ) следвах указанията на майка ми, която ми даде грамаж на прясна мая. Сложих същия грамаж но суха тукашна. Ами... тестото тръгна да ме търси, така да се каже. Не ни стигнаха тавите, превзе къщата, и накрая стана 6 пъти по-голямо, отколкото трябваше. За дъх не си спомням да е имало, но бухна невъобразимо. Определено от тукашната суха се слага по-малко количество! На пакетчето си има съотношение, няма нужда от догадки.

# 944
Menta, ne не се слага повече, просто съм забелязала, че рецептите не са точни откъм мая, винаги е повече от достатъчното

Общи условия

Активация на акаунт