Готвите ли български манджи?

• 75 989
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 915
Имам молба към мамите в САЩ Hug Hug. Тук съм за няколко месеца и се налага да представя българска национална кухня пред чужденци от цял свят. Има ли жива мая в САЩ и в кои магазини от по-известните вериги мога да я намеря, а ако има и снимка ще съм ви безкрайно благодарна? Ако има само суха мая, какво количество от нея е равностойно на кубче жива мая? С кое сирене правите баниците - Котидж или с фета (няма да имам време да пазарувам от Малинчо, а гръцки и турски магазини нямам наблизо)? И чубрицата има ли друг еквивалент, освен Savory (не че и нея мога да намеря ooooh!)?
Незнам дали има значение, но съм в Newport, RI.

Добре дошла  Hug Има жива мая, разбира се (аз за нежива всъщност не съм чувала  newsm78 ). Не е на кубчета, а на гранулки, и се продава в пакетчета по три. Не можах да намеря снимка в интернет, но имам в хладилника и снимах нея  Mr. Green Изглежда ето така:

Има различни марки, разбира се, но общо взето по нашия край изглежда еднакво, гранулирана в пакетчета по три. Има я в супермаркетите, в частта baking needs, ако не намериш питай за мая за хляб няма как да нямат. Количеството се определя по съотношението мая-брашно, като отзад на пакетчето има инструкции. Тази е нещо от сорта на 3 пакетчета на 4 чаши брашно. Все с нея си правя всякакви работи и се получава супер.

Баница правя с българско сирене от гръцката бакалия, но при липса на такова най-близкото е фета. Котидж е блудкава гадост, аз дори не го смятам за сирене. Виж дали има Greek feta, то е по-разпространено и наподобява българското.

Чубрицата си е savory, това е самото растение, не еквивалент. Не е от най-лесните за намиране по магазините, обаче, особено ако нямате специализирани етно магазини. Но се продава суха в интернет, та ако не ти е спешно можеш да си поръчаш. Аз си взимам съставките от Amazon.com - чубрица, сминдух - и си правя шарена сол както си трябва   chef

П.П. Я, MissNellie ме е изпреварила! (и с ново име!) Ама как да не е жива маята бе жена, нали за да стане реакцията трябва да е жива, за да започне да яде и да изпуска газовете, които набухват тестото? И маята на кубчета, и сухата са все живи...

# 916
  • The QC to be!!!
__EtnA__  Само да потвърдя написаното от Дидитка и Муу, вместо Бг. сирене, можеш да ползваш гръцко или фета. Котадж не е баш сирене, аз не бих го ползвала за баница, но виж в тутманик бих спожила малко. За чубрицата са ти написали, и ако поръчаш от Амазон, след 3-4 дни ще ти дойде поръчката, така, че е вариант. За маята едно пакетче ползвах за хляб от около 800 гр. прецени си това дали отговаря на едно кубче, защото за всеки това е различно количество, инак ако питаш за меката мая - в пекарна могат да ти дадат, в турски, арабск, руски, полски магазин все я има и в някой гръцки също. Сухата мая в пакетчетата я има във всяка верига магазини за храни и върши хубава работа.  Peace Приятно готвене!!!!!!!!!!! Ще чакаме нагледен материал  Wink

# 917
Дидитка, ясно, че е жива всичката по принцип,но въпроса е, че разговорно на тази на кубчета се вика жива, а на тази, която ние показваме суха, не знам защо, но е така...

# 918
Хм, нямам достатъчно опит с разговорните имена на маята значи, и си представих жива vs. нежива  Grinning

То не е баш манджа де, но да си се похваля - оня ден направих ореховки. Не бях яла от детските си години и много добре ми се отразиха на настроението. Само че мъжът ми ме убеди да им сложа бакпулвер и станаха бая въздух под налягане... Правих елементарната рецепта без брашно, та като няма какво да бухне и да ги държи, станаха кухи и невъзможни за хващане, и се разпадаха в ръката ми. Той нито е българин, нито е правил или ял ореховки че да знае какво им трябва, но се изживява като готвач. Та следващия път никакъв бакпулвер.

# 919
Момичета, как е сминдух на английски, че идея си нямам Simple Smile
Иначе да ви кажа в Costco има едно френско овче сирене, страхотно е, според мен е едно към едно като нашенското си краве Simple Smile))

# 920
Момичета, как е сминдух на английски, че идея си нямам Simple Smile

Fenugreek  Peace В статията даже се споменава употребата му в българската шарена сол.

# 921
  • T"A
Аз не съм в САЩ, но въпреки това гръцката фета не ми прилича чак толкова на нашенското сирене, особено пък вътре в баница  Thinking Плънката я правя от смес фета, кисело мляко и извара (в руските магазини я продават под името творог) , и яйца, разбира се  Grinning

А що се отнася до сиренето котидж, което и аз не понасям, мъжът ми го е слагал в плънка на лазаня и става вкусно като част от соса. Но май тукашният котидж е малко по-различен от американския (така са ми казвали)

# 922
  • The QC to be!!!
Mentha не зн. къде си, но горе долу котидж в щатите като някакъв вид млечно с 'топчета' вътре от същото млечно и на мен ми е мн тежко да го ям само по себе си, но с малко сладко и на бисквита става хубаво. На баш изварата пак така ще му кажат - cottage cheese.  Crazy Curd е вид кисело мляко, гъсто и сравнително с по малко 'втасала' бактерия. Според индийците това е вид к. мляко, според амер. това е от което се прави cottage cheese.  Confused
Нагледно:

# 923
  • T"A
На външен вид е същото:

Хич не го харесвам, но бях чела, че в Израел е най-купуваното сирене.

Обаче вътре в лазаня, а може би и в баница ще е така, усеща се различно на вкус.

А като българската извара наистина си заслужава да се провери за творог в руските магазини (не може да няма в САЩ), защото си има приложения в кухнята  Wink

# 924
  • забравих си мисълта...
На мен сирене Фета също никак не ми допада. Има много особен сладко-горчив вкус, а в баницата е ужас. Не съм в USA, но тук си купувам от турския магазин, турско. То е най-близо по вкус на българското от едно време. Има и българско, но е някакво меко и мазно. Ако го сложа в баница сигурно после няма мога да го намеря, ще се е размило и изчезнало напълно, затова не купувам от него.

# 925
Е добре де, фетата не е българско сирене и няма да е същото. Но въпросът е в това че ако нямаш достъп до руски/турски/гръцки магазин и не можеш да вземеш истинско българско сирене или еквивалент, то от обикновения американски супермаркет най-близко до българското е фетата. При ограничен избор, когато се колебаеш между фета, котидж, козе и другите там боклуци, измежду тях фетата идва най-близко до българското.

А котидж по принцип си е една от съставките на лазанята, както и рикота, и в нея стават супер. Просто ми се виждат много редки и блудкави за баница... Не съм пробвала де, кой знае, с малко сол може и да стане работата.

# 926
  • забравих си мисълта...
Според мен (като имам предвид рикотата тук) с рикота ще се получи хубава баница. Така  че рикота + яйца + сол + евентуално малко картофено (или царевично) нишесте + евентуално 0,5 ч.л. бакпулвер. Със сигурност ще се получи. Който иска, може да прибави и зеленчуци и подправки по желание.

# 927
Аз съм от тези хора, които си нямат руски, турски или друг такъв магазин наоколо - въпреки че градът ми не е супер малък, просто няма много емигранти явно. Сега си поръчвам ако много ми потрябва нещо от Малинчо (добре, че по принцип не съм фен на БГ сиренето) но отначало имаше малко експерименти, от които установих че от фета до фета на пазара има голяма разлика. дори намерих едно, което си е почти същото като нашето, но както казах беше от местен кооп и не мога да помогна с конретна марка. Затова - ако няма как, с тестове на фета.
Рикота, каквото съм опитвала поне, не мисля, че е подходящо. Котидж никак не ми понася ама въобще, то аз и лазаня не обичам...Така и неми стана ясно защо е толкова популярна част от диети тук - нищо диетично не виждам...

# 928
Много ви благодаря  bouquet. Наистина ми е важно, защото на мъжа ми колегите са от цял свят, а и датата на която ще трябва да представим презентация за България и кухнята й  е 3-ти март. Иначе съм като Бай Ганьо - половината ми багаж беше бъклички и мускали, заради това събитие. И тъкмо ще свикна с продуктите  тук  и ще трябва да се прибирам в България.
 И в "Малинчо" чубрицата е свършила, остава да проверя района за добре зареден хранителен магазин, или Амазон...

# 929
знам, че за кулинарите е светотатство, затова дано намериш чубрица, но ако наистина не успееш, слагай мащерка. Тя е най-близка до чубрицата и ако ястието позволява известно отклонение, пробвай. Но до 3 март има повече от месец и все отнякъде ще ти доставят чубрица  Wink

Общи условия

Активация на акаунт