Готвите ли български манджи?

• 76 062
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 810
няма, защото си имам: обикновени черни в голяма кутия и отделно любимите ми Каламата

Simple Smile Peace

# 811
вчера правихме салата - праз на ситно, домати от консерва или доматено пюре, зехтин , сол, черен+червен пипер, маслини Hug

мерси, че ми напомни
пак го бях забравила
довечера отивам за праз
i maslinite cherni!:)

това се казваше май офицерска салата:)

# 812
вчера правихме салата - праз на ситно, домати от консерва или доматено пюре, зехтин , сол, черен+червен пипер, маслини Hug

мерси, че ми напомни
пак го бях забравила
довечера отивам за праз
i maslinite cherni!:)

това се казваше май офицерска салата:)

не знам но днес сме на лютеница (или дом. пюре) със сирене, праз, магданоз, маслини и малко зехтин  Wink  (от къде иде зехтин? никъде не съм го срещала , освен у нас? )

# 813
Bothnia ,имам си и тераса и всичко ,но зимно време катерици,зайци и птички си дават среща в моя двор  ooooh!
Моя съпруг купуваше постоянно храна за птиците през зимата и имаме 3 къщички.Лоените топки и различните хранилки колко ядове са ми докарвали,еех.Голямо чистене след това.. ooooh!.Явно си знаят птичките и си мислят,че пак ще е така...Е от тази година вече всичко се промени... (
А имам едно като къщичка където държим лопати,дърва и разни инструменти.Освен там да намеря място и да сложа тенджери,а може и да сложа да се суши месо...
Аз искам луканки да си правя,но в момента нямам черва,та ще видим... Thinking
Вие правите ли луканки Bothnia ?

# 814
мисля, че на турски зехтин е маслина.

# 815
аз много исках да направим луканки
есенно време пускат черва
ама моят не пожела да вземем, не му се миели и варели

Вее, сега ти видях подписа
 Hug
идея си нямах, мила

# 816
  • The QC to be!!!
Малко в страни от рецептите... ако някой знае, моля, споделете, до колко е здравословно да се готви в Български гледжосани гювеци  newsm78 Знам за вкуса на ястия приготвени в гювеч, но ме интересува по скоро ако има такива които не е добре да се ползват, как да се разпознаят?

# 817
Тук във форума съм чела, че традиционните гледжосани съдове отделяли тежки метали ( всъщност не знам дали са тежки, живак, олово и кадмий съм запомнила,може и други да са били)  заради покритието. Не съм с кой знае какви кулинарни претенции, но същият ефект постигам със съдове от  йенско стъкло или керамика.

# 818
Малко в страни от рецептите... ако някой знае, моля, споделете, до колко е здравословно да се готви в Български гледжосани гювеци  newsm78 Знам за вкуса на ястия приготвени в гювеч, но ме интересува по скоро ако има такива които не е добре да се ползват, как да се разпознаят?

Чувала съм че ако просто извадиш яденето веднага след като го сготвиш, за да не стои вътре продължително, това много намалявало рисковете. Или сервирай всичко веднага след сготвянето, или го премести в друг съд за в хладилника.

Иначе не знам по какво се разпознават. Предполагам ако купиш такива съдове в чужда страна с добри закони (много се продават в чужбина гювечетата), там за да се допуснат до пазара може би да са ги тествали...? Може би за износ или в чужбина ги правят с друго покритие. Поне за САЩ знам че са много скептични към керамика, идваща от Източна Европа и Китай, точно заради покритието, и предполагам ако е минала и се продава за готварски съдове, би трябвало да е била одобрена. Но търси да се продават конкретно като готварски съдове - иначе ако са само като сувенири, могат да прескочат проверката и да си съдържат оловното покритие.

# 819
Аз редовно си правя пастърма, винаги имам в хладилника по едно парче Mr. Green
Правя я по следната рецепта:
- купувам една рибица(май така се казваше това дългото, чисто месо), слагам я в една кутия отвсякъде затрупана с морска сол - отдолу, отстрани, да няма въздух. Стои така 15 дни. Аз я държа в хладилника.
- вадя от солта, измивам хубаво с течаща вода и я връщам обратно в кутията, която е пълна с вода. Стои така един ден да се поизкисне малко от солта. Сменям веднъж водата.
- в една купичка си забърквам чубрица, червен пипер, малко чесън на прах, малко кимион, или каквото предпочитате, но без сол. Всичко това обърквам с малко червено вино, да стане на кашичка, че по лесно се маже на месото, иначе подправките падат.
- слагам в една-две книжни кесии, завивам добре и обратно в хладилника, но без найлонова кесия, за да може да изсъхне докато стои в хладилника. Държа така 10 дни.
- и вече е готово за хапване, става страхотно Peace Ако е по-голямо парчето, след последните десет дена(когато вече е изсъхнало) е добре да го сложите в найлонова кесия да не съхне повече, че ще стане много кораво и няма да се яде.

Процесът е много лесен, не изисква кой знае какъв труд, то само си става, а резултата е отличен!
Същото правя и с по- шарено месо, да има и сланинка, пак става много вкусно.

# 820
Izma,Bothnia, супер лесно звучи, благодаря!
 Ще трябва да пробвам, особено щом се прибира само в хладилника, че и ние навън имаме набези от катерици. Дали не мога да заменя червеното вино с мед Thinking

# 821
Мис Нели, пробвай с меда и ще кажеш после как е.
Аз обичам такива сладко- солени комбинации.
Ако не искаш да е с алкохол, забъркай подправките с вода, тя и без това се изпарява докато съхне месото, същото се случва и с виното.

# 822
Да бееее, ясно, не знам защо не помислих за вода Laughing Не че ме бърка за алкохола, просто не пием много вкъщи и  не ми се купува само за това. Иначе и аз обичам такива сладко-солени комбинации, може и малко терияки марината да сложа, че сладни много приятно. Ще докладвам като го направя.

# 823
това с червеното вино е идейно, мерси
и без това имаме едно самотно Кианти
ще му видим сметката

# 824
да кажа за салата (ние сме по салатите)- зелен боб сварен на пара с чесън , оцет и зехтин  Wink
и щтрудел с ябълка и дюля  Hug

Общи условия

Активация на акаунт