Готвите ли български манджи?

• 76 029
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 840
И аз утре ще слагам ново парче, да е готово за към Нова година Mr. Green
Тук много от българите си правят суджуци, но мен ми се вижда голяма хамалогия - трябва ти машинка, черва, точните подправки. Мъжът ми се беше навил по едно време , но после се отказахме. Като ми се прияде отскачаме до бълг. магазин и вземаме по някое и друго парче Wink
Докато пастърмата сама си се прави - мяташ я в солта и хайде в хладилника. Веднъж я бях забравила в солта и после я киснах два дена във вода, но пак си стана хубава Peace
Хайде, успех и после да кажеш как ти се е получило Grinning

# 841
Аз с въпрос Blush За пастърмата...Сложих вчера рибиците, днес гледам че има течност в съда, която не е абсорбирана от солта. Нормално ли е, малко сол ли съм сложила, трябва ли да я отцеждам..?

# 842
Мис Нели, нищо няма да отцеждаш, важно е месото отвсякъде да е покрито със сол, да няма въздух. И при мен се получава водичка.
Нали използваш морска сол? Аз като го сложа в хладилника и хич не го поглеждам вече. Чак след 14-15 дена го изваждам за по-нататъшните процедури.
Ще стане, недей да му баеш Mr. Green

# 843
Как му се доверявате на купешко сурово месо... Мен направо ме втриса като си представя какво мога да лепна от него, пък било то и осолено  Sick  Някой знае ли колко са безопасни тия пастърми с месо от магазина? Или си намирате месар/кланница и взимате по-прясно? Откакто живея в САЩ и пазарувам от супера, съм развила силен скептицизъм що се отнася до месо. Друго си е на дядо прасенцето, заклано току-що...

# 844
Дидитка, единият от вариантите е да си вегетарианка, а другият - да си гледаш прасе в задния двор Mr. Green Rolling Eyes
Тъй като нито един от двата не ме устройва, купувам Peace
Това на шега, разбира се Hug

# 845
Вярвай ми, ако имаше как и къде, щях и прасе че и козички да си гледам  Mr. Green Но съм наплашена от разни случаи на мозъчни увреждания и нам си кво си от недоопечено телешко, и ми поизстива ентусиазмът за суровении  Sad

# 846
Сложих вчера и пастърма и риба/по тия северни ширини сьомга бол и си правим съответно по същия начин както пастърмата.+ копр+захар. PeaceСтава чудо и приказ.
Дидитка ,нямаме избор,всичко се купува от магазина,забранено е да се отглеждат дом.животни ,иначе и аз бих гледала някое хайванче в двора си.. Rolling Eyes Crazy

# 847
  • Boston, MA
Дидитке, а в България луканка и пастърма ядеш ли? Ако се притесняваш от контрол над месото, в Щатите би бил доста по-сериозен. А и осоляването все пак "сготвя" месото донякъде, трепе бактерии разни, колко години хората само така са съхранявали.

Аз ям и сурово месо, и риба, доста безотговорно де, (вкл. сурово кибе в леко съмнителен ливански ресторамт в София).

# 848
Дидитке, а в България луканка и пастърма ядеш ли? Ако се притесняваш от контрол над месото, в Щатите би бил доста по-сериозен. А и осоляването все пак "сготвя" месото донякъде, трепе бактерии разни, колко години хората само така са съхранявали.

Аз ям и сурово месо, и риба, доста безотговорно де, (вкл. сурово кибе в леко съмнителен ливански ресторамт в София).

В България ям само ако е на дядо или на роднина/приятел с добри готварски умения, или евентуално готова луканка от магазина  Mr. Green  Не знам, може би е лесно и кой да е може да си направи с какво да е месо и да е безопасно, но не съм достатъчно убедена. Хората така са съхранявали, наистина, но ги е правил човек който разбира от тия неща, не кой да е. Затова аз лично не бих се наела, кой знае може да не я осоля достатъчно и да остане нещо живо вътре. Скептицизмът ми не е към луканките по принцип, а към хора без опит които ги правят със съмнително месо от магазина.

# 849
  • забравих си мисълта...
Дидитка, ами то може и някой, който ти познаваш, да е имал болно животно, че даже и той самия, да не знае за това. По принцип гаранция няма никъде. Аз навремето познавах един от ветеринарните лекари от месокомбината в Пловдив. Той тогава ми сподели, че около 60% от месото се преглежда. Другото е на късмет. И то това беше през тоталитарното време, когато контрола беше строг. Така че никога не се знае къде какво месо ще улучиш. Дори и твоя дядо, може да не знае че току що закланото животно е болно.
Аз като съм в BG изобщо не ям месо. Но тук като ям, пак не е гаранция за абсолютно добро качество. Знам ли и аз какво, да кажа. Но идеята за тази пастърма не ми дава покой  Twisted Evil и нищо чудно, да я осъществя.

# 850
Добре де, но качеството на месото е само едната страна на моя проблем. Остава другата - майсторлъка  Wink Дядо ми може и да е имал болни прасета, но е знаел как да я направи пастърмата/луканката така че да не се натръшкаме. Докато аз, от друга страна, нямам нито опит нито усет за осоляване на месо, и не си имам достатъчно доверие. А ако не се справя добре и нещо остане живо вътре, после цената на грешката ми ще е доста по-висока от, да кажем, недоосолена туршия примерно...

# 851
  • забравих си мисълта...
Дидитка, нямах предвид, че дядо ти е имал болни прасета, казах  го по принцип. И пак по принцип, то и някой майстор може, да обърка нещо. Аз съм на мнение, че човек чете добре, събира повече информация и го прави. А ако наистина няма доверие в това, което прави е по-добре, да го забрави.

# 852
Дидитка, знаеш че американците имат навика да ядат телешкото почти мърдащо, ако контрола беше толкова слаб, щеше отдавна да се е чуло и да са се изпосъдили.
Месо иначе аз си пазарувам само от Уегмънс, от тяхно пакетираното. Карто цяло веригата има доста добра репутация и от качеството на всичко от тяхната марка съм доволна, та им се доверявам. Веднъж взех пилешко от друг магазин, като го сготвих пусна страшно много вода и се сви наполовина, та вече не си правя експерименти.
Ако трябва да ставнявам с домашното, ами сравненията са в полза на това от магазина. Дълги години вкъщи в БГ се е яло единствено и само домашно производство месо и луканки и т.н. прасе всяка коледа, пилета, пуйки, гъски...Никога не сме викали вет да провери месото.  И дивечово непроверено си спомням, че сме яли преди години. Не знам родителите ми с какъв акъл са го допускали, но е факт,в онези години това си беше масовата практика,никой не си проверяваше домашното месо, така че дори и 60% да е проверено в магазина, пак е повече от 100те на домашното Crazy
И да ти кажа, ясно си спомням и майка ми колко години поред експериментира, докато усъвършенства личната си рецепта за пастърма, баш съм сигурна, че не е уцелила осоляването както си трябва от началото още...

п.п. Имам един познат американец, който си гледа кози. Жена му преди време решила, че ще развъжда, и си купила една. Да, ама тя се оказала скопен коч. И си взела втора...И тя скопен коч. И така докато събрала 4 скопени коча, и и писнало и решила,ч е не е за нея, и сега моя познат си ги гледа, като дом. любимци Mr. Green И 3-4 котки има..

Изма, мерси....Като не съм правила досега и постоянно го проверявам и си мисля, че не правя нещо както трябва Crazy

# 853
Дидитка, знаеш че американците имат навика да ядат телешкото почти мърдащо, ако контрола беше толкова слаб, щеше отдавна да се е чуло и да са се изпосъдили.

Как да не се е чуло? Току излезе някоя статия за производител, който решил да мине метър и продавал заразено или нетествано месо. В NYT писаха за телешкото, след парализираното момиче, и по принцип свириха алармата че месото не е това, което си мислим че е, не се тества достатъчно и винаги има скрита опасност. Затова по ресторантите в менютата слагат предупреждения, че яденето на недосготвено месо и риба крият рискове от болести, т.е. оставят решението на клиента дали да яде мърдащо, за да не бъдат съдени после.

Наистина едно време не е имало такъв контрол върху животните на бабите и дядовците ни, но месото от тези животни не изминава пътя на американската пържола. Точно заради масовото отглеждане, дългите разстояния на транспортиране и престой по хладилници, и преработката на месото то е по-опасно от домашното, и мен от това ме е страх. Не знам откъде идва, кога е заклано и какво е набутано в него. След филми като Supersize Me и Food Inc. доверието ми в контрола над месото доста се поизпари.

п.п. Имам един познат американец, който си гледа кози. Жена му преди време решила, че ще развъжда, и си купила една. Да, ама тя се оказала скопен коч. И си взела втора...И тя скопен коч. И така докато събрала 4 скопени коча, и и писнало и решила,ч е не е за нея, и сега моя познат си ги гледа, като дом. любимци Mr. Green И 3-4 котки има..

Joy  Joy  Joy
Е как няма да види че е коч, той и скопен да е, другият атрибут си му е там, да не говорим че отзад ще му липсват някои части. И то 4 пъти... Не мога да повярвам направо, звучи ми като виц. Или продавачът е решил здраво да се изгабарка с екстремното невежество на женицата  hahaha Щом са скопени обаче, може би не миришат толкова и все още стават за ядене. Ще трябва да поседят под налягане няколко часа, но аз бих си ги хапнала  Mr. Green

# 854
От4ет за сланината Peace
Сега наложих и рибица но процедурата с оцета ще я пропусна Naughty
Не ми хареса Rolling Eyes Само със сол е по добре Peace

Общи условия

Активация на акаунт