Готвите ли български манджи?

  • 75 972
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 945
  • Boston, MA
  • Мнения: 3 105
...
А котидж по принцип си е една от съставките на лазанята, както и рикота, и в нея стават супер. Просто ми се виждат много редки и блудкави за баница... Не съм пробвала де, кой знае, с малко сол може и да стане работата.

На американската лазаня. Италианската се прави със сос бешамел (да кажа като една черна станция  Laughing).

# 946
  • Мнения: 1 175
...
А котидж по принцип си е една от съставките на лазанята, както и рикота, и в нея стават супер. Просто ми се виждат много редки и блудкави за баница... Не съм пробвала де, кой знае, с малко сол може и да стане работата.

На американската лазаня. Италианската се прави със сос бешамел (да кажа като една черна станция  Laughing).

 Laughing мдаа, good point. Аз в Италия не съм била и предполагам все американска лазаня съм яла. Но само с бешамел ли, без никакъв вид сиреноподобно?

# 947
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
...
А котидж по принцип си е една от съставките на лазанята, както и рикота, и в нея стават супер. Просто ми се виждат много редки и блудкави за баница... Не съм пробвала де, кой знае, с малко сол може и да стане работата.

На американската лазаня. Италианската се прави със сос бешамел (да кажа като една черна станция  Laughing).

 Laughing мдаа, good point. Аз в Италия не съм била и предполагам все американска лазаня съм яла. Но само с бешамел ли, без никакъв вид сиреноподобно?

Разбира се, че има и плънка Дидитка, а тя може да е различна и от сирене и от зеленчуци или кайма. Доколкото знам италианската лазаня е преди всичко с кайма + домати + разбира се пармезан или Gauda. Поне тук в Австрия така я дават, уж по италиански.  Но нека кажат италианските мами.

# 948
  • Германия
  • Мнения: 327
Аз пък искам да се оплача от мъжа ми.Вчера сготвих сърми със зелеви листа,обърнах града,докато намеря кисело зеле,вложих всичките си умения и любов при приготвянето им,станаха за чудо и приказ,а той ги определи като"най-гадното нещо,което е опитвал" Confused
Направо ми разби сърцето този човек!

Вашите мъже и те ли са така настроени към някои български манджи или е само моят такъв каприз?

# 949
  • Мнения: 945
Stern, мъжът ти българин ли е? Моят е и много уважава сърмичките Mr. Green

Малкият ми син има приятелче от Непал и веднъж се случи на гости, когато бях готвила такива сърми. Така сладко си хапна детето, че и за още питаше Grinning
Мъжът ти да го извикаш на поправителен и няма не искам - да се научи да яде сърми Naughty(това на майтап)

# 950
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Аз пък искам да се оплача от мъжа ми.Вчера сготвих сърми със зелеви листа,обърнах града,докато намеря кисело зеле,вложих всичките си умения и любов при приготвянето им,станаха за чудо и приказ,а той ги определи като"най-гадното нещо,което е опитвал" Confused
Направо ми разби сърцето този човек!
Вашите мъже и те ли са така настроени към някои български манджи или е само моят такъв каприз?

Stern, моят съпруг отначало, даже още преди да е опитал ястието,  се изрази доста зле за българската кухня и тогава му казах, че аз повече няма да готвя и удържах на думата си 18 години. През всичките години се хранехме или навън или купувах храна от кухнята в болницата, в която работех, или си хапвахме нещо полуготово. Така, че когато веднъж, преди около две години,  сготвих истинско българско ястие, не само яде, не само му хареса, ами и си поиска допълнително. Негов приятел е голям обожател на българските ястия и сладкиши приготвени от мен, който също е австриец. Така, че всичко е въпрос на възпитание и превъзпитание. He те съветвам обаче да постъпиш като мен. Може да се каже, че моят съпруг е герой, че издържа цялото това време, по този начин. Не всеки би приел съпругата му да не готви. Бих ти препоръчала обаче да опиташ с нещо, което е по-близко до неговата кухня и така постепенно, да го въведеш в българската. Ще и´ свикне. Ти се опитай да проявиш малко търпение също.
Ако съпругът ти е германец, виждам, че си писала, че си в Германия, опитай нещо с наденички или свинско с кисело зеле. Те обичат подобни. Ако не харесва мазни храни, опитай с една мусака например, като я направиш с телешка кайма, или направи пиле фрикасе. Ти знаеш какво харесва той и приготви нещо, което е близко до тяхната кухня като начало.
Колкото до сарми с листа от зеле, може да не са му допаднали, защото зелето, поне в Австрия, е доста твърдо и наистина не е подходящо за тази цел. Веднъж опитах с кисело зеле купено от турски магазин, но разликата не беше кой знае каква, затова съм се отказала, да правя сарми в Австрия. В BG пък не ми остава време за готвене.
Иначе те разбирам напълно, колко обидена и наранена се чувстваш от казаното от съпруга ти по отношение на сармите. Аз още помня, когато моят съпруг се изказа зле за българската храна и затова и толкова години не му сготвих нито веднъж. Но сега мисля, че си изтърпя "присъдата" наложена му от мен и понеже не се оплаква повече, а и аз сега не работя, започнах да готвя от време на време. Simple Smile

# 951
  • Boston, MA
  • Мнения: 3 105
...
А котидж по принцип си е една от съставките на лазанята, както и рикота, и в нея стават супер. Просто ми се виждат много редки и блудкави за баница... Не съм пробвала де, кой знае, с малко сол може и да стане работата.

На американската лазаня. Италианската се прави със сос бешамел (да кажа като една черна станция  Laughing).

 Laughing мдаа, good point. Аз в Италия не съм била и предполагам все американска лазаня съм яла. Но само с бешамел ли, без никакъв вид сиреноподобно?

Разбира се, че има и плънка Дидитка, а тя може да е различна и от сирене и от зеленчуци или кайма. Доколкото знам италианската лазаня е преди всичко с кайма + домати + разбира се пармезан или Gauda. Поне тук в Австрия така я дават, уж по италиански.  Но нека кажат италианските мами.

Диде, в пластовете се реди обикновено сос болонезе (с кайма), бешамел, и настъргана моцарела. Най-отгоре същото, плюс пармезан. За лазаня болонезе става въпрос, класическата, иначе, естествено има вариации с какво ли не.

# 952
  • Мнения: 9 986
......тогава му казах, че аз повече няма да готвя и удържах на думата си 18 години. .....
...... започнах да готвя от време на време. Simple Smile

сериозно? Ти ме уби  Rolling Eyes при всички рецепти, които пускаш, съвети, не бих си помислила, че готвиш само отвреме-навреме и то от няколко години.

# 953
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
......тогава му казах, че аз повече няма да готвя и удържах на думата си 18 години. .....
...... започнах да готвя от време на време. Simple Smile
сериозно? Ти ме уби  Rolling Eyes при всички рецепти, които пускаш, съвети, не бих си помислила, че готвиш само отвреме-навреме и то от няколко години.

Тити, явно просто имам някакъв природен усет към готвенето, а и като си купувах храна от кухнята на болницата, питах често една дама, която работеше в кухнята и от нея научих много неща на теория. Тя ми даде и много рецепти също. Дори и сега я питам често за какво ли не.
Съпругът ми казва уж на шега, че когато човек не знае, да се въздържа, може дълги години да страда. Мисля, че донякъде къде на шега, къде на истина, си е така.
Аз, за съжаление, не съм от домакините, които могат за един ден, дори за един преди или след обяд, да изчистят, да сготвят, да се погрижат за децата и т.н. Наистина докато работех не ми оставаше време за подобни неща. Може би затова сега така "изби" при мен толкова силно в това отношение и понякога имам чувството, че ми  се иска да наваксам цялото това време, през което не съм готвила и не съм правила нищо. Но тук мога да кажа, че много е важна и мотивацията. Сега когато виждам, че приготвените от мен ястия се приемат с радост, разбира се и аз с радост и желание ги приготвям, но има и моменти, когато цяла седмица не готвя нищо.
Извинявайте за спама, но да си кажа. То човек се учи не само от собствените си грешки Wink.

# 954
  • Германия
  • Мнения: 327
Мъжът ми е германец.Иначе обожава мусаката,пълнените чушки и прясно зеле с домати и пушено месо,но тези пусти сърмички...
Но,Venetta,е права,ще проявя търпение,защото когато му сготвих за първи път зеле с домати и месо,не искаше и да го погледне,камо ли да го опита.Ама миналата седмица ме кара два пъти да му го готвя,че и сензационно го нарече.
За него комбинацията кисело зеле и ориз е направо SickНо ще опитам да му направя сърмичките на Izma,които са само с кълцано месо. И в този смисъл,Izma,дай точна рецепта,че да не се изложа. Praynig

# 955
  • Мнения: 1 472
Не ме изненадва, че нашето кисело зеле не е по вкуса на един немец.
На мен пък немското кисело зеле ми е ужасно на вкус и не го ям.
Не че нашето кисело зеле много ми харесва, но понеже го познавам като вкус го ям, но като цяло избягвам да готвя кисело зеле. - прекалено солено и мазно ми става.
Stern, според мен ти не трябва да се засягаш лично, все пак това е въпрос на вкус.

Моята рецепта за сърми е съвсем проста, но това са най-вкусните сърми, които някога съм яла и те винаги се харесват на гостите ми.
Необходимо е свинско месо, нарязано на малки парчета - кубчета.
бял ориз
Сол и черен пипер
олио
1 зелка кисело зеле
2-3 листа дафинов лист
черен пипер на зърна
червен пипер
Измитото и нарязано на кубчета месо се изцежда.
Всяло парче се овалва в суров ориз, смесен със сол и черен пипер.
След това парчето месо се завива в листо зеле.
В тенджера или глинено гърне се слага олио и няколко листа зеле на дъното на съда  и отгоре се нареждат сърмите.
добавя с олио, вода, подправките.
Отгоре се захлупва и се слага във фурна да ври поне 2 часа на 200 градуса.

Става много лесно и бързо.
А сърмите са много вкусни и леки.
За тези, които обичат да е по-мазно могат да сложат между сърмите нарязани на ситно пушен бекон.

Добър апетит!

# 956
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 3 944
Stern, не се коси за сърмите и не го приемай лично  Grinning! Моят мъж, французин и, за моя най-голяма радост, с доста широк кулинарен хоризонт (в сравнение с доста тукашни познати и приятели), се изказа по подобен начин за бозата и грисхалвата, а нашенския тип торти (с блатове и крем) нарича "задуши-християнин"...  Laughing
Венета, направо ме уби с тези 18 години  Shocked. В друга тема беше споделяла, че готвиш по-редовно от няколко години, но не мислех, че си почнала едва ли не от нулата   Grinning (всъщност, като се замисля, и аз реално готвя сериозно от около 3 години насам).

# 957
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Венета, направо ме уби с тези 18 години  Shocked. В друга тема беше споделяла, че готвиш по-редовно от няколко години, но не мислех, че си почнала едва ли не от нулата   Grinning (всъщност, като се замисля, и аз реално готвя сериозно от около 3 години насам).

Роца, не е съвсем от нулата. Grinning Преди да дойда в Австрия знаех да правя: омайващия кекс, любимата торта на дъщеря ми (стана любима и на всички деца от квартала), меденки, спагети и яйца на очи с кисело мляко. Имам много рецепти от онова време, но си стояха в тефтера и си чакаха реда. Да си призная, в споменатия тефтер има още много такива, които си чакат Simple SmileSimple SmileSimple Smile. Но има време, надявам се през следващите 18 години да им дойде реда Simple Smile Simple Smile Simple Smile.

# 958
  • Мнения: 1 175
И аз много се впечатлих от 18-годишната стачка. Ми така му се пада, щом се е изказал лошо  Wink

Stern, щом други български работи му харесват, значи отношението му е конкретно към сърмите, не го приемай като атака към българската кухня като цяло. Всеки си има предпочитания, може пък просто комбинацията да не му харесва. И аз като мъжа на Роца ненавиждам боза, че и доста други светила в българската кухня, пък съм си българка  Mr. Green Въпрос на вкус. А вкусът се променя, така че току виж са му харесали сърмите следващия път, както е станало със зелето с домати и месо.

Специално моят мъж харесва повечето български работи, които съм му готвила, но някои му идват в повече. Сърми обича, но когато вече са готови направо да седне да ги яде. Процесът му се вижда много отблъскващ, защото по негово описание (а и не само негово) несготвеното кисело зеле мирише на пръдня  Mr. Green Ама така си е, просто аз съм му свикнала. Ей за такива неща ме будалка - "пак ли си сготвила напърдяно свинско" демек свинско със зеле, и такива ми ти работи. Тук не се яде много кисело зеле, затова сигурно не е свикнал (само има някакъв отвратителен немски sauerkraut дето аз пък не го понасям).

# 959
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
И аз много се впечатлих от 18-годишната стачка. Ми така му се пада, щом се е изказал лошо  Wink

Дидитка,  Hug благодаря ти много. Върна ми вярата в солидарността на българките  Naughty! Вече взех да се притеснявам, че някоя от съфорумките ще възкликне, "Горкият мъж!". По моите наблюдения  обаче, такива мъже не съществуват Grinning.
Моят съпруг си осъзна грешката след като посети България за първи път и посетихме заведения, в които се готвеха типично български ястия. Бяхме също на гости и тогава вече беше много впечатлен от кулинарните умения на българките. Харесваше, когато майка беше на гости в Австрия и сготви българска яхния, мусака, вретено, пиле с ориз и домати на фурна, великденските сладки, тиквеник и какво ли не още. След второто и´ посещение и´ каза, че следващият  път ще се погрижи да получи постоянна виза, че иначе аз ще го уморя от глад Simple Smile.
Но вие как успявате да ходите на работа, да си вършите домакинската работа, че и да готвите. Аз ако отново започна да работя, сигурно пак няма, да готвя.

Общи условия

Активация на акаунт