Готвите ли български манджи?

• 75 955
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 960
  • Германия
Аз не работя все още,но домакинската работа я недолюбвам въпреки всичко.Готвя всеки ден,защото мъжът ми ме заплаши,че гаранцията ми още не е изтекла и ще ме върне на майка за поправка Laughing(това в кръга на шегата).
Иначе като сме в Пловдив ходим в едно квартално ресторантче,в което предлагат плато от мешена скара,което е около 1,5кг и е точно  по вкуса на мъжа ми.Дори ходи сам и си го поръчва и сам си го хапва.Това му е любимото от българската кухня,малко шопска салата и ракийка и друго не му трябва Simple Smile
Много харесва и българската шарена сол,подправя с нея почти всичко,което сготвя.Последния път(преди 5 месеца)  си донесохме от България 25 пакетчета и вече е на привършване.

# 961
Вече взех да се притеснявам, че някоя от съфорумките ще възкликне, "Горкият мъж!".
Горкият мьж не, но аз бях готова да вьзкликна "горката жена" Laughing Не мога да си представя 18 години да не си сготвя нещо мое да хапна, само защото мьжьт ми се изказал по адрес на бьлгарската кухня- много му здраве, важното е на мен да ми е вкусно Mr. Green Щото аз на пьрво място готвя за себе си, но го правя все пак в по-големи количества, за да има и за останалите Wink

Зелеви сьрми моят яде, но лозовите например не ще да ги види- вьпрос на вкус, не бих се сьрдила. То и се случва най-много 2 пьти в годината да има изобщо сьрми- ведньж като сме в БГ и ведньж, когато майка ми е тук, на мен не ми се занимава с тях, така че и хич да не ги опита, няма да умре гладен Laughing Дьщеря ми пьк (7г.) посмьртно няма да опита нещо с кисело зеле, за нея това е вьзможно най-гадното нещо и аз затова хич не й го предлагам.

Мьжьт ми още в началото на сьжителството ни се изказа гадно по адрес на пьлнените чушки, без да ги е опитал, по-кьсно разбрах, че сьдел по чушките от ученическия стол  Crazy, но аз си направих за мен, а той после два пьти се реди за допьлнително, защото не били като в стола Whistling ами да си беше мьлчал тогава Twisted Evil
Хубавото на моя е, че принципно опитва от всичко, дори да има някакви предубеждения и после не се притеснява да си признае "ама то било хубаво"  Wink

# 962
щерн - зелевите сърми търпят вариации Simple Smile по-постна или не толкова кайма, ориз или друго зърно, с доматено пюре или без, по-пикантен пипер или без, с лук в смеската или без ... с магданоз или без ... разпитай го кое не му е харесало и как не му е харесало и ще разбереш какво да сложиш или махнеш, защото според мен не самите сърми са проблема , ами налицието или липсата на определен вкус
Simple Smile което можеш да промениш (в граници разбира се - зелевите сърми са си зелеви сърми Simple Smile )

# 963
Stern , няма нищо особено в моята рецепта, простичка е, но е вкусно Peace
 - объркваш в голяма купа свинско месо, нарязано на малки кубчета, праз-лук нарязан на ситно(повечко, че той се губи при готвенето), една шепа ориз и подправки.
Аз лично слагам - кимион, черен и червен пипер, малко чубрица.
Омесваш всичко добре и завиваш в листата.
Вариш на бавен огън затиснати с чиния, наръсени с червен пипер и олио.
Накрая им правя лека запръжка с малко брашно и червен пипер.
Това е Peace

# 964
  • забравих си мисълта...
Горкият мьж не, но аз бях готова да вьзкликна "горката жена" Laughing

Biba Sparrow  Hug, благодаря ти, но яденето е последното, което може ме развълнува. Цял ден спокойно си изкарвам на два сандвича и даже и не се сещам, че не съм яла нещо сготвено. Никога през живота си не съм могла да изям 1-во, 2-ро и 3-то. Винаги едно основно и десерта, 2 часа по-късно. Но когато ми се прияде нещо нашенско, отивам в турски или гръцки ресторант и готово.

Това, което много ми е липсвало винаги, е българската лютеница. Майка ми я правеше неповторима. Печеше червени чушки и патладжани. Доматите ги белеше и всичко това го смилаше, след което ги изсипваше в една огромна тава и ги вареше докато сместа се сгъсти, после прибавяше олио и я запържваше и накрая я овкусяваше със сол, черен пипер и градинска чубрица. Получаваше ce нещо вълшебно. Можех месеци наред да ям лютеница с хляб и малко сирене, а може и без сирене даже Wink. Описанието на това как се прави лютеницата е по директният разказ на майка ми в момента. Тя се смее, а на ми се плаче, защото знам, че можем само да сънуваме вече подобна вкусотия. Всички зеленчуци бяха пресни и отгледани лично от майка ми.

Иначе като се замисля, тук правят Wirsingroulade.  Не знам винаги ли е толкова ужасно на вкус или бях улучила най-некадърния готвач, но по-скоро бих умряла от глад, отколкото да го ям. В сравнение с него, нашите сарми с кисело зеле са си направо вълшебно вкусни.

Izma,  твоята рецепта, казваш е обикновена, но нали знаеш, че най-обикновените неща са най-вкусни. Ще я пробвам и аз, но с пуешко или телешко месо евентуално.

# 965
аз си правя лютеница, тази на майка ми Simple Smile

# 966
  • Германия
Izma,благодаря ти smile3525  bouquet Ще пробвам по този начин,дано му харесат.Той обаче яде като невидял сърми с лозови листа,та затова предположих,че и зелевите ще му харесат.
Иначе тези Wirsingrouladen ги правих веднъж,но само със зеленчуци и станаха доста сполучливи.

# 967
аз си правя лютеница, тази на майка ми Simple Smile
тити, разкажи малко повече как я правиш.

# 968
  • Boston, MA
Е, не може всеки да обича всичко, и аз съм българка, но не ям туршии, шкембе, бахур  Laughing и т.н.. Киселото зеле сурово също ми мирише, затова не го готвя - иначе, ако някой го сготви, бих го яла.

# 969
Éclat, дозата е 6 кг печени червени пиперки,, 3 кг печен патладжан, 1 кг варени моркови, 400 г доматено пюре. Всичко се смила ситно и се вари до сгъстяване. Добавя се 0,5 литра олио и отново се вари. 5 минути преди края се посолява на вкус и се слага връзка ситно нарязан магданоз.
аз, разбира се, си намалям дозата. За съжаление не знам 400 г доматено пюре на колко кг домати отговарят, но с пюрето си спестявам поне един час варене, докато се съгстят доматите.

# 970
Много ме дразнят хора, които се изказват лошо или обиждат нечия култура, особено пък когато нямат достатъчно опит с нея (не са опитвали обижданата манджа, не са чували музиката и т.н. но се репчат с мнение). Пък и даже да са, то си има обноски за тая работа. И на мен не ми харесват много неща в различните култури и кухни, но няма да им изтърся в лицето такова мнение. Може би затова не реагирах с "горкият мъж"  Grinning Да си е мерил приказките пък.

Но вие как успявате да ходите на работа, да си вършите домакинската работа, че и да готвите. Аз ако отново започна да работя, сигурно пак няма, да готвя.
Успявам, защото още нямаме деца  Whistling Пък и мъжът ми помага много. Работим до 6, редуваме се да готвим, чистим веднъж седмично, и ни остава доста свободно време. Но като дойде време за деца, да му мисля тогава...

Venetta, потекоха ми лигите от описанието на лютеницата! И ние така я правихме едно време на село, всичко прясно от бостана и направо в бурканите. Дори и да започна да си правя пак, разбирам те за това че вече само ще сънуваме "истинската" лютеница и други домашни работи. Елементът "прясно от нашата градина" вече липсва. И гергьовското агнешко не е същото от магазина, и лютеницата не е същата с купешки домати. Може би съм разглезена, защото съм израсла с изцяло домашно произведена храна от баба и дядо - всичкото месо, млечни продукти, яйца, плодове, зеленчуци, всичко беше прясно и наше, и манджите сготвени с тези продукти никога няма да ги забравя. Тежи ми, че моите деца няма да познават това богатство, и се надявам да мога да намеря подходящите заместители и да мога да си ги позволя (че са и скъпи качествените продукти, да му се не види). Засега си гледам по няколко стръка чушки и домати в задния двор, колкото за аромат, но май само ме дразнят, защото така контрастът с купешките е още по-голям  Confused Добре че поне в квартала ни продават българска лютеница Дерони - не е лоша, става за начесване на крастата  Mr. Green

# 971
  • Boston, MA
Ми то за децата най-си струва да се готви... Ние, като бяхме само двамата, готвехме от време на време за кеф, ама сега поколението трябва да се изхранва. Всеки ден.  Tired

# 972
Ми то за децата най-си струва да се готви... Ние, като бяхме само двамата, готвехме от време на време за кеф, ама сега поколението трябва да се изхранва. Всеки ден.  Tired
да ... и като гледам какви са ми сметките за храна и се чудя кой пресмята детските и по каква формула  ooooh!

# 973
Отвреме навреме да, но повече в последно време сякаш италиански.  Laughing

# 974
тити, благодаря за рецептата за домашна лютеница.   bouquet
А в какво я вариш и къде? Чувала съм, че някои я правят в голяма тава във фурната... И после стерилизираш ли бурканчетата?

Общи условия

Активация на акаунт