Готвите ли български манджи?

  • 75 934
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 1 005
  • Мнения: 4 310

Мерси! Ще трябва да търся по-издълбоко, досега тук не бях виждала шкембе чорба в мексикански ресторант...
[/quote] ще питам как се казва и ще докладвам. Албанеца много те е упътил Laughing

# 1 006
  • Мнения: 186
Наздраве и от мен!

Аз съм на домати и краставици и чилийска гроздова (pisco=ракия и пише, че е от мускат; о/о $15 за .75; много ароматна и пивка)

Бързам да споделя за шкембето. Купувала съм от нормални супермаркети в НЙ и околностите; говеждо; опаковано в тарелки; по рафтовете с другото месо.

Първият път четох в бг сайтове да го варя 3-4-5... часа и (понеже аз рядко го ям - и съответно не опитвам) накрая стана едно меко и лигаво. Голям провал.

След това четох тукашни рецепти - ами то било полу-наготвено и за час беше готово в нормална тенджера и съответно високо оценено от домашните.

И последно, отваряйки пакета, бях приятно изненадана, че не ми мирише неприятно. Обаче след варенето пада голямо проветряване...

# 1 007
  • Мнения: 9 986
тити, благодаря за рецептата за домашна лютеница.   bouquet
А в какво я вариш и къде? Чувала съм, че някои я правят в голяма тава във фурната... И после стерилизираш ли бурканчетата?

имам голяма тенджера за супа, аз правя количество за около 6 средни бурканчета. Ако е в тава във фурната, как ще се разбърква  Rolling Eyes а не стерилизирам, пълня сухите бурканчета веднага след като съм изключила котлона , затварям добре с винтова капачка и обръщам надолу, докато изстинат. Така се запечатват добре.
за мен играчката е един непълен ден, защото сутринта изпичам чушките и патладжаните, по същото време на котлона сварявм морковите. Изстиват 3-4 часа, беля, мъжът ми мели/аз хич не обичам това/ и после самото варене е към половин час, не повече.

# 1 008
  • Мнения: 5 710
Дидитка, снимката беше на едно малко бяло агънце, гледащо невинно -  не знам защо не се отваря. но си го представи в цялата му белота и пухкавост.
Агнешко месо не ядем ( аз ям де, но кой ме пита), на Великден замествам агнешката плешка с пуешка а и я готвя бавно и по същия начин, става доста добре.

# 1 009
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Тъй като отворихте темата за наздравицата и разбира се това е свързано по принцип c алкохола, да попитам правите ли си сами някакъв алкохол вкъщи.
Таka, едно време много хора си вареха сами ракия и си правеха вино. Мъжете ходеха на село, там имаше така наречените специални казани и варяха ракия, а в къщи в бурета се приготвяше виното.
За виното знам твърде малко. Спомням си, че татко слагаше всичко заедно, в смисъл гроздето и клонките му, без листата Wink. После това се мачкаше и се затваряше, като се претакаше периодично. Първо се получаваше шера (сладко вино), а след това нормалното и не знам как, но го пресичаше в един момент за да не се вкисне.
Колкото до ракията, тук знам малко повече. Така наречените джибри, които се получават от грозде или сливи, или смесени плодове, във всеки случай от плодове aко ракията е от различни плодове, то те се прибавят през цялото лято мисля, а също се прибавя и захар и се оставят, да ферментират. Та в един момент когато джибрите са готови, този момент не го знам обаче кога е точно, се поставят в специален съд,  който се покрива с капак. На този капак по средата отгоре има отвор и този отвор е свързан с тръба. Едно време се правеше всичко от мед (като материал, не за хапване Wink). Така, до тук джибрите са в съда, капака е затворен. Там където се съединяват капакът със съда се намазва с тесто (вода + брашно), за да се затвори херметически и да не може парата да излезе от никъде другаде, освен да мине по свързаната с капака тръба. Тази тръба е дълга и е във вид на спирала, която минава през съд със студена вода, за да се охлади парата вътре и да изтече през нея във вид на течност, която в нашия случай е самата ракия. Знам, че тази ракия се вари още веднъж, за да стане по-силна мисля. Кога се прибавя дъвката и кога анасона (купуваха ги от аптеката), не си спомням. Това беше преди много години, когато татко правеше такива неща, че едно време гости много и се пиеше домашна ракия и домашно вино.
Знам, че има още много какво да се добави по технологията на приготвянето на домашно вино и домашна ракия, но за човек като мен, който дори не близва алкохол, освен ако е в шоколада, може да се каже, че знанията са големи WinkWinkWink. Майка ми пък правеше вишновка за жените. Получаваше се много хубава, защото всичките нейни приятелки много хвалеха вишновката и´.
Така, сега сте вие на ред да добавите още подробности по приготвянето на домашна ракия и домашно вино Simple Smile.

# 1 010
  • Мнения: 703
Venetta ,точно така е,както си го описала...баща ми(жив и здрав да е)още приготвя по същия начин,майка ми също. PeaceПреди години си спомням тате е правил с приятели и уиски. CrazyРезултата не съм опитвала,но се разказваха легенди след това,като се събираха на маса с приятелите.. Hug

# 1 011
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Няма начин, да няма легенди, Bee. Сигурно се е получило отлично питие.  thumbsup
Виното на татко, Бог да го прости, наричаха "меча кръв", защото беше много тъмно и за вино беше гъсто. Не знам как да го обясня по-точно. Всички много го хвалеха. А татко беше направил чашки от мед (метал) и казваха, че виното имало съвсем друг вкус от тези чаши. Не знам, аз не разбирам от нито вино, нито от ракия, нито от какъвто и да е друг алкохол, но по принцип домашните питиета са винаги харесвани и хвалени, което не мисля, че е преувеличено. Домашното си е домашно.  Naughty

# 1 012
  • Мнения: 1 101
Моят татко държеше ракиджийника Laughing на града ни...но така и не знам подробности за варенето й Rolling Eyes
Но виното се правше и се прави в къщи..и на  нашето викаха"ме4а кръв" Wink но май си в важен сорта грозде за този тъмен цвят newsm78
Сега баща ми си го прави бяло 4е 4ервеното  е много силно а има язва Rolling Eyes

А истински по темата току що забърках една баница Peace

# 1 013
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
А истински по темата току що забърках една баница Peace

Съблазнителка! Wink Аз се колебаех за баницата, но ще я правя през следващите дни, че е по-лесна. Днес забърках един кекс и правих и пълнени чушки с ориз и зеленчуци. Ние много ги харесваме с кисело мляко.

Последна редакция: нд, 06 фев 2011, 18:20 от Venetta

# 1 014
  • Мнения: 71
И аз си направих вчера една баница  Simple Smile

# 1 015
  • Германия
  • Мнения: 327
Дами,раздразнихте ме с тези баници!
Споделете някоя изпитана рецепта за кори за баница.Тук готовите кори от турските магазини са доста дебели и баницата ми става една клисава,никаква.А имам голямо желание сама да си разточа корите и да направя вкуснотийката.

# 1 016
  • Мнения: 71
Стерн, в Дубай и аз купувам турски кори за баклава и баницата ми става супер. Корите са тънки, не са дебели , ако искаш ще погледна каква е фирмата и ще ти пиша.

# 1 017
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Stern, в турските магазини има дебели, но има и тънки кори и са с много добро качество. Tук в Австрия има на фирма "Yufka" и на фирма "Baktat". По-доволна съм от корите на фирма Baktat като качество. Не знам защо на теб не ти се е получило. Аз купувам и дебели и тънки кори и с двата вида се получават чудесни баници.
Ето тук една рецепта за домашно точени постни кори. А тук и една страница, където съм публикувала снимки на баници, а наименованията им са линк към рецептите. Надявам се информацията да ти е била полезна.

# 1 018
  • Мнения: 703
Ни вЪй срам,значии.. NaughtyС тия баници...Сега съм на диета,че много килца качила  Blush,а ето пролет скоро иде.. HugКоя е най..диетичната българска манджа..нея да сготвя...спанак(лапад )ли?

# 1 019
  • Мнения: 3 880
Коя е най..диетичната българска манджа..нея да сготвя...спанак(лапад )ли?
Taратор Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт