Хитрини за справяне в кризата?

• 221 823
  • 2 974
  •   1
Отговори
# 225
  • Ямбол
....Силно замърсени неща или бебешки дрехи пера на ръка с накисване и ператен сапун. Приятно ми е, а и се изпира много по- хубаво.

ooooh! Oще ли има хора, които вярват в това?
Да - аз. За прането на ръка не, но за сапуна за пране - твърдо съм убедена, че изпира по-добре от праха. Особено, ако е домашен такъв. По-бяло и по-меко.

# 226
Да - аз. За прането на ръка не, но за сапуна за пране - твърдо съм убедена, че изпира по-добре от праха. Особено, ако е домашен такъв. По-бяло и по-меко.

Учудването ми беше за прането на ръка!  Peace   

А какво е ператен сапун?  Embarassed  Помня, че прабаба ми, лека й пръст, правеше преди много години някакъв странен сапун.... За това ли става въпрос или има модерна версия?  newsm78

# 227
  • София
Изчетох цялата тема.Икономиите са ми в кръвта,но никога не са ми били цел.Просто обичам разумните харчове даже и да имам пари.Стисната съм.Винаги пазарувам по списък.Много рядко се поддавам на импулсивно харчене.Дрехи и обувки купувам скъпи и на утвърдени марки,но чакам разпродажбите.На мнение съм,че евтиното винаги излиза по-скъпо с малки изключения.
Да похваля Рекс-течен с бадемово мляко.Страхотен аромат.Преди перях с Пресил,но аз често ги сменям и определено Рекса по ми харесва.
Таблетките за съдомиялна-Апта по 40ст едната.Не бих рискувала да слагам веро или оцет в съдомиялната.
Почти всеки продукт си има малко по-евтин и сравнително качествен подобен.За мен е забавно да го намеря. Laughing

# 228
Инка, прахта за миялна на Апта ми е любимата. Наистина са много качествени.
За обувките напълно те подкрепям.  Peace

Момичета, за мен най-голяма загадка остава как да свалим сметките за мобилните.
Основно говорим през Мтел, имаме и два на Глобул.
Мтел ни бяха мамили с години, но успяха да се измъкнат.
След това, въпреки че променихме тарифните планове сметките почти не помръднаха.

Дайте идея за някой план, през който човек може да говори спокойно.
Благодаря!   bouquet

# 229
 Rolling Eyes аз плащам 6 лв на месец с ДДС на Вивател и имам 300 минути към всички във Вивател и към БТК.
Към другите моб. не знам на колко съм, май на 30 ст

# 230
  • София
Ако ще си говорим за икономия, първото нещо, от което трябва да се икономиса  е графата "луксове" - алкохол, цигари, заведения, вестници и списания. Да се икономисва от продукти и услуги от първостепенна важност за физическото и психическо оцеляване на човека е не само глупаво, а и вредно. Каква ми е файдата да режа кренвиршите на тънки лентички (примерно), ако всеки ден давам по четири лева за цигари, плюс левче за вестник?

Изобщо не мисля, че мамата, която реже кренвирша на лентички и си прави сметка до стотинка яденето й да е 5 лева, ще даде 4 за цигари и левче за вестник. Общо взето, не мисля, че и в темата говорим за това, мисля, че луксовете много отдавна сме си ги резнали от бюджета, сега говорим за следващата стъпка и да, тя включва нарязани на лентички кренвирши.
Също така включва и да спра да се социализирам на обяд и да си ям сандвича на бюрото вместо да дам минимум 5, обикновено 10 лева за обяд навън. Социализацията е за по-добри времена, сега оцеляваме. Маслоу го е обяснил.

# 231
Ако ще си говорим за икономия, първото нещо, от което трябва да се икономиса  е графата "луксове" - алкохол, цигари, заведения, вестници и списания. Да се икономисва от продукти и услуги от първостепенна важност за физическото и психическо оцеляване на човека е не само глупаво, а и вредно. Каква ми е файдата да режа кренвиршите на тънки лентички (примерно), ако всеки ден давам по четири лева за цигари, плюс левче за вестник?

Изобщо не мисля, че мамата, която реже кренвирша на лентички и си прави сметка до стотинка яденето й да е 5 лева, ще даде 4 за цигари и левче за вестник. Общо взето, не мисля, че и в темата говорим за това, мисля, че луксовете много отдавна сме си ги резнали от бюджета, сега говорим за следващата стъпка и да, тя включва нарязани на лентички кренвирши.
Също така включва и да спра да се социализирам на обяд и да си ям сандвича на бюрото вместо да дам минимум 5, обикновено 10 лева за обяд навън. Социализацията е за по-добри времена, сега оцеляваме. Маслоу го е обяснил.

Да,или пък намалени маркови обувки.Колкото и да са намалени,все ще са поне 50-60 лв.,всъщност нямам представа.
Тук се включват хора,които внасят 2 заплати,макар и намалени,такива с един безработен,и даже с 2- ма без работа.Така че,всеки от своята си камбанария.

# 232
  • София
Не е съвсем така за цигарите! Преди време бях изказала мнението, че цигарите са лукс, а ми наскочиха, че не било така. А и аз като бивш пушач много добре зная какво е мисленето на такъв човек - по-добре без хляб, отколкото без цигари. Може да няма пари за нищо друго, но за цигари винаги се намират. А това с кренвиршите го дадох просто за илюстрация, е не е насочено конкретно към момичето.
Сега се сещам за една серия на Размяна на съпруги, в която бремената жена пушеше, мъжът й пушеше, имаха още едно дее, а определено не бяха цъфнали и вързали финансово. А тя вдигаше гири на мъжа от другото семейство, че не искал да я заведе на ехограф и й правел забелжка за цигарите. Ами, то въпросът е принципен за луксовете. Две кутии цигар са едно кило хубаво месо, с което семейството може да се храни поне два пъти.

# 233
  • София
Принципно съм съгласна с теб (за цигарите и сродните луксове). Може би правя грешка като изхождам от презумпцията, че при криза в семейния бюджет, тези неща се режат в началото.

# 234
При нас всеки от семейството плаща също само 6 лв. на месец за 300 минути /5 часа месечно разговори към Виваком и БТК/. На родителите си звъня на домашен стац. телефон, но си влиза в тези минути. Много съм доволна.

# 235
Изчетох цялата тема, и стигам до извода, че масово се бърка кризисното потребление (икономии, граничещи с недоимък) и разумното потребление. Някак така става, че от потребление на разхищение се скача направо в потребление с недостиг, без да се мине през варианта, когато се купува само наистина необходимото. И затова има и толкова силна психическа съпротива.

Мисля си, че всяко едно домакинство може да бъде организирано прагматично и спестовно, без това задължително да е свързано с икономии. Особено от храна. И особено, когато има деца - едно, че трябва да се хранят пълноценно и здравословно, но и сега се поставят основите на навиците им за цял живот. По-добре да се купи половин килограм истинско месо, отколкото килограм кренвирши. Или по-добре изобщо без месо, отколкото със заместители с недоказан състав...

Да не говорим, че за нашето семейство например кабелната телевизия е разход, който сме си спестили не за друго, а защото просто НЯМА КАК за един час вечер (колкото ни се събира пред телевизора) да се проследят 80 програми... 

# 236
При нас всеки от семейството плаща също само 6 лв. на месец за 300 минути /5 часа месечно разговори към Виваком и БТК/. На родителите си звъня на домашен стац. телефон, но си влиза в тези минути. Много съм доволна.

Кой е този тарифен план  Thinking Търсих ,търсих,но не го намерих  newsm78

Аз съм с оптима 100  /5 лв/ и още 5 лв за 1000 минути към 5 вивателски номера.

# 237
Изчетох цялата тема, и стигам до извода, че масово се бърка кризисното потребление (икономии, граничещи с недоимък) и разумното потребление. ...

Грешки на растежа, какво да се прави  Laughing Скоро открихме благинките на капитализма и директно се метнахме на маслините с "Искам всичко". Крачката назад е трудна.
Рано или късно нещата ще си дойдат на мястото.

# 238
  • Ямбол
Да, вярно е. Ще осъзнаем някои неща и слоевете ще се наместят.
Щото досега беше нормално да теглиш заем и с много зор да го връщаш, но пък да вдигнеш сватба за над 100 човека, или бал или кръщене или т.н. Беше нормално да си показваш тази или онази скъпа вещ, да купуваш на изплащане, а вкъщи да си по-мизерен и от клошарите. Образно го казвам и не засягам никого. Сега всеки си ползва и купува според потребностите и възможностите, без "изхвърляния".

И да не съм извън темата - аз никога досега не съм взимала кредити, заеми и много, ама изключително рядко уреди на изплащане.
Иначе винаги гледам да имам някаква аварийна сума, ако тя порасне и имам нужда, ама наистина нужда - тогава купувам нещо.

# 239
1. Относно цигарите - минахме на домашно правени - мъжо се снабди с доста добър тютюн даже ароматизиран. Сега кутията ни излиза около 0.9 лв, а и количеството намалихме, щото отнема време да се направят, а времето е кът  Mr. Green
2. Алкохол не купуваме по принцип
3. Дрехи за нас - няма, доизносваме старите, евентуално ако съвсем приритаме - има магазини за втора употреба.
4. Дрехи за детето - обикновено от приятелки и като омалеят заминават при следващата (тези, които стават, де). Ако се наложи да се купуват-съм намерила едно място с българка стока (магазини само на производители) с много по-ниски цени.
5. Пазарува се и се готви по списък. Правя списък с последователността на манджите за почти цял месец, изчислявам колко пари ще са нужни и пазаруваме на куп в големите магазини.
6. На работа си носим сандвичи от къщи
7. Времето се сетопли и идвам пеш на работа - пестя си автобусното билетче.
Ама то при нас си е перманентна криза, понеже имаме много заеми да връщаме.

Общи условия

Активация на акаунт