Хитрини за справяне в кризата?

  • 216 255
  • 2 974
  •   1
Отговори
# 2 310
  • Мнения: 7 947
Уууу, пържените тиквета са ми любими - не се отказвам за нищо на света от тях, обилно поляти с млако и чесънче  Mr. Green

Не се сърди - за нищо на света няма да си сложа копър за украса, пък колкото и да се нрави на някого. За мен красотата не е свързана с готвенето, а цветя има прекрасни на безценица. Няма как да си сложа копър в саксия за украса в хола и като мина - да ме лъхва.

# 2 311
  • Мнения: 884
Много са красиви, наистина, подправките.То да ти е жал да си скубнеш от тях. Аз за първа година си сложих магданоз-не знаех, че ще му е добре в сандъче, но вече месец не съм купувала-за моето домакинство е достатъчно.
 За тези, които не са с "две леви"-по магазините "втора ръка" при нас напоследък много често зареждат прежди на символична цена, с повече ровене се намира прекрасна и изобщо нескъпа прежда. Или големи парчета чисто нов плат-с хубава дантела стават чудесни  покривки за хранене-моята маса е огромна, а десеттина лв за нова покривка ми са много /мушами не ползваме/. А покривките и салфетките за хранене са ми болно място-вечно някой разлял, капнал, изцапал, и много бързо се захабяват.

# 2 312
  • Мнения: 47 352
...

Не се сърди - за нищо на света няма да си сложа копър за украса, пък колкото и да се нрави на някого. За мен красотата не е свързана с готвенето, а цветя има прекрасни на безценица. Няма как да си сложа копър в саксия за украса в хола и като мина - да ме лъхва.

Въпрос на вкус, слагат ги хора, на които им харесва, разбира се  Simple Smile

# 2 313
  • Мнения: X
Ооо, Тиха Вода,благодаря,че го спомена това! Аз много ,много отдавна съм фен на този начин на набавяне на платове.
Има невероятни неща..То чист лен-колкото искаш, памук да не говорим, коприна.. С повечко фантазия стават страхотни неща.
Е някои ще кажат пак-ама аз нямам време да ходя да ровя из боклуците,по-лесно е да си купя..
Кой както иска-това е идея просто.
А относно преждите-има невероятни също. Вълни ,мохери-ама истински-норвежки и др..

# 2 314
  • Мнения: 7 947
Като заговорихте - наскоро намерих един магазин на Раковска - за платове - всички от 3 до 5лв метъра, но с ширина 1.50. Но просто има уникални.

# 2 315
  • Мнения: X
Да, ако се изнамерят запаси още от соц-а е супер !!!!
Аз така наверих цели опаковки памучни дантели-от 1986 год- за по 10 ст метъра..Е изкупих 25 метра!!  Laughing

# 2 316
  • Мнения: 416
Аз се сещам за рибената чорба. Когато готвя риба, й режа главата, замразявам я и я пазя за чорба. Вкусна рибена чорба става поне от 4-5 вида риба. Понеже няма как да ги извадя изведнъж си събирам главите и ги прибирам във фризера. Като станат повече видове, размразяват и готвя. Сега се замислям, че това е много икономично, защото стойността на останалите продукти е минимална, а рибените глави излизат безплатни, защото обикновено бихме ги изхвърлили. Има само две тънкости. Никога не прибирам глава на риба с дъх (на тиня например) или ако не се е оказала много вкусна, защото една глава може да развали цялата супа. Второто е по-скоро недостатък от колкото тънкост - след като се сварят главите - отделянето на месото от останалата част от главата - на мен не ми е много приятно и е малко трудоемко, но пък си струват усилията.

# 2 317
  • София
  • Мнения: 1 170
Риба не купувам,нали има олово и живак в нея. Така си се оправдавам да не я купувам, и без това не е евтина. От  известно време не купувам маргарин,  държа масло на стайна температура потопено във вода, става едно меко, като маргарин.
Съгласна съм със smileme за маслините и изварата (и без това чисто черните  маслини ги оцветявали, взимам от дребните прошарените).

# 2 318
  • Мнения: 1 174
silsa кажи повече за маслото на стайна температура  newsm78 Аз си бия масло, но го държа в хладилника и наистина ми е мъка докато го намажа на филия, така колко време може да го държиш ?

# 2 319
  • София
  • Мнения: 62 595
Да, за маслините и аз съм забелязала такова нещо.
За рибата - купуваме колкото да не е без нищо, ако питаш децата, само сьомга трябва да вземаме. Тя е и доста вкусна, де, разбирам ги! Иначе от риба не разбирам и разчитам на мъжа си - той купува, той приготвя.
Добра идея за платовете. Не че не мога да шия, ама много време ми отнема и напоследък ми действа по-скоро изнервящо, отколкото успокояващо. Изобщо, като знам колко време съм похарчила за такива неща, вече започвам да се отдръпвам. Все повече се замислям, че за мен цялото това шиене, садене на подправки и прочие само ме натоварват допълнително. Все по-малко ми се струва рентабилно да харча толкова време за този резултат. В края на краищата, масовото производство е основната причина да сме толкова напред технологично, откъм време и др, защото не се е налагало всеки да си приготвя сам основната храна, дрехи и др. Защо да се отказвам от благинките на цивилизацията?

# 2 320
  • Мнения: X
Е на месеца или двата да мина една покривка с 4 прави тегела става..Ама да бия масло ??!! newsm78
Виж мляко квася, но то отнема не повече от 10 минути.През останалото време то си стои просто на топличко  Grinning

# 2 321
  • София
  • Мнения: 1 170
ами и по една -две седмици и повече си е седяло, държа го в кутия с капак пълна със студена вода. Има разлика обаче с българското и немското, първото(което съдържа голям процент маргарин) някак си седи по-меко и по-разкашкано, а вносното е друга работа. Сега като е по-топло незнам как ще е, щото скоро не съм купувала, но сигурно ще го разделя на половинки, като "измажем" едната, ще вадя другата и така.

# 2 322
  • Мнения: 1 174
Другарката певица Рени, знаеш ли как става  Wink Струва ми се само го мислиш за трудоемко, а то става не за 10 минути като квасенето на мляко, а за 5 дори и ти трябва просто миксер.
Е, аз където може си позволявам компромиси - вземам за пример месенето на хляб, наистина на ръка не отива много време /проверено  Peace/, но си е време и труд и досада, затова - хлебопекарна и резултата пак е същия.
Подправки едва ли ще садя, купувам сухи подправки, пресните са по - ароматни, но пък искат миене, рязане, отнемат време, когато ми дойде музата слагам във фризера, поне миенето и рязането на един път да стане.
Шиенето и изобщо изработването на неща с ръцете ми е приятно, но все не ми достига време, надявам се по - натам да ми остава за тези неща, това ми е истински приятно.

silsa благодаря   bouquet Ще пробвам с домашното, да видим.

# 2 323
  • София
  • Мнения: 7 467
Да, ама хлебопекарната е едно 150-200лв. В такъв момент ми е невъзможно да ги дам. За това меся на ръка като имам муза, през останалото време купувам пълнозърнест хляб. Кой го знае колко е пълнозърнест, ама поне не е 100% бял.

# 2 324
  • Мнения: X
Роси Боси, в такъв случай сподели как става биенето на масло с миксер !!

Общи условия

Активация на акаунт