Хитрини за справяне в кризата?

• 216 256
  • 2 974
  •   1
Отговори
# 2 295
  • София
Маме, Мамеееееее де да беше от 8 до 17 работното време, ма мойто много често е и до 23 часа  Mr. Green

# 2 296
  • София
И аз искам да си гледам подправки в сандъ4ета в кухнята - обожавам пресен босилек примерно, а не се продава така свободно, както магданоза, да ре4ем. Ако някой си гледа, ще разясни ли с думи прости, като за малоумни, как става, от къде се взимат семената, семена ли са въобще и разсад newsm78

# 2 297
на Кауфланд почти винаги има такива-там до зеленчуците-малки саксийки с подправки. Друг вариант е/ ад така си засях копър / - понякога от пазара във връзката се случва и някое стръкче с коренче..

# 2 298
  • София
И аз искам да си гледам подправки в сандъ4ета в кухнята - обожавам пресен босилек примерно, а не се продава така свободно, както магданоза, да ре4ем. Ако някой си гледа, ще разясни ли с думи прости, като за малоумни, как става, от къде се взимат семената, семена ли са въобще и разсад newsm78

И чрез семена и чрез разсад.
От Женския пазар може да си купиш семена.

# 2 299

Пресен босилек има в Пикадили в саксийчици, аз съм се замисляла дали да не си купя и да си отглеждам  newsm78

А за питейна вода и за пълнене на туби.... с мои приятели отскачаме до Банкя и там си пълним вода... Да нужен е някакъв транспорт(кола) но отскачайки веднъж в месеца и пълнейки достатъчно количество вода и разходка до Банкя си заслужава... на мен лично две бутилки от 10 литра ми стигат няколко месеца, консумирам вода вечерно време само Embarassed

Вода съм си пълнила и от центъра на София зад джамията има чешми...

# 2 300
В Мосю Бриголаж има най-различни семена за подправки......Миналата година си гледах босилек,мента и салвия......Дали и тази да не го направя?????

# 2 301
  • София

Пресен босилек има в Пикадили в саксийчици, аз съм се замисляла дали да не си купя и да си отглеждам  newsm78

А за питейна вода и за пълнене на туби.... с мои приятели отскачаме до Банкя и там си пълним вода... Да нужен е някакъв транспорт(кола) но отскачайки веднъж в месеца и пълнейки достатъчно количество вода и разходка до Банкя си заслужава... на мен лично две бутилки от 10 литра ми стигат няколко месеца, консумирам вода вечерно време само Embarassed

Вода съм си пълнила и от центъра на София зад джамията има чешми...

Пиеш една и съща вода няколко месеца???
Престояването на водата в пластмасов съд толкова време я прави всичко друго, но не и полезна.

# 2 302
В Сортови семена на Сточна гара.

# 2 303

На пазара на Красно село има "Сортови семена" - 10 гр. семена - около 90ст. едно сандъче за цветя пълно с пръст, разхвърляш семенцата и леко разбъркваш - да се покрият само. Поливаш и чакаш Laughing Може да не ги сипваш всичките наведнъж, щото като поотраснат и трябва да се разреждат.

# 2 304
Аз ще споделя някои мои наблюдения.
1. Маслините. Аз съм голям фен на маслините, от къде ли не не съм купувала, все не ми харесват. Познати ми носят от Гърция и Турция и тези маслини ги обожавам. Забелязах обаче, че от маслините, които ми носят, най-вкусни и с вкус на едновремешните маслини са грозните - дребни и смачкани. Толкова видове маслини съм купувала от тук, но никога не съм купувала от тези дребни, смачкани и най-евтини, защото съм си мислела, че не са хубави. Голяма грешка от моя страна. Сега от където и да пазарувам - от магазин за маслини или от супера, винаги избирам най-грозните и евтините и винаги са се оказвали много вкусни.
2. Изварата. Един много полезен млечен продукт,добра алтернатива на сиренето и кашкавала, който малко хора използват, а е много евтин.
3. Черен дроб. Също много полезен продукт, а повечето хора си поръчват дробчета с неясен срок на престой и начин на приготовление по кръчмите и рядко готвят вкъщи. На скоро бях купила от един месарски магазин черен дроб за 2 лева, колкото и вкусен да стана (добавих само лук и подправки), двама човека едва изядохме половината, а останалия да не престоява в хладилника го направих на пастет.
4. Тиква и тиквички. Толкова много рецепти има за тиквички, човек като се разрови из нета, може да намери поне 30, чието приготовление излиза евтино. Не от икономична гледна точка, а от чисто здравослона, аз не пържа тиквички. Ще напиша една от най-простите и евтини рецепти които знам, а и лично за мен много вкусна. Нарязвам няколко тиквички по дължина (на ленти) и ги нареждам в тавичка, поръсени с малко сол и малко олио. Когато са изпечени, мъжът ми ги яде с чесън, аз с 2 лъжици кисело мляко. Тиквата- не зная кога е най-евтина, но печената и варената тиква е полезно, евтино и често забравяно ястие (лакомство, десерт).
5. Домашно приготвените бульони. Една от любимите ми рецепти. Взимам един кокал от фризера (не зная колко струва, защото месото ни е купено от хора по селата и не знам колко излизат на килограм кокалите), слагам го в тенджерата под налягане с вода, моркови, картофи, лук, чесън и подправки (всичко без кокалите струва по-малко от лев), после става страхотен бульон. Аз най-обичам да си го ям така, но за следващото ядене обикновено използвам неизядения бульон за картофена манджа (пак останалите продукти излизат около лев).
6. Лапад, киселец и коприва. Колко омразни са ми били тези неща и колко ги обичам сега. Едно време някак не ми бяха вкусни, сега има толкова хубави рецепти в интернет за супи и запеканки. Една от моите любими рецепти http://bgkulinar.net/recepti.php?id=436 - аз използвам извара вместо сирене и смесвам спанак, копива и лапад.
7. Охлюви. На пазара сега са по 2-3 лв килограма. Как обичам охлюви! Вярно, че е малко трудоемко приготовлението им, но са чудесна алтернатива на свинското месо. Има толкова много варианти за приготвянето им. Освен това, бульона, който остава след варенето им е много вкусен и с него става страхотен ориз на фурна.
8. Миди с черупки. Надявам се сега през лятото да става все по-лесно намирането на миди със затворени черупки. Те са толкова евтини, а засищат, полезни са (разбира се като се внимава от къде се купуват, а при съмнение се иска сертификат за произход) и има също много начини за приготвяне, които не излизат скъпо. Аз най-много ги обичам по бургаски, а мъжът ми в собствен сос с няколко подправки и картофки за гарнитура.
Има още много, много продукти, които са евтини и вкусни, сега към момента се сетих за тези. Всеки като се замисли за няколко минути ще може да се сети за поне десетина продукта, които са евтини и вкусни и е забравял да използва.

# 2 305

Пиеш една и съща вода няколко месеца???
Престояването на водата в пластмасов съд толкова време я прави всичко друго, но не и полезна.

Наливам я в стъкло(но и в платсмаса е стояла), но да ползвам я поне месец и половина  - два.  ooooh!  Embarassed

# 2 306
 smileme - аз пък осъзнах, че тия зеленчуци се готвят по-бавно от месо. Зелен фасул вчера - 50 минути на котлона. Боб - знаем всички. Тиквички пържени - 40 мин за три порции. И т.н.

# 2 307
За босилека-при нас по пазарите има на разсад на символична цена-10 коренчета за 50 ст., расте много бързо.

# 2 308
# 2 309
Пържени тиквички аз не бих препоръчала и на враг дори. За боба като "голямата кулинарка" за която се имам  Laughing скоро благодарение на този форум намерих много лесен начин за приготвянето му (за голяма моя изненада стана вкусен). Винаги съм си мислела, че най-вкусния боб става в гърне на бавен огън и така съм го готвила - даже понякога по цяла нощ на слаба температура. Тук някъде бях прочела за боб в тенджера под налягане, изобщо не вярвах, че ще стане вкусен, но веднъж нямах време и го приготвих за по-малко от час (разбира се, след предварителните процедури с кисненето) и стана не по-малко вкусен от боба, приготвен на бавен огън. Когато съм го приготвяла с часове на камина в гърне, запечатано с тесто, съм си мислела, че така става най-вкусен, но сега мога да се хвана с която и да е баба от селата, че моя бързия с тенджерата под налягане не отстъпва по нищо на приготвения на бавен огън.

Общи условия

Активация на акаунт