Хитрини за справяне в кризата?

• 216 260
  • 2 974
  •   1
Отговори
# 2 280
  • София
Ами, виж сега, скарахме се от момента, в който се започнаха поученията и обвиненията във вида "вие тровите децата си, мързеливи сте" и още в този дух! Хубаво е човек да споделя опит, ама всеки човек като го прочете си анализира наум кое е принципно възможно в неговите условия и кое не. Много неща не могат да се пренесат механично при различни условия на живот.

Като казахте за липовия цвят. от години не пия такъв, защото видях как го събират. В родния ми град има страшно много липи, насадени по улиците. Та, лятно време цял катун роми направо чупят клоните на липите, събарят на земята и с метлите обират нападалата по пътното платно липа, барабар с прахоляка, фасовете и всякакви нечистотии. И всичко това в чувалите и бързат да предадат събраното на билкаря. Да не говорим какво ли има в този липов цвят, дето е расъл на улицата и е поел какво ли не от изгорелите газове от трафика! На мен ми се струва сто пъти по-вредно човек да си набере липов цвят насред мръсотията и смога на голям град, с всичките отрови в него, отколкото да не пие изобщо липов чай.

# 2 281
Проблема в БГ идва от друго, че има големи игри с вноса, там се внася практически всичко, на много ниска цена, с лошо качество.
Това убива БГ фермера, няма грам субсидиране и подпомагане за отглеждането на еко продукти и те са скъпи.
Като цяло БГ продукцията излиза по-скъпа .
 Отдруга страна няма никакъв контрол и малкото фермери се опитват да докарат цена колкото на вносното. А вносното идва на ниска цена, защото се фактурира на ниска цена, плаща се малко или никакво мито. И него никой не го знае как е произведено, дали е ГМО или не

Месо и мляко отдавна не се произвежда толкова, че да задоволи нуждите ни. Вече не само под формата на колбаси, а и на "прясно" месо (размразено предварително) си ядем брака на Полша примерно

Мляко няма, единични фирми успяват да пуснат малко чиста продукция, но на висока цена. Големите фирми са булшит, защото почти никоя няма собствена ферма, сбират мляко от дребни фермери в отделни райони. Всичко останало необходимо за изпълнение на заявките и договорите се докарва от сухо мляко и протеин.

# 2 282
  • София
В основата си, жизнената визия на Люлякови нощи може и да е правилна. Обаче така поднесена, с тон "аз върху моя си пиедестал" звучи малко назидателно и много нравоучително.
А аз като размахват пръст много се впечатлявам, само че не положително. Wink

Някой може ли да ми обясни как, в София, може да се набави чиста, изворна вода? Ама не да се мъкне в туби по трамваите от банята. Защото първо - кой съвременен човек, работещ и с деца може да се лъкатушка 2 часа в трамвая и второ - тези  5 или 10л туби са що годе чисти до третото използване. Колкото и да ги "плакнеш" няма как хубаво да ги измиеш отвътре. И какво, значи три пъти пълниш, после купуваш нови с минерална вода?  newsm78 Освен това, там водата е минерална, не може да се пие нон стоп от малки деца. Най-добре е изворна вода, но къде в София може да се набави такава? На колко км? И колко ще ти "стъпи", ако си я набавяш така, като сметнеш транспорта?

Всяка една от тези точки могат да се преразгледат на база българска реалност.
Не казвам, че няма приложими неща, но повечето или не са, или ако са - не е сигурно, че ще излязат кризисни. Защото аз много добре знам БИО щанда в магазина, ама не мога да давам по 3,50 за литър мляко всеки ден, уви. На бабите, които продават пред магазина не вярвам.  Naughty Яйца съм намерила откъде да набавям, от човек, но ето - сега лятото сменя кокошките. Ще има яйца чак на есен. Та 3 месеца ще си купувам като поп яйца от магазина, нямам избор.

# 2 283
Не ви прави чест, че нападнахте така Люлякови нощи.
Била дала линкове на фермерски пазари - ами, да, даде ги в отговор на заядлива, но за сметка на това дълбоко некомпетентна потребителка, която я питаше нещо от рода "на каква се правиш, че живееш здравословно, в страна, където всички са дебели."
: Joy Предполагам не говориш за мен?! Щото тя на мен ги даде, както я помолих (благодаря за което).

Люлякови нощи  живее много по-еко и по-правилно от мен, искам да се поуча и да приложа каквото мога от споделеното. Но и аз мисля, че положението в България е много различно - в момента съм си в България и виждам как наистина има хора, за които дори киселецът и влакът са лукс - отрепани от работа за 300лв в провинцията, с 0 лично време и ядящи каквото е на промоция за 2-3 лв на ден. Ужасно, това е криза - истинска.  Cry За тях съветите ти сигурно са неприложими, но за останалите - пишещите тук (защото който има нет, има и хляб и мляко) - има добри идеи. Аз лично си мия банята с гъбичка с хлябна сода, защото съм алергична към препарати. Лъска всичко с пакетче от 15ст., даже фугите. Просто инфо. Peace

# 2 284
  • София
Добре, не искате да се возите във влак, но нека сме честни и да
си признаем, че хората, които имат коли, не слизат от тях. Всички
живущи в София го виждат ежедневно това, нали?

А как да сляза бре драга ми София, като офисът ми е на 11 км от дома и всеки ден съм достоен наследник на Фитипалди, за да мога да си заведа детето и да си го взема от градината без да го намирам в районното???

Мноооооого лесно си отваряте устите, ама да се замислите - тц.

Драга ми Нана, мисленето вярвам не е приоритет само на някои богоизбрани съфорумки,
така че нека разговорите се водят с малко по-спокоен тон.

Спокоен тон може да има, когато не се обяснява колко мързеливи и прости сме, че не ходим пеша и не ядем киселец.

И съм съгласна с Андариел, че
Цитат
Все едно аз да отида в циганската махала или в едно крайно бедно село, дето нямат ток и да им обяснявам как е по-добре да си варят храната, вместо да я пържат, че консумацията на много хляб е вреднааа, при положение, че се радвата и като има хляб.

# 2 285
Ами така е, аз отдавна се дивях как може в тая тема да се обяснява как ядеш сирене от 8лв и си правиш каймата от свинско и телешко - което е пак поне 8лв килото. Криза де.

# 2 286
Ами, виж сега, скарахме се от момента, в който се започнаха поученията и обвиненията във вида "вие тровите децата си, мързеливи сте" и още в този дух! ...

Това за мързела май сме си го казвали и в други теми, но си бяхме само такива от Бг. Предполагам, че сега се получи такъв отпор, понеже жената не е в Бг, а пие вода от Фиджи и яде сьомга от Аляска.
Разбирам я и нея - шокиращо е да си дойдеш за 2-3 седмици в Бг, да отидеш на гости в някоя панелка и да видиш по една плазма във всяка стая, най-скъпите испански плочки в банята, кола на лизинг в калта пред входа, а стопанката да ти каже "в такава държава живеем, че нямаме пари за храна". Имайте предвид, че погледнато отвън навътре такива несъответствия в стандарта правят голямо впечатление, с това си обяснявам, че Люлякови нощи реагира така.

За липовия цвят съм съгласна.

...
 : Joy Предполагам не говориш за мен?! Щото тя на мен ги даде, както я помолих (благодаря за което).
...

Съвсем не. Друга потребителка беше, заяждаше се цяла събота и неделя.

Ето на този пост Люлякови нощи отговори с линковете - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=483780.msg15365243#msg15365243

# 2 287
Лично аз нямам сили да живея толкова еко. В смисъл трябва ми много време, което да отделя за намирането и самото закупуване на подобни продукти. Но пък никакви трудности нямах с това да "изчистя" менюто ни от доста излишни неща, не заради кризата, а заради здравето ни. Е, не са ми еко ни ябълките, ни яйцата, но поне не добавям към тях и още боклуци, както преди. Този компромисен вариант ме устройва в момента ...

П.П. Водата при нас е хубава на вкус, но какви точно са й качествата идея си нямам Rolling Eyes някой, ако има информация, нека даде. Родителите ми си наливат от Петрохан, за мен е рисковано обаче, ако някъде нагоре има умряло животно, не ми се мисли, а това е гора все пак, вероятността не е малка.

# 2 288
  • София
Ами, виж сега, всяко нещо може отстрани да изглежда като мързел. Ако някой по цял ден подпира дивана, вместо да си измие чиниите, това е откровен амързел. Или пак да подпира кревата и да чака майка му и баща му да го хранят, защото за него все няма достатъчно лека и суперплатена работа. Но да се обвинява в мързел човек, който не е готов да обикаля баирите за някакви треволяци или че не си пече хляба сам и не си подквасва сам млякото, това вече е прекалено! Аз мързелива ли съм, че си купувам хляба и млякото от магазина? Или че въпреки сандндвича, давам на детето си и джобни? Или че не си садя мерудията на терасата? Добре може да съм попресолила манджата, ама принципната ми позиция е ясна и не е лична.

# 2 289
  • София
Лично аз нямам сили да живея толкова еко. В смисъл трябва ми много време, което да отделя за намирането и самото закупуване на подобни продукти. Но пък никакви трудности нямах с това да "изчистя" менюто ни от доста излишни неща, не заради кризата, а заради здравето ни. Е, не са ми еко ни ябълките, ни яйцата, но поне не добавям към тях и още боклуци, както преди. Този компромисен вариант ме устройва в момента ...
Същото при нас. Контрол на риска. Не мога да го из4истя напълно, но поне го минимизирам.

И престанете ве4е с тоя глад и мизерия. Темата е, за да се у4им и да си даваме идеи, не да се "хвалим" кой по-силно го е ударила кризата.

# 2 290
# 2 291
Ми аз назад споделих какво евтино съм намерила, ама на кой му пука - вихри се спор сега за друго  Tired

# 2 292
Майка ми и баща ми имат вила в едно забутано селце...Минаването на кола през селото е събитие...Дори мобилните апарати нямат добър обхват. Само и единствено от там гарантирам,че ям еко-продукция. Родителите ми слагат тор, но по малко, и само 1 път в година. Става въпрос за изкуствена, защото с естествена я торят на няколко години. Ползват препарати против вредители....Просто и двамата са го казвали - за да произведат нещо, трябва да използват химия. Защото вече нито дъждовете са дъждове(да не дава Господ пък градушка да падне или киселинен дъжд,че тогава всичко отива на вятъра), нито почвата почва, нито семената - семена! Стремят се да си правят сами разсада, но се налага и да купуват. Изкарват разкошна продукция. С кеф готвя на село - от корена в тенджерата директно! Но.....това е един път в годината.....През останалото време съм на магазина.......

Дори и от селата вече не може да се гарантира,че продукцията е читава.....В наше село се броят на пръстите на едната ръка съвестните стопани, които си гледат животните и реколтата както трябва. Тъй като не гледаме животни, по един семеен повод се наложи да купим животно. Баща ми видя голям зор докато намери хубаво животно. Не искаше от много от хората на село да купи, защото знаеше как точно ги гледат. Същото е положението и с картофите, доматите, краставиците.....Хората на село не са богати и правят много компромиси - има някои, които дори ползват отпадни води за поливане. След това за каква чиста продукция ще говорим.....

Та...моето скромно мнение е,че еко продукция можеш да чакаш само ако единствено ти си си го посял и си го гледал. Всичко извън твоите врати е съмнително! Просто много се промени животът и гаранция и сигурност вече няма за нищо! Признавам си - за да живея добре със себе си - спрях да чета из основи всеки етикет и да му броя Е-тата......Като го ям - просто затварям очи и за да не гледам гадните Е-та......

Доколкото мога се стремя да имаме добри продукти на масата, ядем домашен хляб, децата ми си взимат домашно приготвени закуски за училище понякога(че то и мен ме стяга шапката), стремя се да има винаги домашно приготвена храна, но... какво от това???? За всичко изброено си трябва време. В момента съм си в къщи и мога да сготвя, но ако съм на работа с убийственото за всяка жена време от 8-17ч.? Готвенето просто ще е лукс. Защото умората ще се трупа бавно и сигурно. Винаги съм казвала - ние нямаме добра хранителна промишленост, която да улеснява работещата жена.

Домашната продукция и храна са скъпо удоволствие, което не всеки може да си позволи - не само като пари, но и като време, ангажираност и пр......Лично мое мнение, не ангажирам никой с него, по някакъв начин от 10-ина години сме попроменили храненето в къщи и това са моите наблюдения и моя опит. От позицията на човек, който живее в България.

При криза според мен човек прави винаги компромиси с нещо - храна, облекло, обувки, почивки, техника......Парите намаляват, а с това и потреблението или се свива, или човек се пренасочва към по-евтини стоки......Не може всичко да е жус!

# 2 293
Andariel, аз откровено си признавам, че съм мързелива  Whistling обаче купеният хляб вече не ми е вкусен, откакто ядох домашен. Сега, честно, въобще не усещам кога се прави, няколко мин. мачкане и готово, пък и занимание за детето, обича да прави различни форми Laughing в този случай по-ниската цена беше следствие, което е добре дошло  Hug

А за мерудия на терасата - много съм гнуслива, с развито въображение, в пръстта си представям едни охранени червеи  hahaha няма сила, която да ме накара да бръкна вътре  Embarassed Embarassed Embarassed добре, че е мъжът ми, та се съгласява да се занимава при засаждане, та завъртаме по няколко цветенца за красота. Обаче в едно от предаванията на Кандис Олсън такава красота точно за подправки сътвори, че направо съм се навила да правя нещо подобно, тя висяща градина направи, но при нас няма как, така че ще е нещо по-земно  Laughing в този случай полезността и спестяването пак ще е страничен ефект  Simple Smile

# 2 294
Мерудия за красота ли  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт