Хитрини за справяне в кризата?

  • 216 232
  • 2 974
  •   1
Отговори
# 2 325
  • Мнения: 3 326
Роси, моля те - ще разкажеш ли подробно за маслото? Много ми стана интересно - аз имам възможност да купувам истинско мляко...

Клеми, в ТСМ има по 50 лева - имаше няколко теми по въпроса. Казаха, че си заслужавало. Аз моята я спечелих на томбола bowuu от брашната на Техра, защото месех на ръка от тях Laughing.

# 2 326
  • Мнения: 1 174
Ама то и аз нямам хлебопекарна, ма си я мечтая  Crazy
Биене на масло - сварено прясно мляко, обира се каймака и се сипва в чашата на миксера, долива се студена вода толкова колкото е каймака горе долу и се бърка с бъркалките на миксера около 3-4 минути на най - слабата степен, маслото първо става на малки парченца, накрая се стяга на една голяма буца в средата, а отстрани остава някаква бистра смесица от вода и мляко. Неудобното е, че всичкото масло е по  бъркалките на миксера и трябва с малка лъжичка да се обере примерно /или с пръст  Mr. Green/.
Колкото по - маслено млякото, толкова повече масло, аз от 2 литра мляко изкарвам около 50-60грама масло на око го меря.

# 2 327
  • София
  • Мнения: 10 212
Не съм Роси,но правя масло от много време и бих могла да споделя .
Сварявате млякото и го оставяте да изстине.След като изстине обирате каймака.Добре е да се охлади в хладилника.Даже аз го замразявам във фризера и събирам каймака от няколко поредни варенета на мляко.Та,охладения каймак го слагам в шейкъра на робота,сипвам малко студена вода и пускам шейкъра.След няколко минути се отделя маслото по стените на шейкъра.Събирам маслото от стените и го прецеждам през тензух или цедка.И маслото е готово.
А,Роси е писала преди мен.Ами ето ви две технологии-с миксер или с шейкър.

# 2 328
  • Мнения: 1 174
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=375267.0
Ей тука има много писано, пък гледам Валенцето е писала другия начин
Аз всяка седмица си вземам по 2 литра прясно мляко домашно и 1 литър квася, другия на разни кремчета, за юфка примерно или извара правя, но винаги първо каймака на масло.

# 2 329
  • София
  • Мнения: 3 195
Наваксах ви в четенето. Мерси за идеите за сиропите.  Laughing

# 2 330
  • Мнения: 884
Аз пък-благдаря за технологията за масло. Купувам всяка седмица по няколко литра домашно и до сега съм хвърляла каймака Embarassed.

# 2 331
  • Мнения: 11 607
За хлебопекарните....От четвъртък има промоции на 2 вида хлебопечки. Едната е с 1 бъркалка и струва около 95лв. Другата е за около 130 лв. мисля,че бе, с 2 бъркалки - лично аз бих избрала втората - събира и много, и малко.......

Искам и аз домашно масло.......

# 2 332
  • Мнения: 4 560
Или големи парчета чисто нов плат-с хубава дантела стават чудесни  покривки за хранене-моята маса е огромна, а десеттина лв за нова покривка ми са много /мушами не ползваме/. А покривките и салфетките за хранене са ми болно място-вечно някой разлял, капнал, изцапал, и много бързо се захабяват.
Сложете върху масата стъкло.
Взимаш размерите на масата,отиваш на стъклар,даваш размерите,казваш колко см да е дебело стъклото,избираш го прозрачно и го слагаш върху покривката/мушамата. Wink

# 2 333
  • Мнения: 7 947
Аз ли нещо не разбирам, но криза май гони хората, които нямат достатъчно средства. Та за какви покупки на уреди говорите, без които спокойно може  Thinking

# 2 334
  • София
  • Мнения: 3 195
viliko, идеята е, че като вложиш пари за хлебопекарна, хляба, който после ще си печеш вкъщи, ще ти излиза по-евтин. Така машината не само, че ще се изплати, но и ще си на далавера после. А и по-вкусен е хляба така, твърдят тук.

# 2 335
  • Мнения: 4 018
В Метро има промоция до 30.06- хлебопакарна Аляска и кухненска везна за 95.99лв.

# 2 336
  • София
  • Мнения: 7 467
По принцип, за да я изплатиш би трябвало да правиш всеки ден в продължение на една година хляб. По моите сметки, освен ако не я вземеш на далавера за 50лв.  Grinning Защото той излиза по-евтин, но не чак без пари.  
По-скоро идеята на машината да ядеш хляб, в който знаеш какво има.  Peace

# 2 337
  • Мнения: 884
Или големи парчета чисто нов плат-с хубава дантела стават чудесни  покривки за хранене-моята маса е огромна, а десеттина лв за нова покривка ми са много /мушами не ползваме/. А покривките и салфетките за хранене са ми болно място-вечно някой разлял, капнал, изцапал, и много бързо се захабяват.
Сложете върху масата стъкло.
Взимаш размерите на масата,отиваш на стъклар,даваш размерите,казваш колко см да е дебело стъклото,избираш го прозрачно и го слагаш върху покривката/мушамата. Wink
Тя е стъклена масата, т.е. плотът на самата маса е стъкло, ама на мен някак не ми е комфортно да се храним направо върху стъклото, а и го пазя от драскане и захабяване.
http://media.snimka.bg/0476/007207266.jpg
 Вилико, тук май си права. Но май за различните хора понятието "нямам"  има различен смисъл. Ние нямаме постоянен месечен доход. Когато "нямаме"-наистина нямаме.Изключвам два от трите НЕТ-а, стоим си у дома т.н., как да извадя в такъв момент 100лв за домакински уред?!
Имам хлебопикарна-подарък ми е , ползвам я ежедневно, но близък за мен човек знаеше колко много искам да имам, аз не можах да отделя средства .

# 2 338
  • Мнения: 7 947
viliko, идеята е, че като вложиш пари за хлебопекарна, хляба, който после ще си печеш вкъщи, ще ти излиза по-евтин. Така машината не само, че ще се изплати, но и ще си на далавера после. А и по-вкусен е хляба така, твърдят тук.
Ако имам 100лв свободни - въобще няма да търся евтини продукти, а ще си купя по-скъпи и по - хубави. Ама не и пекарна. Не и миялна. Не и ЛСД. Въпрос на приоритети.

# 2 339
  • Мнения: 50 645
Добре де, защо след всеки съвет се коментира по 2-3 страници?!
Никой не ви опира нож в гърлото за пекарна, евтин прах за пране или магазин, от който да пазарувате
Темата стана досадна за мен, защото отварям с надеждата за нова идея, а не намирам такива

Общи условия

Активация на акаунт