Туберкулоза и бременност

• 4 551
  • 7
  •   1
Отговори
Бременна съм в 19 г.с. Късно снощи разбрах, че във фирмата в която работя има болна от туберкулоза. Много се стреснах, защото съм контактувала с това лице. Какво следва да направя сега защото знам че туберкулозата поразява тези които са със слаба имунна система, а на бременните жени имунната система отслабва заради бременността.

Последна редакция: сб, 20 мар 2010, 07:29 от Kati_Skarlet

# 1
...Какво следва да направя ....

Да се консултираш веднага с наблюдаващият те АГ. Той ще ти каже какво следва оттук-нататък.

# 2
Консултирай се с АГ, той ще ти даде направление за нужните изследвания.
За да те успокоя ще ти кажа, че преди известно време в БТВ репортерите имаше тема за болните от туберкулоза. Даваха интервюта с болни жени и ми направи впечатление че едната беше в напреднала бременност. Това ме води на мисълта, че дори да си заразена можеш спокойно да си износиш бебето.
Дано притесненията ти се окажат неоснователни. Hug

# 3
 Wink Не се притеснявай, туберкулозата не е чак толкова заразна ... даже вероятността да нямаш имунитет е твърде малка. Няма смисъл да тичаш из лекари и да се притесняваш, просто следващия път на консултацията информирай лекаря, че си била в контакт.

# 4
Бременна съм в 19 г.с. Късно снощи разбрах, че във фирмата в която работя има болна от туберкулоза. Много се стреснах, защото съм контактувала с това лице. Какво следва да направя сега защото знам че туберкулозата поразява тези които са със слаба имунна система, а на бременните жени имунната система отслабва заради бременността.

Не се притеснявай. Мога да ти кажа как процедираха в Канада, в болницата, в която работех като имаше такъв случай. От отдела за здравето на персонала, казаха, че туберкулозата се предава всъщност доста трудно ако си била на повече от метър от болния. Спряха достъпа на човека, който беше болен, докато не се оправи и казаха да персонала да наблюдава за симптоми, но никакви мерки конкретно не са взимали. Просто спокойно наблюдавай здравето си и не се притеснявай излишно. Ако има и най-малък признак за проблем, разбира се, веднага отиваш на лекар, но за сега няма нужда от притеснение.  Peace

# 5
 Нищо тревожно няма. Туберкулозния бацил е навсякъде около нас,но причинява болест само по изключение при компрометирана имунна система. Бременей си спокойно,но все пак информирай лекаря си.

# 6
Съвет от една препатила, моя съвет е да уведомиш наблюдаващият те лекар и предвид състоянието в което си не могат нито да ти бият манту, нито е желателно да ти правят снимка на белите дробове, единственото което е безопасно за теб и за плода е да ти направят кръвни изследвания  и от показателите на хемоглобина да преценят дали протича инфекция в организма ти, ако много настояват да ти правят снимка изборът е твой, но знаеш че не много полезно. А иначе туберкулозата не е чак толкова заразна аз съм я преболедувала пред 3 години работех с още около 30-40 човека и никой нито във фирмата нито приятелки дори мъжа ми с който сме ползвали общи прибори не се разболя, а горепосочените изследвания са ти абсолютно безплатни и могат да ти ги направят както в АГ така и в диспансера в който е регистрирана приятелката ти. Не се плаши, а се прегледай за твое успокоение

# 7
Благодаря на всички за вниманието и отговорите. Определено ме успокоихте и ще изчакам понеделник за да уведомя лекаря си.

Общи условия

Активация на акаунт