От каква възраст следва да спазват децата етикет

• 10 295
  • 252
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Андрагогика липсва на мнозина, не само на учителите. Прощавайте, но такива са наблюденията ми. Не може да не се разграничават проблемните зони на децата от тяхното възпитание, да не говорим за "етикета". Не разбирате ли, че вторачването в мнението на другите, които и да са тези други, страха, че ще помислят нещо лошо за възпитанието на децата и начина, по който спазват етикета и много други неща водят до тежки патологии у децата. Те стават зависими от чуждото мнение, прекалено податливи на външно въздействие и като пораснат ще можем само да се молим да не попаднат в лоша компания, в която автоматично да спазват лошия етикет. Хубаво е човек да бъде възпитан, хубаво е да знае, че в Китай е нужно да се оригне след вечеря, а у нас не, но дали 6 годишното гледа в очите всеки път, когато поздравява- нека не издребняваме, а да потърсим проблема му.

# 76
А, значи било сериозен проблем, ако детето не гледа в очите  ooooh!

# 77
Иначе си е факт, че детето ако се срамува - не поздравява!

Да, това е факт. Но също така е факт, че ако възрастните около това дете са достатъчно разумни, те биха могли да го предразположат така, че то да не се срамува.
Едно дете, което е пресирано  от една страна с "ама кажи ми как се казваш, кажи де, не можеш ли да говориш" и от друга с "отговори на леличката де, ама какво ти става днес, дръж се възпитано", не само, че ще си забрави името, ами може и в истерия да изпадне. Това не е възпитание - това е малтретиране. Повечето деца на възраст 2-4 години реагират най-добре, ако им се даде малко време - човек трябва да им се усмихне, да им даде време да го огледат и да видят, че родителите му са добре настроени към дадения човек (защото децата следят и това) и едва тогава да ги заприказва, като при това пак не трябва да очаква веднага да получи отговор. Аз мисля, че доброто възпитание е двупосочно - за да получиш добри обноски и възпитано отношение, трябва първо да ги покажеш. Тук не става въпрос само аз като родител да ги показвам на своето дете, а трябва да ги показвам и към децата на другите, защото децата получават немалка част от възпитанието си и чрез общуване с външни хора. А за мен самата да притискаш от позицията на по-силния и по-големия ни най-малко не е възпитано. Това, мисля, се отнася и до по-големи деца - даже и да са в период на отрицание, та наблюдават, запомнят и си правят изводи кое поведение се оценява положително и кое поведение е неприятно за околните. Затова е много важно да се набляга на положителното поведение въобще в присъствието на деца, независимо дали са ваши или не и независимо дали си мислите, че ви чуват или не - чуват ви прекрасно и "абе простак, къде вървиш" ще се чуе на подходящото място, в подходущия момент, но от неподходящата уста на тригодишната ви радост.

# 78
Така де, трябва им време - ето защо не можем да очакваме да поздравяват с разум така, както ние - този, когото преценим на момента  Peace

# 79
  • Гърция
Ескарина, всичко, което си написала в последния си пост, аз съм го казала в едно изречение Wink. На нито един учител в началното училище не му влиза в задълженията да създава елементарни навици и да учи децата на елементарен етикет, а темата на разговора е точно в това. Детето на авторката на темата няма проблем с общуването, който се нуждае от намесата на специалист (моето впечатление е такова). Тези специалисти не са и началните учители Peace.

# 80
Бояна, не знам дали визираш мен, но смятам, че поне с това засега се справям успешно-децата ми не са зависими от чуждото мнение,нито пресирани да се държат насила възпитано от нас като родители, страхувам се обаче да не изпадна в другата крайност, затова и пуснах темата.Явно съм сгрешила, че се разсърдих на Ния, но се случи за първи път и едва ли толкова я е травмирало.Вуйчо ми е разкошен човек, аз много го обичам, затова и реагирах емоционално, нацупих се,че не му е казала "чао" човешки.
 Има една опастност при отглеждането на две деца-постоянно голямото ти се струва наистина зряло, готово за много неща,сравнено с малкото...не се срамувам да попитам как е при другите деца на тази възраст и да си направя изводите...може би трябваше да пусна темата в родени 2004, поне със сигурност щях да избягна мъдрите наставления на Андариел.

Относно престореното любезничене- вярвам, че във всеки човек има частица от Бог, никой не е над останалите, нито под тях, в този дух възпитавам и децата си, така че се надявам в поздрава към околните един прекрасен ден тя да вложи това,което и аз Simple Smile

# 81
  • София
Хубава работа, Били! Като не ти харесва това, което пиша не го чети! Ама да ме изкарваш виновна за своите се грешки, моля, моля, не си познала! Аз проблем с възпитанието на моите деца нямам - в общи линии знаят кога как да се държат. Не е въпросът в моите мъдри наставления, а в това какво лъсва в поведението на децата. Аз с нищо не съм те обидила. Ти просто не можеш да понесеш различно мнение, особено за своите си постъпки! Продължавай да четеш Додсън, точно по мярка ти е! После ще пуснеш някоя друга тема, водена от мъдрите му мисли! В родените през `04 щяха да те успокояват колко правилно си постъпила и как детето самичко ще се оправи. Самият факт, че пускаш тема в общия раздел говори, че усещаш, че нещо не е наред.

# 82
Dyщеря ни е родена през 04.
Имаме други представи за възпитание,за нас не е примливо дете да се "срамува" от баба си,търсим си нашите си грешки овреме като избягваме да слагаме етикети които не само че не помагат на крайния резултат,а и втълпяват на самото дете ненужни рамки, в които зорлем се натиква,само  и само да е не "разочарова". Зловещо се изпоскарах с учителка на ния к я завела в горен клас и и обяснила какво да прави ако е е срамежлива. Идва детето и ми казва "ти знаеш ли че съм срамежлива"."Бре - казвам - не,не знаех,а ти откъде знаеш?". Всеки си избира как да се грижи за децата си,но грубост и невъзпитание се отглеждат,точно както и обратното. Разбира се че грешим непрестанно като родители,важното е да се тьрсят решения, което и авторката прави.

Последна редакция: вт, 23 мар 2010, 19:11 от anette1104

# 83
Дами, вие не сте ли ходили във Франция, бе, всеки уважаващ себе си французин си бърка в носа, и то на обществени места. Това е то френски етикет!

Иначе по темата - според мен не е хубаво за децата да ги насилваме да бъдат учтиви. Ако живеят в една учтива и възпитана среда, по някое време попиват. Моето е още малко, но също е от срамежливите и поздравява, само ако е на кеф и не му се е навряла някоя лелка в носа да го пита как се казва и на колко годинки е. В такива случаи реагира с рев и аз не съм склонна да отдавам това на лошо възпитание.

# 84
  • София
Дами, вие не сте ли ходили във Франция, бе, всеки уважаващ себе си французин си бърка в носа, и то на обществени места. Това е то френски етикет!

Интересна гледна точка. Кажи къде точно си била, когато си ходила във Франция.

Бояна, не знам дали визираш мен, но смятам, че поне с това засега се справям успешно-децата ми не са зависими от чуждото мнение,нито пресирани да се държат насила възпитано от нас като родители, страхувам се обаче да не изпадна в другата крайност, затова и пуснах темата.Явно съм сгрешила, че се разсърдих на Ния, но се случи за първи път и едва ли толкова я е травмирало.Вуйчо ми е разкошен човек, аз много го обичам, затова и реагирах емоционално, нацупих се,че не му е казала "чао" човешки.
Не, не визирах теб, но не си ме разбрала, та да дообясня. Децата трябва да бъдат учени да се държат културно, но последният мотив е мнението на другите за нас като родители. Вуйчо ти, щом е свестен човек, ще разбере, че детето не влага нещо лично, че в момента не е в настроение и прочее. А и детето не е длъжно да го намира за свестен, но ще трябва да се научи ако има недоволство да го изрази цивилизовано, а не с пренебрежение.  Явно ти и се сърдиш, когато нещо не и харесва и тя прави същото, но с вуйчото. Децата неотклонно следват нашият модел на поведение, но и го прилагат по тяхно усмотрение. Иначе, възпитаните хора се справят по- лесно в общуването, защото етикета дава изход от повечето неприятни ситуации и този изход не съдържа агресия, т.е. не натоварва излишно нито една страните в общуването.
Разбира се това е само моето мнение по твоя преразказ, а не обективна оценка на ситуацията. При всички случаи примера на едно зряло поведение от страна на родителите възпитава същото и у децата. За съжаление и на нас понякога е по- лесно просто да се нацупим и разсърдим вместо с думи да кажем какво не ни харесва в ситуацията, в отношението на другите към нас и прочее.

# 85
Бояна, наблюденията са ми основно върху парижани, но познавам и други елементи от различни места във Франция, които така си ровят в носа, че сигурно дупки си пробиват. Казах го в кръга на шегата /не ми работят емотиконите, да набуча няколко нахилени човечета/, но си е факт. Етикетът е относително понятие.

Иначе силно одобрявам изказванията ти в тази тема!

# 86
  • София
Както пише и в определението на това що е то етикет, това са правилата на всяка и определена социална прослойка. Може за една прослойка да е нормално бъркането в носа, а в друга да не е. За мен поне не е п риемливо някой да си бърка в носа публично, независимо дали е парижанин или китаец.

# 87

Питането ми е-закъсняла ли съм, подранила ли съм...

Ами в твоя случай единственото което можеш да направиш е да се държиш по-строго, ако искаш да го въвеждаш този етикет, де  Laughing Другият вариянт е да намериш някой, който й харесва и на който да подражава - така ще е най-лесно да се възприеме начинът на поведение. Примерно, ако харесвате принцеси обясняваш че принцесите поздравяват, учтиви се и т.п.  Laughing Особено ако гледате някое филмче и коментирате поведението на героите  Peace
Но въобще не е задължително да сте перфектни по отношение етикета, на тази възраст. Има и "дръпнати" деца, които порастват и стават много финни дами, като достигнат възрастта, когато могат да проумеят за какво всъщност става въпрос  Flutter

# 88
Както пише и в определението на това що е то етикет, това са правилата на всяка и определена социална прослойка. Може за една прослойка да е нормално бъркането в носа, а в друга да не е. За мен поне не е п риемливо някой да си бърка в носа публично, независимо дали е парижанин или китаец.

Да ама ако беше израснала в Париж и ти щеше да си бъркаш в носа и това нямаше да ти прави впечатление. В Чехия и Словакия /мисля, че и в Германия/, например, няма нищо срамно в това да си секнеш носа шумно и страстно на обществени места. Виждала съм всякакви хора, които като ги напъне, вадят кърпичката и си прочистват носа от сърце. Те, например, ни се чудят как може само да си забърсваме носа и да не го издухаме. Това прави ли ги невъзпитани? От маниерите им на поведение, има какво да научим. Според мен едно е да спазваш определени норми на приличие /които наистина варират спрямо прослойка, местоживеене и пр./, друго е да имаш поведенческа култура, да можеш да общуваш и да знаеш как да се държиш в различните ситуации.
Хайде, сега и на мен ми отнеси главата!   Simple Smile Шегувам се, разбира се! Тонът ти е много остър на моменти, но като цяло си ми симпатична доста! Simple Smile

# 89
  • София
Абе, хайде, стига сте гледали работническата класа! "Онези" парижани и немци са от най-ниските социални слоеве! Ние трябва да сме по-така, ако искаме да вървем напред. Да не се опрадаваме с чуждата простотия. ТОва, че е вносна не я прави по-малко неприятна!  Laughing Wink

Ами, остър ще е! Като ме ядосват! Хем рИвЪт, че се притесняват, хем после като някой им каже, че са закъсналя, сърдят се! Наистина понякога си мисля, че съм попаднала в кокошарник.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт