От каква възраст следва да спазват децата етикет

• 10 258
  • 252
  •   1
Отговори
# 195
Анет - това вече е прекалено пък за моето семейство.

в горното не се съмняваме въобще   Joy
 а "твоя", предполагам е съпруга ти  Joy Joy

Ааааах тиииии, beautiful mind! Никога не ме разочароваш  Peace

# 196
Няма възраст, всичко си е до възпитание, темперамент на детето и най-вече от личния пример на родителите. Все пак хората са го казали , важно е да не му липсват" първите седем години"

# 197
  • София
Анет - това вече е прекалено пък за моето семейство.

в горното не се съмняваме въобще   Joy
 а "твоя", предполагам е съпруга ти  Joy Joy

Ааааах тиииии, beautiful mind! Никога не ме разочароваш  Peace

Надявам се Вилико да е разбрала какво искаш да кажеш, понеже аз, честно казано, не успях...

# 198
Ескарина, Ния и с другите деца е такава, абсурд е да отиде и да заговори някого първа.Мисля си(след разговор със сестра ми, на която дъщеря ми много прилича), че просто много се срамува, но я е срам и от самия срам  Laughing...затова и се опитва да го скрие.Знам, че една консултация с психолог би помогнала, просто ьивеем в малък град, където подобни специалисти почти няма и ми е трудно някак да се доверя. Парадоксът е, че в областта, в която работя съм много търсена от родители с малки деца, защото се сработваме много бързо и лесно, а с моето дете не мога да намеря верния път Sad
Били, значи проблемът е точно какъвто предположих. Намери книгата, която ти дава Анет, ако искаш консултирай се с психоложката във форума, но аз от личен опит ти казвам, че по-честите контакти с хора в един момент оправят срамежливостта. Колкото повече се налага да говори с непознати хора, толкова по-малък проблем ще й е да поздравява.

# 199

Това ми звучи като директен превод от чужд език, толкова е нетипично за българския изказ  Stop  

Уважавам стремежът ти за вежливост, но все пак много по-естествено на българскизвучи израз като "били ми подала чаша вода" или "може ли една чаша вода". Все пак това са изкази, които циркулират в употреба.

Но пък ситуацията е напълно разбираема, все пак цяло поколение израстна (след 1989г) без елементарно понятие за вежливост, и няма вече откъде да се копира поведение или да се чуят изрази  Tired

Peace

Достатъчно близки сме, че да се държим неформално.  Виж, с други хора вече нещата стоят по-различно.

Е това вече не го споделям - вкъщи да общуваме като неандерталци  Laughing Не виждам защо да не сме учтиви с близки хора  bowuu Нима няма да ти е по-приятно да чуеш "би ли ми подала каничката с кафе" отколкото "дай пиячката, ма!"  Mr. Green

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 23:09 от Кремче Ванилия

# 200
  • София
Защо залиташ в крайности? Кой е казал, че ако не си казваме постоянно "моля и благодаря" общуваме като неандерталци? Как си го представяш, ръмжим си и замахваме с бухалките? Ти всеки път ли казваш на мъжа си "моля, подай ми водата"?  Ако за теб "подай ми кафето" казано с мек тон , равносилно на "подай ми пиячката, ма" вече е друга работа.
Чудя се, нарчно ли се заяждаш, или просто ти се получава без усилие?

# 201

Това ми звучи като директен превод от чужд език, толкова е нетипично за българския изказ  Stop  

ама хит след хит просто  Joy Joy Joy
аааааааааааааааа   newsm62
темата стана хубава почти колкото тази за "пиленцето"

# 202
  • София

ама хит след хит просто  Joy Joy Joy
аааааааааааааааа   newsm62
темата стана хубава почти колкото тази за "пиленцето"
Смееш се, но е истина.  "Искам вода, моля"  е абсурдно изречение. В първата част ни информираш, че искаш вода, а "моля" какво общо има с тази информация? Молбата, обичайно, се отправя в друг ред: "Би ли ми подал водата, ако обичаш" или "Моля те, налей ми/дай ми/ ми вода".

# 203
дали не преигравате, а?

# 204
  • София
дали не преигравате, а?
Изказах мнение. На какво дължа този въпрос, зад който е скрита обида?

# 205
Бояна Ламбер, никога не съм се замисляла че тази конструкция е грешна. Превеждам буквално от англ.к им е основен език,а това с ИСКАМ ме довежда до лудост,та му лепваме МОЛЯ в опит за възпитност. Инак и посочените от теб фрази целим, откакто "не чувам" ИСКАМ ВОДА все по-често ни се връща цяло смислено изречение (мога ли да получа вода,моля-пак превод),но си иска още бачкане.
За жалост казаното за след 1989 е печално вярно,което още по-ожесточава моята лична семейна битка за вежливост.

# 206
Вероятно ще ни изтрият като спам, но.... сто часа е, пиша жалба а не ми се работи ...

Боряна, не изказвате мнение, а давате оценка. Образована жена сте, знаете разликата. От кой отблясък на зададения от мен въпрос съзряхте обида - не ми е понятно.

Чистосърдечно ви казвам, харесвам постове ви като цяло, но много насериозно се възприемате... тук нивото е такова, че да се откроиш като интелигентен, образован и цивилизован човек, никак, ама никак не е трудно, лесно е да си повярваш ...

В къщи често използваме точно тази конструкция по една много проста причина, когато Нико иска вода, често казва "Искам вода" и понеже се случва да забрави, аз лепвам отзад "моооооля".  Не е фатално  Laughing. Предпочитам това зло, пред това да говори граматически правилно, но да изпуска моля  Peace

Последна редакция: пт, 26 мар 2010, 00:40 от Fussii

# 207
  • София
anette1104 и аз гледам двуезично дете и мога да си представя, че битката за отделяне на двата езика един от друг е с приоритет пред битката за вежливост. Wink Не си го слагай на сърцето, децата ще бъдат вежливи щом родителите им са такива. Ще минат и през фази, които ще ни карат да се съмняваме в това, но не случайно е станало клише "първите седем години". Тези неща се усвояват в семейството и преди тази тема не съм се замисляла за тях като за потенциален проблем. Поне не познавам някой, който да е имал реален такъв. С уговорката, че повечето родители на истински невъзпитани деца не виждат проблем в поведението им.

Чистосърдечно ви казвам, харесвам постове ви като цяло, но много насериозно се възприемате... тук нивото е такова, че да се откроиш като интелигентен, образован и цивилизован човек, никак, ама никак не е трудно, лесно е да си повярваш ...
Чуждото мнение и оценка за мен въобще не ме вълнуват нито в позитивен, нито в негативен план. Дали съм се откроила, тук или другаде и като каква също е извън полето на интересите ми. За радост ми е пределно ясно, че хората виждат в другите само себе си, в едни проблемите си, в други ... проблемите си. И не е необходимо да си говорим на вие, освен ако вие нямате такава потребност.

# 208
Не виждам смисъл да учиш детето на неправилен или измислен български - не го учиш на неправилен или измислен английски, нали  Peace

# 209
Не виждам смисъл да учиш детето на неправилен или измислен български - не го учиш на неправилен или измислен английски, нали  Peace
Превеждам за целта на разговора тук,децата говорят и ИСКАТ на английски Laughing,аз лепя "моля"(на англ),което също не прави изказът много правилен честно казано.  На бг сме много далеч от подобни фрази за жалост,макс до к го докарваме е "аз може ли малко вода?" или "моля,вода". Изобщо не е идеално и без грешка,на нито един език, и във всяка ситуация,опитвах се да кажа от маса страници насам че изисква много повторение и постоянност и резултатите пак не рядко ме мятат в тиха гневност.

Общи условия

Активация на акаунт