От каква възраст следва да спазват децата етикет

• 10 259
  • 252
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Не говорим за "искам", не говорим и за "моля", ей така по принцип. Става дума за поздравяването на непознати и малко познати хора. Упорито държат някои да не правят  разлика и да го сравняват с миенето на зъби.  Grinning

Ами... ние с теб говорим за една и съща ситуация.
Може би не всички останали участници в разговора са на същата тема...

# 181
  • София
Хм, между другото сина ми не казва Чао тогава, когато съжалява, че си тръгва и не иска - визирам от баба си и от вуйчо си. Просто гледа надолу и подсмърча леко, като нарочно мълчи. Един вид протест, че не става неговото.
Да, така прави и моя син, когато не иска "хубавото" да свърши. Обаче прави така и когато му е писнало да чака "лошото" да свърши Wink.

Ама сигурно го прави с различни изражения...

Чека,рабира се че не визирам бебе което не говори Laughing Както казах по-горе обаче дете к може да каже "искам",може да каже и "моля". Колкото до обстоятелствата-има изключения,естествено. Ако дете има "stranger anxiety" от баба си (според зададената тема) мисля че обсъждането не е за тук.

Значи приемаш, че не бива да се очаква, камо ли изисква от дете да каже "моля" на човек, на когото не би казало по своя инициатива "искам"?
понеже, общо взето, това изчерпва, мисля, нашата теза...

# 182
Чека,някои разбират какво казваш Laughing Други споделят каква е крайния резултат, който целят и подкрепят с примери колко това съвсем не  става до днес до утре. За мен обаче е факт,поздравявам без да мисля точно както си мия и зъбите.така е от поне прогимназия ако помня правилно,това бих искала да постигна и с децата някой ден,но подготовката до този миг един е доста интензивна..

# 183
Искам изразява първична потребност, моля е израз на други насочености. Нищо общо.

# 184
  • София
Искам изразява първична потребност, моля е израз на други насочености. Нищо общо.

Да... но срамежливите деца не биха казали и "искам" на непознати или далечни познати... дори и да имат остра нужда от нещо - вкл. и вода, дори и силно да копнеят за нещо.
Ще разрешим ли на тези деца да не са длъжни да заговарят първи въпросните личности, нито да казват "моля" или дори "довиждане" - още повече, че те, навярно, се надяват да не го видят повече този човек, за да не им се налага да се мъчат отново... та би било чисто лицемерие...

# 185
"Искам вода" в нашия дом не води до никаква ответна реакция от никого.
"Искам вода, моля" обаче  води до подаване на чаша в вода.
Общото е с темата за елемент.възпитание (довиждане на баба),изразяващо се по подобен начин, която според мен се обсъжда.

# 186
Кати - нищо не разбрах от второто изречение  newsm78

Анет - това вече е прекалено пък за моето семейство. Няма общо с елементарното възпитание.

# 187
  • София
Кати - нищо не разбрах от второто изречение  newsm78

Анет - това вече е прекалено пък за моето семейство. Няма общо с елементарното възпитание.

Демек може ли да не им се налага да молят хора, от които не биха поискали?..

Прочее, подобно отношение (Анет) говори за липса на възпитание... интересен обрат, нали? Има ли обстоятелства, при които имаме право да игнорираме хора, които ни говорят? И кой определя кои са въпросните обстоятелства?
Дали пък според детето, отказващо да поздрави, то няма основания за това си поведение? На теб не ти харесва отношението на искащия вода... а дали пък е възможно детето да не харесва отношението на онзи, когото не поздравява в дадения - или предхождащ го - момент?

За протокола, у дома никой никого не дресира (описаното отношение е именно дресировка). Аз циркови животни не гледам. Дори когато имах куче, не съм го дресирала по толкова жесток и безсърдечен начин.

Игнорирането е сред най- противните неща, които човек може да причини на детето си... или на когото и да е изобщо.

# 188
Viliko и Катя - това, че "моля" е прекалено за вашите семейства подчертава защо не трябва да се разчита на "обществото" да научи децата как да се държат, а това се прави от собствените им родители и семейства, колкото по-рано, толкова по-добре.

От английската детска градина и на вас щяха да ви направят забележка Mr. Green

# 189
Да, вие в Лондон казвайте Моля на всяка втора реплика - също така Да ви е сладко, Срамота е, Какво ще кажат хората  Joy
А вечер като си лягате с твоя - молиш ли му се пак  Thinking

# 190
katiABV ,аз споделих как седят нещата в нашия дом и как ние се справяме  с ученето на обноски,изобщо не претендирам че това е "правилно" или общовалидно,всеки му намира колая ако му е важно. Кой как нарича описаната стратегия (това е 2ра степен м-у другото след години поправяне на иаречения Laughing)  ме вълнува много слабо,важното е че децата ни се държат добре,приемани и търсени са от връстниците им, родители ги канят на гости от много дребна възраст без притеснения и със самочувствие минават през деня си.
Сега разбирам защо темата така се разми=това което аз намирам за елементарно възпитание и се паля  ooooh!,явно съвсем не е така за редица хора.
*
Били--потърси книгата к споменах ако искаш,страхотно весело е написана

# 191
  • София
И ние вкъщи не се молим и благодарим постоянно, стига тонът да е достатъчно учтив. Достатъчно близки сме, че да се държим неформално.  Виж, с други хора вече нещата стоят по-различно.

# 192
А и да си кажа, нещо май нещо вече не ми се играе. Имам други неща на ума си, други ангажименти и се радвам, че децата растат, защото ми е много по-лесно да общувам с тях.
.... това е друг въпрос. Ама на мен ми се играе и винаги е било така ... дано сина ми не ме отсвири скоро, засега чудесно се забавляваме двамата. Даже скоро разказвах на моя приятелка колко е хубаво че пак се върнах в страната на чудесата - навред вълшебници и чародейства ....

Искрено ти завиждам за тази способност!На мен никога не ми се играело, в смисъл разни ролеви игри и измислици, не ми стига нито фантазия, нито ентусиазъм EmbarassedВ тая страна на вълшебници и чародейства пък сякаш никога не съм била.Сигурна съм, че на игра всичко става лесно, просто аз не мога, може би и Ния затова е прекалено...как да кажа-заземена може би.

Ескарина, Ния и с другите деца е такава, абсурд е да отиде и да заговори някого първа.Мисля си(след разговор със сестра ми, на която дъщеря ми много прилича), че просто много се срамува, но я е срам и от самия срам  Laughing...затова и се опитва да го скрие.Знам, че една консултация с психолог би помогнала, просто ьивеем в малък град, където подобни специалисти почти няма и ми е трудно някак да се доверя. Парадоксът е, че в областта, в която работя съм много търсена от родители с малки деца, защото се сработваме много бързо и лесно, а с моето дете не мога да намеря верния път Sad

Анет, не видях заглавие и автор, да не съм се объркала newsm78 Повтори, ако обичаш!

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 17:55 от Bili

# 193
Били
Чудесна детска книга по темата-  Как да отговоря на  Ева Яниковски
http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=3213

# 194
  • София
Ооо, да, зная я тази книжка! Моите я имат и много се забавляваха да я четат преди години. Много приятно и леко написана.

Общи условия

Активация на акаунт