Топли слънчеви лъчи огряват нашите канадски ширини - 41

• 34 498
  • 733
  •   1
Отговори
# 510
  • Канада
Аз написах БГ имената на отделен лист,не съм полпълвала същия формуляр,но с БГ имената.Вече два пъти така го правя и не сме имали проблеми .

# 511
  Благодаря на zana333 и dany_ip за отговорите. Сега имам друг въпрос.Про4етох че документи за виза се изпращат някъде 1 месец преди желаната дата за пътуване.Всички ли така правите?
  Да ви кажа какъв е моят случай,значи аз сега заминавам на 23 май и се връщам на 15 септ. На връщане искам да взема свеки с нас или ако неможе на дамерим същият полет за нея,тя да дойде до 1 седмица след нас.Мислих да подам документите някъде юни,обаче сега като прочетох че трябва 1 месец преди заминаването да се подадът това зна4и че август трябва да ги пратя.Та така вие спазвате ли този срок от 1 месец или по рано подавате документите?

# 512
  • Vaudreuil Canada
kivitoT преди пишеше на официалния сайт че документите трябва да са подадени не по-рано то 3 месеца преди датата на пътуването - обичайно срока за отговор е 2 седмици.

# 513
When should I apply?
Applications should be made at least one month before your intended departure date.

Note: If you are mailing your application, allow up to eight weeks for it to be received as mail services can vary.

Това пише сега.

# 514
Моля нека и други да се включат по моят въпрос!

# 515
Както са го написали излиза, че този 1 месец е просто, за да си гарантираш, че визата ще стане навреме. Т.е. ти спокойно можеш да си пуснеш и 2-3 месеца преди това, стига срока й да те устройва. Това е моето тълкувание обаче.

# 516
Много благодаря на Millena и November Rain за полезната информация.   bouquet
Искам да попитам тези които са сменяли града в Канада, коя фирма използвахте? Търся информация в интернет, обаждала съм се на някои фирми и засега най-приемливо изглеждат нещата ако си наемем от U-HAUL трейлър, но ако има фирма, с която няма да ни излезне твърде скъпо (нямаме много неща) бих предпочела да пътуваме без да теглим нещо.

# 517
Здравейте и от мен,
аз пристигнах в българия и само да ви кажа че ви благодаря за съветите за пътуването, то мина без проблем. Искам да питам сега някой знае ли какво се прави за да се регистрира бебе като български гражданин и верно ли е че давали 200 лева на дете еднократна помощ? Ще съм ви много благодарна за всяка информация която дадете.

# 518
bruni, не знам дали в различните градове е различно, предполагам че вероятно има разлики. Какво направихме ние във Варна преди 2 години приблизително: За гражданството отидохме в община Варна, служба ЕСГРАОН. Там на гишетата си пишеше къде точно се подават молби за издаване българско гражданство на деца родени в чужбина. Поискаха ни временния акт за раждане, който беше издаден от посолството в Отава. Попълнихме един формуляр доколкото помня, и това беше. Беше петък, в понеделник следобяд беше готов акта за раждане. Не сме платитли една стотинка, въпреки, че из форумите четох за какви ли не такси, вариращи от някакви стотинки до десетки левове.
За еднократната помощ при раждане - полага се на родителите, чиито дете е бг гражданин, без значение дали детето е родено в Бг или не. В декларацията имаше само една отметка, че декларираш, че ще отглеждаш детето на територията на България. За първо дете помоща е 200лв, за второ е 600лв. Искаха акта за раждане, тъй че първо трябва да имате него и тогава можете да подадете за помощта. Виж за тая еднократна помощ ни разходиха доста, едва ли не трябваше да си ги заслужим тия пари, не можеше да бъде по-лесно, нали все пак се намирахме в България. За целта първо отидохме в Социални грижи в главния им офис. От там ни казаха, че това се извършва по район на местоживеене на майката. Отидохме на съответното място, оказа се, че там трябва да си извадим Свидетелство за родствени връзки (дано не бъркам името). Ако не се лъжа струваше нещо от порядъка на 10лв. Изкараха го веднага, и вече с него ни упътиха къде се намират Социални грижи за нашия си квартал. Там подадохме молбата, като парите можеха или да ми ги дадат на мен лично след 15-то число на следващия месец, или да ги преведат по сметка, която е на мое име. И тъй като щяхме да пътуваме наобратно, оставаше варианта с банковата сметка. Другия проблем, който възникна беше с банката. Не искаха да ми открият дебитна сметка, когато разбраха че ще има само 1 превод и после сметката ще бъде закрита от опълномощено лице. С много зор се съгласиха, а за опълномощаването трябваше да направим пълномощно при нотариус, с него да отидем в банката заедно с опълномощеното лице, и там те на място да си издадат вътрешно-банково пълномощно.
Това е което аз направих за бг гражданството и за еднократната помощ при раждане. Ако всичко това го правиш в по-малък град, вероятността да те размотават е много по-малка, а и служителките в малките градове обикновено са доста по-разбрани. Като например майка ми беше се информирала как става номера в Ямбол, там й бяха казали, че еднократната помощ може да бъде изплатена в брой на опълномощено лице. Ама във Варна се надуваха и не искаха Crossing Arms

kivitoT, за имената на кирилица са ти обяснили. Аз преди ги въвеждах на кирилица в същото поле с някаква по-стара версия на Аcrobat, но сега не ми се занимаваше с инсталации на програми, затова ги въведох на латиница, разпечатах формуляра, сканирах го, и вече като картинка в Paint добавих имената на кирилица в същите полета. Преди съм го правила и по този начин, никога не е имало проблем. А за срока: никога не съм се интересувала, дали има някакви такива срокове. От текста който си цитирала, аз бих си го превела, че документите трябва да бъдат подадени най-късно до 1 месец преди евентуалното пътуване. Виж според мен Милена го тълкува по същия начин като мен. Единственото, което може да те обърка е, че визата се издава за 6 месеца, но това означава, че за да я спазиш трябва да влезеш в Канада до 6 месеца след издаването й, и веднъж влязъл имаш право на 6 месеца престой. За това съм абсолютно сигурна, тъй като свекърва ми стоя тук 6 месеца без 2 дни, и още като е пристигнала са я питали кога ще пътува наобратно, сметнали са че не надминава 6-те месеца, и всичко беше наред.

Извинете за дългото писане, надявам се да съм била полезна  Peace

# 519
P4eli4ka,едно огромно благодаря за така подробната информация!  bouquet

# 520
P4eli4ke mnogo ti blagodarya za podrobniya otgovor, super si go opisala imam samo edin posleden vapros po otno6enie za akta za razdane, az nosya sas sebe si originala 6te go priemat li ili trybva da kaza na maja mi da se obadi do konsulstvoto v Otava za kakto si go narekla ti vremenen akt za razdane, za6toto ne mi se davat 70 lv za legalizaciya na originalen akt za razdane?Mnogo ti blagodarya P4eli4ke o6te vednaj za otgovora.

# 521
  • Canada
Искам да попитам тези които са сменяли града в Канада, коя фирма използвахте? Търся информация в интернет, обаждала съм се на някои фирми и засега най-приемливо изглеждат нещата ако си наемем от U-HAUL трейлър, но ако има фирма, с която няма да ни излезне твърде скъпо (нямаме много неща) бих предпочела да пътуваме без да теглим нещо.

Bessy, ние преди 7 години се местихме от Монреал в Торонто. Мъжът ми по това време вече беше почнал работа в Торонто и дойде със самолет до Монреал. Наехме камион от U-HAUL и той го кара до тук. Беше си голямо изпитание обаче - камиона беше много стар, половината предавки не се включваха; навън валеше, от което протече и в камиона, а самото пътуване ни отне към 10 часа, добре, че пътувахме през нощта.

# 522
  • На бял кон в Pierrefonds
Бруни, на мен задължително ми искаха препис на акта за раждане, който преди това бях пращала за апостил във външно министерство в Отава. Според мен питай на място в общината какво точно ще приемат.

# 523
  • Калгари, Канада
P4eli4ke mnogo ti blagodarya za podrobniya otgovor, super si go opisala imam samo edin posleden vapros po otno6enie za akta za razdane, az nosya sas sebe si originala 6te go priemat li ili trybva da kaza na maja mi da se obadi do konsulstvoto v Otava za kakto si go narekla ti vremenen akt za razdane, za6toto ne mi se davat 70 lv za legalizaciya na originalen akt za razdane?Mnogo ti blagodarya P4eli4ke o6te vednaj za otgovora.

bruni , ето ти сайта  http://www.bgconsultoronto.info/consular_services_bgcitizens_downloads.php
Изтегли си: Молба за съставяне на акт за раждане (само за деца до 1 год. възраст!)
Ще ти издадат временен акт за раждане и после в БГ въз основа на него ти вадят акт за раждане. Това е процедурата.

# 524
  • Калгари, Канада
Bessy, ние ползвахме U-HAUL за местене в рамките на Калгари, мъжът ми го кара /аз се возех/. Камиона беше много раздрънкан, само дето не се разпадна    Joy   Но беше най-евтиният вариант, а и разстоянието беше кратко, тъй че го преглътнахме /разбира се нямахме и идея, че камиона ще бъде в такова състояние/.

Общи условия

Активация на акаунт