(Био) зеленчукова градина 2

• 110 676
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
  • на чист въздух
Е градинари много хубава и полезна темичка сте спретнали/аз къде съм бляла досега/Имам си малка градинка ,но съм пишман градинарка Миналата година се изложих много да видим тази.Надявам се да ме приемите при Вас и сигурно ще имам много въпроси Embarassed

# 196
mimi_vi2, благодарско
Намерих си нещо - почвам да бода чесън на поразия Grinning
И отвара от хвощ ще забъркам.

# 197
Радвам се ,че съм помогнала с нещо!

Весели великденски празници!!! newsm03

# 198
Здравейте,
влизам да попитам дали някой е отглеждал каперси?
Интересува ме как се сеят, как се гледат... всичко  Hug

# 199
Аа, Миме, изяде ми обедната почивка! Благодаря! Отивам да чета!  Grinning

# 200
Веселчето, честно казано не зная колко са дълги корените на нахута, не съм ги скубала, част от "моята" система включва оставяне на корените в земята, да гният и да правят "каналчета" за вода. Ето какво намирам, обаче: "Главният корен прониква на дълбочина 80-100 см в почвата, а основната маса от корени се разполага в орния слой." Предполагам, че все нещо ще роди и в съндъчета, моите впечатления са, че не е претенциозна култура.
За нетрадиционното ми градинарстване няма много за казване - основното е, че съм се запънала да не се оре/копае мястото, за да може почвата да се структурира. Гледам и да не поливам много, мулчирам обилно. Оставям и някой и друг бурен, за развъждане на полезни живинки. Добивът не е особено голям, но пък растенията ми засега почти не боледуват, което ми беше най-важно на първо време, после ще се занимавам с добивите  Simple Smile. Не пръскам с абсолютно нищо.

cayenne, няма нужда от разсад за нахута, просто го садиш в земята, като грах, но лично аз бих препоръчала с по-големи отстояния, че определено става по-голям. Сега, ако го посадиш ще стане.   bouquet

# 201
  • Русе
 vessela, как точно мулчираш обилно. Твоя начин на градинарство ми хареса. Аз искам да постигна нещо като продуктова гора, а не зеленчукова градина

# 202
Може ли да ме посъветвате - кофичките, в които се пикира разсада трябва ли да бъдат с дупки по дъното или може и да не ги пробивам?

# 203
Argun,каперси съм виждала само в бурканче,мариновани. Laughing
Погледнах,че за 2.99$ може да си купиш 50 семена на caper.
Пише,че растят успешно на същите ширини като маслините.Суха жега,с малки зимни превалявания,скалисто.
Пробвай и ни сподели за отглеждането на каперсите-неразпукнатите пъпки на храстчето. Hug
pak.vessela-разказваш интересни неща и е нормално да имам много въпроси към теб.
Как аерираш почвата на твоите растения?Как се спасяваш от плесените и фунгите под дървените чипсове(мулчове)?
Какъв беше вида на почвата преди да започнеш градината си?Какви култури избра?
Когато имаш време,разбира се!
Миме-благодаря ти! Hug
Ех,намерих си в книгата и за моите лунни вълнения.Забучвам в земята само след пълнолуние.

# 204
Може ли да ме посъветвате - кофичките, в които се пикира разсада трябва ли да бъдат с дупки по дъното или може и да не ги пробивам?
По-добре да ги пробиеш!Аз правя по една дупка на кутийка.Във нас имаме един стар пергел и с него правя дупки за по-лесно Laughing

Пс: Колеги ,четете Laughing черпете знанйя. Mr. Green   Ани- Hug Веси  Hug
Доре ,че Дедо повдигна въпроса -бях забравила за тази книга ooooh! Laughing

# 205
mimi_vi2 , тази книга изглежда много обещаваща. Ще си я чета, благодаря! Hug Heart Eyes
pak.vessela, нещо такова ми се иска да направя и с моята градинка, а това че не копаеш много-много ми харесва особено Wink

# 206
  • густо майна Филибето
Аз пък съм се зарибира яко от книгите на Кордюмов /на руски са/, миналата година се зачетох, но  зарзавата още не беше на дневен ред. Идеята е да преработваме всичкия отпадък от градината в компост, да правим високи лехи /в нещо като сандъци/, и да гледаме растения в богата среда,уплътнено,  без да ги окопаваме и с по-малко поливки.
Ако четете руски - http://www.kurdyumov.ru/knigi/uogorod/uogorod01.php

Копае се с плоскорез

Големите площи с това:

Компостират студен компост така:

А горещия е ускорен, за месец -два.

Това представлява високата леха /не знам как точно да я преведа/

И на практика: http://foto.rambler.ru/public/i/g/igorv53/2/U_Ogorod_15/U_Ogorod_15-web.jpg

Това са описаните предимства, кат онедостатъка е само, че трябва да се изгради:

-дава максимум хранене и комфорт на растенията
-усилва имунитета им и развитието им, дава висок добив
-позволява да се добиват три реколти на една площ
-съвместява 10 вида зеленчуци
-спира развитието на плевелите с гъстотата на културите, мулча и изолираността от почвата
-снижава активността и числеността на вредителите
-работи 5-6 години, като изисква малко добавяне на свежа органика
-не създава деградация на почвата, мръсотия и безпорядък
-частично загрява вътрешността
-лесно се превръща в парник
-висок и удобен за работа, особено за стари хора или инвалиди
-икономисва труд, който може да се насочи към други грижи за растенията
-накрая - явява се прекрасно украшение за градината

Сега остава да убедя и основния изпълнител, защото той миналата година, като се опитах да го запозная, изобщо не ми обърна внимание Sad

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 16:13 от Ljuboznatelna

# 207
Ljuboznatelna, запознах се с тази "умна градина" преди известно време и останах възхитена! Обаче с теб имаме общ проблем: проекта е налице, остава да навием изпълнителите. Което май ще стане трудно newsm78

# 208
  • густо майна Филибето
По скоро ще окопае 1 дка , отколкото да ми скове нещо, не че не може, ама.... Confused

# 209
Argun,каперси съм виждала само в бурканче,мариновани. Laughing
Погледнах,че за 2.99$ може да си купиш 50 семена на caper.
Пише,че растят успешно на същите ширини като маслините.Суха жега,с малки зимни превалявания,скалисто.
Пробвай и ни сподели за отглеждането на каперсите-неразпукнатите пъпки на храстчето. Hug
...

Хех, това означава, че дори да си купя растения от Гърция, вероятността да се хванат на софийска, ловешка или варненска почва е минимална - няма климатични условия.
Иначе и аз все в бурканчета съм ги виждала  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт