(Био) зеленчукова градина 2

• 110 048
  • 741
  •   1
Отговори
# 30
Предпочитам ръчното събиране на охлювите, това е една чудесна утринна гимнастика! Joy
Веселче, ако откриеш по-лесен начин, ще го споделиш, нали?
Едно време някоя кокошчица като прехвръкнеше през оградата идваше да разрива с крак.Я в ягодите,я -в чесъна.
Трябва да пробвам-пиле гол охлюв яде ли? newsm78
И мамините ягоди са по-високо,не им е местила мястото  поне 2 десетилетки.Даже са под едната асма.И за деца ,и за компот има.
Аз една година като "изкарах" на пазара зелен грах и зелен боб едновременно моите отказаха да го ядат.Много им идвало.
Е ,вярно,че им готвех по една седмица всеки ден,ама бяха различни рецепти. Joy

# 31
  • густо майна Филибето
Веселчето Joy
И мъжът ми изглежда е ял постоянно позиционирани ягоди, защото водим спор по въпроса.  Grinning Дядо ми ги местеше през 2-3г, защото "отслабвали", това и четох - че след третата година давали по-дребни плодове. Освен това ги нападали разни болести. Като се разсадяли, старите се събирали и се горели.
Това с кокошчицата ще го пробвам, като му дойде времето. Аз сред цветята си отглеждам охлюви за един ресторант, голи, облечени, всякакви Grinning

# 32
Те кокошчиците ги ядат охлювите, но не мога да преценя кой ще направи по-големи поразии?
Ягодите през 3,4 години трябва да се вадят и разсаждат на ново място. През есента, когато изпаднат в покой, им се режат листата до дъно и се изнасят от градината или изгарят.
Някой беше споменал за зелевите, четох за Дитмарското зеле. Срок на засяване на семената - от 20.1 до 20.2. Част от моя разсад вече е готов за навън, но дали няма да има повратни студове? ooooh!

# 33
Ей, да не ви загуби дирите човек... Бравус за темпото!

Люлин, моля те, сподели къде откри семена за киселец /лапад, лобуда/. Трета година не мог ада открия, а в къщи зеленините са на особена почит и в баници и пити, и на супи, агнешки плънки, постни ястия.

Иначе в неделя аз насях семе за разсад за домати, тиквички, босилек и салвия. Полях и закрих с прозрачно фолио. Но сега виждам, че почвата е суха. Въпросът ми е - Трябва ли задължително да поддържам влажна почвата или да изчакам да покарат семената, а също  - нужно ли е при вече плюсови високи температури да държа покрит с фолио разсада до покарването му?

Направих малка лехичка с моркови /за съжаление не тушон  Confused/ и копър.

Фиби, благодаря за прекрасно оформената ни темичка! /обещавам в някакъв момент да събера инфото, за което говорихме и да го лепнем и него на първа страница/

# 34
  • София
Въпросче  Heart Eyes
За тиквичките, краставиците, чушките и морковите  прави ли се разсад  newsm78

# 35
Кети, за морковите със сигурност не се прави. Тиквичките повечето майстори в градината директн си ги сеят в гнезда. Но аматьори-мераклии като мен си правят разсад. Чушките и краставиците някой друг ще те посъветва по-компетентно.

# 36
  • София
irinii   Hug
А как в гнезда тиквичките? По колко семки на едно място и на какво разтояние  Embarassed

# 37
Въпросче  Heart Eyes
За тиквичките, краставиците, чушките и морковите  прави ли се разсад  newsm78
За чушките твърдо да. Виждал съм да правят разсад за тиквички и краставички, лично мое мнение е, че файда няма. Настигам ги без разсад, ако говорим за първите откъснати.
Никога никого не съм виждал да прави разсад за моркови. Те се сеят рано, защото имат голяма кълняемост, а в топлото мравките влачат семенцата към хамбарите си.

# 38
  • София
 Hug Благодаря, прочетох на първа страница, че за краставици и тиквички е рано  bowuu
Добре, морковите сега, а хаотично ли се сеят като магданоза или в гнезда в редичка като по филмите   Mr. Green

# 39
Бях ви обещал снимка на моите цъвнали бадемчета Grinning
http://media.snimka.bg/5841/017938059.jpg

# 40
Ами всеки различно. Аз праве високички гърбове, на 25-30 см един от друг, сея ги на високото, а като поникнат и станат дебели почти колкото молив, ги разреждам чрез проскубване, като оставям по-едрите, поне 4 пръста един от друг.
Е, Дедо, чак ми замириса, въпреки, че не знам на какво миришат и дали изобщо миришат.

# 41
Въпросче  Heart Eyes
За тиквичките, краставиците, чушките и морковите  прави ли се разсад  newsm78

Майка ми прави разсад за домати, тиквички, краставици, патладжан и чушки. Морковите - директно в лехата. Големите тикви - също. И корнишоните.
Но при нея е по-хладно, може би затова?  Thinking

Вълк, тя купува готов разсад за най-ранните домати и краставици и ги отглежда в парник. Стават поне месец по-рано от тези, които тя си е сяла.

# 42
Може ли да помоля за отговор и на моето питане: Трябва ли задължително първите дни докато покълне семето на разсада кофичките /сандъчетата/ да са покрити с фолио?

# 43
Може ли да помоля за отговор и на моето питане: Трябва ли задължително първите дни докато покълне семето на разсада кофичките /сандъчетата/ да са покрити с фолио?
Да Peace! И вече когато растенията  си покажат двете листенца може да махнеш фолиото.

# 44
До сега в градината имам засяти:
моркови
арпаджик-за лук
семе за арпаджик
балучки
магданоз-домашно семе(поникнал)
салата-поникнала
репички-поникнали
краставици и домати по един ред в парника
картофи- 4 гнезда

Остава ми да преместя малините на по-светло място.

Дедо-тези нежни цветове ми замирисаха на пролет Hug по нашите места трудно вирее бадема въпреки че съм виждала и отрупано с плодове дърво.

Общи условия

Активация на акаунт