(Био) зеленчукова градина 2

• 110 691
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
Цитат
A m b e r сенколюбиви зарзвати почти няма. Ако се огрява от време на време - слагай подправки - там добива не е важен, и малко добив стига. С един корен девесил поне пет семейства се задоволени. С късмет стават и ранни ягоди, предзимен спанак, предзимен чесън или лук за зелено, марули - изобщо неща, които са готови преди да се разлистят короните на дърветата. Сложи вейков сорт фасул, ако е лека почвата - резултатът ще покаже става ли, семето не е скъпо
Куркума,това и мен малко ме притеснява newsm78.В градината има няколко овошки-череша,2 сливи и круша Петровка,които доста раждат,но са много високи и клонести и сериозно хвърлят сянка над зеленчуците ThinkingНезнам как ще си взаимодействат,сянката се върти в градината,но все пак...Също си мисля,една част от плодовете като закапят отгоре,дали няма да се развият болести по зеленчука?Високи са и не можем да ги оберем докрая!Може ли толкова израснали овошки да се окастрят сериозно и да придобият компактен вид.Така си купихме мястото и явно никой не се е грижил подобаващо ,а и ние с мъжа ми не разбираме.Само ядем и останалото в бидона... за ракийка Blush

# 541
Здравейте Hug-да се похваля и аз-имам мускулна Mr. Green.В неделя времето беше чудесно и като луди в градината прекопах лука.
Да го отърва от наболата тревичка.То като набола една от тая една пълзяща,че не я знам как и казват ама като се завряла баш във лукчетата ooooh!.
Копах- че си нямах работа.А трева по крайщата на градината до към оградата колкото искаш Close.

Някой да знае как да изцеря дивите орехи- навъдени са от години.Едните айде ще ги отрежем с резачката-те са лесни ама има едно място дето от години е изоставено и никой не го поглежда и е пълно с див орех точно до нашата ограда.А то в чужджото място как да влезнеши да ги унищожиш орехите.
За пръти за доматите сечем от години-найстина толкова издържат както казва Вълкът-2-3 години.
Честно казано ми задушават градината като се разлистят.Комшията миналата години заля неговия див орех със нафта.

Amber-радвам се за вашата придобивка.Чудесна работа сте свършили.Гъби можеш да завъдиш много лесно само чуе трябва да намериш мицел от гъби.Най-добре печурка.
А за трънките- найстина се правило вино това ми го каза една рускиня.Аз съм сушила трънки за чай.

Дедо- да ти се похваля.Когато ви питах за прасковата как се реже-казахте че е специфично за всяко дърво.Аз обаче изчетох сумати информация за въпроса по рязане на овошките и сама резнах прасковата тук там както съм чела.Извикахме комшията за консултация и да даде акъл за по-нататък как да действаме с рязането за догодина.Като се загледа  в прасковата не можа да повярва че аз съм я рязала-даже и ме похвали пред мъжо hahaha"бравос,бравос ще стане градинарка от тебе" Joy Mr. Green

При нас вали днес. Пожелавам ви лек и спокоен ден Grinning

Последна редакция: вт, 20 апр 2010, 12:01 от mimi_vi2

# 542
  • Пазете Гор
ekspowoman, направи с фасула и царевицата точно като смяташ - във всяко гнездо (четири фасулчета по квадратно-гнездовия способ - помните ли Вълчо, Дедо) по една царевица. Съобрази сортовете фасул - да е вейков. Овошките -  най-добре потърси кастрач - в нета е трудно да се ориентираш в кастренето (да не се смесва със сезонн резитба). Кастрач е изначалната професия на Жан Валжан от "Клетниците". Ценни кадри са те.

mimi_vi2 - поздравления. Заедно с Ana.Ivanova Ви номинирам за градинар на месеца!

Утре изнасям всичко навън под стъкло. Поникна пащърнакът, чакам морковите. Чесън вече пасем, опитвам се да науча и дребната щерка на тоя зарзават. Предзимния спанак вече стрелкува, ама то и не му остана много - опасохме го. Копър няма, ама хич.

Вече по пазарите продават разсад на целина и босилек. Препоръчвам за по-неопитните градинари да си купят целината на разсад сега и да го слагат, докато е влажно. За босилека може да се изчака, той и без това на хладно не ще да расте. Скоро ще излезе и разсад за чубрица и праз. Да се подготвим с площите за тях.
Вес, баклата, както всички бобови, не понася разсаждане! В България се сее рано, става дори преди граха. Яде се с агнешко, препоръчвам. Тъй, че догодина...Ама при тебе е друго, що не пробваш едно късно засаждане?Тамън ще споделиш после.

# 543
Куркума- hahahaне само за градинар ами и за животновъд Joy .Като гледам поне още една седмица ще имам да кОпам треволяци.Добре е че има директи консуматори-прасетата Laughing та те само като ме видят миличките и почват да врещят за трева.Ако не са те тревата така ще си стой Embarassed Laughing.

За Празът-как го отглеждате?Каква почва обича?Между кой зеленцуци мооже да се уплътни.Не съм отглеждала праз-кажете има ли специфични изискванйя за отглеждане?

# 544
Егати сортовете спанак. миналогодишният още не си е пуснал хурки за семе, с дебели, тълнозелени листа, колкото шамарите ми. А тоя, дето го садих преди месец да речем,  на 3-4 ситни листенца и вече си пуснал стреличка по средата. Няма да я бъде тая работа. Щя оставя миналогодишния да пусне семе, ще го изтръскам като узрее, и когато, където поникне.
Мими, прасетата обичат щир, лобода, коприва, киселец, люцерна. Щирът обаче не трябва да има узляло семе, нам какво съдържал, нам какво им ставало. Как влизаш в тая кал, аз отивам по една пътечка с ботуши, колкото да си отскубна лук и за една връзка магданоз. Копър видях на няколко места поникнал, от години самораслек.
Други години репичките като ги хванеха жегите, по тях подскачаха едни 2 милиметрови буболечета и им гризяха листата, кега да ги вида в тоя дъжд какво ще ми гризат.
На перата на лука заварих едно продълговато да гризе и направило овални дупки. Едно тъмно сиво, заоблено, не е бръмбар, на люспици като броненосец, не го пробвах на пипане. Дълго 10-12 мм, широко около 3-4. Само такъв вредител не бях виждал досега. Ако го идентифицирам, ще се успокоя. Лукояд на пера на лук от стар или балучки.

# 545
А може би е това:
http://www.flowers.vg/flowers/rollypolly.htm
Затваря ли се на кълбо като го докоснеш,Вълк?
Добро утро,хора!

# 546
Добро утро! Защо си помисли, че съм го докоснал?  Shocked
Мисля, че е точно това. Как е латинското му име. Следващият път ще отида с лупа, или поне ще си взема очилата.

# 547
  • Пазете Гор
Вълк, семето на предзимния спанак ще изникне наесен, ако го пръснеш. Няма лошо, ама по това време не е ли пълна градината. Събери го и го пусни през октомври.
И при мене предзимният е по-добър от пролетния. Разправят, че спанакът имал и мъжки, и женски, и еднодомни растения и първо стрелкували мъжките. Скуби и яж, какво друго.

Пир за охлювите ще е тази година, да не се помайваме, ами да си разменим рецепти за готвене на охлюви Simple Smile

# 548
Вълк-вчера с мотиката очесах едно място с коприва дето е зад къщата.Тъй че днес ще пируват на воля животинките.
Градината ни е по във високата част на двора и до там има няколко стъпала а до тях е тревата.Улеснена съм от всякъде.
Спанакът си вирее самичък,семе не събирам.Есента му отърсвам семето върху почвата и така.Гледам че има и лобуда наникнала и тя сама се сее.
Мойте хора ни спанак ядат нито лапад.Обаче като им го направя на баница и не го усещат Laughing
Вчера като брисах копривата с мотиката имаше много охлюви наврени в камъните.Жал ми е да ги ям.
Става вкусно ризото с тях Mr. GreenЗнам че са доста полезни newsm78
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/ohluvihttps://-ето една примерна рецепта Hug

# 549
Вълк,нарича се-"Представител на равноподите - мокрица Armadillidium vulgare",
прочети тук /
тук

във  "Феминизация" какво чудо на природата е.
Живее само във влажна почва,яде растения с крехки,сочни корени и листена..Марулките са му специалност.
Ако го внесеш в къщи ще умре без вода.Не хапе.Децата си играят с него. Laughing
ПС.Не мога да изям охлюв. Shocked
Миме,прасенцата каква порода са?

# 550
Вес- прасенцата незнам каква порода са.Едвем се сдобихме с прасенца,никой не отглежда прасета а и кравите като гледам са на изчезване.

# 551
Аман от гадости. Толкова дъждовна пролет много отдавна не сме имали, затова не съм го виждал това ракооброзно.
Охлюви не съм ял от две - три години, и не знам дали някога ще ям. Последния път като събирах, намерих два слепени, и между тях едно парче сухо листо. Рекох да ги почистя, а то, листото им е пречело на фул контакта, та видях пишлето на единия.

# 552
Мен взе да ме притеснява това дъждовно време, тука са плъзнали много охльови, едни млади спанаци почти са ги изяли. Салатите ми от есента добре, че са достатъчно големи и за тях няма проблем. Грахът и репичките също са нападнати. Добре , че репички сме засадили на няколко серии и са доста като количество. Цветята ми тъкмо бяха цъфнали страхотно, сега горките са подгизнали и в кал... да се надяваме, че скоро ще спрат дъждовете.
Иначе един познат ни даде нивата си за това лято и за пръв път ще садим повече картофи (миналата година имахме само 3 реда). Ние обаче всичко отглеждаме био и без химии, и от сега се чудя как ще опазим картофите от колорадски бръмбари. Миналата година ги махахме на ръка и пак бяха много. Имате ли някакъв опит и идеи?

# 553
Вълк-контактни охлюви вчера доста видях Joyреших да не им развалям спокойствието hahaha Joy

Последна редакция: вт, 20 апр 2010, 16:22 от mimi_vi2

# 554
За Празът-как го отглеждате?Каква почва обича?Между кой зеленцуци мооже да се уплътни.Не съм отглеждала праз-кажете има ли специфични изискванйя за отглеждане?
аз гледам праз всяка година успешно, при нас почвата е кисела, но не знам точно каква е най-подходяща. Чела съм че празът е много богат на минерали и витамини и толкова поема всичко от почвата, че чак я изтощава. Но не го вземам насериозно и не торя, при нас почвата си е достатъчно богата.
Обаче задължително го поливам еднократно при разсаждането с някакъв инсектицид. В противен случай го полазва някакво животно (малко тъмнокафяво и твърдо) и го унищожава. Това доколкото знам е ларвата на "миниращ молец" или нещо подобно, незнам дали сте го виждали много е гадно.

Общи условия

Активация на акаунт