(Био) зеленчукова градина 2

• 110 657
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
еksplowomam-благодаря ти за полезните съвети.Това със солта каточели ми се вижда най-сполучливо да ги уморя Laughing Peace

Днес копах бурени за свинския отбор.Засях тиква-"Балка"- купешко семе пък да видим какво ще завърже.Имам и едни семчици който са пак - Балки но домашно семе и от тях ще сея.Може ли да засея тиква на терен който е като леко байрче-тъй да го нарека?

# 586
Няма проблем, особено ако баирчето е с южен наклон. Ако имаш оброски тор от миналата година, изкопай трапчета и в тях омеси пръст и тор, и сей отгоре.

# 587
Любознателна, и моите разсадени салатки на големина са същите като твоите! Само че след дъжд много се губят newsm78
Започнах ГОЛЯМОТО РАЗСАЖДАНЕ. Като начало домати, непикирани, изнасям направо в лехите. Тази година студената пролет е истинско предизвикателство към съпротивителните сили на зеленчуците! В парниковата рамка стръкчетата израстнаха прекомерно, вече се задушават и трябва да реагирам. Разсадих и краставички, но охлювите ги надушиха smile3511 , та ще им купя и биричка, дано повече да им се пие, отколкото - яде!

# 588
Да се присъединя и аз,толкова големи са и моите салатки.Както Ана спомена,след дъждовете стоят някак си не както трябва,но като се вгледам са жизнени newsm78.Вече пикирах домат и патладжан,сложих в кофички и под найлон в лехата/да растат по-бързо уж/,също засях семена на корнишон,праз,воден лук,чубрица...НО,нашата пакостница/кучето Бети/ издебнала докато е свободна и така се заиграла с кофичките ми,че 15-20 отидоха фира,разровила семената,скъсала найлона...Не ми се говори направо #Cussing out #2gunfireПолудях!Как си обучавате стоката да не ви пакости ooooh!Мойта винаги проверява къде съм била и какво съм правила #Crazyи  задължително държи да коригира Sick

# 589
  • густо майна Филибето
Моите след дъжда са си шестица, като ги насадих, ги притиснах по-силничко точно около стеблото, да не мърдат Simple Smile Доматките ги зарових до листенцата. В друг форум четох, че някой ги садеше полулегнали, за да се вкорени по-голяма част от стеблото , но това малко забавяло растежа. Ако ги загърля пак до горните листенца като пораснат с 5-10см дали ще има този ефект? Rolling Eyes
И забравих да питам - на какво разстояние трябва да са редовете един от друг? Коренчетата ги садих на 40см. Добре ли е или за следващите да го променя?

# 590
# 591
Цитат
еksplowomam-благодаря ти за полезните съвети.Това със солта каточели ми се вижда най-сполучливо да ги уморя   
Мими,пиши за резултат,аз също ще го прилагам,че има и отвън до къщата едни израсляци,ще споделя какво е станало!

# 592
сега ще пусна в отделен прозорец-Ромите,че нещо сайта за снимки ми прави номера!
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2163/201107347824247985012720 … x55dkalMMbeLT.JPGhttps://
това са домати-"Рома"-за ранно отглеждане.

# 593
Днес си купих декоративни тикви-Турски тюрбан(червени)-ще ги сея днес!
Вълк-благодаря ти за успокояващия отговор!

За дивите орехи-ще пробвам на едно растенйе да го уморя съсъ сол да видим какво ще се получи.

# 594
Това убиване с нафта, масла, сол, не ви го препоръчвам, остават трайни последствия в почвата. Както и пръскането на чесъна със солена зелема чорба.
Препоръчвам търнокоп, кирка, брадва и лопата.
Люб, ако позволява градината ти, сади домати на един ред, така са по-проветриви и не ги лови мана. 40 см корен от корен е добре. За разстоянието ред от ред - зависи от градинаря, колко е широк. Ще трябва да минава между тях, да върже, колтучи, бере, пръска. Може през два реда да са по-наблизо, през два - по-нашироко.
В железарския магазин за инструменти се продават и два вида тънкостенни тръби за колове за домати. Не ми се мисли колко водопроводни тръби и колена подарихме на водопроводчиците, като сменяхме тръбите в блока. Можеше с нипели и колена да се направи нещо като простир за тупане на килими, да се преметне една мрежа - има да се продават такива на метър, и краставиците да вървят нагоре.

# 595
Ако изкопаеш около 30-40 см надолу около основата на дървото -може да отрежеш (прекършиш) корените.И модерна техника има -резачки.И немодерна-търнокопи.Зариваш образувания трап.Естествено се получава мулч(дървени трески,цепленки),ако трябва добавяш още една педя.Новите издънки започват да се развиват,когато се покажат на повърхността-на светло и топло.Коренът гние-полезно,анаеробно под земята,такава червеникава-кафява почвена подложка е.
Прав е Вълка-с поливането на пънчето с масла-ние го мумифицираме.Коя гадинка или фунги ще го докоснат за преработка?
ПС.Голите охллюви не обичали медта.Както ние изпитваме биметализъм ,ако докоснем със зъбите си метал.(Аз подскачам например при зъболекар).Така и голите охлюви,ако докоснели предмет от мед,докато пълзят чрез слустта си получавали елекрошок.
И-в обратната посока или градина.
Чета и превеждам от книгата "Organic gardening for dummies". Joy
Миме какви хубави,дебели стръкове домат имаш.А земята топла ли е вече.Колко е температурната разлика?
Аз стока нямам като Ekspowoman  Hug,ако не броим хайванчетата по дървета ,храсти и полянката.
Но си имам щерка-помощничка.Докато видя и изсипала цялото пакетче със семена в земята.Тъкмо ще я науча да плеви.Иначе рови за червеи с една клечка.Задава ми въпроси.Вълнува се. Laughing

# 596
Цитат
Това убиване с нафта, масла, сол, не ви го препоръчвам, остават трайни последствия в почвата
Вълк,много си прав за забележката EmbarassedКакто писах в поста си -хич не е еко начина,но две години го "млатим "тоя дънер,с брадвичка го дялахме,с копач го бихме,не и не Mr. Greenот пролетта до есента пак е станал над метър от издънките :bad-words
Веселче,в ъ гъла е пустия дънер,плътно до ограда и селскостопанската постройка Thinkingнямаше как да подкопаваме в дълбочина щото камъните се рушат на постройката...
Да ти е жива и здрава малката помощница Hug

Последна редакция: пт, 23 апр 2010, 15:27 от ekspowoman

# 597
Веси-кажи нещо полезно и интересно от книгата.То съвети и опити на никому не са излишни Laughing Hug
И аз си имам малка помощтничка-днес докато си изкопавах дупки за тиквите разхвърля тревата ooooh! която изчистих покрай оградата.
И след това си я събрах на купчинка естествено.

Нещо да попитам-пукливата царевица,която е за пуканки кога се сее? Rolling Eyes
Смятам да пробвам- уплътняване на площа със боб за зелен. Wink
Четох някъде, че краставиците могат да се уплътнят със зеле? newsm78

# 598
Да споделя едни красиви снимки от Резервата до нас,EkspowomanHug
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/moyata-gradina-2010.481259.18383453
Последните 3 снимки.Не ми се получават нещо линковете.
А патладжана в леха или на повдигната почва се разсажда,на какво растояние?
Любознателна-на криво не съм виждала да се разсажда.Четох,че под коренчето се поставя бучка пръст,за да "седне" коренова система,да се закрепи и го обгърне.
След Гергьовден ще пробвам и двата варианта.Човек се учи докато е жив. Laughing
Миме-хубаво ми е да те чета!  Hug
А краставиците нагоре ли ще пълзят м/у зелките?

# 599
Здравейте!
Аз за пъна да питам?!
Ако му направите някоя и друга дупка и го "нагрухате"  с раундъп, космик и др? Thinking
И още един въпрос , ако ми позволите- котките /не са наши/ си играят в рохкавата ръст- копат дупки като луди!
Как да ги изгоня или поне откажа от това занимание? newsm78
Не живееме на мястото.
Успех и предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт