(Био) зеленчукова градина 2

• 110 069
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
По повод доматите искам да попитам:Моя разсад е в пласмасови чашки за безалкохолно.По две-три са.Понеже ще ги държа на терасата до постоянното им засаждане в градината,мисля да купя голяма правоъгълна саксия-сандък и да ги пикирам там на разстояние поне 4 см.едно от друго коренчетата.Става ли така?
Куркума,къде си?Казвай,че ми е за първи път и да не сгафя.
Боже-боже на 38 съм и за първи път правя подобни неща.Помагайтеееее хораааа.

# 61
Картофите е хубаво да се сеят по 1 клубен, за да има място и хранителни вещества за детките. Така знам аз, така и правя. И в момента имаме излишни количества, но цената им е.. ooooh! тази руска технология ме впечатли, дали да не пробваме? Но то и дупката си е сериозна, та трябва да викаме и мъжете на помощ!
ketito, мисля, че са ти много малки доматите за пикиране, само с едно листенце... Нагъсто ли са покълнали? Да не би да им е тъмно? Не вярвам  можеш да пикираш, те нямат и хубави коренчета още. Е, нека и някой друг да се изкаже!
ri4ko, спокойно можеш да ги пикираш в правоъгълни сандъчета за цветя - хем после ще сложиш там петунии. Аз по тази технология имам около 90 корена домат,  Embarassed, но с качването на снимки съм малко зле!

# 62
Ричко, няма нужда да ги пикираш, щом са по две - три. Тия които са по две, когато ги засаждаш в градината, няма нужда да ги разделяш.
Вземаш една мотика и една мистерия, една кофа вода и едно канче около литър. Копваш трапче с ъгъла на мотиката, където ще е корена и изливаш едно канче вода и заминаваш нататък.
После изваждаш доматиге, гребваш с мистерията калта, слагаш корените на доматите в трапчето и шляпаш калта обратно. Хващат се на 100%

# 63
Вълк, не мож се сдържа да не питам Embarassed
Т'ва "мистерия" сугур е  мистрия по нашенски?
Обрисувай, щот' ми е важно Mr. Green

# 64
Извинете, за мистрия става въпрос. Доста се позамислих като го писах, мистерията е магия.

# 65
Имам проблем  Rolling Eyes Много са ми на гъсто доматките Rolling Eyes особенно от едната страна си личи , че не им е комфортно  Sad Мога ли да пикирам като са на 12 дни ?  Нямат второ листо още.

И в какво пикирате? Някой да е измислил нещо по оригинално от кофички за кис. мляко, че е абсурдно да ги събера  Crazy
Според мене семената са на гъсто и затова така са изникнали.Изчакай хубаво да поникнат и да израстнат поне към 6-7см.( леле какви обясненйя давам Embarassed)  за да могат да станат за пикиране.Вкофички от кисело мляко е най-удобно да се пикират,защото когато дойде време да засадим в земята коренчетата лесно се вадят от кофичката и не се накъсват.
Другото ,което искам да ти кажа от опит-сей семената по нарядко в някой по широк съд така растенията няма да са натясно.

# 66
Моля обяснете ми какво представлява на вид тази мистрия ли е какво е,дето ще го ползвам.Познавам само мотиката.Скоро свекървата ми показа какво е каластирка,а миналата събота разбрах,че имало два вида лопати-прави и криви.За мистрия... newsm78...не съм сигурна ,че знам какво е.

# 67
  • Пазете Гор
Аз съм привърженик на пикиране в индивидуално съдче (кофичка), за да е минимално травмиращо засаждането на постоянно място - тоест да няма изскубване на растението преди засаждане.
Доматите се пикират във Фаза кръстосване: след появата на първите им същински  (къдрави) листа. Първите два листа всъщност не са листа, а семедели или котиледони. Когато те застанат водоравно (през деня) между тях се забелязват вече първите листенца. Изчакваме малко да укрепнат - ден, два и пикираме. растението се измъква внимателно с коренчетата от предварително полятата почва. На този етап вече има и малки разклонения на коренчето. Аз дълбая дупчица със малко садило (става и с молив), дълбока толкова, че да не мачкам коренчетата. Поливам и това е то пикирането. След ден-два започва закаляването.
Да предупредя Северна и Западна България, утре сутрин ще има слана! Да си покриете нещата, а по чувствителните аз бих ги внесъл за през нощта.

На който му се занимава, може да пикира и краставици, и тиквички, аз не се занимавам с разсада им. При тях пикирането става веднага, след като семеделите застанат водоравно.

Земеделските сечива са много, мистрията е по-скоро зидарско пособие. С Правата лопата се обръща почва (средно дълбока оран), ама тая работа се прави по-добре наесен. Сега почвата се култивира с мотика - полукръгла. В Узбекистан е напълно кръгла, малко наподобява чакла, и е по-удобна. С кривата лопата се работи повече строителство, но може и да се разхвърля угнил тор.

Със същата мотика се загърля и се правят междуредови обработки. Финото оформяне на лехи, тирове и фитарии се прави с мотика и гребло.

Вътрередовите обработки се правят с малки мотички, с разни имена по страната. Обикновено на единия си край имат две рогчета. С тях се разбива също и почвената кора, както и дребни плевели се унищожват.
В Трънско и викат "Прашулькя".

Малко дълго стана, но дано да съм полезен на новите зарзаватчии. Толкова се радвам, че има вече все нови и нови привърженици на идеята за обработване на земята! Hug

# 68
Мистрия:

Градинска лопатка:

Някой бърка двата щата.  Laughing

# 69
Чак толкова не ги бъркавм. На мистрията дръжката не лежи в една равнина с плоскостта на острието, като я натовариш, не се получана въртяш момент в ръката ти, стремящ се да я обърне.
Това лопатченце е за префърцунени градинари, дето свалят домакините в щатските филми.
Аз се оправям с права лопата, мотика и тесла с дълга дръжка, овощарски ножица и трион.

# 70
О, просто ми стана смешно, че използваш мистрия в градината. (За неинформираните - мистрията е зидаро-мазачески инструмент.)  Laughing
Но ако става въпрос за нестандартни инструменти, аз пък си чопля пръстта в саксиите и сандъчетата с десертна виличка.  Mr. Green

# 71
Хубав, нестандартен сутрешен диалог си водите Laughing
По ранни зори сте станали, чакате да се дигне росата и да налазите градините, а?

# 72
  • густо майна Филибето
Хм, ще видиш ти едни префарцунени градинари  Grinning Има едни лопатки, едната е тясна около 6см /няма я при мен да я снимам/, идеални са за разсаждане, с нея си вадих ягодите.
А, намерих подобна на по-голямата: http://ecocompost.bg/index.php?p=43&l=1&id=15

В тази връзка да ви питам - откъде си купувате мотики? Аз имам една, която се изкриви при първото засушаване, сега мога да копая само влажна почва с нея.

# 73
Оф, голям проблем е това с инструментите. Вече няма от закалена стомана. Последната истинска мотика, която имах, беше с набити със секач инициали на баща ми, а той почина 1967г. Оставих я пред гаража, качих се да взема ключове, и Вълчицата ме покани на вечеря. На сутринта я нямаше. Беше от дискова брана направена. Имаше ковачи, които избиват дръжката, нажежават я, изковават я, да се изтегли структурата на стоманата и пак я закаляват, топват я в студена вода. После я изпиляват и я заточват на точило, без да се загрява вече. Сега ги правят от някакно меко жеряво, лопатите са направо от ламарина за капачки за буркани. Работя с хора, които копаят из града и селата и псуват. Много ги мразя тия дребнички дейности, не ми идват отръки. Вместо две табли с пипер предпочитам да окопая декар царевица или лозе. Ягодите съм ги насадил 60-80 см ред от ред, да си ги копая с мотиката, прав. Лук и чесън като садя, на 3-4 реда оставям един празен, да стъпвам в него, когато плевя. Не копая. Вече няма ковачи, едно време е имало м Лазград коларо-железарско училище.
Съседът ми на село го е завършил.

# 74
Благодаря за страхотната нова тема  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт