(Био) зеленчукова градина 2

• 110 645
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Аз пак имам въпрос: откъде мога да си купя семена за рукола? За София става въпрос. Виждам, че е имало в Стрелиция, но в момента няма налични.

# 616
Лорче, здравей, землячке! Делят ни 30 км!
Вълчо, да, за тази гъба става въпрос. Много ароматна, чудесна и за агнешко дробине. В началото, като тръгне, изкупвачите даваха по 20 лв. за килограм.
Ани, представям си каква къща трябва да имаш, за да приютиш тези огромни саксии!

# 617
Лорче, здравей, землячке! Делят ни 30 км!
Вълчо, да, за тази гъба става въпрос. Много ароматна, чудесна и за агнешко дробине. В началото, като тръгне, изкупвачите даваха по 20 лв. за килограм.
Ани, представям си каква къща трябва да имаш, за да приютиш тези огромни саксии!
Здравей Ана, честичко идваме по Троян, най-вече лятото като ходим до Чифлика и Шипково.

# 618
Намерих ОВЧА ТОР-казаха ми че по принцип е доста силна и да я размеся със градинска пръст.
От мястото където я взехме ми казаха че е отлежала от доста години.
Искам да я използвам за тиквите.

Вълк-нещо можеш ли да кажеш  по-въпроса?

# 619
Слагай, не бой са. Държи 5-6 годин. Изкопаваш ено по-длибоко трапче, размесваш на дъното му пръст и тор, поливаш, и върху мокрото нареждаш семките. Отгоре с ръце покриваш с рохка пръс, два - три  пръста над семките.
Язе моите за пръжене днес ги сложих да се ратят. Краставици сложих в петък, до днес има две покълнали.

# 620
  • густо майна Филибето
Днес реших да сея сладката царевица, ами тя в пакетчето беще много сбръчкана. Rolling Eyes Нормално ли е? Освен това беше толкова малко... Утре ще си купя на друга фирма.
Какъв сорт домати да търся, за да си ги развъждам после от семената? И струва ли си?
Извинете, че съм досадна с въпросите, но къде да прочета по месеци кога какво се сее и дали директно или разсад. За да не питам постоянно тук Embarassed
Сях си днес фасула, за зелен. Simple Smile

# 621
Любознателна-за сортовете домати да ти споделя.Всяка година си купувам семе в пакетчета тоест от хибридните.Обезаразено и подготвено за сейтба.Да-вярно много са малко семената в дадено покетче-явно някакъв стандарт спазват Rolling EyesОт тях семе не събирам защото на втората година няма да дадат същите резултати.
В парника ми бяха наникнали домати от миналогодишния  хибриден сорт дамати но ги изсякох с мотиката.
Ако намериш някое домашно семе домати може да си го развъждаш но и при него с години се губят  качествата.

Вълк- хиляди благодарности Hug  Без вашите съвети скъпи приятели съм за никъде Grinning

# 622
Тая, сладката, хамериканска царевица е много скъпа. Таман днес броих семките за тиквички, че ми изват по 2 ст семката на изобилна. Туй, че е сбръчкана, да не те шашка, и грахът е сбръчкан.

# 623
Днес правих супа с първата реколта за тази година, шепа киселец.  Simple Smile
Ама не онзи, който садих от семе, той е още микроскопичен. От старите корени.
Подариха ми огромна торба с лапад. По-голямата част попарих и замразих за сърми. Според мен беше редно да го попаря. Правили ли сте така с лапад? Получава ли се размразяването после? Или да подготвя домочадието, че ще наблегне на крем-супа от лапад? Simple Smile
Като ви чета, май ще оставя доматите за Гергьовден.
Но утре може да сложим тиквичките. Така както ви питах, нависоко. Тамън гледах, че половината лоницера ми е изсъхнала или измръзнала, с тях ще скрия част от гледката към "прекрасните" ми комшии.
Днес си набавих торба талаш, да разпръсна между салатките, че охлювите проявяват нездрав интерес.

# 624
Любознателна, семената на американската царевица са си такива, не бой се. Като ти станат новите, остави си 1, 2 кочана да узреят, догодина тях ще ползваш за семе. При мене се получава, и на 2-та година са си същите.
Лорче, кога ли ще дойде времето на басейните? Като гледам през прозореца, няма да е скоро...

# 625
Ставали дървени стърготини да се заровят в едно трапче в земята да угният за тор?
Доставиха ни дърва за огрев(бяло меше)-не ми се ще да прахосвам стърготините,а да ги уползотворя.
Днес ще сложа семките за тиквите да се рътят.

Приятен и лек ден ви желая Hug

# 626
Я да взема ида се отчета и аз,че поне това да ми остане от мускулната треска.
Вчера ходих на вилата след като не бях ходила близо месец.Нямате си на представа каква трева има в двора от дъждовете,думи нямам да ви опиша.Не мога да видя лука и чесъна направо.Магданоза се е показал лекичко.Морковите са два сантима.Картофите не са покарали още..Разсада за чубрица беше под найлон и е 5-6 см.сега го оставих на открито,но ще разсаждам на следващото ходене.Имах и покрити с найлон семенца за салатки.Като ги открих,маааалеййй  сигурно имаше над триста-четиристотин салатки сгъчкани една в друга ,високи около  12см.Насадих на воря около 50.Другите не ми трябват.Догодина ще садя по-малко семена.
Та така-засадих 8 краставички дето ми бяха станали на терасата.Още три-четири сложих само семе в почвата.Направих 6 кратерчета с тиквички-направо семето.Посадих джоджен и босилек.
И за капак обърнах доста голям участък ,който направих на редове и засадих първите 36 корена ранни домати.

ПП Ако има рибари между вас и са някъде близо мога да ви събера тлъсти червеи,имам си ги в изобилие.Между другото те могат ли да ми изядат нещо в градината?Или както казва моята приятелка:"Ще ядат,ще ядат ама колко може да изяде един червей,все пак"

# 627
Не им обръщай внимание на дъждовните червеи, или торни. Торните са по-пъргави, по-червеникави и по-дребни, предпочитани от рибарите. Това означава че в почвата има какво да се яде. Не съм забелязал да увреждат на нещо.
Учителката по биология, колежка на жена ми, размахваше едно контролно на ученичка с подчертано от нея - "Глистите са полезни, защото дълбаят дупки, и така орат земята". Тя бе втрещена, защото не е споменавала думата глист, а е говорела за дъждовния червей.

# 628
Да, червеите ядат и то по много - изгнилите листа и остатъците от растенията. Така, между другото, се произвежда хумусът.
Ако искате плодородна почва, не гонете червеите.  Laughing

# 629
Снощи гледах едно предаване за биологичното земеделие в България. Тези, които са хванали на това хоро, търпят големи загуби, само един собственик на магазин се похвали с брой артикули /за съжаление повечето от Европа/, и съответно с оборот. В министерството все още нямало човек, който да отговаря за това. Един производител сподели, че тори само с оборска тор и отвара от коприва. Накиснала съм един съд с  коприва, ще престои така и после ще черпя с този еликсир ранните зелки. Simple Smile Също така заложих съдове с кокоша тор, залята с вода. Обаче доста мирише ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт