(Био) зеленчукова градина 2

• 110 628
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
Моята чеснова култура е съсипана на 50%, ама така е, като не ми се иска да пръскам с отровни химикали.Снощи извадих жалките остатъци от стърковете. И един разсад на ранно зеле- докато не го опоскаха, не се отказаха, ей! В гнездата на тиквичките и краставиците са се завъдили помагачи, разрохват почвата, не си играят. Изравят покълналите семки, кълновете изсъхват от слънцето и хайде да пресявам... #Cussing out Подозирам и косовете, и те много обичат да търсят ларви и червеи по вадите, че там е торно и рохко!
Започнахте ли да разсаждате пиперите? Какви сортове и на какви Разстояния?

# 676
  • Пазете Гор
Разсадът на пипера ми е пикиран, но е мъничък още - 3 лист, имам чорбаджийски и от онези белите топчести чушлета, черна шипка не излезе. За съжаление почвата, климатът и изложението на двора ми не допускат отглеждането на сиврии и капии. Може да сложа в тенекия за проба.
Ще засаждам около 20 май.
Жалко за чесъна ти, Ana.Ivanova. Аз тая култура, както и лука кромид, я гледам само за зелено, че нали съм взел булка от Ямболско, и оттам ме снабдяват с глави - е няма такъв чесън като техния.

Инак пипера е по-фина култура от доматите. Когато е млад, не обича преовлажняване. Полива се внимателно, с престояла по възможност вода, колкото да не се допусне засъхване. Като се позакрепи, се подхранва. Инак по плододаването иска вода, но без загьолване. Поливките се увеличават след фаза бутонизация - образуване на първите цветни пъпки.

# 677
Куркума- аз искам да сложа тор в началото на реда за доматите и после да поливам с маркуча,само че имам овча тор.Дали ще е силна за доматите?

# 678
Миме, Hug
а защо не я размесиш овчатата тор със земя предварително-1:1.Като направиш лехата ,където ще разсаждаш насипи основата,прекопай повърхосттно.Тогава пикирай  растенията.Силна е овчата тор.Поне аз така мисля
А пиперът като го разсаждахме мама притискаше с шепата си стръкчето с малко земя накрая.
Боднеш коренчето в дупката-притиснеш стъбълцето.
Куркума-какво имаш предвид "загьолване"?  Разкажи повече за хряна.Любим вкус ми е.Една приятелка го бърка с майонеза.В сандвич е невероятен  вкус.
Пиперът изисква и разрохване след всяко поливане,ако е на фитирии.От най-тъмнозеления разсад пробирахме под парника.
Ани-мъка ми е и на мен за чесъна.Моят се е накъдрил на една страна.А всеки ден минавам покрай поляната със саморасляка.До коляно е вече.Хубави,здрави,сочни листа и стръкове.
Е,защо там няма ларви?Дали не грешим нещо с това култивиране?Така си разсъждавам просто. Thinking

# 679
  • Пазете Гор
Веселчето, Хрянът е лесен, размножава се с парче от коренищата. Аз заравям наесен, като извадим по-едрите, които се съхраняват в пясък в мазето. Не го ям много. Слагам го до оградата.
"Загьолване" е лаф, имам предвид "временно повърхностно преовлажняване", локва демек.

За оборския тор: мисля, че е добре да се внесе наесен. mimi_vi2 иска да "шербетува", и е добре. Слага се в малка яма полуугнил тор и водата минава през него и тогава отива за напояване. Концентрацията така не е голяма и няма да изгори растенията.

# 680
На есен обезателно ще торим с оборска тор.Шербетуването ще го пробвам-задължително.
Куркума- сега като сложа в ямката тор ще е достатъчна ли да изхрани растенията до пълна зрялост?

# 681
  • Пазете Гор
Как да ти кажа, mimi_vi2, от толкова неща зависи - и от количеството тор, и от броя растения, и от броя поливки, почвата, времето. Има разни норми, виж из нета. Но най-добре си наблюдавай растенията как реагират. И догодина вече запасена с опит по-лесно. Ако по принцип си имаш добро реколта, то шербетуване прави два -три пъти през периода на плододаването, достатъчно е. И гледай ямката да е на разстояние от първите коренчета.

Има и торене с оборско-торова течност, ама не съм наясно как се прави.

# 682
Благодаря за полезното разясняване Куркума Hug

# 683
  • Linz
Моите салатки Лоло роса вървят много добре... в съндъчета на терасата Simple Smile Свекърва ми много ги хареса и ми поиска семена да насее в градината.
Репички също се оформят, копъра и магданоза и те вървят. Скоро ще правя салата Flutter

# 684
Рени, този сорт дали не формира доста едри глави или аз нещо греша? Може ли да пуснеш снимка, че да се ориентирам? Днес бях на такава вълна, но правя планове за догодина...
Веселче, и хората по сергиите трябва хляб да ядат, здраве да е. Има си причина някаква newsm78 Та какво за култивирането - да не би така да разпространяваме ларвите? И корените на моя хрян са у съседите. Сега показвам докъде съм го докарала с доматите, моля, не ми се смейте, все пак живея в планината: http://s55.radikal.ru/i147/1004/28/9cde56bab763.jpg И за уплътняваща култура - салатки.

# 685
Защо да ти се смеем, много добре изглеждат, тъмнозелени. И спанака. Моите домати са по-малки, и още в кофички. В събота ще разсадя по-големите в градината.

# 686
Здравейте, за първа година отглеждам домати и от няколко дена наблюдавам върху листенцата им жълти петка, които до няколко дена изсушават напълно връхчетата. Чудя се дали семената не са били заразени с нещо, тъй като аз дори все още не съм ги пресадила  newsm78... направих им няколко снимки:

Брей, да му се не види, и аз голям зор да си направя сама разсада, пък гледай го какъв излезе. Днес ходих до пазара, бабите изнесли щайги с разсади ...домати, краставици, чушки. Защо ли се мъча и аз, утре ще грабна 10 корена и няма да му мисля. Но все пак ще съм благодарна, ако някой ме посъветва дали не могат да се спасят.

# 687
Ани- браво,браво  bouquet.Как да се смееш на такива прекрасни домати и салатки  Grinning.Много са си супер даже.

# 688
Ани,браво! HugМного са свежи доматките и салатките ти!
nanu,не се кахъри EmbarassedТо и аз май ще притичам до бабите на пазара...Мойте доматки в кофички пък тъкмо заякнаха и сега отдоло  стъблото е изтъняло и изсушено и паднаха като покосени.Снощи изхвърлих над 20 кофички.Има някой които са добре и вървят,но идея си нямам какво им се случи на голяма част newsm78.Жалкото е ,че много мерак имам за отглеждането на разсад от мен,но...ще тичам за готов и аз.
Всъщност късно ли е да сложа пак семена за домати,капия и патладжан?На леха под найлон?

# 689
Да, така ще стане, че има и избор от сортове. Жалко, че са по 10-тина на връзка, местенцето ми тъкмо за толкова ще стигне, пък ми се искаше различни видове да си засадя. Днес разсадите дори не съм ги поглеждала. Аз цяла зима ги гледам, песнички им пея, с водичка ги поливам, гледай пък те с какво ми се отблагодаряват  bash...но шегата настрана, сама съм си виновна, че станаха такива болнави и келяви...другата година ще разпитам повече баба ми и пак ще се пробвам, пък не тръгнат ли, резервен вариант вече си знам, че има.
ekspowoman аз едва ли съм най-подходящият човек, който дава съвети  Embarassed но на пликчетата със семенцата на гръбчето има табличка за засяване на семенцата по месеци. При късното садене съм забелязала, че директно в земята се пускат семенцата. А найлонче не знам дали ще ти е нужно, вече е доста топло....но през нощта доста спадат температурите, пък и ако ливне един дъжд, ще съсипе крехките стъбълца. Тъй че...да, май по-добре гласи найлона  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт