(Био) зеленчукова градина 2

  • 110 719
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 465
Pippo,
а колко са високи твоите саксии? Аз бих боднала билки с различен фасон-магданоз,копър,розмарин,а в средата стръкче от лютите чушленца.Има едни такива шарени,стърчащи на горе.Малки ми се виждат саксиите за домати.Но може и да греша. newsm78
Търсейки варианти на зеленчуци в контейнери попаднах на идеята за картофи в чувал-може такъв от кафе(от зебло или от дебел найлон.Идеята е,че се навива до долу,сипваш 20 см почва поставяш 3 картофа,поливаш.Когато растенията израстват нагоре добавяш по 10-на см почва(без да заравяш листата им),поливаш и развиваш чувалчето.До момента с цъфтежа на растенията трябва да е вече напълно изправенo.Важен момент било от самото начало да придадеш кръгла форма на чувала,(за да може лесно да развиваш),да не го мърдаш(за да не разместваш картофите вътре) и редовното поливане.
Разгледайте блога на този сиятълски градитар-
картофи в сандък

последователно в снимки той развива идеята за отглеждане на картофи в дървена конструкция.Не е необходим много английски език.Не можах да се сдържа да не надникна първо на края,за да видя количеството и качеството на картофите.  Blush
Мисля да пробвам с чувалчето като за начало.
Не искам да си спомням колко сме се ядосвали едно време на село с тези картофи.Уж правехме всичко правилно,а накря едни дребнички-за супа.Беше си работата-тука има,тука няма.Мине Слепокът.И за зимата-пак от самоковските продавачи. Laughing

# 511
  • Мнения: 4 587
При нас тия от зебло нито ги дават, нито ги продават. Връщали ги били.
Няколко пъти съм искал в различни магазинчета за кафе, ама нъц. Мисля, че ще излезе готена торба от такова чувалче.

# 512
  • Мнения: 465
Пише,че можеш да имелваш дистрибуторите на кафе.Давали ги с кеф.Като ходеща реклама си им.
Има едни други чували-плетени от изкуствена тъкан.Забравих им името. Embarassed

# 513
  • Linz
  • Мнения: 11 630
Струва ми се много труд за малко картофи.

Някой може ли да ми каже по какво се разбира кога репичките са готови за вадене?

# 514
  • Мнения: 301
Вес, благодаря за идеята картофи в чувал - звучи лесно и интересно!
Саксиите са около 50см - нямам идея колко дълбоко се развиват картофчетата Embarassed А за подправки вече  имам малка градинка. Без да искам разделих малката си градинка на квадратчета почти като Square foot gardening Grinning

# 515
  • Мнения: 293
Попаднах на нещо интересно и ви го показвам- вази от стари автомобилни гуми:  Grinning
http://www.sense-life.com/hands/vaza_iz_pokrishki.php

Последна редакция: нд, 18 апр 2010, 20:39 от nela_66

# 516
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 642
Вълчо, забранили са чувалите от зебло за кафето, ако намериш тези, които внасяха кафе така, може да имат за продан.

# 517
  • Мнения: 120
Да се включа с информация от моята градина. След неколкочасова борба с дивата природа отвоювах няколко квадратни метра от треволяка. Насадих 15 стръка ягоди и чесън от скилидки,които бяха вече покълнали.Малко перуники и зюмбюли по края.Покрай пътя има много диви ягодки. Беше ми интаресно какво ли ще стане ,ако пренеса от тях в облагородената градина. Речено- сторено - пресадих 3-4 стръка- ще ги наблюдавам. А , всъщност този чесън ,който садих -той за зелен ли е или за глави? Не е ли рано за зимен лук?

# 518
  • Русе
  • Мнения: 12 245
  Отчет. Купихме фреза и лозето е изрязано, вързано, фрезовано и оставено да отлежава за по добри времена.
  Гората в двора на вилата - окосена тревата,ягодите оплевени, и фрезован един участък 5 на 5 метра някъде, където допуснах да сеят зенчуци всякакви. Другата гора не давам да се пипа. Ако някой предложи култура, която да наместя между дърветата, ще пробвам.
 
   докато мъжът ми фрезоваше - 6 годишния ни син, крещеше "Тати, внимавай да не отсечеш нещо дето се яде"

# 519
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
healthi ,  чесънът, засаден сега става за зелен. Малко му е късничко даже. Би направил само една малка главичка, и затова препоръчвам да си го скубете и пасете като поизрасте 30 см. Ако искаш да има и глави, слагай скилидките през ноември.
A m b e r сенколюбиви зарзвати почти няма. Ако се огрява от време на време - слагай подправки - там добива не е важен, и малко добив стига. С един корен девесил поне пет семейства се задоволени. С късмет стават и ранни ягоди, предзимен спанак, предзимен чесън или лук за зелено, марули - изобщо неща, които са готови преди да се разлистят короните на дърветата. Сложи вейков сорт фасул, ако е лека почвата - резултатът ще покаже става ли, семето не е скъпо.

Време е да закаляваме разсада, зарзаватчии! Готов съм с домати, тиквички, краставици. Изнасям под стъкло, неплътен парник.

РЕНИ, в основата на листата на репичките, когато са готови се вижда червенкото топче, или по-скоро върха му.  Почвата около репичката, когато е готова е леко повдигната.
 Ако листата израстат на високо, значи скоро ще пуснат и цветонос, то тогава растението се казва, че е стрелкувало, и с реколтата репички е приключено, често и без да я е имало изобщо. Това се случва обикновено с по-късните посеви и при по-слабо поливане (за парник). Вегетационния период (покълване до бране) на репичките е около 45 - 55 дни.

# 520
  • Мнения: 465
Куркума-а баклата директно ли се засява в почвата или от разсад?Аз имам спомени,че беше фуражна култура,но тук я препоръчаха на Старото ми момче и холестерола му.Цялата ли шушулка се използва или само бобчетата?
Тук падна слана тази сутрин.
Амбер а гъста ли е гористата част-храсти или дървета?
Ти,как се отнасяш към дренки,глогинки и боровинки? Laughing

# 521
  • Русе
  • Мнения: 12 245
Амбер а гъста ли е гористата част-храсти или дървета?
Ти,как се отнасяш към дренки,глогинки и боровинки? Laughing
  Много положително се отнасям. Гората не мога още да преценя, колко гъста е, защото мъжът ми поизчисти див орех и храсталаците,и сега не знам като се разлисти акацията, колко нагъсто ще дойдат короните

# 522
  • Мнения: 4 587
 Mr. Green  И към трънките се отнасяй много положително, едни тъмносини топченца на клонки с бодли. Берат се след първите есенни студове, къв края на септември, началото на октомври. Компотът е витаминозна бомба. Пиеш сока и хвърляш трънките.
Имало и вино.

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 17:50 от Вълкът с дълъг ник

# 523
  • Мнения: 465
Винцето не се отваря,моля! Laughing
Healthy ме замисли с чесъна си.Аз също сега боднах скилидки-решила съм да ги оставя да израстят за семе и се замозасеят догодина.Понеже съм ограничена поземлено реших да си направя на 1-2 кв метра чесънова площ.В Резервата до нас наблюдавам последните 5 години вече цяла ливада.2-3 месеца,нагъстичко много хубави перца и стръкчета избуяват.Ще покажа по-късно снимка.Никакви грижи-полулацията се саморегулира.За глави чесън трябва площ,обработка.
Healthy, Hug
да пишеш за дивите ягоди по-натам.Какъв аромат!Рускините сушат листата им и ги запарват с черния чай.
Вчера ходих в един градински център-изкарали са цветя и разсади-от пиле мляко.Нищо не мирише. Shocked
От къде идва аромата на нашите растения?
От слънцето,почвата ли..?Да не би понеже е студено тук? newsm78

# 524

Общи условия

Активация на акаунт