Операция на щитовидната жлеза - 2

• 140 376
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
здравейте, мина ми днес биопсията- не беше болезнена. резултата ще излезе в понеделник и мисля, че дотогава ще трябва да съм на особено силни транквиланти.
първо имат съмнение, че имам хашимото, въпреки че антителата са ми в норма, но според тях структурата на жлезата е като за хашимото.
второ сега ми говореха за 1 възел и е правена биопсия на един възел, а на предния ехограф са ми изписали 1голям и 2 по-малки, или са се повлияли от лекарствата или са им безинтересни.
трето има нещо във възела, което не им харесва в същото време околните лимфни възли са ок.

направо до понеделник ще пукна
а да не говорим, че най-големия ми страх е да не е метастаза от друг рак  ooooh!

# 61
ей, botzy,не се вкарвай във филма.всичко ще е ок.и най-страшните "неща"на щитовидната са безободни спрямо същите на всички останали органи.
ще стискам силно палци в понеделник. Peace Praynig

# 62
Здравейте.
АзСъмСи честито и бързо въстановяване Hug
Ботци спокойно не се притеснявай няма смисъл. Hug
 Соня изтръпването кога го получаваш в смисъл като седиш неподвижна или по време на някакво движение. Защото и аз имах леки изтръпвания като седях неподвижно по дълго време.

# 63
Следя темата от самото начало, защото и аз съм с възел, но не пиша, защотот не съм оперирана, а и не живея в БГ и явно подходът е различен.

Не мога обаче да не се включа заради botzy, защото знам през колко притеснения минах и аз с тези биопсии. Дори когато възлите са повече, се прави биопсия на най-големия възел и този, който има съмнителни харектиристика. Не се притеснявай за това, че е имало и други възли. Както сама казваш, важното е, че лимфите около жлезата са чисти. Освен това, единичен възел носи по-голяма вероятност за злокачественост, отколкото повече такива.
Не всички възли, които имат съмнителни характеристики са злокачествени. Рутинният начин на действие е да се направи биопсия, за да се изключи вероятността от злокачественост. Вярно е, че биопсията сама по себе си не гарантира 100% верни резултати. НО процентът на грешка е много малък и зависи от опитността на този, който прави биопсията. Заключението за вида на възела се прави въз основа не само на нея, но в комбинация с други изследвания и равитие на възела (расте ли, намалява ли, променя ли се изобщо).
Биопсията се прави, за да се избегне варианта операция (разбира се, ако възелът не създава здравословни проблеми като дисбаланс на хормоните и т.н.).

Вероятността за това възелът да е метастаза на рак на друг орган е изключително малка! И това би било едно от по-късните последствия. Така че това изобщо не го мисли.

И накрая и аз като ina15 да кажа, че повечето злокачествените заболявания на щитовидната жлеза са 100% лечими и лечението им протича по много по-различен начин.

Разбира се, стискам палци да не ти се налага това лечение! botzy,  Hug Имаш пълната ми виртуална подкрепа! Стискам палци!

# 64
...Соня изтръпването кога го получаваш в смисъл като седиш неподвижна или по време на някакво движение. Защото и аз имах леки изтръпвания като седях неподвижно по дълго време.
Обикновено като стоя неподвижно. Но и като съм пред компютъра също (не, че тогава много се движа де, но пръстите поне ги движа, а си изтръпват). Това, което ме успокоява е, че през последните 2-3 дни почти не се появява тръпнене. Явно отшумява  Flutter И докато дойде време да се изследвам току-виж съм се оправила съвсем  Wink

# 65
Следя темата от самото начало, защото и аз съм с възел, но не пиша, защотот не съм оперирана, а и не живея в БГ и явно подходът е различен.

mili46 , може ли да ни разкажеш как действат там при такива проблеми? Аз също съм с възел, но понеже вече съм оперирана веднъж, не ми се иска да ме режат пак.

# 66
Соня ще отмине и аз тогава си пуснах изследвания за калция и беше в норма а и е нормално за това което описваш, въпреки че движиш пръстите абе с две думи споко ще мине Grinning Heart Eyes

# 67
Голямо дете, впечатленията ми от тази тема са, че щом има възел, лекарите препоръчват операция - това в поне 90% от случаите в БГ. Обикновено първите постове тук са: ходих на лекар, имам възел, пращат ме за операция. Това са впечатленията ми. Може действителността да е различна.

Тук правят изследвания - кръвни, ехограф, скенер (не се сещам точното наименование в момента), биопсия (ако има съмнителни характеристики) - всичко с цел да се установи дали възелът е част от заболяване на щитовидната жлеза, води ли до хормонални отклонения, злокачествен ли е и т.н. Операция се прави само ако няма друг изход - възелът е злокачествен или води до дисбаланс, който не може да се контролира медикаментозно; също и ако е нараснал много и притиска трахея, хранопровод, причинил е сраствания, т.е. има усложнения.

Аз съм с възел, който не ме притеснява, хормоните ми са  в норма, правили са ми няколко ехографа, 2 биопсии, скенер, за да установят вида на възела. Първо ходех на 3 месеца на преглед, сега на 6. Ако на следващия се окаже, че няма промяна и хормоните са ми все в норма, ще ходя веднъж годишно на контролен преглед.
Мен също най-много ме е страх от злокачественост. Обсъждала съм с хирурга, който ме следи, да си направя операция по мое желание, защото ме е страх от превръщането на възела в злокачествен. Хирургът е категоричен, че на този етап операция не е необходима и че тези случаи са изключително редки. Освен това над 90% от раковите заболявания на щитовидната жлеза се развиват изключително бавно и при положение, че ходя редовно на преглед, биха реагирали навреме ако се наложи. Така че в момента операция повече би ми навредила отколкото помогнала. Нямам никакви симптоми, никакви оплаквания. 
Разбира се, в бъдеще може да се наложи операция по ред причини, но в момента такава не се налага.

# 68
и тук подхода е същият.поне спрямо мен..,но мисля,че е масово така.
преди няколко год.ми откриха възел,правих хормонални,ехограф.като теб бях за проследяване,въпреки че и тогава хирурга и ендокринолога предполагаха,че ще стигна до операция.след 2-3 години се оказах вече с 8 възела,този беше нараснал и се опипваше и виждаше на поглед.хормоните продължаваха да са в норма.аз лично за себе си съжалявам,че не съм се оперирала в началото,защото сега ще бъда доживотно на ел-тирокс.
mili46,успех и дано не се стига до операция! Peace

# 69
здравейте и от мен, резултата от биопсията ми е ок и лекарката каза, че можем да си следим възела и засега тя не препоръчва хирургическа намеса. чакам си епикризата и резултата от хормоните- сигурно утре ще ги взема.
и ако хормона е ок ще атакуваме за бебче.
аз я питах дали има опастност да нарастне по време на евентуална бременност- тя каза да не го мисля отсега и че ако нарастне ще му мислим тогава  Laughing и че ако стане така ще оперираме веднага след раждане
абе малко са ми смесени чуствата - не знам дали съм удовлетворена или не. от една страна се радвам че ще може по- рано от очакваното да започнем с бебеправенето, от друга сега все  ще ми е на мисъл кво става с този възел. от друга дори и да се оперирам нищо не ми гарантира, че след 1 година няма да се окаже, че съм си отгледала нови възли и да се налага повторна операция. абе трудно е да се вземе решение

# 70
Ботци честито за резултата Hug.Дано и хормона ти е нормален за бебеправене.В момента определено ти минават доста въпроси през главата не ги мисли всичко ще е ок Praynig.
При мен проблема беше че трябваше операция за да мога да забременея неставаше по друг начин дано имате успех още от раз пожелавам ти го от сърце . Heart Eyes

# 71
botzy,успех и от мен! Peace Praynig

# 72
botzy, радвам се, че най-големият ти страх се е оказал неоправдан. Смесените ти чувства са много подобни на моите и доста се борих с тях, лутайки се между "ако това стане, ами ако иначе стане" и т.н. След разговори с личната ми лекарка и хирурга (който между впрочем също има 5 възела на щитовидната жлеза) просто приех, че имам проблем с възли на щитовидната жлеза и че ще следвам съветите на хирурга ми. Колкото и да съм чела по въпроса, все пак той е човекът със специализация и значителен опит в тази област и съм отишла при него точно защото сама не мога да се справя с проблема (само да отбележа, че не се доверявам на всеки лекар с лека ръка и предварително правя проучване). Също като теб в началото исках да си направя операция доброволно като мислех, че по този начин ще ми се реши проблема веднъж завинаги. Оказа се обаче, че оперативното премахване на възел не е гаранция в никакъв случай, че няма да се появят нови. Освен това операцията в такива случаи е абсолютно неоправдана - тя не лекува, а премахва последствие без да премахва причините за състоянието. Както казах в предишния ми пост, когато възлите не причиняват хормонален дисбаланс, който не може да се контролира с медикаменти и когато не са свързани пряко със заболяване на щотовидната жлеза, човек може да живее с тях цял живот без дори да знае за съществуването им. Операциите в тези случаи са абсолютно излишни.
С други думи казано, наличието на възли само по себе си не налага операция, но изисква задължително на първо място отхвърляне на вероятността за злокачественост, изследвания за установяване вида на възела и последващо лечение или следене на развитието и действието им.

Извинявам се, ако съм била прекалено обстойна. Просто се надявам да съм била полезна.

# 73
mili46, това че си обстойна даже много хубаво Laughing  ако не е форума не знам да ви кажа честно с кого бих си говорила на тази тема.
на мен тези възли/ възел не са ми създавали неудобство или дискомфорт. дори нямаше да разбера за възела ако не бях направила два поредни аборта, оказа се че тсх- то ми е извър норма, оттам ме изпратиха на ехограф и работата лъсна. за съжаление аз ще трябва да пия еутирокс, защото трябва да държа тсх-то между 1-2 заради евентуална бременност, а без лекарства ми скача на около 4 - 4.5
но пък пия най-малката доза - 25 мг. и като цяло нямам негативни ефекти от лечението - не съм напълняла, даже напротив. косата ми се сгъсти, ноктите ми станаха по- твърди, хормона го вкараха в норма за 40 дни,
сега трябва да си намеря лекар, който да ме изтърпи да ме следи честичко- аз нямам намерение да ходя на 6 месеца, а на 3 например, защото  и хормона трябва да го следя всеки месец - малко ще ми излезе солено, но .............

# 74
mili46  Hug радвам се че споделяш така подробно. Като чета какво пишат момичетата, аз явно ще трябва да сменя ендокриноложката си. Аз нямам промени в хормоните и не пия лекарства. Тя обаче при всеки преглед ми препоръчва операция, като други изследвания не са ми правени, а аз по размерите на възлите от ехорграфията виждам, че не растат. И така вече 2 години, тя си ме праща на операция, аз се правя че не чувам.

Общи условия

Активация на акаунт